Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

segelskorv

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    33
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om segelskorv

  • Placering
    Fänrik
  1. Ja det går att ladda in sjökorten i förväg i telefonen så den fungerar som plotter även utan mobiltäckning. en app som inte tillåter förladdning utan kräver nätkontakt hela tiden är ju oanvändbar om man tappar täckning en sådan skulle jag inte använda alls. Man kan även få ut sin gps-position även utan kartfunktionen via andra appar,ibland finns den funktionen redan från start i telefonen. Om inte är det bara att ladda ned lämplig app. Det råder lite förvirring kring funktionen A-gps Assisted Gps som lurar folk att tro att telefonen inte har en riktig gpsmottagare. Det innebär bara att telefonens gps tar hjälp av mobilnätet för att snabbare få en första fix. Saknas nättäckning går det ändå att få en fix men tar lite längre tid att starta upp gpsen då den inte vet var den befinner sig från början. Som lite udda information så använder de senaste Xperia telefonerna bla Active också det ryska glonass systemet som komplement till Gps för att få bättre säkerhet och noggranhet, något som inte så många vet och som faktiskt är användbart här uppe i norden där det ibland händer att få gps-satelliter syns samtidigt vilket försämrar noggrannheten annars.
  2. Om man som jag har liten långsam båt som gör 5-6 knop både för motor eller segel så fungerar även de vattentäta androiderna. har en SE Active och trots liten skärm så funkar den bra. Motorola Defy är ett annat alternativ. Så snabbt som android växer så lär också appar komma fortare framöver till det systemet och det är stor skillnad på en två år gammal android och de senaste. Åker man fortare är ju pekplatta att föredra med sin större skärm så länge man skyddar den för vatten. Det smidiga med telefonen är ju att den alltid är med även när man kanske inte planerat att vara på sjön fast jag har ju den oftast som backup till min handhållna lilla garmin. Har jag nättäckning använder jag marinetraffic ais funktionen så jag har koll på var gotlandsfärjorna är för med 5knop tar det lite tid att hålla undan för dem när de kommer forsande i bortåt 30 knop. Senast ändrad av segelskorv | 31 januari 2012 | 23:32
  3. Vi köpte en liten campingtoa på Lidl som passade perfekt att skjuta in under stickkojen på vår lilla J17. Det var deras märke Rocktrail tillverkad av Thetford alltså en rebrandad Potta-Potti som då också deras reservdelar passar till. Varför inte en sådan som nödtoa? Den är så liten att den lätt går att stuva undan och funkade bra för oss trots allt gnäll om hur hemska kemtoaletter är. Att man sedan oftast undviker att använda den för korta dagsturer då är det lättare att hålla sig tills man kommer i land och slippa toa-hanteringen är en annan sak. Men det är väldigt skönt att den finns där om man måste. Och ibland är det bättre att använda den än att stappla upp mitt i natten för att frysande springa på gästhamnens toa.Eller när turen är längre än det går att hålla sig. Igenom att den är liten så blir inte tanken otymplig och tung att gå och tömma och ska man bara använda den någon enstaka gång och kan tömma den ganska snart så kan man i nödfall strunta i saneringsvätskan och bara köra med vatten istället. Den där separetten känns som en jobbig konstuktion på en båt då är kemtoan en mer sluten konstruktion. Den låga kemtoan står i alla fall kvar på durken om man blir nödig i sjögång. Att välta med den höga fällstolsliknade separetten om det gungar till är nog ingen kul upplevelse.
  4. På min handhållna 76 csx kan man välja mellan kurspekare och bäringspekare. Det går också att konfigurera datafälten att visa kursen så det verkar som om supporten inte har fullt grepp på det hela.(har sommarvikarierna redan börjat?). Har också en gammal 12XL i reserv. Det finns ju lite mer saker att konfigurera upp på på de mer avancerade modellerna. 60 och 76 är i princip lika bara småsaker som skiljer som att 76 flyter och har tidvattenfunktionen.Båda gick att få med eller utan magnetkompassen och barometer/höjdmätaren. Går man väldigt sakta dvs under någon knop börjar den pendla lite men jag har gått i två knop med ganska stabil kursvisning så jag tycker inte det är något större problem för mig. Ladda ner bruksanvisningen på nätet så står säkert lösningen där någonstans. Den engelska har lite extra information som inte står i den svenska om jag minns rätt.
