Jump to content
Wednesday 12 August 2020

Skuten

Medlemmar
 • Content Count

  161
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Skuten

 1. Tack för svaret! Yes, jag har kollat noga invändigt. Det droppar jämte matens alltså på mastens utsida. Problemet är alltså ej (främst) läckage inuti masten. Det rinner längs mastkilsgumnina (som ju är täckta av kragen). Jag misstänker ett det läcker under eller jämte kragen på något sätt. Tar tacksamt emot hjälp och era erfarenheter.
 2. Tack för svar. Okej, så den mäter inte temperaturen själv och justerar ej för att hålla en optimal och jämn temperatur om jag förstår dig rätt. Utan detta får jag helt enkelt ombesörja själv genom att mäta tempen och justera vredet beroende på väder och kylens innehåll.
 3. Jag skall precis beställa det Noa fästet. Alltså varianten med 40mm-rör och en "fot" nedtill. Tänkte montera en 80w panel på. Vill INTE ha det svajigt och klent - hur funkar det tycker du? Eller någon annan som har produkten? Alltså denna: https://www.seasea.se/solpanelshåll-noa-40mm-vridbar
 4. I vår båt sitter en gammal isotherm kylkompressor. Har 4st kykfack, 2 stora och 2 små. Kompressorn styrs med ett vred 1-8 (och 0 då som är avstängd). Ingen manual finns. Jag har försökt lära känna den under sommaren men blir inte riktigt klok på den. * Är det en ren inställning av effekten dvs den går alltid likadant på ett specifikt läge? * Eller finns det ändå någon typ av termostat? Vad justeras då med dom 8 olika lägena? Ibland har det känt som att det bli väldigt kallt på låg inställning men ibland inte tillräckligt kallt på hög inställning. Jag tycker den drar väldigt mycket ström där den har förbrukat ca 35Ah efter ett dygn trots inställng 5 av 8. Någon som har en liknande? Vad brukar ni ställa den på?
 5. Har en båt med genomgående mast. Vid regn droppar det kraftigt ned från masthålet i taket. Mastkragen får väl bytas till nästa år men eftersom jag prövat att tejpa över plastpåsar över mastkragen och även tejpat kraftigt med silvertejp på mastkragen utan någon framgång så misstänker jag att det är något mer som läcker. Kan det vara så att det läcker in vatten mellan skrovet och "metallen kring masthålet? "Behöver man täta med sikaflex här? Lite svårt att förklara. Men jag får känslan av att det inte (bara) är själva mastkragen som läcker. Jag blir inte klok på varifrån vattnet kommer.
 6. Har en förbrukarbank på 3x73Ah som är ca 8 år gammal. I helgen efter 2 dagar i naturhamn märkte jag att spänningen under belastning när kylkompressorn gick igång sjönk kraftigt men tillfälligt till 11.8V. Så fort kompressorn stannat återgick spänningen till 12.7. Dock är ju solpanelen ständigt inkopplad så det är ju svårt att avgöra "vilospänningen". Enligt batterimätaren hade jag förbrukat ca 45Ah från fulladdat. Visst spänningsfall under belastning är väl naturligt har jag förstått. Men såpass kraftigt? Hur stort spänningsfall är normalt? Kan det vara så att batteirerna börjar bli uttjänta? Tacksam för svar
 7. Bumpar denna gamla tråden. Är trött på att samla in och ut trasslig landströmskabel. Optimalt vore ju en självupprullande vinda i ett stuvfack - bara att dra ut. Det låter ju dock inte bra som nämns ovan att kapaciteten i kabeln blir lägre om den är upprullad i en spole!? Någon som har gjort en smidig lösning?
 8. Bumpar denna gamla tråden. Går i likadana tankar själv. Någon som byggt en billig, snygg, stabil targabåge och vill lägga upp bilder? Helst vill man ju att det ska smälta ihop estetiskt med befintlig pushpit. Då antar jag att aluminium är mindre lämpligt. Är det ofta nödvändigt för stsbilitetens skull att fästa bågen i däck eller kan det räcka med att fästa i den befintliga pushhpiten?
 9. Har nu köpt en flaska 2012 vilken ser identisk ut med min andra. Tack för hjälpen. Fick den för det billiga priset totalt 590kr.
 10. Tack så väldigt mycket för svaret!
 11. En sån här. Vad kallas den? Kan man handla en likadan i reserv och bara koppla över enkelt när denna tar slut? Säljes denna typ på vanliga mackar etc? Aldrig handlat gasol i hela mitt liv. Skall åka till båten imorn igen och tänkte försöka få tag i en på förmiddagen imorn. Vill inte riskera nåt krångel långt bort i naturhamn!
 12. Kranen droppar i mitten ( se bild, där tändstickan pekar). Avstängningskranarna funkar perfekt. Droppar alltså bara strax efter användning, resterna som är i kranen. Har skruvt isär, finns ju ingen packning eller liknande utan det är bara metall mot metall som är tänkt att täta?
 13. Cirkulationspumpen (tror jag, ett snurrande med konstant varvtal) fortsätter utan att nånsin sluta. Fläkten (ett ljud som mer varierar i intensitet) varvar upp kraftigt några gånger men lägger sedan helt av. Bränslepumpen (tickandet) lägger av efter stund. Nej, med pannlampa kan man se lite diskret rök men absolut ingen kraftig rök.
