Jump to content
Friday 23 April 2021

farn

Medlemmar
 • Content Count

  158
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

18 Trovärdig

About farn

 • Rank
  Örlogskapten

Mina båtar

 • Båtens namn
  Polar 17
 • Bild

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ja, se där, Oppfinnar-Jockes medhjälpare kom inte för mig. Har han uppdaterats till LED månne? Jobbigt annars med total lobotomi så ofta för att ersätta brunnen wolfram-tråd. Ser dock fortsatt ännu obruten mark för mina övriga punkter!
 2. 1. Jag vill ha en mobil ljuskälla som alltid återvänder till båten om jag tar med den från båten upp till stugan eller från båten till bilen. Alltså, när jag tagit mig från båten upp till stugan/bilen i mörkret, och därför tagit med mig ficklampan, så återvänder ficklampan själv till båten och parkerar sig i sin station. Som bonus kan jag kalla på den från bilen/stugan. Så antingen en ficklampa modell Boston Dynamics-robothunden, men i miniatyr, som kan kuta tillbaka själv, eller en ficklampa med utfällbara rotorblad som kan flyga. 2. Kombinera detta med förslaget från @jan_af_lisoe så har du en presumtiv köpare här. Risk att lampan kostar mer än båten, men det låter jag dig lösa. 3. Den ska förstås vara greppvänlig, vattentät, rött + vitt ljus, variabel styrka, riktat ljus och allmänbelysning, alltid laddad. 4. Helst också ha en FANTASTISK sugkopp, så att jag utan omsvep kan sätta den varstans på plastbåten alt alubåten alt träbåten men ändå få bort den utan problem. 5. Lampan behöver inbyggt gyroskop för att hålla nivån när det gungar, typ steadicam. Men inte alltid. 6. Kanske intelligent röststyrning också? "Lite till höger" - "nä tillbaka lite". "Pirater kranbalksvis om babord!" ger sylvass upplysning av önskat område direkt. Eller "lampis jag meckar med länspumpen, kom och lys lite här i hörnet". Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att lampan alltid förstår vad jag menar. 7. Ytterligare bonus om sugkoppen också funkar bra i pannan på mig, då blir det ju en pannlampa också. 8. Tror nu att det vore bäst med rotorblad - istället för robothunden - för då kanske lampan dessutom kan mäta min puls med ir-kamera och om det behövs hålla min näsa över vattenytan genom att sugkoppa fast sig i pannan på mig och lyfta litet när jag trillat överbord. Medan den gör det som nämns i referensen i pkt 2 givetvis. Krävs nog mycket kompetent AI här. 9. Samtidigt kanske den kan larma alla andra liknande lampor i närområdet? De kan ju flyga till olycksplatsen och docka fast i varandra, och denna svärm lyfter mig upp ur vattnet och ombord min båt. Internet of things. 10. Sugkopparna igen! Svärmen koppar fast sig på båten och drar båten till säker plats/hamn om inte sjöräddningen hinner före. Den här lampan skulle skickas med nyblivna båtägare, tycker jag. Jag tror att jag skulle kunna bli lite rädd för den med tiden, men ändå.
 3. Jajamänsan. Det kan väl vara på sin plats att nämna att tidningen täcker Stockholms skärgård. Läser tidningen med stor behållning eftersom jag har stuga här, varifrån jag skriver det här.
 4. Hej, ja jag har letat efter det också. Svårt. Har kollat med i princip alla på Värmdö som har internet-närvaro. Antingen kontakt eller kollat prislista när sådan finns. Jag var väl annars tydlig med att det inte behövde vara just Värmdö? Sökt stora delar av kusten från Nynäshamn till Norrtälje...Har letat garageplats också, men ett problem är ju att det tar sådan ofantlig tid att leta.
 5. Jag provar att puffa denna, tips emottages gärna.
 6. farn

