Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

Brinck

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    15
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Brinck

  1. En MB10 är 40-50 år gammal. Håller nog med verkstaden att det inte är lönt att lägga pengar på en sådan gammal motor. Varför tror din bror att värmeväxlaren är kass. Överhettar motorn? Fanns det överhuvudtaget färskvattenkylning till MB10. Möjligen att en ny värmeväxlare från Martec kan passa. https://www.martec.se/farskvattenkylningar/reservdelar/varmevaxlare/ Ett annat alternativ är att sätta på en utombordare i stället. Vad är det för segelbåt?
  2. Kan denna pryl vara en lösning? https://www.hjertmans.se/produkter/inredning-dacksutrustning/luckor/inspektionsluckor/vetus-inspektionslucka-120mm Annars kanske det går att skära av den gängade flänsen och få dit en vanlig rund inspektionslucka av plast. https://www.hjertmans.se/produkter/inredning-dacksutrustning/luckor/inspektionsluckor/inspektionslucka-145-mm-svart
  3. En båt som väl platsar in om vi pratar långsmalt är väl Safiren. Självbyggarbåt men välutrustade exemplar annonseras ut litet då och då för mycket rimliga pengar. Bör väl ha jämförbar boendekomfort med ex H-båt.
  4. Företaget heter Marieholm Strömstad marina. Enligt hemsidan så har verksamheten med att renovera marieholmsbåtar upphört. https://marieholmboat.se/ IF-båten har börjat nytillverkas i Tyskland(Seacamper). En ny IF-båt båt kostar enligt hemsidan € 64.496,-. Rätt saftigt kan man tycka. Enligt IF-båtsförbundet så är det ännu inte fastställt att en båt från Seacamper uppfyller klassreglerna på alla punkter och är än så länge inte tillåten att kappsegla i entypsklass.
  5. En faktor som talar för H-båten är att den har tillverkats från 1970-talet och ända till nutid. Man är inte enbart hänvisad till exemplar med minst 40 år på nacken även om det kanske går att hitta välvårdade och uppgraderade 70-talare. Tyvärr börjar de bli allt mer sällsynta. Den sista IF-båten tillverkades 1980.
  6. Om det är en s-drevs bälg som frågan gäller så finns det tre markeringar på denna(se bif bild). Markeringen längst till höger anger år(Year 2019 på bilden) och de andra två till vänster skall ange månad.
  7. Vad är det för försäkringsbolag som debiterar 10 000:- som självrisk för ansvarsskada(skada på någon annans båt). Jag har Svenska Sjö och där är självrisken 2500:- för ansvarsskada.
  8. Är du säker på att den är rätt hopsatt med alla delar på plats. Kolla bif sprängskiss/instruktion. Lewmar16ST.pdf
  9. Det verkar skumt. Enligt Martecs installationsanvisning så skall pluspolen på pumpen anslutas till tändningslåsets anslutning nr 15(se bif schema). Denna anslutning skall vara strömförande när motorn går. Du får kolla att det är rätt kopplat och att du har ström från nr 15. Om inte pumpen går när motorn är startad så är det inte konstigt om du har dålig kylning.Elschema MD5B.doc
  10. Enligt reglementet så skall svenska flaggan vikas efter nedhalning så att det inte syns något gult på den. Så noga är inte jag eftersom jag tar ner hela flaggstången med flagga på. Men sen så rullar jag flaggan snyggt runt flaggstången innan den stuvas på avsedd plats.
  11. Jag har MD5B med Martec som är monterad 2005. Jag har aldrig rensat värmeväxlaren men jag spolade igenom den baklänges i höstas och det verkade vara fullt flöde. Byter också offeranod varje år. Jag behöver aldrig fylla på kylvätska så om vätskan försvinner för dig så är det något läckage någonstans. Det kan också vara cirkulationspumpen som börjar bli dålig. Om du lyfter på locket till värmeväxlaren och sätter på cirkulationspumpen så ska du kunna se om det kommer kylvätska ur avluftningsslangen(se bif bild). Då vet du att pumpen fungerar. Jag har kvar originaltermostaten (60grader) på min MD5:a Om du har problem med kylningen så skall du absolut inte byta till 75 graders termostat. Då blir marginalen till kokning mindre. Martec MD5.pdf
  12. Att hissa en klubbflagga under den svenska flaggan måste vara helt reglementsvidrigt. Förr såg man ofta motorbåtar med gösstake i fören där man placerade klubbvimpeln. Elegant tycker jag.
  13. Du gör helt rätt Ted Turner. Man skall hålla på flaggtraditionerna. Tyvärr verkar det inte som dagens båtfolk har någon aning om hur flaggan skall hanteras. Jag tar alltid ner flaggan vid 21:00/solens nedgång när jag ligger i hamn men det är jag tyvärr alltid ensam om. flaggregler.pdf
  14. Nu i vårrustningstider så startar jag den smått obligatoriska tråden om vad man skall måla botten med för färg i år. Jag har förut använt självpolerande färg(Mille Extra) och den har i o f s funkat bra mot beväxning men den färgar av sig på allt som kommer i dess närkontakt. Presenningen blev t ex färgglatt röd efter vintervilan. Därför bytte jag till hård bottenfärg VC17 och denna har jag använt de senaste åren. Slät och fin botten men Inte lika bra mot havstulpaner som Mille Extra men ändå hyfsad. Denna säsong så noterar jag att literpriset på VC17 överskrider vad man får betala för en fin 10-årig Ardbeg maltwhisky på bolaget och då är väl nån sorts smärtgräns passerad. Vad har Maringuidens läsare för uppfattning om övriga hårda västkustbottenfärger på marknaden? t ex Trilux eller Jotun VK Racing. Om det finns fler fabrikat vet jag inte för det verkar vara ont om denna typ av bottenfärg. Eller skall man behöva återgå till självpolerande smetig färg?
  15. Kan bara instämma i denna problematik. Jag har Pentas tvåbladiga brons/mässingspropeller och min båt ligger på västkusten. Jag har också provat blankpolering och olika bottenfärger. I år provade jag att måla med VC17 men det var inte mycket färg kvar i slutet på säsongen så tulpanerna hade fritt fram. Jag tycker nog ändå att Jotun Aqualine VK är bäst av de färgalternativ som jag provat. Lätt att spraya på och sitter kvar relativt bra.
×
×
  • Skapa nytt...