  5. Ja det kan vara lite svårt att hitta en tilräckligt låg toa. Köpte först en beg campa potti billigt dvs budget variant av porta potti från samma tillverkare. Men den var för hög för att skjuta in under stickkojen i vår lilla segelbåt som också lider av trånga utrymmen. Men lidl hade då kampanj på Rocktrail som också visade sig vara en förklädd portapotti som passade perfekt att trycka in vid stickkojen när den inte används. Ganska skönt att ha en toa om man behöver och den lilla modellen är enkel och smidig att bära iland tanken på för tömmning. Det uppväger faktiskt den lägre kapaciteten då det är betydligt enklare att balansera i land en 10-12L tank än en 21L. Lite pyssel är det ju men klart säkrare och att man slipper stappla iland yrvaken mitt i natten för att uppsöka en sunkig äcklig gästhamns toa är ett klart plus.
  6. Jag har en J17 dvs långedragsjulle i plast med ruff, en sådan har 4 kojplatser (i praktiken lagom för 2 vuxna för då slipper man stickojerna och den är stadig och går bra i sjön trots att den bara är 6m lång. Dess långköl gör den tålig om man går på något samtidigt som den sticker bara 0.95m. Jag är nöjd med den som dagtursbåt som också går utmärkt att övernatta i. Klinkat dubbelskrov ger bra isolering och inga kondensproblem. Dock är den inte så snabb, gör ca 5knop med 3,3hästars utombordaren och lite till vid bra vind om man seglar. Fast stryktålig är den rejält konstruerad för sjöscouters tuffa hantering. Dessa båtar går att hitta billigt och borde passa bra för ändamålet. Har varit ute i 18 sekundmeter med den så den tål lite blåsväder också om så är.(fast då var det inte så behagligt att vara ute men båten fixade det bättre än vad jag trodde.) Billig lätt att underhålla och stadig för storleken men saknar imponansfaktor. Fast solnedgången är lika vacker från sittbrunnen på denna som på en lyxkryssare. Ett klart alternativ till J10 fast i underhållsvänlig plast istället. finns också en något mindre systerbåt vid namn J11 som är 5.10 lång men de tror jag är ovanligare. Lycka till att hitta något lämpligt.
  7. Är själv ägare av en av dessa småbåtar, i mitt fall en sex meters J17 rätt stadigt byggd med långköl och den klarar faktiskt betydligt mer än man tror. Även om man inte känner sig så stursk i 18 sekundmeters kuling vilket jag har råkat ut för så fixade själva båten det bra. En Dansk har ju för övrigt seglat till Tahiti i en Junker 20 och klarat hemska oväder på Biskaya bukten som skulle kunna sänkt betydligt större båtar så visst går det med små båtar också om de är välrustade och inte av helt olämplig konstruktion. Att det är obekvämt och spartanskt är en annan sak. Nu rekommenderar jag verkligen inte långsegling i småbåt men nog skulle jag våga gå till Gotland om jag ville. Det är ju faktiskt värre i krabba Norra Kalmarsund som är erkänt lurigt om vinden ligger på fel än på mer öppet vatten där vågorna är längre och lugnare. Kort krabb sjö som bryter är rätt obehaglig, då åker jag hellre hiss med större vågor om jag får välja. Det är ju stor skillnad mellan kölbåt och jolle till kölbåtens fördel. En liten kölbåt klarar ju väder som folk i stora motorbåtar undviker. 10 sekundmeter och båten går prima medan du nog börjar tycka att det är lite olustigt i en lika lång styrpulpetare och i 18 sekundmeter är du nog illa ute i en liten motorbåt där segelbåten fortfarande är säker om är gungit värre men jämfört med motorbåten så stabiliserar både kölen och masten.