  Köpa motorbåt

  Så skulle jag också resonera, som nämnts, men apropå båtlyft beror det väl på vad för slags båt det gäller? Befintlig dokumentation - kvantitet och kvalitet spelar in här tycker jag. Och jag tycker verkligen att motorn ska fungera klanderfritt när vi talar moderna motorer. Skulle ha svårt för snack om att batteriet är urladdat eller enkelt att fixa om jag inte själv hade diagnos och behandling helt klar för mig. Då riskerar du bara framtida huvudvärk.
 7. Haha! Roligt att det var så. Det förklarar saken, kan man väl säga. Knappast i kustbandet men nog inomskärs. Föreslår att du tar med partnern på en provtur hos någon försäljare, tror det kan vara bra med lite empiri för att komma vidare i frågan. Vurmen för Targa, Sargo, Nordstar tror jag att jag förstår, men inte kan väl den typen vara bästa alternativet om man inte använder hytterna i någon större utsträckning? Uppfattade iallafall situationen som sådan att hytterna skulle stå oanvända. Obs - jag har inte en sådan båt så jag vet nog inte riktigt vad jag pratar om.
 8. Saxdor, Nordkapp, Hydrolift, Axopar, XO. Inte så lite inspirerade av varandra ser det ut som. Är det kanske sådana man kommer referera till som jeepar i framtiden? Alltså de som inte har salong. Börjar undra lite, av ren nyfikenhet, över önskemålet om aktersoffa för plats både ute och inne under färd. Jag förstår att man då inte vill sitta vänd mot aktern. Men, - även om det är skumpigare i fören gäller det väl främst mindre båtar, som du ju själv säger blir det andra bullar med 9 m, och ljudnivån är ju mindre angenäm precis intill utombordarna - är det inte ett ganska smalt väder-spann där man kan tänka sig att sitta ute i aktern men inte ute i fören?
 9. Ja den har ju aktersoffa och hytt minsann! Inte för att det spelar någon roll, men vettetusan om jag skulle kalla den jeep...
 10. Tror du har rätt att ett akterdäck med soffa (utanför hytt alltså) är något som skärgårdsjeepar inte har, ingår ju liksom inte i behovet när man köper båt för transport från A-B. Jag själv kommer inte på någon på rak arm, förutom då att du skulle höra av dig till denna kille som har en Segmo där aktersoffan var prio ett så att säga: https://www.smuggler.nu/sigge-hojer-ribban-segmo-32-fenix/ Bonus är att du kommer upp i 70 knop... Skulle själv gissa att en Segmo eller någon med liknande skrov vore bäst för att pumpa på i kustbandet.
 11. Bor i sthlm. Jag tror att du blir behjälpt av att se det som osannolikt att du får det perfekt direkt här. Vet att jag hade lite samma bryderier, hur funkar det egentligen att ta sig in på denna domän? Slutsats: Se det som en flerstegsraket. 1. Du köper din första båt, och ofta med den din första båtplats som nämnts ovan - i form av övertagande av säljarens båtplats säsongen ut eller kanske en eller flera säsonger till. Eller så hittar du en plats ganska långt bort. Du kuskar hursom förmodligen rätt lång väg för komma till båten. 2. Sedan får du plats på ett bättre ställe, ett av dem du hört av dig till så snart du köpt båten. Det kan vara bättre för att det är närmare hem eller jobb eller längre ut eller längre in i skärgården beroende på vad det är för båt och hur du använder båten. 3. Du kanske stannar där, det är tillräckligt bra, eller så fortsätter du att köa/höra av dig och får till slut platsen du tycker är allra bäst. Det är störst omsättning på små båtplatser. Jag köpte liten 17 fots motorbåt en sommar, innan jag hade plats. Fick plats på klubb centralt i sthlm till nästa säsong, blev perfekt för mig, men tills dess fick jag plats i Nacka på en klubb, gick på 1-3 veckor att få den platsen. Instämmer med föregående att ju större båt, desto svårare att få den plats du vill ha, så hade jag musklerna att skaffa ett riktigt skepp skulle jag kanske räkna in plats på en förhållandevis kostsam marina någon/några säsonger. Tror det är lite enklare att få plats där. Kommunala båtplatser finns men de är mkt få och lång kötid. Något som hjälpte mig när jag letade båtplats: ett eget register över båtklubbar, notera vilka du kontaktar och svar m.m. Blir snabbt för rörigt att ha det i huvudet, i alla fall för mig. Hoppas att detta kan vara till någon nytta, lycka till.
 12. Hej, har själv inte så mycket massivt trä på min båt att jag kan svara på dina frågor, men tipsar om boken "Stora boken om träbåtsrenovering : grundtekniker, underhåll, reparationer" av Thomas Larsson. Om jag var du skulle jag skaffa den och göra som det står däri. Även om jag har lärt mig mycket via internet kan jag bli nipprig av att leta. Det finns för mycket motstridig och ovidkommande eller nästan vidkommande information och det tar sån jäkla tid att leta. Jovisst, förresten, ang pkt 1: Jag skulle inte trixa med betsningen. Risk att den rinner under maskeringen någonstans etc. Du har den båt du har, arbeta med den istället för mot den. Du har säkert nog att göra ändå!
 13. Ingen orsak. finns flera saker som är viktiga att ha med, särskilt vid längre turer. Viktigt kunna släcka brand ombord, typ liten brandsläckare. Också viktigt att kunna påkalla uppmärksamhet och veta var du är även om mobilen är paj: fysiskt sjökort och någon slags nödbloss. Kan ju kännas skönt om du tycker att du är tafflig på sjön. Egentligen är listan på vad som är bra att ha med jäkligt lång. Det är smart att försöka etablera en rutin när du lägger till och en när du kastar loss. Blir så mycket enklare då. Själv glömde jag 2 meter tamp fastsatt i en akterknap häromdagen när vi kastade loss. Blev kanske distraherad av en fin båt intill - kan bli så ibland att jag glor på särskilt fina åk istället för att koncentrera mig på uppgiften. Jag körde iväg och tampen trillade i vattnet. Efter några minuter såg jag av en slump tampen ringla sig i vattnet bakom oss och vi hann ta upp den innan den fastnade i propellern. Det hade inte varit kul.
 14. Dra i lösa ändan så går den helt upp, läckert. Så kan du fästa smuggelgods du snabbt behöver lossa om bängen trålar... Alternativt vid tillfällig förtöjning eller att fästa fendrar i gästhamnen.
 15. Hej, hallen där jag haft min veteranbåt med träöverbyggnad har meddelat att de inte kommer ha vinterförvaring i vinter, jag behöver därför hitta ny plats till vintern. Båten är 17 fots motorbåt och jag har den på trailer. Söker varmhall i första hand, minusgrader ger sån risk för lacksläpp på denna båt. Jag får när jag söker på nätet ett gytter av träffar med fullservice-marinor som kostar skjortan. Jag behöver ingen service, bara plusgrader. Har båten i mellersta skärgården om sommaren, brukar sjösätta och dra upp den på Vindö, men är helt med på att dra båten på trailer en bra bit om det finns mera facila priser. Jag har haft den i Haninge-trakten tills nu. Kan tänka mig norr om Sthlm också. Jag tror det vore till hjälp att få lite tips av någon, tar således gärna emot förslag på var jag skulle kunna ställa båten över vintern. Behöver inte mycket plats, egentligen, eftersom den är så liten.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy