Gå till innehåll
lördag 05 juli 2025

valbiten

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    38
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

9 Neutral

Om valbiten

  • Placering
    Fänrik

Contact Methods

  • Webb
    https://grinde-19.se/

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Ser nu att även SVB har allt förutom hanen för kabeln i IP67-utförande. https://www.svb.de/de/cee-anbaustecker-gewinkelt-wasserdicht-3-polig.html https://www.svb.de/de/cee-kupplung-16-a-3-polig-wasserdicht.html https://www.svb.de/de/verschlusskappe-fuer-cee-anbaustecker.html
  2. Kranwelten, som nu verkar helt flyttat in på ebay har allt du behöver. Allt IP67 för några hundralappar. Intag för 17 eur https://www.ebay.at/itm/145201681138?itmmeta=01JTR48W8VEZJN94XTGK61SN4A&hash=item21ceb1d2f2:g:vOsAAOSwCnxlRnwE hane + hona för kabeln för 22 eur https://www.ebay.at/itm/166075568485?itmmeta=01JTR4BZT87RVV4PCQ35FXKCTD&hash=item26aae01165:g:puEAAOSw9Y1jwdK- Nu hittar jag inte locket som du sätter på när kabeln är inrullad på samma ställe men det kan du handla här : https://elmaterial.se/shop/858-elartikel/223671-cee-lock-for-16a--3p-ip67/?gad_source=1&gbraid=0AAAAADwDrX29BDkkf_3czbE9TRm-06L4F&gclid=EAIaIQobChMIhufv8OqwiAMVKRaiAx0o9wh2EAQYAyABEgIL3PD_BwE Så här gjorde jag : https://grinde-19.se/blog/ny-landstrom
  3. Jag låter rollern ligga i rikligt med Aceton, som sedan hälls tillbaka i en flaska för "smutsig" Aceton, som återanvänds för den typen av rengöring.
  4. Använd de verktygen du redan har är väl det enkla svaret. För liknande jobb använder jag några följande: Vinkelslip med flapdisk K40 + utsugskåpa (Bosch har en som fungerar bra) + dammsugare men det dammar trots allt rejält. Festool Rotex + dammsugare. Världens bästa slipmaskin! Så gott som dammfritt. Fein multimaster med valfritt blad. Kör man med hålade papper på delta-foten går det att koppla dammsugaren. Den lilla bandslipen ovan från Biltema (Makita i mitt fall), effektiv men dammar rejält. Borrmaskin med valfritt verktyg på. Dammar och är svår att köra med en hand då den lätt vandrar iväg. Dremel för riktigt små detaljer. Lätt att hålla med en hand och dammsugare intill.
  5. Ja det är verkligen kul att det rör på sig när det gäller eldriften. För oss med segelbåt spelar i och för sig snabbladdare mindre roll. Vanliga el-stolpar finns det gott om i gästhamnarna, som även med 6 A laddar 16 kWh över en natt, vilket fyller ett normalt (13-16 kWh) batteri som är helt tomt. Med större batterier, som jag tänker mig att det sitter i en X-shore, blir det så klart annorlunda.
  6. Rutskurna skivor används inte för ökad styvhet utan för att möjliggöra laminering över böjda former. "Bryggor" av ren plast blir spröda, i synnerhet med polyester som matrisplast. Ett hårdare distansmaterial ger ett styvare laminat, med eller utan rutmönster.
  7. Såg att Diab har en enkel online-kalkylator för sanwich-paneler. https://www.diabgroup.com/tools/sandwich-calculation-tool/
  8. Med epoxi har du även fördelen av en längre öppentid och att det inte stinker. Har du möjlighet att "vakuum-påsa" så är det så klart en stor fördel, speciellt om du kör med epoxi.
  9. Jag bytte ut 3m2 ruttet balsaträ mot Divinycell i däcket på min förra båt. Naturligtvis kunde jag inte använda någon annan tjocklek än den som var innan; 10 mm. Däremot spelar hårdheten på skummet roll. Jag fick hjälp av en kille på KTH att beräkna det hela och vi landade på H100 för däcket. Det undre laminatet tillverkades av vävd glasfiber och epoxi. Jag håller inte med Thomas-CC-Lancer utan anser att du kommer märka stor skillnad i styvhet på ett sandwichlaminat gjort av Divinycell H100 och ett av Bonocell 40. Divinycell har dessutom helt slutna celler, vilket inte Bonocell har.
