Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

KlasBL

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    34
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av KlasBL

  1. Tack! Denna båt hade även ganska mycket sprickbildningar i gelcoaten runt hela ena fönstret på babordssida. Så det är mycket som jag ser som alarmerande fel, som inte är så lättförklarade. Så det är helt klart att en besiktningsman bör tas in. Men det finns också fler båtar som inte har så tydliga varningsflaggor, så jag har bestämt mig för att leta vidare. Tack för alla bra råd och tips!
  2. Hej! Är på jakt efter en viss segelbåt. Den jag har fått korn på verkar ha lite vatteninträngning på/ovanför bälgen (vit markering - det bruna mellan vita metallplattan och svarta gummit) och ganska så mycket rost på ett ställe, vad det nu är för del(?) (Röd markering). Jag har smakat på vattnet 🤢, svårt att avgöra om det var saltsmak eller inte. Smakade inte glykol iaf. 😋 Någon här som kan motorn VP MD11D och kan ge en gissning på vad vattnet och rosten kan bero på. Tack på förhand! 🙏
  3. Sant. Så man kan ju anta att den gått på grund. Frågan är väl då ifall dessa sprickor är acceptabla eller något man bör akta sig för.
  4. Hej! Är spekulant på en Maxi 909. Säljaren hävdar att de aldrig gått på grund. Samtidigt finner jag tvärgående sprickor vid främre kölbunt, men även mindre vid bakre kölbunt. Hur bör jag tänka här? Fara eller inte? Dessutom känner jag visst glapp i rodret. Ska det vara helt stumt eller kan lite rörelse accepteras? Någon som sitter på facit?
  5. Hej! Diva 35 (den från slutet av 80 och början på 90-talet) har ju ett "rykte" av sig att det är risk för svajköl. Gäller detta även de som byggdes från 90-talet, eller hade det åtgärdats då? Om det inte har åtgärdats och man har inte befarat svajköl idag, kan man då avfärda den risken? Någon som vet? (Är nämligen spekulant på en) Övriga tankegångar om Diva 35 emottages gärna också. Tack på förhand!
  6. Hej! Hur har det gått? Håller också på med detta. Bytt tändningslåset och efter det går bränslepumpen när jag slagit på tändningen. Från bränslepumpen är det en lila kabel upp till tändspolen, där kommer strömmen ifrån. När jag drar ut den, slutar bränslepumpen. Detta är alltså utan att motorn är igång. Mycket märkligt att detta uppstått efter att jag bytt tändningslås. Stor helt handfallen. Törs ju inte ens starta motorn när den stått och tryckt ut en massa bränsle.
  7. Hej! Jag har en mercruiser 5.7, förgasare, från 1998 där den elektriska motorpumpen går så fort jag slår på tändningen. Dvs bara strömmen på, utan att motorn startat. Jag har nyss bytt tändningslås (3 poligt som tidigare från Jula). Vet inte om det har med det att göra. Men den är ju exakt likadan. Och jag har kopplat det exakt likadant. Röd-lila: B Gul-röd: S Lila (2st): I Det gamla tändningslåset slutade att fungera. Den vred inte tillbaks sig när motorn startat. Kunde ligga kvar i startläge och låta startmotorn jobba trots att motorn var igång. Och man kunde vrida runt den en helt varv och missa tändningslåset. Vet inte om något relä kan ha gått sönder när den låg och jobbade med startmotor igång. Men om något borde ju den inte gå igång på bara strömläge. Jag har läst att den får signal från tex oljetryck sketchen osv. Men den här ju jag inte rört. Några tankar om vad som är fel och hur jag kan få den att bara gå när motorn ska startas och är igång? Säkerhetsfråga: Pumpar den in massa bensin nu i förgasare och cylindrar så den kan säga BOM! ? Bör jag vidta extra försiktighet om jag försöker starta den? Tack!
