Gå till innehåll
lördag 27 april 2024
smaland

Vilken tillverkare har bäst sjöegenskaper

Rekommendera Poster

Hejsan,

Har tänkt mig att skaffa en HT båt runt 5 meter, och undrar vilken tillverkare som har bra rykte om sig (och dåligt rykte) när det gäller sjöegenskaper. Hur skulle du klassificera följande märken:

Ryds

Flipper

Bella

Uttern

Ockelbo

Fjordling

Örnvik

 

1= Dålig

5 = Utmärkt

Tack på förhand för era rekommendationer.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Av dessa skulle jag plasera Fjordling högt upp på listan. Sedan är det dött lopp mellan Flipper och bella. Ryds och örnvik skuttar gärna fram i sjön och sladdar lite i kurvorna beror ju givetvis lite på vilka årsmodeller vi snackar om men överlag så tycker jag att Bella och flipper har bättre skrov än Ryds, uttern och örnvik.. Att jag har fjordling som favorit beror på d segertippade super skrovet med suveräna sjöegenskaper och mej veterligen så finns d ingen annan serietillverkad ht-båt som gör över 50 knop.. Ockelbo vet jag inte men dom har gjort en hel del bra Dcar så deras ht båtar är säkert bra, har dock aldrig provat nån.. 

Fjordling = 5

Bella, Flipper = 4

Ryds, Uttern, Örnvik = 3

!!!MVH REXCO!!!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag anser att ni kan flytta upp Uttern ett par snäpp på listan. (först?)

Läs detta!

http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0104/22/heimerson.html

kort uttdrag ur texten publicerad i Aftonbladet

Med en 5,4 meter lång Uttern och en 50 hästars Mercury har han mellan den 5 juni 1999 och den 26 augusti 2000 gått 15 500 sjömil, två tredjedelar av jordens omkrets, från Lysekil till Bergen-Shetlandsöarna–Färöarna–Island–Grönland–Labrador–New Foundland–Nordamerikas ostkust till Key West–Kuba-Centralamerikas ostkust–Panamakanalen–Centralamerikas västkust och USA norrut till Kanada och Alaska.

Han som körde båten var Roy Karlsen från Lysekil, artikel av Staffan Heimerson 

mvh Roland

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nja Roland hur jag än mäter så vinner inte uttern över Fjordling, har man någon gång spakad en fjordling ja då är man fast. Hade jag gillat båt typen så hade detta varit mitt absoluta första val. Givetvis hade en fet 200 hk suttigt som en smäck på akterspegeln och alla små Uttrar hade fått känna sej ifrånåkta haha..

Jag utgår från äldre årgångar och inte splitter nya åkedon, Och äldre Flipper båtar har enligt mej ett bättre skrov än uttern, ryds och örnvik. Hur det är på nya vet jag inte då jag inte provat någon.. Kan väl if hålla med om att Uttern har ett bättre detaljarbete på sina äldre båtar än vad ryds och örnvik hade. Men ska man mäta Sjöegenskaper så hamnar den i samma kölvatten som Ryds och Örnvik.. Flipper och bella har mer sportiga sjöegenskaper utan att ge avkall på komfort.. Obs detta är mina egna erfarenheter av 90 talets tidiga ht räsers..

Finns faktiskt ett märke till som jag hade placerat ganska högt upp på listan och det är Yamarins Ht båt, ska tyderligen gå mycket fint i sjön enligt info..

!!!MVH REXCO!!!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har du ens orkat läsa artikeln jag hänvisade till?

Finns nog anledningar varför han valde en Uttern för den resan. De andra är givetvis bra också men det krävs en hel del för att klara en sådan resa vilket bör placera den högt på listan. Dessutom så var det inte motoralternativ som diskuterades utan just båtfabrikat.

Åter till ämnet Sjöegenskaper.

mvh Roland

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo men d stod inget om att d var en Ht båt och d stod inte heller vadför modell i Utternflottan d var. Ska väl erkänna att jag läste lite snabbt mellan raderna och ber så hemst mycket om ursäkt  ifall d nu var en ht båt han framförde. Men Har ett svagt minne av att denna resan gjordes med en styrpulpetare men kan ju ha fel..

Förmodligen så hade en mostavrande bella eller flipper gjort ett minst lika bra jobb att putta snubben runt jorden, men d är inte d som diskuteras.

Men enligt min erfarenhet av Utterns äldre htbåtar alltså dom från början av 90 så når dom inte upp till samma sjöegenskaper som Flipper och fjordling besitter.. Jag nämner bara mina egna erfarenheter av dylika ht fabrikat samt vad jag finner optimalt för mej. Och hade jag gillat båtypen så hade d blivigt Fjordling, eller möjligtvis flippers 640 eller 666an med inombordare..

!!!MVH REXCO!!!



Senast ändrad av Rexco | 05 augusti 2008 | 15:17

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Yamarin kanske kan vara ett fabrikat att kolla på också. De är kända för fina sjöegenskaper. De har några äldre HT modeller som 540 HT, 575 HT och bland nyare finns bl a 56 HT.

http://www.yamarin.com/Etusivu/Mallisto/Mallistotkauttaaikain/540570m/tabid/2651/Default.aspx

http://www.yamarin.com/Etusivu/Mallisto/Mallistotkauttaaikain/570590m/tabid/2659/Default.aspx

/Bo

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hejsan,

Jag tackar så mycket för era kommentarer!! Detta ger mig en bra vägledning inför mitt köp.

Stort tack!!!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det var en sån här som Roy Karlsen åkte (nästan) jorden runt med:

http://www.maringuiden.se/batguiden/;battypID=4&batID=492

Helt tyst  i media om det efter år 2000, verkar det. Vad hände?  Blev det inte nån Nordostpassage?

För att lägga sig i debatten med ren logik så säger ju inte denna färd någonting beträffande vilken båt som är mest sjövärdig. De andra har ju inte företagit samma resa.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo det blev en resa, dock tveksamt om de kom hela vägen, läs mer här

http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0004/23/roy.html

Här är de i Alaska

http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0008/28/alaska.html

http://www.latitude38.com/LectronicLat/2001/Jan2001/Jan22/Jan22.html

http://archive.seacoastonline.com/1999news/9_29a.htm

Till debatten, ingen annan av de andra fabrikaten har gjort motsvarande och det Uttern båten klarade av, tycker jag säger väldigt mycket.

Roy fick idén till detta under en resa på Skagerack i full storm i en 5,4 meters motorbåt!!!

Svårslaget.

 

Bifogar en bild på dem när de sitter i båten.

mvh Roland

 



Senast ändrad av Ringhede | 04 augusti 2008 | 18:11

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nja jag tror nog att du får läsa lite bättre mellan raderna Roland. Uttern är inga dåliga båtar d är inte d jag försöker få fram. Dock har fjordling ett mycket bättre rykte om sej ang sjöegenskaper än vad uttern någonsin har lyckats skaffa sej.. Hur man än vrider på d så är finnarna snäppet vassare på skrov än vad svenskarna är/var. Undantaget är fjordling och den tillverkades ju som bekant bara i några få ex.. Den är dessutom mycket prisvärd mot vad man får..

Sedan om någon tok får försej att åka ner för niagarafallet på en gummiflotte från zodiac och både båten och föraren överlever är då Zodic värdens bästa båt då???

!!!MVH REXCO!!! Som tycker att tråden börjar att spåra ur lite och för 100ade gången d var inte någon Ht båt från uttern som slirade runt världen d va en styrpulpetare.. Kan ju vara stor skilnad på både skrov etc. Ht båtar är ofta tyngre och kan ju påverka sjöegenskaperna markant..

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...