  8. En ipad kanske inte gillar vattenstänk i en liten öppen styrpulpetare,så skaffar du en sådan så tänk på vattenskyddet. Ett annat alternativ är en handburen plotter som garmins 620 som funkar både i bil & båt. Själv har jag en liten handburen 78csx som funkar bra i en liten segelbåt som gör 5 knop och har bra batteritider, fast i högre farter så är nog den lilla 2,2 tums skärmen i minsta laget. En fastmonterad har ju större skärm så man ser mer runtomkring och i starkt solljus brukar de plottrarna som är tänkta för ändamålet vara bättre. Kombinationen med ekolod verkar vettig som någon nämde ovan. Se bara till att få en modell som fungerar med s57 baserade sjökort(fast mycket är ju gamla mätningar där också men man borde ju slippa de överföringsfel som varit hittils så nu ska det stämma lite bättre där det är rätt mätt åtminstone). Garmins nyaste 2011 kort är ju det men ej deras äldre och Navionics ska också släppa nya kort baserade på s57 data om de inte redan gjort det har jag hört.
  9. Såg att det finns/fanns en annons på Annonsbörsen där det finnes en motorseglare Alexandra som verkar vara denna båten och den säljs pga sjukdom så jag gissar på att denna tjejen med sin mamma faktiskt behöver hjälp med detta och står villrådiga nu när pappan är borta. Referensen till den annonsen verkar ha varit pappan så man förstår om hon och mamman inte riktigt vet hur de ska hantera en försäljning av en båt som ligger upplagd i grekland. Jag hoppas att de får hjälp av någon vänlig som hjälper dem och inte lurar dem. Kan förstå att det är tungt att hålla på med sådant här när en nära anhörig gått bort. Senast ändrad av segelskorv | 28 februari 2011 | 23:50
  10. Ja tyvärr känner jag igen det där med mobiltelefon service och anovo, dessvärre känner jag till flera som har fått tillbaka trasiga telefoner eller telefoner i sämre skick än den inlämnade efter månadsvis väntan. Man har bara omkring en vecka på sig att hävda DOA (i alla fall SonyEricsson)och få en ny telefon, om det då har gått kanske 9 dagar innan man upptäcker felet skickas den till anovo och du kan i värsta fall få tillbaka en gammal lagad utbytes telefon med nytt skal som är sämre än den nya du lämnade in. Det kan väl vara okej om telefonen redan är gammal men inte på en 14 dagar gammal telefon. Borde åtminstone vara garanti på ny utbytestelefon första 6 månaderna och helst ett år anser jag. Detta oskick är ju även vanligt i databranchen på skärmar mm. Tyvärr har folk fått tillbaka telefoner med glipor i skal och repade displayer även om det går bra för det mesta. Läs vad folk tycker om anovo på mobilteleforum så får ni se. Senast ändrad av segelskorv | 17 oktober 2010 | 00:34
  11. Det drar en hel del mer ström att först omvandla 12V-230V med en inverter än att ha en kyl byggd för 12 med kompressordrift. Men har man motor och bra laddning så fungerar det. Fast köp inte minsta invertern på 150W för då orkar inte kylen starta då kompressorn drar mycket just i själva startögonblicket. Kylskåp med peltierelement av samma typ som i enklare kylboxar för 12V går dock att få billigare än en riktig kompressorkyl men är ineffektiva och kan ej kyla mer än kanske 15-20 grader under rumstemperaturen vilket gör att det kanske blir för varmt i kylen en sommardag med 30-35 grader. Så har du gott om ström ombord bör det fungera bra med inverter ändå, det är bara att du får köra lite oftare så batterierna laddas beroende på hur stor batteribank du har. Ladda inte ur dem mer än hälften annars förkortas livslängden på batterierna avsevärt och batterier är ju dyra.
