Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

MoeJoe

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    22
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av MoeJoe

  1. En rejäl hög vanliga böcker, ett stort bibliotek ljudböcker , en jäkla massa podcasts , så många nedladdade filmer (Netflix tex) som mobilen rymmer. Jag trodde jag hade mer än nog inför ARC 2018 men efter 10-12 dagar var det mesta konsumerat. Visst ägnar man mycket tid åt matlagning, seglande , stjärnskådning, val/delfinbesök , tvätt, underhåll, att prata om allt med besättningen och halvdan sömn men det fanns ändå förvånansvärt mycket tid över .
  2. När jag hade en Stortriss hade jag också ett tallriksankare, dög väl hyggligt under skyddade förhållanden men visst kan det börja dragga även med lerbotten om det är vind och vågor. Om du inte redan har en bit kätting (åtminstone 5 meter) mellan ankare och lina, värt att skaffa. Förbättrar greppet avsevärt..
  3. Särskilt mini-serien om Johans tidigare seglats med en kompis till Antarktis är riktigt cool:
  4. Gillar den här norrmannens filmer, blåsig vintersegling till Shetlandsöarna:
  5. Grundgående, 4 kojer, hyfsat fräsch under 50k, ja som sagts, en IF-båt är nog ett bra alternativ. https://sv.wikipedia.org/wiki/IF-båt https://www.blocket.se/goteborg/Mycket_fin_IF_bat_74958939.htm?ca=11&w=3
  6. Sjön är ju stor och har många djupa vikar, går väl att göra många dagsturer / övernattningsturer åt alla håll. Väster om Andersön finns "Utöarna", en av dem är lite kul med en mini-sjö omgiven av stränder , lite som en krater. Har aldrig seglat på Storsjön men när jag var liten puttrade familjen runt där med en Albin 25a på somrarna, och senare blev det ett antal kajakturer. På flaket är det en rätt stor yta, kan bli hyfsat stora och branta vågor där. Vattnet ska vara rent nog att dricka i stort sett överallt. Fjällnära, kall sjö, förutom grunda vikar är den inte direkt badvänlig.. Gångbron mellan Badhusparken & Frösön blockerar segling, men om du kan fälla masten till 3 meter är det nog lugnt. (Kanske, den kan vara lite lägre än så ,minns inte säkert)
  7. Har en Adagio 27, motorseglarvarianten av Allegro 27. Jo det är väl i stora delar samma målgrupp för våra båtar. Kolgrillen är en "Magma", finns på diverse båttillbehörsaffärer bl.a. Riktigt trevlig när man hänger på svaj.
  8. Gummijolle bör du absolut ha om du seglar till Gotska Sandön och vill komma iland. Det är långgrunt så du får räkna med att ankra minst 100 meter ut från stranden. Lurigt att ankra där om vinden skiftar riktning under natten. Stannar man flera nätter kan man säkert få byta sida nån gång men det gör väl inte så mycket. Här är en film när jag seglade dit med en vän i somras, vi kom från Byxelkrok på norra Öland via en natt i Visby, stannade en natt vid Gotska Sandön och fortsatte sen till Nynäshamn. Blev mycket motorkörning för oss p.g.a spegelblankt hav, men det var ju vackert på sitt sätt. Var rätt coolt med Sälkolonin. Stigarna med lös sand är rätt tungtrampade.
  9. Jo det är nog så. Förmodligen dumt att göra stora förfulande ombyggnader på en i övrigt praktisk och fin motorseglare, vettigare att byta skuta i så fall längre fram.. Men jag ska klura lite på lås för motorluckan, vattenskydd för batterierna ( kanske flytta in dem under sofforna i ruffen tex ) , kanske en ram för brädor att sätta framför dörren till för-ruffen . Kan ju bli tillräckligt stökigt även i skärgården och Östersjön så det kan komma väl till pass. Rutorna på doghouset har nya gummilister och tål väl mer än en vanlig sprayhood med plast, men visst vore utanpåliggande fastskruvade rutor starkare -Lasse L - Snygg Adagio! Rullstor vore riktigt nice. Får själv ett nytt storsegel med lazybag om nån vecka, inte lika smidigt kanske men bättre än som nu med remmar och vanligt bomkapell. Har ordnat neddraget storfall och ska fixa snabbrev snart också
  10. Trevlig berättelse, fina bilder. Gillar själv att mixa segling solo med att ha med sällskap. Blir mycket podcaster och ljudböcker när jag är ute själv, och skön känsla att kunna hantera allt på eget ansvar. Men som du skriver , när man kommer "fram" på kvällen, eller går iland på någon fin plats är det härligt att göra det i sällskap och dela upplevelsen.
