Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

Falukocken

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    34
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Falukocken

  • Placering
    Fänrik

Senaste Profilbesöken

570 profilvisningar
  1. Hej, köpte en begagnad båt förra sommaren med en v8. Orginal så var det en Mercrusier 5.0. Förra ägaren( alltså han som jag köpte båten av) berättade att den motorn frös sönder och ersattes av ett nytt block köptes från "Usa on line ab täby " Namnet (?)på det nya blocket är 5.7L"Green" long block-new/ LH Ser.nr 2419009( skriver av det som stod på fakturan). Så den sönderfrusna motorblocktet 5.0 plockades ur och ersatt alltså av en 5.7L Detta var 2017. Var ute å körde igår och tyckte inte att båten gick perfekt, så tänkte börja med att byta tändstift. Vet ej när det blev gjort sist? Så till själva frågan, ska det vara samma stift i en 5.0 som i 5.7? Kan ju i princip inget om motorer, men tänker att om det är större cylindervolym så kanske det ska vara ett annat tändstift. Så vad ska jag ha för stift? Tack för svar
  2. Hej, köpte en Larson 206 senza 2006 årsmodell tidigt I somras. Är mycket nöjd med båten, men nu till min fråga. Hur mycket fart tappar man på att ha en fyrbladig propeller jämfört med en tre bladig. Tidigare ägaren hade frusit sönder orginalblocket, 5.0 v8 mercrusier och ersatte det med en 5.7 v8 mercrusier block från 2017, 295hk (ska det vara minst. Ringde och pratade med affären där det nya blocket var inköpt och beroende på vad det var för förgasare på motorn så är det minst 295 hk) Proppellern som sitter på ska tydligen passa motorn och dess varvtal (sa förra ägaren som hade fått hjälp med att välja rätt propp när han köpte nya blocket) Det sitter ett alfaone drev gen 1 på båten. Den gör ca 55 mils/h (mätaren som sitter i båten) det är väl inte riktigt 50 knop. Har inte mätt med gps. Läser om båtar typ lika stor som min men med 4.3 liters (6a?) som också ska göra 50 knop. Är det bara propeller som är skillnaden eller är det också vad man har för drev? Motorn svarar bra genom hela registret, varvräknare har lagt av så jag kan inte säga hur många varv den är uppe i. Inte för att jag brukar köra max så ofta bara nyfiken på om nån kan förklara. Tycker att min båt borde gå fortare om en liknande båt med 4.3 L också gör 50 knop? Testade tidigare i somras, när den var helt ren under, så det kan inte ha med nån beväxtning under att göra. Är den nån som kan förklara för en okunnig?
  3. Finns det nån bra verkstad som fixar trim tilt i närheten av Falun? Jag vet ju att det är ett slutet system, men trimen funkar, men det är när man ska lyfta upp motorn typ över vattenytan som den inte orkar. Har kollat en del klipp på Youtube där dom renoverar trimkolvarna. Lite för meckigt för mig. Trodde först att det var dåligt med hydralolja. Men när jag skulle öppna muttern där man fyller på olja så ran det ut ist. Och jag hade lättat på trycket genom att vrida med en skruvmejsel till vänster motorn. Det är ju en gammal motor ( har skrivit om den här förut om att den larmade, men bytte termostater och går som en klocka nu) så man får ju acceptera att saker börja strula. Men är det någon som vet någon bra mek, som kan lite äldre motorer/trim tilt?
  4. Ok, tack. Men på denna motor var limpor å knän bytta, för inte så länge sen. Så det är ju ett plus. Nu var det iof många timmar å 17 gammal motor, ingen bra kombination om man ser till det du har beskrivit. Men det är väl det man får räkna med om man ska ha en båt i den storleken och inte har oändligt med pengar. Köper man beg så är det väl bara att hoppas att det inte blir nå större ras av motor och byta ut slitdelar eftersom. Har även känning på en annan båt också v8 5.7 men Mercruiser men med runt 200h på motor från 06. Får kolla upp om den är sötvattekyld🙂. Tack för alls tips å synpunkter.
  5. Ok, tack för bra svar. Men varför gör man inte bara motorer med sötvattenkylning? Är det dyrare att tillverka, eller tar mer plats? Tänker att det är ngt som många (båtkonstruktörer/båtmejk) måste vetat länge att ett oslutetsystem gör så att en motor håller kortare. För som du beskriver, så finns det ingen fördel med sjövattenkylning för inombordare?
  6. Ok, är det lätt att se skillnad? Jag menar, om nån som du berättar vad man ska kolla efter, när man är på båtinspektion.
  7. Ok, men om man ska ha den i en insjö. Så är det sämre bränsleekonomi man får oroa dig för. Så sjövattenkylningssystemet orkar inte pumpa tillräckligt med kylvatten eller blir det för mycket eller för lite ibland? Jag menar, när du säger att sjövatten kylning gör att motorn får ojämnare temperatur?
  8. Ja då fick man lära sig nå nytt i kväll. Trodde att sötvattenkylning VAR sjövattenkylning! Och när det inte var sötvattenkylning(som jag trodde var samma sak som sjövattenkylning). Då sa man att det var ett slutet kylsystem. Så, är det bättre med sötvattenkylning för motorn, även fast den går i en insjö? Jag fattar ju att havsvatten gör att det kanske rostar mer i en motor som måste ha det som kylning, eller att saltet kan sätta igen kylkanaler efter några år. Hur vet man vad motorn har för kylsystem? Kan en och samma modell ha olika kylsystem. Motorn som jag kollar in är en Volvo Penta v8 5.7 gi.
  9. Ok, jag trodde att det var samma sak? Men sötvattenkyld är det slutet system som i bilar? Ja det var den i Falun som jag var/ är intresserad av. Vad är det som är dåligt med sjövatten kylning. Det är det väl på många båtar??? Eller varför ville inte du ha båten?
  10. Har också kollat in Larson 206, från 2006 med en Mercrusier 5.7 V8. Är det nån som har koll på dom båtarna. Kollar lite priser i USA och där skiljer sig priserna väldigt mycket!? Vad är ett rimligt pris för "min båt" och är det ngt speciellt man ska kolla efter, förutom det vanliga på en beg båt?
  11. Är som sagt ute efter en bowrider i 22fots klassen. Mitt pristak är runt 250kkr. Väldigt få sådana på blocket. Så har man begränsat med pengar så får man ju kolla efter det pengarna räcker till(äldre båtar). Men jag får en bra känsla av säljaren. Men båten har varit till salu ett tag, så den kanske ligger lite högt. Sen tror jag att många är som jag, lite nojiga med det höga timtalet på motorn. Men jag ska ju provköra den å kolla allmänt skick. Så får vi se om det blir affär. Tack alla för svar.
×
×
  • Skapa nytt...