  10. Bara sedan jag byggde batteriet för tre år sedan har priserna halverats och kapaciteten ökat. Vår elkonvertering kostar idag hälften av en dieselmotor - inklusive batterier! Det där med räckvidd blir i slutänden lite av en filosofisk fråga, hur man ser på segling, vad man vill och kanske framför allt vad man är villig att acceptera. En dag eller två med stiltje när man skall över Östersjön går någorlunda enkelt att parera med en väderprognos och att vänta. Ett stiltjebälte när man korsar Atlanten är en annan sak. För vår del får nog tiden utvisa hur det funkar men känner jag mig själv rätt så är jag en person som kan vänta, precis som segelfararna innan motorernas intåg. Vårt batteri tar oss till Danmark i marchfart. Skall vi komma 130 Nm blir det till att gå med låååg fart.
  11. En foldingpropeller fungerar inte. Den fäller ihop sig med en gång. Det strömmande vattnets kraft som fäller ihop bladen är starkare än centrifugalkraften som behövs för att hålla ute dem. Vi provade detta första året. Efter två år med fast tre-bladig byter vi nu igen till en folding, eftersom laddeffekten är ganska begränsad och kräver hög fart.
  12. Hej allesammans, för er som bor i Göteborg kanske detta kan vara något? Onsdagen den 12:e mars är det dags för föredrag hos SXK Västkustkretsen! Jag kommer prata om kostnader, batterier, räckvidd och laddning, såväl som hur själva arbetet genomfördes och dess utmaningar. Det kommer lämnas gott om utrymme för egna frågor. Datum : 2025-03-12 Tid : 18:30 - 21:00 Plats : Talattagatan 24 426 76 V Frölunda Pris : 175:- (125:- för medlemmar) Anmälan : Kryssarklubbens hemsida
  13. Leta efter "time to demold" eller liknande i plastens TDS (Technical Data Sheet), där står hur länge du behöver vänta innan du tar det ur formen, d.v.s. då laminatet är härdat nog för att vara bärande.
  14. Huggen matta Kommer på rulle där korta fibrer ligger huller om buller. För att inte fibrerna skall falla isär finns dessa mattor i pulverbunden (inte jättevanlig där vi bor) och emulsionsbunden form. Styrenet i polyestern löser upp bindemedlet, så att fibrerna släpper från varandra. Detta gör att huggen matta är lätt att få runt hörn och kanter. Nackdelen är att hållfastheten är lägre än för vävda och sydda tyger i och med kortare fibrer. Även om den går att använda huggen matta med epoxi, finns det inget i epoxin som löser bindemedlet enligt ovan men epoxin kommer trots det att kunna binda ihop allt till ett laminat. Vävd glasfiber Finns i flera varianter och tjoklekar. Traditionell "plain" väv eller rowing är ofta vävd med hälften av fibrerna till varp och väft (50/50) och blir då lika stark i dessa riktningar. Eftersom fibrerna är vävda, d.v.s. att det löper över, under över medger en väv större flex än ett fleraxligt tyg. Fleraxligt sytt glasfibertyg I dessa tyg ligger fibrerna ovanpå varandra i med varierande vinklar t.ex. +- 45 grader. De är sedan ihopsydda för att inte falla isär. Detta ger ett laminat med minimalt med flex som blir starkare än ett av väv. Denna länk jämför olika typer av glasfiber och denna jämför epoxi & plyester
  15. Vad kan utvärdera en el-konvertering bättre än en månads semestersegling med hela familjen? Det hela kan sammanfattas med ett ord : succé! Läs mer här : https://grinde-19.se/blog/sommarsegling-2024
×
×
  • Skapa nytt...