Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Eastwood

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    67
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Eastwood

  • Placering
    Löjtnant

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Såhär på förhand tror jag kalaset går på ca 40-50.000 kr. Nyrenoverad nygammal Pentamotor 30-35.000 kr. samt montering mm 10-15.000 kr Jag är medveten om att man kan få en Kinamotor monterad ock klar för marginellt mer pengar men jag är villig att ta risken att mitt begagnatköp håller måttet. Jag hade ju självklart kunnat hitta ex. vis en MD21:a, orenoverad med ca 25-30 år på nacken för ca 10.000, men lägger gärna en del extra för att få så fräscht som det går utan att köpa nytt.
  2. Jo, har varit inne på detta också, men till saken hör ju att båten blir kall som en isbit i Antarktis på andrahandsmarknaden med en kines i sig... Spelar ingen roll hur bra kinamotorn är, folk är skeptiska. Jag har iofs inga planer på att sälja båten, men när/om den dagen kommer så vill jag ha det så lätt som möjligt. Vidare är det ju detta med service/reservdelar.
  3. Tack för svaret, var bra att få lite info om verkstan. Han verkade iofs reko då jag pratade med honom men ändå bra att få lite mer info innan ev köp. De har tydligen ett antal renoverade Penta inne i storlek 50-70 HK vilka skulle passa befintlig motorbädd. Jag inser givetvis att jag då jag köper begagnat inte kan räkna med att motorn håller livet ut,. Håller den utan större åtgärder i en 10-15 år och jag då byter för att jag vill, inte för att den klappar ihop så är jag nöjd. Min gamla maskin, en Mercedes OM 615, hade över 40 år på nacken och det var inte så att den skar, det var dieselbakterier som satte igen bränslepump mfl följdfel vilket gjorde att jag valde att satsa pengarna på något annat. Precis som du skriver så var motorn så svårservad som den satt att det skulle vara tvunget att lyfta ut den vilket jag inte tyckte var motiverat då den är/var så gammal. Senast ändrad av Eastwood | 25 februari 2012 | 17:15 Senast ändrad av Eastwood | 25 februari 2012 | 17:42
  4. Jag är på jakt efter en bättre begagnad Penta diesel till min Johnson 30 och har kommit i kontakt med en verkstad som har ett antal passande, renoverade, objekt inne. Firman heter Davids Mekaniska Verkstad och ligger i Göteborg. Vore tacksam om jag konde få referenser på dem från de av er som anlitat dem eller hört något om dem. Tack på förhand!
  5. Om du med service menar filterbyte, oljebyte, impellerbyte, ev dränering av värmeväxlare osv... så hanterar jag det själv. Mekanikern jag har i hemmahamnen har iofs förkärlek för Yanmar men verkar kunna ta det mesta. Köper jag ny motor så har jag ju dock upp till 3 års garanti. Så om man bortser från vad meken vill ha, vad skall jag välja av Beta eller Lombardini. Jag är iofs rätt förtjust i Lombardini, tyst och litet format, men är lite tveksam till att den är såpass tekniskt avancerad. Beta å andra sidan är gjord helt i gjutjärn och lika enkel som en 70-talare. Har det någon betydelse när jag väljer eller oroar jag mig i onödan? Yanmar hade ju varit trevligt, men priserna avskräcker...
  6. Har nu pratat med varvet och de tplockar upp båten, mastar av, lyfter ut den gamla motorn samt täcker över båten. Tanken är att låte dem sätta i en ny maskin till tidiga våren, säsongen är ju ändå slut för min del... Frågan är ju då vad jag skall satsa på. Har haft frågan uppe i forumet förut och då var jag övertygad om att Beta Marine var det som gällde. Har dock även tittat på Lombardini och även de verkar ju rätt trevliga, små kompakta samt hyffsad ljudnivå. Om valet står mellan Beta eller Lombardini (ca 50 hk) vad skall jag då välja, vilka är pålitligast i längden, mest lättservade, tystast etc...
  7. Jo, du har nog rätt, saken är ju den antar jag att om jag hittar en nyrenoverad motor så lär ju den inte vara mycket billigare än en ny Beta, Craftsman eller liknande... Jag vill verkligen behålla båten men anser själv att det är att elda för kråkorna att fortsätta bränna stålar på den gamla OM 621'an, har redan lagt över 10.000 på startmotor mm och det tog inte många minuter innan nya saker rasade. Känns som om det skulle bli en ond cirkel. Jag skall snacka med varvet imorgon och se vad som erbjuds. Tanken är att låta båten ligga där under vintern och låta dem fixa till det i lugn och ro för att sedan tuffa hem med båten till våren.
  8. Köpte mig en välskött Johnson 30 förra hösten, båten var bestyckad med en Mercedes OM 621 motor som sattes in 1992, den är dock från sent 60-tal. Jag var först lite tveksam till en såpass gammal motor, men den verkade gå fint och vara välskött. För ett par veckor sedan då familjen och jag var på väg tillbaka till Bua hamn efter en tripp upp i Bohuslän. Precis i höjd med Käringön, efter att vi gått ett par timmar bestämmer vi oss för at stanna till ett tag och käka lunch. Då vi skall starta igen är tändningen stendöd, blev bogserade till närmsta hamn med en mekaniker, vilken konstaterade att startmotorn var slut. Meken beställde en ny startmotor från Tyskland och installerade och i lördags anträdde vi återresan. Döm av min förvåning då motorn dog efter ca 800 meter, det var inget gradvis stopp utan tvärstopp. Vi fick kalla på Sjöassistans vilka konstaterade att dels var bränslepumpen körd, dels sprutade det sjövatten från ett antal olika ställen då man körde startmotorn, både från pumpen och avgaslimpans svetsfogar... Killen från Sjöassistans erbjöd sig att bogsera oss till GS Marin i Rönnäng, vilken var närmsta varv. Sagt och gjort, nu ligger båten förtöjd där sedan igår em. Min spontana reaktion är att det är bortkastade pengar att börja felsöka och reparera upp en dryga 40 år gammal motor, efter senaste reparationen höll den ju hela 10 minuter... Frågan är då vad jag skall ta mig till: 1) Skall jag be varvet leta upp en hyffsat ny begagnad motor av välkänt fabrikat och installera? 2) Skall jag köpa/installera en ny motor, typ Beta, Lombardini? 3) Skall jag kolla med varvet om de kan tänka sig att byta in båten mot en större styrpulpetsbåt... Vad hade ni gjort och varför? Mycket glad för synpunkter och råd.
  9. Har en marinkonverterad Mercedes OM 621 motor i min Johnson 30, båten är ny för mig detta året. För en stund sedan gav jag mig på att försöka byta motorolja med hjälp av den sedvanliga handpumpen från Biltema. Problem uppstod med en gång, hålet för oljestickan var för smalt för att få ned sugslangen hela vägen till oljesumpen. Detta hade dock förre ägaren tänkt på och satt en armerad slang från oljesumpen (undersida motor) och satt en skruv i änden. Tanken är ju att ta bort skruven, suga från denna slang istället, diametern på den är tyvärr också för klen för att få ned sugslangen... Jag kan ju inte vara den ende här på forumet som stött på detta problemet, jag skulle helst vilja kunna oljebyta via oljestickshålet, som vanligt och behöver därför veta var jag kan få tag på en pump vars slang har extra klen diameter, så att den går ned i hålet. Mycket tacksam för tips!
  10. Jag har en Johnson 30 med en Mercedes OM621 motor, köpt förra året. Nu till frågan; jag skall byta impeller på motorn och min tidigare erfarenhet av marindieslar är Penta... Kan någon vänlig själ ge en steg-för-steg beskrivning hur jag bär mig åt på denna motor, samt även vilken impeller jag skall ha (så att jag slipper ta den gamla till butiken utan kan ha den direkt). Tack på förhand!
  11. Idag när jag skulle starta upp motorn (diesel) klickade det till första gången jag vred på nyckeln, men sedan hände inget. Då jag ställer nyckeln i läge 1, på, är instrumenten helt döda och då jag skall starta händer inte något alls... Jag tyckte mig märka att startläget blev indistinkt för någon vecka sedan, man kunde helt plötsligt vrida nyckeln ett halvt varv i låset, men motorn startade dock... Hur kan jag vara säker på att det är tändningslåset som spökar och inte något annat? Känns dumt att byta i onödan.
  12. Tack för det! Vet du att de har detta på lager?
  13. Som framgår av tidigare tråd håller jag på att snickra en ny teakreling til båten. Tänkte även passa på att förbättra den usla infästningen till mantågsstöttorna genom att ta bort diverse rostig träskruv och ersätta med islagsmutter och maskinskruv. Visade sig vara svårare än jag trott, alla butiker verkar ha varmförzinkad islagsmutter, men var hittar man i rostfritt i Göteborgs/kungsbacka området???
  14. För min del var det lite tricky då jag behövde långlängder, dvs över 2,70 m. Hittade 36 st 3,30-3,4 m 45x12 mm teaklister hos Calexico Wood i Göteborg för 72 kr metern. Vill du ha normallängder är det lättare, då har du även Ädelträlagret, har för mig att både de och Calexico tar strax under 70 kr metern för dessa. ABI trä finns ju också för den besuttne, de ville dock ha 118 kr metern för mitt virke
  15. Tack för infon! Har äntligen hittat en leverantör av 120 löpmeter 45x12 mm kvartsågad planhyvlad teaklist. Kan meddela att det inte var en lek... dels verkar priserna skilja brutalt mycket mellan brädgårdarna, dels vill jag ha längder över 3 meter vilket tydligen var besvärligt. Fick till slut tag på det för 72 kr metern i Göteborg, så jag kan hämta det med egen bil. En kontrollfråga bara: Den gamla listen var såpass sliten och nedsandad att det inte gick att se klart om den hade lite fasade kanter eller ej. Den list jag beställt är planhyvlad. Vad brukar man köra med till den typen av reling jag har (se bilden). Är det helt upp till personlig tycke och smak eller finns det någon tumregel, dvs fasade kanter eller planhyvlat??
×
×
  • Skapa nytt...