Jump to content
Friday 02 June 2023

FritzF

Medlemmar
 • Content Count

  18
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About FritzF

 • Rank
  Kadett
 1. Tack för tipset! Ja, en mindre plastsnipa kan ju absolut vara ett alternativ, även om man får gå upp en bit budgetmässigt. Det är ok om det är en riktigt bra båt. Jag undrar dock varför många plastsnipor är så fula? Det är något med överbyggnaderna jag inte gillar. Saga 20 är en av de få jag verkligen tycker är fin!
 2. Puttar lite, och funderar om vi kommer att behöva en HT-båt eller åtminstone styrpulpet med vindruta? Jag tänker på allvädersbåt - alla årstider. Det kanske är en fördel...
 3. Blocket-tips tas gärna emot Det finns ju en hel uppsjö av båtar i den här storleken och prisklassen - så desto svårare...
 4. Jag bor ute i skärgården och letar efter en bruksbåt som kan ligga i större delen av året, och användas för fiske- och badturer och utflykter större delen av året. Vi har redan en träfolka som vi seglar med på sommarhalvåret, men där vi är beroende av varvets iläggning- och upptagningsdatum. Den här båten ska vi kunna hämta folk med och åka ut och fiska osv. Båten behöver inte gå fort - vi bor ju redan mitt ute i allt och ska inte röra oss några långa sträckor. Alltså räcker det med 6-7 knop som marschfart. Storlek: ungefär 4,6-6 meter, fint om man till nöds kan upp till 6 pers. Måste vara sjösäker! Trevligt vore också om den går att ro hyfsat bra. Bonus om det är flera årpar. Motor: viktigt här att den är bränslesnål, därför funderar jag på inombordare men det finns så få små båtar med inombordare, egentligen bara äldre träsnipor (vilket jag kan tänka mig om de är i gott skick - men dessa är sällsynta och i så fall dyrare än 30tusen). Pris: tänker mig max 30 tusen. Väljer man utombordare - hur stor motor behövs till en plastbåt ca 5 meter för att det ska gå att köra bränslesnålt? I det fall vi väljer detta alternativ går ju den största delen av pengarna till en 4-taktare som kostar lite... Några tips?!
 5. Ja Core Sound 17 var ju hur fin som helst! Jag är så svag för mindre segelekor i trä av den typen. Någon jättemotor har vi ändå inte tänkt hänga på, mer en 10 hk kanske. Men det beror ju på båten också såklart. Ess-jolle har jag sett några gånger på annons. Men inte har de några kojplatser? Är det inte mer en öppen jolle i större format?
 6. Wow! Något jag aldrig sett förut! Hittade tyvärr bara en inaktiv annons (i Stockholm också såklart). Jäklar! Kan man söka på något annat än just Ski-breeze? Ski-30 såg jag någonstans. Ja, vi har väl så smått fått inse att det är svårt att hitta en båt som klarar av allt som vi vill dvs. hyfsad segling, tar tillräckligt många personer, fiske, kunna motorköras ok osv. Det är jättesvårt!
 7. Är det struligt med masthead i jämförelse med 7/8-rigg? Just nu kollar vi på både en J11 och ett par J17. Är det extra stag för masthead t ex?
 8. Nej, det är inte nödvändigt att kunna lägga i själva. Fäll/sänkköl har vi faktiskt tagit ur beräkningarna. Jag tycker det verkar osäkert. Vi ska faktiskt kolla på en J11 om den inte är såld ännu! Med nya, fina segel extra stor segelyta. Så det kan vara trevligt!
 9. Fint! Men lägger ni i den med kran ändå? Som sagt, jag har hittat både en J11 och en J17 som är intressanta. Det enda jag tvivlar lite på är just enkelheten, att bara puttra ut ett slag och fiska. Gör man det med en sån här segelbåt? På ett sätt är vi ju verkligen ute efter en kombibåt (bad, segling, fiske) och är alltså beredda att ge vika på en del finess (såsom väldigt bra segelegenskaper t ex).
 10. Tack Janken! Jag har (utan erfarenheter av dessa) faktiskt fastnat för jullarna. Både J11/J17 och J10/J14. Tycker det verkar vara en bra båt för våra ändamål. Nu gäller det bara att hitta en lämplig, och gärna lämpligt avstånd. Hur är det att traila en sån här båt en längre sträcka, funkar det om man hyr ordentlig trailer? Alltså så man slipper åka i 30 km/h. Eller måste man lastbilsfrakta dem? Har hittat en J10 30 mil från Sthlm, och en 60 mil ifrån... Det är en bit...
 11. Nejdå, hittar vi en fin liten öppen julle/blekingeeka elller dylikt i trä och i bra skick kommer vi nog inte tveka! Vi får väl lära oss själva om hur pass mycket jobb det är helt enkelt ;-) Vi hoppas att njutningen överväger arbetet!
 12. Vad säger ni J17-anhängare, går det att lägga nät från dessa ;-) Har hittat både intressanta J11 och J17 som vi kikar lite på.
 13. Ja en riggad julle/snipa som seglar hyfsat och gärna har inombordare är ju det vi helst vill ha. Men inte helt lätt att hitta! Seglingsegenskaperna verkar skilja enormt mellan dessa båtar, vilka till en början kan verka väldigt lika. Vi behöver ingen superseglare, men det vore kul OM det åtminstone går att kryssa lite, och inte bara gå i undanvindar. Kanske är det beroende på ägarna till båtarna, och deras olika preferenser på seglingsegenskaper?
 14. Ska kolla upp Marieholm! Ja, att lägga nät kan bli svår från ruffad segelbåt... Men jag inser att någonstans måste vi till slut tumma på vad vi vill ha. Det är sällan det går att få allt i ett. Har också kikat på några J11 och J17. Eftersom jag gillar J10 och J14 så kanske det inte är helt otänkbart!
 15. Tack igen för tipsen! För de som fortfarande har lust att tipsa, har jag efter mycket letande formulerat våra krav lite bättre: - vi vill gärna kunna lägga i den och ta upp den själva på trailer (alltså inte fenköl??) - åtminstone delvis ganska öppen då vi även kommer att fiska och lägga nät med båten - stadig, då det går rätt mycket sjö här - möjlig att ha en liten motor på/alt. båt med inombordare - enkelt att komma igång med seglingen. det är egentligen inte seglingen i sig vi är ute efter, mer att flytta oss från punkt A till B genom vindkraft. Men vi gillar även att segla, så att bra eller hyfsade segelegenskaper är ändå viktigt.
×
×
 • Create New...