Jump to content
Thursday 02 February 2023

Janus82

Medlemmar
 • Content Count

  57
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

7 Neutral

About Janus82

 • Rank
  Löjtnant

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Pratar du om tänder nu? Proximal och distal handlar väl om vart i munnen som tänder sitter.
 2. Segelsällskapet Hjälmaren är en superbra klubb. Massor av trevliga personer med ett aktivt klubbliv om man vill: kappseglingar, fester och annat. Hamnen är lugn och fin med moderna och bra faciliteter. Som andra har skrivit så går det bra att slussa ut med Hjälmare kanal. Man behöver inte fälla masten utan alla broar är öppningsbara. Dock så tycker jag personligen att det är lite trist att åka kanalen. Det blir helt enkelt för mycket transportsträcka för min del. Det går inte att ta en kort semester på kanske 3-5 övernattningar utan det krävs nästan alltid 1-2 veckor för att det ska vara värt att ta sig ut.
 3. Jag var kanske lite sen med att hoppa på smartphone-tåget men sedan 2012 har jag haft smartphone och surfplatta. Inte en enda gång sedan dessa har jag varit med om att de har stängt av sig på grund av överhettning. Och då kör jag alltid med skärmen igång när vi är på sjön. Börjar batteriet bli dåligt så jackar jag i laddaren och kör vidare trots att den skapar lite extra värme.
 4. Du äger väl redan en mobil idag? Ladda hem t.ex. Eniro för sjön eller någon annan app och testa vad du tycker om det innan du köper en platta för ändamålet. Om det är möjligt så är det ju bra om plattan är vädertätad så behöver du inte vara nojjig för lite regn eller stänk. Dessutom så kan det vara bra att välja en ljusstark modell om du märker att det är uppenbar skillnad på dem i butiken. Just ljusstyrkan är egentligen den enda nackdelen som jag har märkt med att navigera med mobilen jämfört med en plotter.
 5. Varför inte köra med mobil eller surfplatta? Det finns ju gott om bra appar för det. Jag kör själv med Eniros betalversion men det finns ju fler att välja på.
 6. Visst spetsar jag till det som jag skriver just nu så ta det inte personligt. Som jag skrev i förra inlägget. Jag raljerar lite med glimten i ögat.😉 Med det sagt. Menar du på allvar att det bara finms två marinor för småbåtar mellan Göteborg och Biscaya? Njaaa... Jag förminskar inte att det krävs mycket för att segla långt. Främst av psyket. Men man måste komma ihåg att det finns fler än vi i Sverige som seglar. Titta på LaRochelle på Google maps, den ligger mitt i Biscaya. Då ser du att de ha en rejäl småbåtshamn med både segel- och motorbåtar av varierande storlek. Ägs alla dessa båtar av riktiga äventyrare i stil med Shackelton och Nordenskjöld bara för att den ligger i Biscaya? Jag tror inte det utan det är nog helt vanliga familjer precis som i en båtklubb/marina i Sverige. Dessutom så vågar jag gissa att inte en enda av dem har fyllt förpiken med fogskum för att båten ska bli osänkbar. Troligen så är desdutom flera av båtarna Bavarior eller Jeannau av mer eller mindre standardmodell. Inklusive fenköl och frihängande roder... Innebär detta att alla båtägare i LaRochelle är kompletta galningar som vågar sig ut på vattnet i så livsfarliga och undermåliga båtar?
 7. Det som jag vill ha sagt är att under nästan hela sträckan man reser så bor det folk som också tycker om att segla. De ser det inte som ett stort äventyr att segla iväg en liten bit med familjen och övernatta i en trevlig vik innan de seglar tillbaka dagen efter. Precis som vi tycker att det är en trevlig familjeaktivitet att göra en sådan seglats i en insjö, i skärgården eller vilken del av kusten som helst så gör folk samma sak i Tyskland, England och Frankrike. Till och med i Biscaya så seglar barnfamiljer omkring för att det är mysigt. Självklart så stannar dessa barnfamiljer hemma om det blåser hårt och det finns inget som hindrar en långseglare att göra samma sak. Stanna i hamn och läs en bok till vädret blir bra igen. Samma sak gäller ett draggande ankare. Oavsett om man är i Karibien, Göteborgs skärgård eller i utanför Luleå så kan vinden vrida och ankaret börja dragga. har man otur så går det som i din beskrivning och båten sjunker. Allt är lika. Men det är ju i de flesta fallen ingen katastrof. man ringer den lokala sjöräddningen och ber om assistans. I allra värsta fall så får man simma iland. Eftersom i princip alla ankrar i närheten av land och inte mitt på öppet hav så handlar det om en simtur på 50 meter eller så. Men med skillnaden att i Karibien så håller vattnet en behaglig badtemperatur medan den i Sverige är 15 grader även mitt i sommaren. 😉 Biscaya tar grovt sett tre dagar att korsa så där håller alla väderprognoser mycket hög kvalité. Jag hoppas att det är tydligt att jag raljerar lite och har glimten i ögat. Trots det så håller jag nog fast vid att mycket av alla faror med långsegling härrör från 60-70 talet när väderprognoser var i stil med att titta ut och se om det regnade eller inte. Det som gör en långsegling kärv är ju frånvaron av pauser. Jag tycker att det är mysigt att semestra i båten men efter 2 veckor har jag fått nog och vill göra något annat. Att då fortsätta dag efter dag efter dag kräver en större man (eller kvinna) än jag.
 8. Det är kanske att slänga bensin på brasan men är ni inte lite väl oroliga för alla risken på en långsegling? 90% av seglingen sker ju på kustnära vatten precis som en vanlig båtsemester. Man bör till och med ha god täckning på mobilen nästan hela tiden så att man kan titta på Youtube om det blir tråkigt. Om något börjar strula så svänger man bara vänster och är i land på en halvtimme eller så. Bara för att man är långt bort från Sverige så är man ju inte borta från all civilisation. De stora undantagen är ju naturligtvis ocean-korsningarna. Atlanten bör väl ta ca 2-3 veckor men idag kan vi få helt ok väderprognoser ca 10 dagar framåt i tiden så det blir ju inte några totala överraskningar som man drabbas av. Man kan ligga i hamn på Kap Verde och vänta in en fin lucka i vädret. Väl ute på havet så kan man dagligen hämta hem nya prognoser och anpassa sig om vädret verkar förändras mot den första prognosen.
 9. Janus82

  Dynema

  Det här är ju utanför min kunskap egentligen men jag skulle själv inte ha valt det. Dyneema är ju starkt men det tål ju inte alls nötning. Har du en vass kant någonstans eller att det kommer emot någon kant så kommer det att slitas ut väldigt fort.
 10. Det är väl bara att polera som gäller om man ska få gelcoaten vit och fin. Det är ju bara det absolut yttersta lagret som har oxiderat och blivit guld. polera bort det så blir det vitt igen. Jag tätade om mina rutor nu under våren och när jag tog bort dem så såg man hur gul gelcoaten var i jämförelse med den del som varit skyddad av rutorna i alla år. Efter att polermaskinen hade fått göra sitt med ett mellan-grovt polermedel så var allting vitt och fint igen. Det värsta är att nu måste resten av båten poleras för att allt ska bli lika bra.
 11. Jag är långt ifrån en expert på sånt här så jag kan ha helt fel. Jag trodde att det var vedertaget att sura produkter får gelcoat att gulna. Det är därför man kan ha otur med vissa polermedel som innehåller sura lösningsmedel och som därför gör hela jobbet ogjort efter ett litet tag. Börja om från början med en polermedel som är fritt från syror. De flesta båt-anpassade medel borde vara det men annars bör alla lösningsmedelsfria medel funka kalas.
 12. Smart tänkt! Kollar man på blocket så finns det ju ganska gott om båtplatser i Stockholmsområdet. Det bör göra det lätt att dela upp resan om man vill det. ta 2-3 veckor under juli och utforska norrlandskusten+skärgården och ta sedan 2 veckor till i slutet av augusti när alla andra stackare jobbar och kör den sista sträckan till Göteborg. Det är ju en helt annan upplevelse att vara ute lite off-season när det nästan är tomt i alla vikar och hamnar.
 13. Thomas sjöstrand åkeri i Örebro brukar åta sig båttransporter. De ligger ju lite mitt på din tänkta rutt så det är ju större sannolikhet att de får en returfrakt åtminstone en del av vägen. https://www.facebook.com/kranbil För några år sedan fraktade vi vår båt (8m lång) mellan Valdemarsvik och Örebro och det gick på 12000 inkl moms. Så gissningen här ovan på 30-50 tusen låter rimlig. om ni tycker att hela transporten verkar för lång så kan ni ju ta transport bara en del av vägen. Kör båten till Gävle eller liknande så har ni ju nästan bara skyddad skärgård hela vägen ner till Göta kanal.
 14. Tyvärr så dök inte butylen upp innan påskledigheten så fönstrena är inte monterade än. Jag ägnade dock helgen åt att försöka få bort den gamla sikan. Den var riktigt mjuk och flexibel trots att den bör vara rejält gammal gammal. Jag lyckades skrapa bort nästan all sika med hjälp av ett rakblad och en färgskrapa. Fläckvis så ligger det kvar ett tunt lager med sika. Är det någon som har ett bra tips på hur man får bort det? Jag har försökt med aceton, kemiskt ren bensin samt att polera bort det med polermaskin. Ingenting biter. Om jag inte kommer på något smart så kommer jag nog låta de små resterna vara. Det enda negativa som jag tänker mig är att smuts kommer att leta sig in och fastna på den så att det ser lite solkigt ut.
 15. Nu har jag klickat iväg en beställning på 4 rullar vit butyltejp från Erlandsons. Nu hoppas jag bara att de kan leverera innan helgen. Annars får jag i vild panik springa runt till alla lokala glasmästare på torsdag och försöka trolla fram lite vit butyl lokalt. Jag vill verkligen montera tillbaka rutorna under påsken för annars blir det kärvt att få på dem innan sjösättningen.
×
×
 • Create New...