 14. Tack för alla svar! Expansionskärlet vid förpiken är direkt och uppenbart kopplat rakt på radiator-slingan. Någon någon bogropeller har jag ej. Ser ut såhär. Är tomt. Jag skall göra som du skriver med värmaren. Skall starta igen om se om det blir varmt. Men bränsleslangen är genomskinlig. Där fanns en minimal bubbla och man kunde tydligt se att det rörde sig inuti i takt med att bränslepumpen tickade. Jag kanske skulle sagt att min skiss är delvis inaktuell då "fläktkrets" inte finns längre utan är demonterad. Enbart vattenburen värme finns nu. I höstas/hölll jag ju på att tömma vvb etc. Jag har även gått slut på vatten i dricksvattentanken. Så att det sugits in luft där. Kan det ha med det att göra? I bilden ser det ju ut som att det går en krets (motorkrets) direkt till VVB (men hur gör det ihop? - det är ju ingen glykolblandning i VVB såklart.)
 15. Vad jag kan se så verkar jag ha 2 expansionskärl. Ett i samma stuvfack som dieselvärmaren. Sedan finns ett närmare förpiken där det går en en meter lång vertikal slang till ett plastkärl som är helt tomt.
 16. Och hur i allsindar skall en okunnig som jag lyckas bli kvitt den luften snabbt mitt i denna iskalla familjesemestern? Någon som har ett tips?😰 Vad jag kan se så verkar jag ha 2 expansionskärl. Ett i samma stuvfack som dieselvärmaren. Sedan finns ett närmare förpiken där det går en en meter lång vertikal slang till ett plastkärl som är helt tomt.
 17. Jag tror ta mig tusan att jag kommit till en lösning. Det var nog landströmsladdarens minuskabel som satt kopplad till fel sida shunten. Jag har nu flyttat den. Jag detekterar nu en mer rimlig ström vid laddning. Jag antar att jag tidigare endast har detekterar landströmsladdarens eventuella laddning av startbatteriet-(fast åt fel håll)? Samt att shunten tidigare känt av generatorns laddning korrekt.
 18. Tack för svar. Jag det verkar som värmaren börjar korrekt men sedan lägger av. Kanske jag skall göra en ny tråd så vi delvis hamnat off-tooic. Jag gör så.
 19. Finns det något smart trick att ta reda på vart en kabel (som är svår att följa) går? Hade jag haft en tångamperemeter så hade jag ju kunnat testa olika förbrukare och se när det plötsligt börjar gå ström i kabeln? Jag har bara en multimeter.
 20. Det är nog jag som svävat iväg med följdfrågor ivrig att lära mig.
 21. Tack för svar. Du tolkar bilden rätt. Saken är den att det faktiskt sitter 2st okända kablar till den vänstra plinten. Jag klurar på om tidigare ägare endast felkopplat eller om det finns någon tanke bakom? Jag har svårt att följa vart kablarna går.. Kan det finnas NÅGON anledningöver huvud taget att ha några förbrukarminus kopplade till demä vänstra plinten (och att den strömmen då ej går via shunten utan direkt till förbruksrbsttrriernas minus)? Jag är rädd att jag förbiser tidigare ägarens tanke. Men manualen är ju tydlig. - INGA andra kablar skall kopplas till den vänstra plinten. Å andra sidan borde väl inte detta ge upphov till mitt upplevda problem? Vad som skulle hända är väl bara att de förbrukare som i så fall är kopplade till "fel" sida shunten (vänstra) missas att detekteras helt? Dvs de skulle inte registreras som varken laddning eller urladdning av batterimätarens - eller tänker jag fel?
 22. Tusen tack för ett riktigt uttömmande svar. Jag skall jämföra detta med mitt system och se om jag förstår mig på det. Jag misstänker att det är väldigt likt. Jag har en skiss på mitt som är lite otydlig. Se nedan. Angående dieselvärmaren så funkade den perfekt i höstas! Jag provade nyss igen att starta den och följande hände: 1. En fläkt gick några sekunder. 2. Ett tickande ljud (bränslepumpen?) 3. Sen låter det som den tänder ( scchhwoohhhh-ljudet). 4. Kort därefter ökar fläkten KRAFTIGT mer och mer, varvar upp liksom. 5. Efter ett tag lugnar sig fläkten men då hör man inte att den har tänt längre (schwwoohh-ljudet är borta). Den lågt sittande Alde-värmeväxlaren har jag idag bekräftat att den fungerar. Jag har prövat att värma både via elpatron och motorgång och då cirkulerar varmt vatten till samtliga radiatorer.
 23. Jadu. Vi får se om jag lyckas ta reda på detta. Enligt säljaren fanns ju något som "slog över" laddningen till ena banken när andra var full. Gäller det bara generatorn? Skall det inte vara samma princip med solcell och Landström; att ena banken laddas först och därefter andra (minns ej vilken ordning). Jag har letat runt och bara hittat ett relä (Hella 4ra), men det sitter vid batteriomkopplarna (huvudströmbrytarna för respektive bank) och verkar kopplat till båda brytarna på något sätt (går några andra kablar vidare också). Är detta skiljereläet? Eller är det ett relä som används vid start (startrelä?) Det är lite att lära sig som ny båtägare!
 24. Jag förstår att det är svårt att svara på med den bristfälliga infon jag gett. Det är en Odelco Battmeter med förmodat många år på nacken. Den visar i laddningen i förbrukade amperetimmar samt "procent" i fyra intervaller. Både solcell, generator, och landströmsladdare ger tydliga positiva värden. Man ser ju den aktuella strömmen som flödar in eller ut. Hmmmmm. Kan det vara nåt att startbatteriets förbrukning räknas med som negativt men inte när detta laddas? Skall en batterimätare överhuvudtaget avspegla startbatteriet eller enkom förbrukarbanken? Nåt är lurt i min båt.. Men batterierna funkar för ett par dagar i naturhamn i alla fall.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy