Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

Tititu

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    46
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Tititu senast vann den dag 9 Maj 2018

Tititu hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om Tititu

  • Placering
    Fänrik

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Jag planerar att köpa en 7-meters snipa och i många annonser nämns 30-vagn. Vad är det och var får man köra med den? Där jag bor finns inte en sån fordonskategori så därför undrar jag. Drar man en sån med bil? Är de registrerade? Vad krävs för körkortskategori? Då min drömsnipa kanske finns 60 mil bort så ska den ju flyttas till lands eller till havs och att köra 30 km/h är nog lite väl tidsödande - men skulle det ens vara tillåtet?
  2. Jag har skrotat segelbåten som hade en sprillans ny, långriggad, snurra på 9,9 hk. Nu undrar jag vad som skulle vara lämplig båt till denna snurra om jag vill ha något mindre och mer lättförvarat än en segelbåt. Jag behöver inte något fartvidunder men båten får ju inte vara hur stor som helst om man ska ta sig fram. Men hur stort är för stort? Den kunde ju driva fram en 1400 kg segelbåt på 7 meter. Man ska våga sig ut i lite vågor ändå så nån badbalja på 395 cm vill jag inte ha men folk verkar ju sätta 50 hk på allt över 4 meter. Hurudan båt kan man ha till 9,9 hk och hur påverkar den långa riggen valet och monteringen?
  3. Jag bytte försäkringsbolag under vintern. I den nya ingick inte förvaringsföräkring visade det sig nu. Det var transportören som ville ha fören neråt. Mina protester var till hälften en förvånad fråga som en protest. Han gick mig till mötes med att luta den mindre än han tänkte från början. Hålet till ruffen var ändå lägre än avrinningshålen bak så vattnet har runnit in från sittbrunnen. På vintern glömde jag bort vad det kan innebära att båten lutar fel. Nu inser jag ju att det varit bättre att inte täcka båten eller att jag pluggat igen hålet till ruffen. Båten är (var) en Viggen. Vore alla lika kloka som efterkloka så hände inte så många tabbar.
  4. Förra vintern hade jag ingen presenning alls och det har jag inte heller då den är i vattnet för den tål regn!
  5. En rutinerad båttransportör fraktade min 23 fots segelbåt till vinterförvaring. Jag hade förberett marken för vaggan. Han ville ha fören lite neråt och bad om plankor och battingar att lägga under kölen. -Fören lite neråt? -Ja, man brukar ha det så. -Men det finns avrinningshål i sittbrunnen där bak. Ska inte aktern luta ner? -Ahaa, du tänker så? Han som är van joxar och trixar med stöd under kölen och då han är nöjd sänker han båten och vi säger att vi ses till våren. Våren kom. Det hade legat snö på presenningen och allt hade bågnat ner i sittbrunnen men då allt smultit drogs presenningen bort. Imma på insidan av fönstren? Det brukar vara så torrt inne i båten. Luckorna till ruffen är så svällda att jag måste skruva loss kanterna. Då jag brutit loss dem ser jag 20-30 cm vatten på golvet. Mattan som legat kvar ligger som sjögräs på botten. Allt är täckt av ett lurvigt lager av mögel och britsarnas träsidor svarta av att sugit i vatten. Har transportören något som helst ansvar? Det var hans idé att båten skulle luta med fören ner. Jag ringde honom och frågade om han har någon försäkring som täcker detta. Min förvaringsförsäkring gick ut i december då jag bytte försäkringsbolag. Transportörens svar var att båten är försäkrad under transport men inte då han lämnat den. Sen sa han också; fören neråt!? Nå, nej. Så har jag inte satt den. Marken måste gett vika. Jag kollade. Vaggan är i våg. Eventuellt en liten lutning mot aktern. Grusbädden som kölen står på är platt och i våg. Under kölens främre del finns 40 mm virke och i bakre delen det dubbla. Städa eller skrota? Båten är gammal. Jag tycker ju att transportören borde veta bättre. Vad tycker ni? Hur SKA det vara?
  6. Jag tror det var en Selva jag sett. Jag hittade Parsun och en återförsäljare som berättade att det inte var så många som varit missnöjda. Jippii, tänkte jag och beställde Selva som var billigare. Parsun fanns inte som 8 hp heller. Det visade sig att jag beställde den dagen efter deras veckobeställning åkt iväg så leveransen skulle ligga och vänta en vecka innan den åtgärdas. Men de hade hittat en Suzuki 8 hp från 2009 i en oöppnad låda i ett bortglömt hörn av lagret. Den kunde jag få. Lite billigare än årets Selva. Den vägde dock 42 kilo i motsats till Selvan på 27 kilo. Det var fem före att den åkte i sjön då den skulle krokas på båten. Den startade på första försöket. Och, karluno, jag hade fått nog av begagnat då min gamla snurra fixarts upp av en som tre gånger sagt att NU, nu funkar den. Jag har bryggseglat två semestrar. Nu åker jag ut i helgen. Sjöovan och nöjd.
  7. Tititu

    Ny snurra

    På båtmässan i fjol såg jag billiga nya aktersnurror till ett sånt pris att jag tänkte att då min gamla snurra pajar så köper jag en ny, billig. Tyvärr minns jag inte märket på dessa skitbilliga motorer. Jag vill ha en ersättande långriggad snurra på 6-9 hk i stället för min 7,5 hk som nu tillbringat två semestrar hos en reparatör jag börjar tröttna på. Båten är gammal och plånboken inte så tjock så jag vill inte ha det dyraste märket men jag vill inte betala reparation efter reparation utan att ändå våga lita på snurran. Vad ska jag köpa?
  8. Jag rekommenderar inte katalansk vallhund. Min darrar av rädsla på sjön trots att han annars är modig. Svallvågor är livsfarliga och av flytväst får han värmeslag. Tvekar då han ska hoppa i och ur. Lyckas oftast, men det ser klumpigt ut. Vill inte sitta still och hålla sig undan då man lägger ut och ska i land så fort det finns antydan till en chans och försöker flytta in på alla båtar som är större än min . Det enda bra är att som blöt luktar han inte blöt hund. Och på land är han lugn, rar och gosig. Kan man få en hund att njuta av att åka båt...?
  9. Nja, jo. Felet är avhjälpt. Största problemet är ju att jag inte vet hur grejerna ser ut. Ringde en reparatör i stället. Han åkte ner till båten 10 min efter samtalet och då jag anlände 15 min senare var diagnosen klar. Tändningen. Den tänder inte alls. Han hade två tändstift i handen som såg ut att vara doppade i flytande lakrits. Två dagar senare ringde han och berättade att nån del som hade med tändningen att göra var bytt och nu ska allt funka. Och det gjorde det. Och tamej17 gick inte båten en knop snabbare utan att motorn lät ansträngd. Jag undrade om reparatören nu ville ha mitt namn och adress för fakturan men han sa att han först vill visa mej hur snurran funkar. Så som tändstiften såg ut måste jag behandla motorn fel. Han kan ta med sig räkningen då vi ses på båten. Nån gång nästa vecka. Eller när jag har tid... Så snart ska jag veta mer om tändning, förgasare och filter.
  10. Såg fram emot en fisketur men lyckades inte dra igång min gamla aktersnurra. Den är lite trög om man inte haft igång den på ett tag så jag fortsatte dra. Med choke. Och utan. Luftskruven öppen på tanken, check. Bränsle i blåsan på slangen, check. Med gas och utan. I fjol på sensommaren var det samma problem. Jag hittade en muskulös karl på gästbryggan som jag bad om hjälp då jag misstänkte att allt hängde på muskelstyrka. Har svårt att få till detdär sista kraftiga knycket på gräsklipparn också. Men inte heller han lyckdes dra igång den utan gick svettig därifrån. Snurran fördes då på vinterservice me hälsningen svårstartad. De hade öppnat förgasarn och servat och... nåt. Nu surar motorn igen. Den har stått ensam ett par veckor. Några regnskurar, men det har den ju överlevt tidigare. Tjurar och surar och lovar inte ens. Kan någon tipsa om lämplig första hjälp åt en som inte förstår sig på motorer. Om jag inte klarar av att fixa det själv, vad ska jag be om hjälp med...? Johnson Sea Horse från -85. Finns det hopp eller ska jag planera begravning? Hittills har den gått utan att hosta då den äntligen startat. Aldrig stannat under färd, förutom i gästhamnar 5 m från bryggan... då jag vill köra saaakta.
  11. Jag tar gärna med mej hunden på alla ställen där det inte är praktiskt omöjligt att ha hund. Jag störs mer av att det på restauranger finns småungar som sitter och smetar in bord och stolar med mat som de grävt ur munnen. Ibland är de också glada och vill bara hälsa genom att sträcka sig efter en med händer insmorda med matrester eller så sitter de och testar sina röstresurser medan stolta föräldrar beundrar deras nya förmåga att utstöta ljud medan deras medhavda fordon står parkerade mellan resteurangborden. För att inte tala om överförfriskade fyllon som råkat bli på dåligt humör eller råkar ha en pervers humor som tar sig fysiska uttryck. Man kunde ju förbjuda alkoholutskänkning på restaurangerna för att råda bot på risken för överförfriskade gäster. Nej tacka vet jag då en hund. Folk brukar ha förstånd att hålla bättre pli på dem än på sina överförfriskade suparkompisar eller vrålande ungar. Sen finns det ju folk som har fonofobi eller är allergiska mot parfym likväl som mot hundar men knappast har någon kommit på tanken att förbjuda parfym eller höga ljud på resturanger. Skulle man gå på den linjen kunde man ju förbjuda allt för alltid finns det nåt som stör någon på ett eller annat sätt, diagnostiserat eller odiagnostiserat. Jag tycker att alla levande varelser som kan hålla sig i skinnet kunde vara välkomna på restauranger.
  12. Usch fy för böldpest. Det har rätt hög dödlighet. Digerdöden skördade många dödsoffer på den tiden då den härjade. Böldpest är numera anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Tur att endel båtar bara drabbas av den icke smittsamma plastpesten.
  13. Och ändå uppmanas man söka i gamla trådar innan man ställer samma fråga för sjuttiåttånde gången. Precis som om internet skulle bli fullt. Tänk om ingen nånsin sa nåt som de sagt förut. Tänk va tyst det sku va.
  14. Tack. Jag är nog en typisk bilköpare i detta fall. Kan tanka och tuta. Och tacka hjälpsamma MG-are. De har jag haft superb hjälp av! Är mer lat och amatör än rik. Ska försöka kamouflera latheten de närmaste veckorna. Man kan alltså gelcoata klösmärkena också? Det har jag hemma, en bortglömd burk. En till burk lär ligga på två armlängders avstånd halvvägs till kölsvinet nedanför boxarna för ankarlina. Är det tuggumilika på bild två en halvfärdig gel-coat-lagning? Har våtslippapper 180 korn och en demoburk vax så jag har tillräckligt för att roa mej en långfredag. Sen öppnar butikerna så jag kan köpa finkornigare papper. Och rubbing, vad är det?
  15. Jag skulle rekomendera en höna i ställe för anka. Visst skiter den lika mycket men levererar frukost varje dag. Jag har en att byta bort. Önskar i utbyte en herr Nilson om du hittar nån på destinationen,
×
×
  • Skapa nytt...