  8. Och JA! Jonas är fenomenal att ha att göra med. Jag har bollat med honom mina problem och han har hjälpt mig på vägen. Skulle känt mig 100% säker att lämna in motorn till honom om det skulle behövts. 5 stjärnor till Jonas på JR Motorteknik! 🙌
  9. Tyckte att de hade fler "gänger" än övriga. Så med det förmodar jag att tidigare men var en klant. Men tror ju plan på den enkla lösningen. Hur kan jag kontrollera om sätena de facto har börjat sjunka?
  10. Tack, men det är fixat. Och ja, den man drar till den blir stabil och sen ett varv till. Följer Selocs servicehandbok. 👍
  11. Tack! Ja, märkligt att de satt så hårt. De ska ju möjligen kunna släppa, men inte bli tightare. Hoppas ingen större skada skett på ventilera. Nu fixade jag bara dem på styrbordssida. Ska försöka komma på ett sett att få loss ventilkåpan på babordssida, utan att behöva ta av knät.
  12. Tack. Nej förvisso. Får se hur den ter sig väl i plurret.
  13. Något magiskt har hänt!! Jag justerade ventilerna. De var väldigt hårt åtdragna på dessa cylindrar. Flera varv innan de lossnade lite. Lossade, och ansatte dem som man ska. (1 varv). Vips! Så var kompen tillbaks i cylindrarna. Helt otroligt!! Nu ska jag bara förstå hur det kan komma sig, och hur de kan bli så tighta. Det är något med dessa ventiler för i serviceboken som jag fick med sätt det post it lapp just på "valves adjustment" sidan. Har ni någon idé? Och är mina symptom i paritet med åtgärden? Men först ska jag njuta av att jag kompressionen är iaf tillbaks!! Tack alla ni som bollat mina tankar och funderingar! Tack!!!
  14. Jag borde väl se detta väldigt tydligt på tändstiften på dessa två cylindrar? De borde ju vara kladdiga av bensinen om inte annat? Jag har inte märkt något speciellt med dessa tändstift i jämförelse med de andra. Kan man se på oljan om det är uppblandad med bensin?
  15. Det är lite det jag misstänker också. Att jag ofrivilligt åker omkring med en V6:a. Jag har hört att denna ska upp i 34 knop, men jag har inte kommit upp i mer än 30 knop. Men tänkt att det kanske har att göra med stigning och proprellen osv osv. Och det skulle ju vara möjligt då kanske, utan massa vibrationer mm om tändlägena på 2:an och 6:an är dess motsvarande - som du beskriver. Men tändordningen är: 1 8 4 3 6 5 7 2, så 1:an "jobbar ihop med" 6:an som jag tolkar det..och 8:an med 2:an. Så 2:an och 6:an ligger ju inte "mot varandra" heller som skulle kunna minska dessa vibrationer. Men jag ska rycka bort respektive tändkabel för att se om det blir någon förändring i vibrationer mm. Fråga: Bör jag märka detta på bara tomgången eller måste jag varva upp den?
  16. Ska testa det också innan jag plockar isär motorn i molekyler Tack!
  17. Med utgångspunkt att mina tester är korrekt utförda så låter ju din beskrivning på fel logisk. Jag ska försöka få ner kameran. Men den är jävligt bångstyrig (sån där sladdrig kabelkamera från Biltema). Men ska göra ett försök, fota och kanske lägga upp bilderna här om jag får till det. Tack!
  18. Det är exakt så jag gjort. Alla stiften ute, full gas, låter den snurra ett par varv (som jag styr med remote starter). Då får jag jämn komp på alla cylindrar, utom 2:an och 6:an. 0 resp. 20 psi (typ 0). Och japp, jag har blåst luft i alla 8 cylindrar med en mätare som visare på procentuell läckage. Och när jag kalibrerat den enligt dess insrtuktioner får jag läckage långt under 40% (som är gränsen från GRÖNT till GULT område), snarare runt 20% på alla cylindrar. (40% på 2:an). Och jag hör inget markant utblås någonstans. Det är detta som förbryllar mig. 0 komp, men inget läckage. Jag har suttit uppe och googlat på problemet, det finns vissa som har fått samma märkliga resultat och då pratar man om skada på cylindern längre ned. Så det blir tätt i TDC (eller ÖD) men släpper förbi när kolven rör sig. Men också att det kan vara att ventilerna sitter för tight. Så min plan idag blir att kolla ventiljusteringen. Har en viss känsla på att det har varit fel på ventilerna tidigare, för förra ägarens servicemanual har en postit just på den sidan. Och sen göra om det hele, för att se om det blir något annorlunda. Det är denna läckagetestare jag kör: https://www.biltema.se/bil---mc/verkstadsutrustning/testinstrument/cylinderlackagetestare/cylinderlackagetestare-2000041057 Nu när jag gett mig in i att felsöka lutar det åt att fortsätta med det, och om jag inte får fram något resultat blir det till att skruva dän toppen till helgen tänker jag. Sommaren verkar ju dröja på sig och vädret tillåter en att krypa ner i motorrummet.
