Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

Erlandf

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    38
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Erlandf

  1. Hej Toaen. Jag tar gärna emot dina synpunkter, och har lite svårt att förstå att du härsknar till över mitt inlägg. Det var bara så att jag blev lite glad över Fidrabilden. Jag har tidigare med glädje läst dina inlägg , och hoppas få göra så även i fortsättningen.
  2. Nja Toaen, jag har aldrig frågat om hastighet på en snipa , eller hur man monterar en aktersnurra på en snipa. Det måste vara någon annan. Det jag startade tråden med var att fråga om för- resp nackdelar med alternativen rak axel, utombordare eller drev. Därav min passus om att jag nog kanske lämnade trådens ursprungliga ämne, när jag började kommentera din Havsfidrabild. Men jag kunde inte låta bli, den ligger mig varmt om hjärtat.
  3. Toaen. Nu hamnar vi lite utanför trådens ämne, men jag blir nostalgisk när jag ser en havsfidra, även om det är på bild. Hade en själv, som jag sålde 2010. Skaffade sedan en lite större koster (Allegro) , som jag nu (tyvärr) har gjort mig av mig. Havsfidran hamnade i St Petersburg. En ryss köpte den osedd, och seglade hem henne från Umeåtrakten till St Petersburg. Han har den än i dag. Årtionden med långkölade kostrar gör att jag känner mig lite osäker när jag hamnar i en modern motorbåt som fladdrar och far lite hur som helst (känns så i alla fall) .
  4. Tack för alla synpunkter, bra att få frågan belyst från olika håll. Jag har ju haft segelbåt förut, en långkölad med inombordare och rak axel. Har gjort bottenundersökningar av det mer handfasta slaget några gånger, och det har känts tryggt att veta att det sista som tar stryk i den situationen är drivlinan. Tycker inte att jobbet med service/underhåll av inombordaren eller pysslet med att "höstkonservera" har varit speciellt komplicerat eller jobbigt. Jag är förmodligen lite konservativ kanske därför det känns som ett , om inte säkert, så i alla fall ett tryggt och välbekant kort att satsa på samma princip igen. Men det verkar som att jag , för lika penning, får "mera båt för pengarna" (fart, utrymme, utrustning) om jag väljer ett alternativ med utombordare. Så det blir till att fundera vidare. Det blir nog så att motor/drivlina inte blir det primära , utan andra faktorer väger tyngre. -Kanske...
  5. Har lämnat seglarlivet (åtminstone för ett tag) . Nu blir det motorbåt. På västkusten , båten ska kunna användas för lite fiske och utflykter. Kanske enstaka övernattningar. Ska åtminstone kunna frakta omkring sådär 5 pers. (Dock inte övernattande, där räcker det med 2). Har tittat på lite olika alternativ, blivit lite förtjust i t.ex Arvor. Men till min fråga. Vad finns det för fördelar resp. nackdelar med de olika alternativen : Rak axel, drev, utombordare? . För min del så prioriterar jag sådana saker som driftsäkerhet, lätt att underhålla/lite underhåll, och givetvis ekonomi. Fart inte så noga.
  6. För 6 år sedan hade jag en Havsfidra till salu. Fick en påringning från en ryss i St Petersburg som ville ha mera info, bilder mm, vilket han fick. Efter ett dygn fick jag ett mail, -"I buy boat". Han ville ha kontonummer för att kunna betala handpenning (eller hela beloppet om jag så önskade) . Jag var lite orolig och pratade med min bankkontakt som lugnade mig och förklarade att det var ofarligt att lämna ut kontonummer, -det är faktiskt i stort sett det enda sättet att få in pengar på kontot. Han (Igor) betalade, kom över (via tåg, buss, och färja) , installerade sig i båten och seglade den hem. Det tog honom ca 6 veckor totalt, -jag bor i norra Sverige. Så ibland är man orolig i onödan. Lycka till
  7. Du behöver inte fästa den. När du spänner vanten/stagen så trycks masten fast i plattan i botten. Trevlig båt, lycka till!
  8. Har själv färska erfarenheter (som jag gärna hade varit förutan). Tankade min 40-liters tank full för fyra år sedan. Förbrukar ca 5-10 l per år, och har successivt fyllt på så att tanken i stort sett varit full jämt. Men den äldsta dieseln är ju ca 4 år. I våras gick inte motorn igång, inget bränsle fram till spridarna. Filter, filterkoppar, matarpump hade en mörkbrun mycket klibbig beläggning, som mörk sirap eller tjära. Tankens väggar hade också en tunn beläggning av liknande massa. Den diesel jag pumpade ur tanken var helt klar, det fanns inget vatten i tanken, ingen kringflytande "klägga " heller. Beläggningen i ledningar, pump, filterkoppar mm gick endast att lösa upp med T-sprit. Fick till slut fram bränsle ur insprutningspumpen efter att ha fått in lite t-sprit i den och värmt upp den till ca 45 grader. Så- att det inte finns vatten i tanke är ingen garanti för att man slipper problem. Att det inte finns "klägga" i tanken är inte heller någon garanti. Min slutsats är: 1. Undvik diesel med RME-inblandning (misstänker starkt att det är boven) 2. Låt inte dieseln bli gammal
  9. Ja , jag har faktiskt suttit och funderat på saken. Ska utrusta mig med T-sprit och försöka "skölja genom". T-sprit verkar vara det enda som löser upp kleten, det är inget slem utan påminner mer om trätjära eller sirap som häftar fast starkt på alla ytor. Gör ett försök i morgon . Tack för tipset En liten kort avrapportering. Efter att ha lyckats få i lite T-Röd i insprutningspumpen värmde jag den (pumpen) försiktigt med en värmepistol till ca 45-50 grader. Körde ett tag med startmotorn, hade "dekompressionsspaken" (ventillyftaren) i läge så att jag inte hade någon kompression, vilket gjorde att jag fick hyfsad snurr på det hela. Och se, -efter en stund började det spruta ur pumpen. Påminde mest om starkt te, men ljusnade efter hand. När jag skruvat fast tryckrören på spridaren och matar med diesel så startar motorn och går klockrent. Tack ni som avrådde mig från större ingrepp som t.ex att lossa spridarna!
  10. Ja , jag har faktiskt suttit och funderat på saken. Ska utrusta mig med T-sprit och försöka "skölja genom". T-sprit verkar vara det enda som löser upp kleten, det är inget slem utan påminner mer om trätjära eller sirap som häftar fast starkt på alla ytor. Gör ett försök i morgon . Tack för tipset
  11. Tack Pentax, LarsakeLarsson m fl. som gav rådet att jag skulle besinna mig innan jag gav mig på spridarna. Ställde undan släggor och spett och tog hjälp av en motorkunnig. Efter div luftande och pumpande har vi konstaterat att det är i insprutningspumpen felet ligger. Bränsle kommer fram till pumpen, den är luftad efter konstens alla regler men inte en droppe kommer ur pumpen. Steg 1 blir nu att försöka skaffa fram en ny eller begagnad pump. Verkar ha utgått ur sortimentet hos de som säljer VP reservdelar. Någon som har tips på var man kan få tag på begagnade? Ska kanske tillägga att det handlar om en MD7A med CAV-pump.
  12. Misstänker starkt att det är stopp i spridarna. Har bränsle fram till spridarna , men motorn startar inte. Ingen diesellukt vid avgasröret. Hade tänkt lossa dom och lämna in till en verkstad...
  13. Tyvärr är min tank väl inbyggd, ett ganska stort jobb att montera loss den och få ut den ur båten vilket jag inte vill ge mig på i första taget. . Går inte heller att tömma via botten. Har dock tömt den med hjälp av pump i kväll, inget klet eller grums i det bränsle jag pumpade ur. Har också testat ytterligare lösningsmedel för att rengöra filterkoppar mm, - och se: Rödsprit funkade, i synnerhet om jag värmde spriten till ca 50 grader först. Löste omgående upp kleten så att grejorna gick att rengöra. Nu återstår ett problem, -att få loss spridarna (eller insprutarna som det väl heter, spridaren är en del av insprutaren). Har lossat "oken", sen ska det enligt verkstadsmanualen bara var att lyfta upp dom. Har försökt med milt våld men dom sitter orubbligt. Finns det någon form av specialverktyg för detta?
