Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Tuna_II

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    37
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

10 Trovärdig

Om Tuna_II

  • Placering
    Fänrik

Mina båtar

  • Båtens namn
    Tuna af Kristinehamn

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Den som gjorde iordning elen på båten från grunden var mycket noggrann som jag kan se det med dokumentation mm. Som vanligt på äldre båtar har det ju passerat några ägare mellan mig och den installationen med diverse "tjuvkopplingar" då på 12V som jag håller på att reda ut. Bland annat så trodde jag att det var två separata batteribankar med varsin brytare, det visade sig när jag skulle starta efter några dagar på en att båda hade sjunkit i spänning när jag skulle byta bank. Någonstans vet inte var så finns en överkoppling mellan dem. Haha nu hamnade jag nästan i träsket för sånt som inte är relevant men det handlade ju om elen ombord i alla fall. 🤣 För att komma tillbaka så får jag nog se om jag kan använda en annan laddare.
  2. Jag har kikat på den lösningen också men det ska finnas plats (och det kanske går att få till) mm. Och visst är det relevant det handlar ju om båtel och elsäkerhet. ☺️ Jag kommer inte ihåg om laddaren har jordstift. Kikade inte så noga när jag satte dit den men bilderna visar ju ganska tydligt att stiftet inte finns.
  3. Jag har försökt läsa allt jag kan hitta på båttekniks hemsida för att få bättre förståelse för korrosions problematiken.
  4. Ja detta hör verkligen till relevanta svar vilket du alltid har vad jag har sett när du svara i trådar jag läser. 😄 Jag kikar även på detta och om det är fel i laddaren så meddelar jag ägaren då jag lånat den. Den jordfelsbrytare jag kikat på är "Schneider A9Z20216"
  5. Hmmm. Jordfelsbrytaren funderar jag på. Tänkte försöka få in en normkappsling på någon bra plats i båten. Har kikat på båttekniks lösning med jordplåt under båten och frånskiljbar jordledare. Är det något extra som jag behöver tänka på mer än att välja en jordfelsbrytare som bryter två poler och löser vid 10mA. (Behörig elektriker kan jag anlita för själva inkopplingen.)
  6. Det var verkligen ett relevant svar. Vad jag menade var att ibland svävar tråden ut till allt annat som inte direkt berör frågeställningen. 🙂 Jag har följt ledningarna öppnat kopplingarna från inkommande landström och till uttagen och det ser rätt ut (gjorde detta innan jag ville använda den) men jag ska undersöka det du skrev när jag när jag kommer till båten. Tusen tack.
  7. Hej. Laddade båten på land med en CTECH laddare (trodde att denna var galvaniskt frånskild) och kände krypströmmar i propellern (det "darrade" när strök fingret över ytan). Det är väl detta som skapar korrosion när det händer i vattnet. Nu funderar jag på om man kan göra som någon sa "bryt ledaren till generatorn så att strömmen inte går ut i vattnet". Jag har landström men denna är bara kopplad till vägguttag i båten och normalt inte till någon laddare. "jordfelsbrytare" har jag inte men kommer i framtiden att fixa det och köra med en lös (på sladd) nu under sommaren. Kan man göra som jag fick tips om då det enda som är i elektrisk kontakt mellan batteri och vattnet är kabeln till generatorn och jag vet att man inte ska bryta den under gång eftersom generatorn då går sönder. Tacksam för relevanta svar.
  8. Nej. Jag hade tur och fick tag på det så att jag kunde montera veckan innan min första semestervecka. Så det blev många fina turer och övernattningar i vår fina skärgård i norra Vänern. 😊
  9. Lite sen uppdatering men det blev byte till ett renoverat backslag som inköptes i Kungsbacka. 🙃
  10. Det är hela den inringade som glappar. Ett tag funderade jag på om det var centrummuttern på slirkopplingen som lossat. Jag ska skruva mer imorgon när det är svalare (förhoppningsvis😓).
  11. Tyvärr verkar det vara värre än att bara dra åt. Det verkar vara glapp på utgående axel ur backslaget. 😩
  12. Upptäckte när jag kollade till båten inför midsommar att kopplingen på bilden glappar. Backslaget är ett MS3B 1,93:1 kopplingen vet jag tyvärr inte. Är det normalt så att jag kan ta en tur i midsommar eller blir det bryggsegling i helgen? Om det inte är normalt vad kan man göra åt det? /Mathias FullSizeRender.MOV
  13. Tuna_II

    Eniro på sjön

    Hej. Kanske en konstig fråga men... Fungerar webversionen fullt ut för er? I appen funkar det som det ska och jag prenumererar på Hydrographica. När jag loggar in på webben med samma uppgifter så kan jag inte gå över från vanliga sjökortet till varken Hydrographica, karta eller flygfoto. Jag följt alla "tips" i FAQ på eniro på sjön. Detta meddelande kommer upp. Tacksam för svar.
  14. Okej. Det var inte svårare än så. Kanske man hade kunnat räkna ut själv. 🙄 Tack för snabbt svar.😊
  15. Hej. Lånar tråden då även jag funderar över säkringsdimension. Min fråga är om någon vet startströmmen på en MD21B det jag kan få ut ur manualen är bara startmotorns storlek. 1,8hk eller 1,34kW. Tacksam för hjälp.
×
×
  • Skapa nytt...