  19. Japp. Jag gjorde ett hederligt kompressionstest. Alla tändstift ute, full gas, lät gå flera varv (använder en remote starter). Så den har ju massa med tillfällen att komma in i kompression. Men nada. Jag gör precis på samma sätt som på de cylindrar som hade komp. Det finns en del skrivelser om på nätet om att man kan ha dålig komp, med bra leakdown om problemet sitter längre ned i cylindern. Så det blir tätt när den står i TDC. Det låter som en förklaring jag kan förstå...typ. Om det är stora sprickor i cylinderväggen eller något i botten av cylindern. Men också om ventilerna sitter för tight...vilket jag inte förstår riktigt. Steget idag är att lossa ventilkåporna och titta på ventilerna, så de inte sitter för tight eller för löst. Och därefter göra om testen och då, som du nämner säkerställa att de är stängda. Tack!
  20. Hej igen! Nu har jag gjort om det. Och jag blir ännu mer förbryllad. Jag tar tillbaks: 7:an klarade leakdowntester bra. (Jag använder Biltemas cylinderläckagetestare - den med två tryckmätare efter varandra.) Med marginal godkänt. Tryckfelsnisse måste varit med dock. Det är inte 8:ans cylinder, utan 6:an jag har problem med (förutom 2:an). Så både 6:an och 2:an ger i princip 0 i kompression. 2.an helt 0, medans 6:an ca 20 psi. Det som förbryllar mig är att jag har ingen läckage på dem när jag gjorde leakkowntestet. 2:an var något högre än de övriga, men fortfarande inom "grönt" område. Är det möjligt att inte ha någon läckage i när kolven står Top-dead-center (TDC), men ingen kompression? Vad kan det bero på? Alla övriga cylindrar visade på jättetät. Så förutom det lilla problemet med noll kompression i 2:an och 6:an verkar ju motorn tät. ?? Jag har blivit föreslagen att lyfta på ventilkåporna för att se att ventilerna rör sig som de ska. Men det torde ju inte vara något problem med dem när jag inte har något läckage. Som sagt, förbryllad. Jag vill ju gärna komma till klarhet med vad problemet är innan ta beslut på att hosta upp stålar för en ny motor. (Eller bekymret med att lyfta ut den för renovering). En annan kol: Jag har fått erbjudande om en MPI 5.7 från 2006, som stått på pall och bara körts i verkstaden, men som ändå bara gått 100tim, sötvattenkyld. 100 timmar på pall låter väl konstigt mycket? Och ingen håller väl en motor på pall sen 2006? Låter lite för bra för att vara sant, eller?
  21. Tack för tipset. Jo jag har Selocs service-manual-bok. Där står det utförligt hur man ska göra både det ena och det andra. En del av tändstiften var något kladdiga i fjol, så därifrån kommer mina misstankar som föranledde att jag gjorde komptestet. I den boken står det att även ett oljetrycksttest är bra vid kontroll av skicket på motorn (utöver då komptestet). Men det har jag inte gjort då jag vill komma underfund med leakdown-testet först (plus en oljetryckstestare kostar, då kan jag ta det i samma veva om jag inser att någon mekaniker ska sätta tänderna i det hela....eller hur jag gör). Tack!
  22. Förvisso körde jag med Mercruisers syntetiska i fjol, när det har körts och ska vara mineral. Men viskosen var rätt. Har dock aldrig druckit olja tidigare. Nåt kanske hände när jag hade för mycket olja, swoshades kanske runt till vispgrädde dör inne och det pajade nåt. En teori jag har, men sen har den ju varken larmat för för hög värme eller onormalt oljetryck. Så allt är en gåta. Ska ut och köra om mina komp och leakdowntest i veckan, bara för att kontrollera mina egna mätningar.
  23. Ja, jag börjar bli mer och mer skeptisk också till min provsvar. Leakdowntestet är jag ju osäker på överlag för jag är inte helt hundra på att jag har kolven i top-dead-center som jag nämnde tidigare (Läst att man kan använda piston-stopp verktyg, kanske kan vara till hjälp?) Men komptestet gjorde jag flera gånger om. På varm motor (Och den startade fint och gick jämnt, förvisso på lågt varv. Vill ju inte dra på med bara spolmuff. Och med en kompressortest som skruvad in (inte den man håller i). Det ska ju också ge tryggare resultat. Jag har inte haft några indikationer på att den gått varm i fjol. Inget larm eller att den slutat gå. Oljan ser bra ut. Men jag hade fyllt på för mycket olja i början av säsongen, kört en kort sväng, upptäckte det, tömde ut 1-1.5 liter om jag inte minns fel) till lagom mängd, körde igen. Sen var det nästan ingen olja alls på stickan när jag kolla nästa gång (?!). Så fyllde på, och har varit någorlunda konstant, men har behövt fylla på lite under resten av säsongen. Så något konstigt med oljan är det. Det och att den var svårstartad vid ett par tillfällen som varm gjorde att jag ville göra ett komptest. Jag tänker att jag ska försöka mig på ett ordentligt försök med leakdown igen, bara jag landar i att få till det med TDC (top-dead-center). Men annars står jag vid ett vägskäl (om jag inte ska skjutsa in 100 papp på studs) och det är ju att sjösätta och brummar runt lite, eller ta mig tiden att ta bort toppen. (Bara att ta fån den skulle man ha 6000 kr för). Kanske är värt ändå, eller så kryper jag ner själv och tankar mig fram i borttagandet). Vore ju som ni säger skönt att reda ut vad felet är innan beslut tas. Så står lite och funderar på om jag ska ta mig tiden att ta dän toppen, låta proffsen ta dän toppen (Vilket blir onödigt om motorn ändå måste lyftas ut för total genomgång eller utbyte), eller om jag ska lyfta ut motorn och köra iväg den till någon motorverkstad - det blir ju lite onödigt om det visar sig bara vara något som inte kräver att den lyfts ut. Well well, ska ge mig på ett ordentligt försök på nytt med leakdown-testet. Och göra om komptestet också. Vem vet, jag kanske bara hade en dålig dag. Haha Tack för alla tankar och tips!
  24. Jag tyckte den gick bra i fjol. Så ja märkligt med 0 i komp. Det där med oljan i tändstifthålet testade jag också, för att kolla kolvringarna. Utan förbättring. Leakdowntest är dock när du pressar in luft i tändstifthålet för att dels se hur mycket läckage man har, och sen höra/känna var luften pyser ut. Men ja, inte helt säker på att jag lyckades göra det rätt då kolven måste vara i topp i kompressionsläget och det jag inte om jag lyckades med. 😕 Ja, att lyfta toppen skulle ju ge större förståelse till vad felet är. Om det nu är värt mödan. Då är man ju liksom på väg till en renovering istället för att landa i att byta ut. Bara den proceduren skulle jag få pröjsa 6000 för (hälften av vad jag fått bud på motorn som reservdelsmotor) och skruva kanske jag skulle kunna göra själv men tid är svårt att finna mellan jobb och småbarnslivet. Livet var så mycket enklare innan familj....och båt. Haha Köpte en USB inspektionskamera från Biltema, men svårt att se. Inget uppenbart stort hål iaf. Nåt positivt trots allt!
×
×
  • Skapa nytt...