  11. Jag har aldrig använt min båtförsäkring men skönt att ha tryggheten ändå. Förutom att båtklubbar oftast har det som krav ändå. Särskilt om man skulle skada någon annans båt vill jag ha täckning. La även till Sjöassistans i somras , förutom medlemskap i Sjöräddningssällskapet . Tycker försäkring av segelbåt är ganska billigt
  12. Hej, Har en Adagio 27 sedan i våras. En trevlig båt, varit ute rätt mycket i den redan, under semestern blev det några vändor i skärgården samt besök till Öland , Gotland, Åland. En hel del solosegling och resten med en gast. Kändes hela tiden trygg även om den rullar en del i sjöar från aktern . Juste med doghouse, dubbelkommando för styrning , stark motor , osv. Utmärkt för skärgårdssegling och måttliga överfarter där man kan undvika riktigt hårda förhållanden. Nu funderar jag på om den kan duga för en vända en bit ut i Atlanten åtminstone om nåt år eller två, med lite extra säkerhetsutrustning, vindroder osv förstås. Systerbåten Allegro 27 har ju varit på åtskilliga långfärder över haven, samma skrov och rigg på denna, så den biten är väl lugnt. Vad som kanske gör mig lite skeptisk är designen av sittbrunnen och avsaknad av självläns i den - Om det skulle dimpa ner någon kubik sjö från en rejäl våg eller om båten slås ner helt på sidan, ja då är det bara via kölsvinet och pumpen därifrån som vattnet kan komma ut, och kanske blir motorn dränkt på köpet.( Skulle nog ordna spännen för motorluckan i sittbrunnen för all del. ). Eftersom det går trappsteg ner från motorlucka till styrplats till för-ruffen vill vattnet ner till ruffen om det är större mängder . Ja dessutom är batterierna under luckor i golvet i främre delen av sittbrunnen, de skulle också dränkas om båten slås omkull eller om en stor brytande våg slår ner. Tankar och råd kring detta? Finns det lösningar , eller har båten fel design i grunden , eller oroar jag mig i onödan ? http://www.allegro27.nu/Teknik/adagio/adag273.jpg https://youtu.be/tF0hxlQRPfQ https://youtu.be/dab4AnWFEfw
  13. Skydd mot sönderblåst segel är ena fördelen, andra minst lika stora fördelen (om du lämnar seglet upprullat under säsongen) är att du förlänger livslängden mot skador från UV-strålning. Jag fick revor i akterliket under segling på en genua som bara var 3 år gammal, misstänker att UV-ljus på den del som var exponerad när det var hoprullat runt förstaget var en starkt bidragande faktor.
  14. Yes, börjar väl så då. Jo den har även rattstyrning (teleflex). Som jag dock kopplar ur när jag vill använda rorkultspiloten, verkar bli lite för högt motstånd för den annars. Halvknölig setup när man seglar solo och vill skifta mellan att styra med ratt och köra autopilot, krypa ner i akterruffen och nå snabbkopplingen bakom en lucka.. autopilot direkt på ratten hade varit smidigare. Men får vara så länge, väl dyrt att göra det skiftet.
  15. Förmodligen är den i teak, ung. samma grå färg som relingslisterna och virket på peket & badplattformen i aktern. Jo det är förstås enklast & billigast att först slipa den lite och inspektera & sen bara olja in den om den verkar juste. Men trevligt med lite pedanteri & att lita på att allt håller. Båten är en Adagio 27 i allmänt mkt bra skick, men ändå donar jag på med diverse småjobb & uppgraderingar vartefter.
  16. Hej, Min rorkult ser lite sliten och trist ut och jag har en liten oro att den kanske är lite murken inuti. Nån som kan tipsa om ställen där man kan köpa en ny? På plats i Stockholm eller över nätet. Behöver inte vara något mästerverk med 7 träslag och 20 lager lack men stark och prydlig i alla fall. Om man vågar prova själv, med enklare verktyg, vad för träslag och metod rekommenderas då? Man vill ju kunna lita på styrkan i den.
  17. Ny båt utan seglingsvana, från GTB till Finland, det är ju en hyfsad utmaning men kanske går bra. Neddragna fall & autopilot/rorkultspilot är en enorm hjälp när man seglar solo, tröttande att ständigt behöva styra non-stop. Finns ju massor av båtar till salu kring Stockholm och då kan du bekanta dig med den i rätt skyddade skärgårdsvatten på väg upp mot Grisslehamn före skuttet över till Eckerö och vidare österut. Kan vara en bra idé att göra några försök att pruta på båtar som ligger en bit över din maxbudget, att få ner utgångspriset 20% eller t.o.m mera är inte direkt ovanligt med dagens överskott på båtar. Jag har avverkat 2 billiga båtar som jag renoverade & utrustade upp till den standard jag ville ha, hade förstås varit en bättre affär att direkt köpa något som var mer "färdigt" . Men å andra sidan är det en trygghet att känna allting väl på båten genom eget arbete.
  18. Behövs ett riktigt nätverk av båtskrotar, väl utspridda över landet. Finns ju ett överflöd av oönskade eller övergivna 70-talsbåtar. Av miljöhänsyn ska det inte kosta mer än att skrota en bil. Blir man kvitt skrovet går det nog att sälja tillbehör & utrustning på blocket sedan. (Men utan tillbehör & utrustning går det inte att sälja båten oavsett pris). Jag sålde nyss en liten 70-tals båt som jag renoverat upp till bra skick - Till marknadspris, går väl att räkna som så att varje dags segling kostade mig 250 kronor över 3 säsonger plus bensin & båtplats. Helt ok ändå, billigare än de flesta fritidsaktiviteter. Runt 150 underbara dagar på sjön. Och jag köpte i samma veva en riktigt fin 27-fotare från början av 80-talet, otroligt mycket båt för pengarna, precis vad jag var ute efter. Så vad jag "förlorade" när jag sålde gamla båten fick jag igen med råge när jag köpte nästa. Gäller att vara nöjd med den nu i runt 5 år, sen får den säljas för vad någon är villig att betala. Jag har inte så bra koll på prisfallen på rätt nya båtar som ligger på 500 tusen till 1 miljon, men de lär vara svårare att räkna hem . Fast som några varit inne på, de kanske plockas upp av spekulanter från Tyskland och andra länder.
  19. Hej Victoria. Gissar att du har köpt en MK1'a , de hade inte akterstag orginal tror jag. Jag hade en Stortriss MK2 i 3 år som jag renoverade och uppgraderade rätt ordentligt. Med vettiga segel och genomgången rigg och uppfräschad inredning är det en trevlig liten båt. Seglas som en jolle med burkande och tar sig in på grunda vatten. Med enkelheten är det inte så mycket som kan gå sönder och billig att laga i så fall. Kanske är ofint att länka till andra forum, men stortriss.org är inte så aktivt längre, dock var vi ett gäng som skrev & tipsade rätt mycket kring båten där då för 4-7 år sedan.
  20. Hej, Skulle vilja fixa ett tryck på min genua - En siluett-bild (logotype) i svart. Vad finns det för alternativ? Lämna in hos segelmakare med en mall i papp? Något tryckeri som kan göra sådant? (De får loggan och förstorar upp?) I nödfall borde det gå att använda svart segeltejp/spinnaker-tejp kanske, men rädd för att det kommer se lite amatörmässigt ut. Önskat mått är cirkus 2 meter i diameter. Genuan är ganska ny, inköpt ifjol. Cruising-segel, dacron
×
×
  • Skapa nytt...