Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

NW355

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    245
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    7

NW355 senast vann den dag 13 Mars

NW355 hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

153 Expert

Om NW355

  • Placering
    Kommendörkapten

Mina båtar

  • Båtens namn
    Penny
  • Bild

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Gul skruv trottel-stopp, där justeras tomgångsvarvet. Röd mutter är troligen chokespjället. Får du den att gå på tomgång obelastad,, om det finns blandningsskruven , skruva på den(håll koll på hur mycket du skruvar in eller ut) och där motorn går jämnt (ej oroligt) är idealförhållandet för lågfartsjusteringen. Tips på packning till membranpumpen är Hylomar. Flera års tävlande/skruvande med tvåtakts crossar så har Hylomar varit en trogen vän . Finns på bl a Kullagret.
  2. Har förgasaren någon tillverkare såsom t ex Mikuni eller Keihin? Beteckning?
  3. Nja , är en glad amatör men jag har tänkt tanken att starta VP-service men det stannade vid tanken. Fått mycket gratis i livet via framförallt Volvo fordon/marin och Yamaha/Ducati motorcykel. Inom industrin som servicetekniker har mycket kontakter byggts upp genom åren samt att elkunskap/behörigheter varit ett måste. Mycket VVS och pneumatik har det blivit genom åren som idag lett till kylbranschen och speciella turbovärmepumpar på flera MW. I helgen fick 355:an en modifierad elcentral för 230V. Blev lite stor för sin placering då frontluckan endast går att öppna 60 grader. Lite blandat med Schneider, ABB och Siemens komponenter. Försökt att dra om de mesta av 230:n i flexslang. Endast matningen till Victron laddare/invertor saknar flexslang. Blev en huvudbrytare Kraus Naimer för att välja mellan intag i fören eller aktern eller frånkoppling. Mycket komponenter inhandlade lokalt på Elbutik till bra priser. Ska sätta två 230V uttag på badbord sida i båten. Vet inte hur jag ska använda invertorn som separata 230V uttag vid 12V läge eller i automatik oavsett 230V eller 12V. VVB:n fick en tvåpolig brytare och Ctek laddaren ett eget 230V uttag. Fick åtgärda glykolläckage på BB motor. Klassiskt felkälla , plaströret mellan termostathuset och avgaslimpan. Montering med Molycote o-ringsfett. Svårast att få på plats var kontakten till tempgivaren utan att riva bort kopplingsboxen. Antar att jag snart får renovera sötvattenpumpen också. SB motor fick den nyare remspännaren monterad och ska nu återmontera kompressorn och expansionskärlet. Snart blir det lite varmare så att akterpropellern kan monteras och provas. Manöverpanelen och egentillverkade kablar monterade. Kontaktstyckena till kablarna med flatstift kontakter kostar 12 kr st. , ny crimptång inhandlad därtill. Gick bet på att få av den läckande trimkolvens ändlock på plats så den får läcka en säsong till då det blir drevdemontering till hösten. Den sitter invändigt med bult o axel bakom avgasröret, mkt trångt. Kan bli aktuellt att kapa axeln i höst. Konstigt nog så läcker den inte nu, kan bero på att ATF-oljan är lite trögare vid 5 grader än vid 20 grader. Snart sjösättning utan att måla på bottenfärg känns konstigt.
  4. Svetsgaser som Argon eller Mison kan funka likaså luft om den torkas till låga daggpunkter. Jag hade valt nitrogen alla dar i veckan. Paddorna kom med nitrogenbollar så paddägare har ett visst behov.
  5. Eller så kontaktar du en kyltekniker som råkar ha nitrogen....
  6. Kvävgas(Nitrogen), precis samma som i gasstötdämpare på mc eller bil, Öhlins, Showa, Kayaba, Whitepower osv.
  7. DP-S1/SM är inte ett 280DP/290DP drev. Antar att 67 och 71 är jordkablar, 71 har tre fästen och 67 två fästen enligt specen.
  8. Helt klart så köper jag enkel-ledare i flera färger. Tillverkar egna 4-ledare till Sleipner t ex.
  9. Använder Kaise och Fluke strömtångar i yrket. Har aldrig upplevt bekymmer kring påverkan av fält vid DCA mätning. Däremot vill Kaisen inte visa exakta DCströmmar vid lägre värden än 0,5A, därav ställer den sig på det värdet tills man trycker ZERO. Speciella läckströmstänger finns men kostar en del. Det handlar om mätkvalitet . Mitt tips är att mäta läckström med finkänslig multimeter som t ex Fluke . Kopplas in mellan kabel o batteri. Koppla ur känslig elektronik om meggning behöver utföras på kabelstammar.
  10. Monterat en Sleipner SX80 Akterpropeller i vinter. Drog likt båtbyggaren Nord West monterat till bogisen dubbla 50mm² kablar mellan startbatterier(dubbelmontage) till Skyllermarksplint på aktern där gick jag över till 95mm² sista metern. Extra batteri blir aldrig aktuellt i båten varken i aktern eller fören. Nya brytare (en till bog och en till akter) samt säkring, tidigare gick bogisen över startbatteribrytarna. Mycket kabel på jordplinten blir det. Skaffa ett hydrualpressverktyg(kinamodell funkar), använd dubbel sexkantspressning, montera krympslang, använd riktiga rörkabelskor( fått av ställverksbyggare). Jag hittade 17 meter 50mm² H07V-R på Tradera för 900kr. Sammanlagt 14 meter dubbel 50mm² ger teoretiskt beräknat spänningsfall på 0,8 volt vilket anses acceptabelt för bog o akterpropp.
  11. Byggde om all el under styrpulpeten på vår gamla Nimbus29C och drog kablar(delvis nya förtennade ifrån B-tema, Skyllermarks/Sutars o Hjertmans). Var ett rejält ormbo med ett antal strömtjuvar och hängsäkringar innan åtgärd. Märkte på all kabel och skarvade via industriplintrad. Kabelkanaler skapade ordning. Mycket inhandlat på Elbutik. Blev ganska mycket bättre bl a tack vare original elschema ifrån Nimbus.
  12. På DP-D , DP-E försvann dubbelfenan och p g a det utökade avgasutsläppet. Så vad den har för funktion är oklart. Ändå förvånande att Solas inte är mer skärpta. Verkar som DP-B inte fick fenan enligt 280/290 boken.
  13. Märkligt att piratprylar inte funkar. Solas får nog börja med en QA-avdelning. Som sagts tidigare BLANDA INTE PROPELLRAR som är avstämda i par till duo arrangemang,
  14. Ett tips för att spara brytpinnar till bogpropellrar är att det finns rotationsändrings fördröjning. Monterade på en sådan fördröjning på vår gamla Nimbus 29C med en 4 hk Sleipner, när en brytpinne gick av i en besvärlig situation. Har en överbliven äldre fördröjare till Sleipner som säkert funkar på andra märken också.
×
×
  • Skapa nytt...