Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

IvarN

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    808
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    16

Allt postat av IvarN

  1. Japp, jag tog dem samtidigt. Blev förvånad över att plyfan absorberade så mycket epoxi (första gången jag epoxibehandlat plyfa), trots att jag mättnadsströk den flera gånger så hade jag kunnat stryka på ett par lager ytterligare om jag velat ha en blank epoxispegel.
  2. Tack för notisen, jag såg nu att texten jag skrev var missvisande då den beskriver bilden snarare än ordningsföljden. Baksidan på plyfan epoximålades och fick härda innan jag limmade mattan på framsidan av plyfan.👍
  3. Jag målade baksidan av plyfan med epoxi för att göra den mer fuktsäker, renklippte mattan med ett par centimeters extrakant och klippte kilar i de svängda kanterna. Efter detta häftlimmade jag mattan på baksidan av plyfan med våtrumslim och fäste med rostfria klammer.
  4. Limmade ny skrovbeklädnad med våtrumslim, man kan ana konturerna av plyfan under mattan.
  5. Skottet till stuvutrymmet i förpiken var i dåligt skick, jag tog bort den gamla skrovbeklädanden på framsidan med multiverktyg och slipade bort möglet på baksidan av plyfan.
  6. Vilken bra tråd, kul att du delar med dig👍 Lycka till med det fortsatta arbetet!
  7. Jag var inte helt nöjd med de invändiga sidopanelerna av plexiglas, de skilde sig en hel del i nyans mm mot resten av båten. Så jag tillverkar nya i laminat, med de gamla som form. Först målning med gelcoat.
  8. Spöhållarna har återkommit efter omkromning, dags för montage.
  9. Och ordnat knappar för att sätta fast nya dynan.
  10. Monterat in handtag i lådsidorna.
  11. Klart, återstår att montera tryckknappar.
  12. Syr dynöverdrag av konstläder/galon, klipper ut respektive sida och syr ihop med insida ut.
  13. För att bygga en dyna till motorhuven så formsågar jag ut en skumgummimadrass, med sticksågsblad för skumgummi (313AW) så går det galant.
  14. Expansionsbeslag monterat, allt funkar som det ska. Blev inte perfekt men helt OK. Återstår att montera handtag, samt ev en spärr så att de inte öppnas under gång.
  15. Börjat laminera, drog inte upp överskottsmattorna lika högt över kanten som tidigare vilket gjorde att mattorna höll formen bättre och inte krökte sig i ovankant.
  16. Byggt en ny form för styrbordssidan, lade på tre lager släppmedel denna gång.
  17. Har temporärt placerat lådan på sin framtida plats, återstår att montera skenor för upphängning. Samt att göra styrbordslådan.😅
  18. Trimmat bort laminatskägget samt målat invändigt med topcoat och polerat utsidan. Resultatet blev ok men inte perfekt och det återstår att laga en del skönhetsfel, men jag lärde mig en hel del som förhoppningsvis kommer till nytta inför att nästa låda skall byggas, bl a: * Lägg på minst två lager släppmedel och låt det torka ordentligt innan laminering. * Jag använde en trelagersväv/matta som jag förberett genom att klippa till för att läggas i så att den täckte alla tre sidorna av formen (som ett ”u”). Bra matta att jobba med, men det blev lätt skrynklor efter vinklarna så jag kommer framöver att förbereda med bitar som bara täcker två sidor (som ett ”L”). * Jag gjorde inledningsvis det klassiska nybörjarmisstaget med att blanda onödigt stora plastbatcher, eftersom det var så stora ytor som skulle lamineras. Funkade för all del helt ok, men jag övergick allteftersom till att istället blanda batcher med enbart halva storleken. Även om man förbrukar mer engångsmaterial (blandningskärl mm) samt får mer spill så är det ändå värt det; tempot i arbetet blir mycket lugnare och man stressas inte till att göra misstag för att man vill jobba ut allt material innan plasten börjar gela. * Jag kommer att applicera två lager gelcoat i formen till nästa gång i stället för ett enda, trots att jag gjorde det tjockt så missade jag ett par millimeterstora ytor där laminatet syntes och jag fick komplettera med spackel.
×
×
  • Skapa nytt...