Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024

Toder

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    85
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Toder

  1. Droppar även vid ingången för kylvattnet, ska kika om det är för att det står vatten i systemet eller om genomföringen är otät.
  2. Hittade eventuellt källan till läckaget, en gammal lagning på en av skivorna i skrovet, dom har lagat med en plåtskiva som är fastskruvad över ett hål och u kanterna på skivan kommer det in vatten, så blir tätning där nu, sen får det fixas ordentligt efter säsongen är över..
  3. Tanken har slagit mig att plasta skrovet, farsan Ägde ett företag på 90 talet in på tidigt 00 som sysslade med glasfiber, så med hans hjälp skulle det inte vara nå större problem, men han säger oftast att plastar man en träbåt så förmultnar trät oftast sönder, och den tanken jag tänkt då är att om jag plastar skrovet sedan varje höst när jag tar upp den kör med avfuktare någon vecka så borde trät torka ganska okej, och kanske kan ha båten iallafall 5-10år till vid liv. Det är en väldigt charmig båt med riktigt mysig båtkänsla.
  4. Det är sjövatten som läcker in underifrån, har tagit upp den en sväng för att inspektera lite ser dock inte tydligt vars det droppar annat än från vattenintaget, men det är längst bak i båten och båten tar in någonstans i fören då det rinner in där och samlas i aktern under motorn, har dubbla länspumpar nu, en värre modell från mayfare marin och en av julas modeller.
  5. Tack bra tips, har hört om detta med träspån men aldrig riktigt fattar hur man applicerar denna metod, grymt enkel förklaring 👍
  6. Har en modell större plywood cruiser som gjorts mycket på under försommaren, och tyckte vi hade fått till tätningar och allt bra, men lik förbannat så verkar det vara länspumpen som håller den flytande, inte så länspumpen går särskilt ofta, men gissningsvis kommer det in någonstans mellan 5-10L per timme, vad kan man göra? Har kört en butyl baserad produkt som tätning vid kölen underifrån på/runt alla synbara skruvar/slitkölen, någon som har tips på vad som går göra för att hitta vars det tar sig in?. Allt båtfolk i hemmahamnen säger ”det är en träbåt den sväller sig tät, och ja iof den tar in mindre nu än den gjorde för några dagar sedan, men vill ju inte sova med barnen i båten när om länspumpen lägger av så vaknar man med 20cm vatten i skrovet. och ja jag vet att det är en gammal plywoodbåt och bla bla, men just nu är det den jag har, och övernattning va planerad till nästa helg så tänkte ta upp den ikväll och fixa sen sjösätta i mitten nästa vecka någon gång.
  7. Lyckades hitta en bricka med Volvo penta AQ 95/100 så då gäller bara att hitta info om en sån då
  8. Jag försöker klura ut vad siffrorna på motorn betyder, på toppen hittade jag HAG VOLVO 1-418 205 och en liten text med H087 Och på blockets ena sida (sidan motsatt insug) Volvo 268 Lite längre bak H087 418201 Sitter dubbla stromberg CD 150 också
  9. Hejsan, vart satt brickan på din? Försöker nämligen själv leta info om min motor. //mvh
  10. Och är du riktigt osäker om bilen klarar det, kika runt lite, du har säkert någon bekant med större 4x4, traktor eller liknande som du kan pröjsa en liten slant för att sjösätta dock skulle jag tro att det är mer aktuellt när du ska plocka upp båten, ner kommer man alltid , när jag första gången sjösatte storbåten så hade jag turen att ha en kompis sambo med stor pajero, så lågväxel på den kände han knappt av båten på runt 1500kg, dessutom tyckte han det va kul att testa sin bil lite så det blev gratis haha
  11. Den blir nog kvar verkar det som, skaffa precis ett garage till så den får stå där med min sjösättnings landcruiser, men den gick helt felfritt iallafall, gillar ljudet i den också, så förhoppningsvis blir det någon liten sportbåt igen om några år, då får den jobba
  12. jag Sjösatte med en passat förra året, varje helg då jag inte hade en båtplats, jag köpte sånna där stopp klossar i plast som man ställer bakom hjulen, hjälpte faktiskt mycket. Till i år har jag båtplats och en gammal landcruiser som jag köpte för sjösättning. Det enda jag spontant kan tipsa om är att om möjligt sopa rampen så du slipper grus och dylikt som ställer till det för dig. Sen ta det lungt. Jag backade väldigt långt ut, för att slippa jävlas med att få av båten, så backade jag ut tills båten flöt i aktern, då var det för mig bara att släppa på vajerspelet och knuffa ut båten. Nu har kanske inte alla den möjligheten att backa ut så långt.