  14. Har problem att få fram bränsle till motorn (diesel MD7A) . Har nu gått igenom filter och pump och konstaterat att det, speciellt i förfiltrets vattenavskiljare finns en brun kletig massa, Mycket kletig och vidhäftande, påminner i färg och konsistens om mörk sirap. Byter naturligtvis alla filter och tömmer tanken. Har också tänkt rengöra tanken, det finns dock ingen rejäl manlucka så att jag får ner armarna utan har tänkt försök "lösa upp" ev klet som finns i tanken. Men vad finns det som löser upp smeten. På den massa som jag tagit ut ur förfiltrets "vattenkopp" har jag testat med i tur och ordning kallavfettning, diesel, bensin. Ingen tillstymmelse till att något av dessa medel löser upp smeten. Någon som har testat något annat alternativ??
  15. Ok, då förstår jag, jag misstolkade bilden!
  16. Hej Av bilden att döma är det längst bak som du upptäckt läckan. Där är kölen sin minsta "höjd". Kölens ovan kant lutar nedåt-akterut. Om du går in på Norlinboats hemsida så finns en ritning på Allegron där du kan se detta. (Ritningen på Allegro 33 är lite otydlig, men på 27an som har likannde konstruktion syns det tydligt. Ovanför den tunna kölen där bak finns ett hålrum som många har använt som bränsleutrymme. De flesta som jag känner till låter det dock vara tomt. För att få bort ev. vatten som samlas där (t.ex "smutsvatten" som läcker ner från motorutrymmet har många monterat dit en dyvika. Att det finns lite vätska i utrymmet är nog inte så märkligt, eller så allvarligt. Kolla ritningen, klargör var gränsen mellan köl och plastskrovet går (genom att knacka med hammare el liknande) , samt borra och montera dit en dyvika är mitt råd. Du behöver nog inte vara orolig! Lycka till!
  17. Bra att det finns plats även under bordet.... "Sunwind 26 säljes. 7,8 x 2, 6 m. Tillverkningsår 1980. Fin familjeseglare med gott om utrymme i sittbrunn och under bord. Kojplatser för fyra vuxna. Volvo Penta MD 5, 7,5 hk."
  18. Såg en Blocketannons om en båt (för flera år sen) som avrundades "Inte vacker men läcker..."
  19. Får mig att tänka på norrmannen Claussen som bloggade och skrev en bok om hur det är att leva ett helt år ensam i vildmarken, i verkligheten bodde han på hotell, bland annat i Torsby!
  20. Innanför låsmuttern sitter en bricka, svagt böjd. Låsmuttern är i mitt fall försedd med grepp av plast. Kanske finns på Clas O eller liknande
  21. Enligt mina beräkningar kommer resten av maj att bli ganska varm och torr. Följande tre månader (juni, juli och augusti) betydligt varmare än normalt, obetydligt med nederbörd. Vindar jämna sydliga till västliga 5-10 m/s större delen av tiden!
  22. Tack för alla synpunkter. Summan av det hela blir: -Dioden tas bort. -Ersätts med Biltemas skiljerelä -Laddningsregulator 8 eller 10 A anskaffas. Så fortsätter jag att spåra och märka kablar och div installationer. Blir säkert flera frågor framöver.
  23. Tack för synpunkterna, men- (jag tar risken och avslöjar min okunnighet), om det är en diod , vad har den för funktion i detta fall?
  24. Erlandf

    Vad är detta?

    Har nu gett mig på att kartlägga och rita upp elsystemet på den båt jag köpte för två år sedan. En (som uppger sig vara) elkunnig person har tittat och tycker att det mesta ser rejält ut, dock saknas helt märkning och/eller elschema. Har nu två frågor: 1. Det finns två batterier, ett förbruknings- och ett start. +polerna på dessa är hopkopplade och på ledningen sitter en liten rund grej. (se bild) . Vad är detta? 2. En solcell på 40W är inkopplad direkt på förbrukningsbatteriet. Vad jag kommit frram till finns ingen regulator. Hur allvarligt ska jag se på detta. Åtgärda eller låta vara?
  25. Bra att det finns plats även under bordet.... Sunwind 26 säljes. 7,8 x 2, 6 m. Tillverkningsår 1980. Fin familjeseglare med gott om utrymme i sittbrunn och under bord. Kojplatser för fyra vuxna. Volvo Penta MD 5, 7,5 hk.
×
×
  • Skapa nytt...