  12. Jag har en liten långkölad J17 på sex meter.Under en tur för motor i denna Augusti då det antingen regnar eller blåser småspik så mötte vi en katamaran som trotsade blåsvädret som oss. Hade blåst kuling konstant flera dagar innan så sjön var grov och ingen verkade vara ute förutom katamaranen och vi då med vår lilla 3.3hk snurra som tuffar på i 5 knop. När vi kom tillbaka till bryggan så kom katamaranseglaren förbi och hälsade att han tyckte vår lilla båt uppförde sig väldigt bra i sjön trots sin litenhet. Jag tycker fördelen är att den är tålig, ingen oro om man skulle råka få bottenkänning. Den sticker bara 0.95m så man kommer in nästan överallt. Den stampar inte utan skär genom sjön och gungar mjukt med istället på ett behagligt sätt. Jag läste i en bok att norra kalmarsund kan ha ganska besvärlig sjö vilket jag kan hålla med om så jag är glad för de goda sjöegenskaperna. Nackdelen är kanske att det inte går så fort men det gör mig inget jag är på sjön för att jag vill vara där och inte för att åka fort. På en liten båt är det mer en fördel att den är kursstabil och liten avdrift, den är så liten att den ändå känns lätt att hantera i hamnen tycker jag.
  13. Har telias mobila bredband och tycker nog när jag åkt runt att deras täckning varit bäst på mindre orter och landsbygd av de vanliga operatörerna. De har ju den stora fördelen att erbjuda EDGE via vanliga gsmnätet också och det brukar fungera där det inte är 3g täckning. Däremot sjunker ju signalen och hastigheten på turbo 3g rätt fort när man avlägsnar sig från sändarmasten men det gäller ju i princip för alla operatörerna. Fast även telia har såklart ställen där det inte fungerar. Visst Net1 har bättre yttäckning på vissa platser dock inte alla.Men nackdelen är ju att utan stor och lång antenn fungerar det dåligt och 450 bandet som de använder behöver långa och otympliga antenner för bra funktion. Den antennen som är i deras usb-sticka är nästan värdelös då våglängden är så mycket längre på 450Mhz bandet. Antennerna i vanliga usb-stickorna för 3g och gsm är inte heller speciellt bra men fungerar relativt sätt mycket bättre än Net1 stickan då de inte handikappas lika mycket av sin litenhet och därmed minimal antenn pga de högre frekvensbanden som används där. Ska man ha Net1 får man sätta upp en riktig 450Mhz antenn a´ la skogsantenn eller masttoppsantenn,annars är faktiskt vanligt 3g bättre om man bara kör usb-stickor.Det kanske går lite långsammare ibland men man får oftast kontakt om man inte ligger för långt ut eller i ett omöjligt läge för sändarna. Senast ändrad av segelskorv | 04 augusti 2010 | 14:21 Senast ändrad av segelskorv | 04 augusti 2010 | 14:23
  14. Kolla bränsleslangen, på min Mercury 3.3hk så hade slangklämman vid bensinslangen till förgasaren ätit sig genom slangen delvis. Då slangklämman är av typen trådfjäder var det inte så lätt att se till en början. Min motor betedde sig precis så där, startade lätt och dog när man börjarde gasa på. Efter att ha fixat slangen gick motorn perfekt igen så det kan ju vara samma problem du har och min har också inbyggd tank.
  15. Frågan är om inte en regulator för solcellspaneler skulle klara av att reglera det, de används ju just för att förhindra för hög spänning och överladdning och är vad jag förstår just en egen regulator i sig till skillnad för bilregulatorn som ju är en del av generatorn kan man säga. sedan är ju frågan om det är ekonomiskt eller ej, men ett nytt elverk kostar ju också en slant och kör man bara solceller funkar det dåligt utan sol så elverksladdning är bra ibland just för att man vare sig är beroende av sol eller vind.
×
×
  • Skapa nytt...