  13. Har en 1982 Johnson 50hk långrigg som jag körde med på lillbåten förra sommaren, bytt impeller, tändstift, termostat, orginal reglage med nyckel. Vad kan en sån vara värd? Funderar på att avyttra den då det körs med större båt och inombordare till säsongen. Är den inte värd något får den stå tills jag hittar nån liten joker eller något att slänga den på, gick lite för fort på min 4m båt, skrovet gillade den inte trots rätt höjd på kavitationsplattan. Hela båten ville vrida sig åt babord när man kom upp över 29-30knop.
  14. Vars ska man leta efter en eventuell id bricka på båten? Det är en 21 fots kabinbåt med b18 och aq100a drev troligen från 60-70talet byggd i mahognyplywood i skrov och överdel/interiör. Kan vara hemmabyggd av någon riktigt duktig gubbe, men tänkte leta bricka endå, man kanske har tur och hittar en. Vars brukar dessa sitta placerade?
  15. Menzerna har en som heter Powerlock om jag inte minns fel, speciellt framtagen för gelcoat, tyvärr inte testat den själv men sålt en hel del av dom själv, och aldrig hört något annat än nöjda kunder av dom som kört med den. Ska man köra nano (keramiskt) så ska det inte vara över h7 i hårdhet, då h8/h9 tenderar att spricka när det används på material som kan utsättas för sviktning. För bäst hållbarhet skulle jag rekommendera ett h7 klassat keramiskt, och sedan lägga en si02 eller ptfe baserad snabbvax eller liknande ovanpå, den kommer endast hålla i några månader men förlänger då livet av det keramiska några månader, så du får lite mer än ett års hållbarhet. Personligen skulle jag polera/lägga nytt keramiskt innan varje säsong för säkerhetens skull. Särskilt om båten går i bräckt vatten.
  16. Varför jag upplever att roterande tar tid är för att jag inte tycker om roterande, oscillerande känns mer naturligt, sen finns det billiga oscillerande maskiner idag på marknaden, om inte annat så kan en begagnad flex 3401 vrg eller ännu bättre XFE som är fritt oscillerande, och är dom utom budget så finns fungerande maskiner runt 1500-2000kr att köpa också. Men jag har aldrig haft problem att plocka oxid på djupet med oscillerande, jag brukar köra en trissa som heter twisted wool, som är 50% syntetisk 50% naturlig ull, som flätats samman, och skapar en ulltrissa som biter riktigt enormt bra. Sedan för medel finns en del att välja på, men naftabaserade brukar jag tycka funkar bäst, t.ex så har Arcticlean tagit fram en produkt som heter Marinepolish som är speciellt framtagen för att lösa oxid på gelcoat. Sen ett roligt sista steg alt till vax som jag provade på förra året va ett si02 baserat vax, och resultatet va 4knop högre topphastighet. Ganska intressant. Si02 lägger sig som en vattenavstötande yta på gelcoaten, och det som oftast begränsar hastigheter på skrov är hur fin ytan är, hur fin den än är så kollar du med mikroskop så har du alltid små hålrum. Vanligtvis brukar man ju våtslipa/polera upp skrov riktigt blanka och fina för att få en riktigt glatt yta, men med ett antingen ptfe (teflon) baserat vax eller si02 vax så märkte jag enorm skillnad på vattenmotstånd och tjänade 4knop.
  17. Lite sent ute med svar men, jag kan säga att den bästa tipset till er som vill polera era båtar utan att hålla på trilskas ihjäl er, köp en oscillerande polermaskin, finns ingen anledning idag när maskinerna är så bra att köra roterande, det är nästan omöjligt och tar en extrem tid att få det riktigt bra, oscillerande maskin så slipper ni få hologram, ränder och liknande. sen angående medel, beror helt på vilken nivå man vill ligga på, tyska menzerna funkar bra men kostar en slant, ca 600kr för 1L per steg, men sen finns andra alternativ. Kika in på pingens.se eller slå en pling, dom är riktigt trevliga att prata med och har över 30 år i polerbranschen
  18. Båten har nu åkt ur vinterförvaringen, och snart är det dags att fortsätta färdigställa den innan sjösättning, blir nog rejält med fart i renoveringen så fort jag får tid här framöver, planen är att den ska i sjön efter jag kommer hem från utlandet i juni.
  19. Som titeln, vad kan en norrskär 23 väga? Tänkte för att kunna klura ut vilken bil den får dras med på 30 vagn.
  20. Stickan är iallafall lång, bälgen behöver bytas ska införskaffa en ny under vintern. Tackar för svar
  21. Lyckas inte uttyda mycket från brickan bak på drevet..
  22. Någon som har koll rakt av vad detta är för drev? Har förstått att det förmodligen är ett penta 100 drev, men hur kollar jag vilket 100drev?
  23. För att avvika lite från renoveringen här är en liten video som ligger till grund bakom varför jag ville införskaffa en större båt.. bland annat.
×
×
  • Skapa nytt...