Jump to content
Thursday 18 August 2022

mtrqa

Medlemmar
 • Content Count

  16
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

6 Neutral

About mtrqa

 • Rank
  Kadett

Contact Methods

 • Website
  https://www.youtube.com/channel/UChH9QfJd5HDdkkvM2qanRRQ?view_as=subscriber

Profile Information

 • Location
  Härnösand
 • Interests
  Segling, fotografering, filmning, vänner, läsa, filosofi, religion, opera, min katt

Mina båtar

 • Båtens namn
  TES 678bt

Recent Profile Visitors

860 profile views
 1. mtrqa

  Letar båt

  Hej! Överväldigad av alla intressanta kommentarer, TACK! Malö 40 är också med i listan nu och stålbåten har lite fallit bort. Ja, de är olika i sin karaktär och seglingsegenskaper. Jag är lite svag för "kajutakänsla" och trä. Men också lite smått bohemiska båtar med karaktär får mitt hjärta att klappa lite extra. Bokomfort och off grid slår högre än fart genom vatten. Kan stå ut med en lite långsammare båt om den är fin och bekväm att vara ute länge i. Långkölat ok, men då helst bogpropeller för trixande i hamn. Underhåll inget problem, vill ju ha något att göra på vintern också 🙂 Upp till ca 350´ kan jag tänka mig att gå.
 2. mtrqa

  Letar båt

  Hej! Det blev ingen Holländsk båt. Snopet som bara den. Nu försöker jag hitta bra båt i Sverige istället. Kollar blockat som en galning och blir snurrig av alla båtar som nu far runt i skallen som värsta flipperspelet. Har valt ut ett gäng båtar som jag tycker ser intressanta ut och ska nästa vecka göra en roadtrip i Sverige och spana in dem. Vilken skulle ni valt och varför? Jag letar båt för att bo i på sommaren, långsegla (mest runt i Östersjön, men vem vet, kan också bli längre..). Alltså cruising före racing, men det gör inget om båten går framåt även i klena vindar... 🙂 Mina "finalister" (utan inbördes ordning): X95 - ser mest lättseglad ut av båtarna jag ska kolla in med sin partialrigg och enkla akter - lätt att bada från båten.. Najad 34 (Ketch) - Den kanske coolaste båten? Bra med akterruff för morgontrötta gastar. Gillar den låga tröskeln till ruffen. Comfort 30 - Den billigaste i min lista, blir mycket pengar till uppgraderingar Allegro 33 - Både snygg och cool i min mening. Ser kanske mest ut som en långfärdsbåt i denna lista? Mistral 33 - Snyggaste båten? Välutrustad. ...och "Segelbåt i stål" som ligger i Kalmar - Hur tuff som helst! Så - vilken skulle du valt och varför? Jag blir enormt tacksam för inspel i detta! Jag seglar ofta själv ska tilläggas, men också med varierat kunnig besättning. Vill att båten ska vara styv och enkel i hanteringen.
 3. Tusen millioners tack för dessa länkar! Det var precis något sådant jag vill göra. Att guppa runt, nästan i Engelska kanalen med en båt jag inte känner var inte så lockande. Kanaler och lite kulturella upplevelser är ju toppen! Hoppas pandemin inte sätter käppar i hjulet, jag vill ju få hem min båt!
 4. Tusen tack! Det ser ju fasansfullt ut! Grund, sandbankar och tidvatten. Kanske bäst att vänta på bra vind och bara dra förbi allt asap? Jag är ju van Höga Kusten - djupt överallt!
 5. Hej! Jag ska eventuellt köpa en båt som ligger i Nederländerna och segla hem nästa sommar. Då det är en ny båt för mig känns det lite väl spännande - när jag kollar kartor (har inget sjökort för Nederländerna än) ser det ut som det skulle gå att gå inomskärs nästan hela vägen till Kielkanalen. Är det så? Eller måste jag i så fall masta av och lägga masten på däck? Är det någon här som har erfarenhet av att segla där? Jag tänkte också ta god tid på mig - vad ska jag inte missa att besöka när jag ändå är i krokarna?
 6. Kul inlägg och diskussion. Jag tänker ofta i liknande banor men tvärtom. Var finns alla trevliga, seriösa och seglingsintresserade singelmän? De flesta män jag träffar på när jag är ute och seglar är de som vill ha stora, bekväma och snabba motorbåtar. Eller så är det original som är mer intresserade av att modifiera sina IF, Maxi, Vega... etc än att faktiskt lyfta blicken över relingen till grannbåten. Ni som säger att det inte finns några kvinnor med seglingsintresse. Ni har fel! Jag är med i några forum på Facebook med seglingstjejer så jag vet att dom/vi finns. Svårigheten är väl att träffas? Om alla är ute och soloseglar är det ju lite svårt. Och det är mycket som ska stämma - jag seglar hellre själv än har med någon med stort behov att få mansplaina ditt och datt om segling på min skuta. Spännande tråd, verkligen. Bra att den lyfts! /Maria
 7. mtrqa

  Storsjön

  Hej! Säsongen är inte slut, men jag börjar ändå redan nu snegla på nästa sommar. Hur är det att segla i Storsjön? Eniro på sjön täcker inte denna sjö och inte heller gästhamnsguiden har med några hamnar. Ska senare i veckan kila in på turistbyrån i Ösd, men ställer frågan här; Vilka ställen är bra? Vad ska jag inte missa? Hur långt är det seglingsbart (har fällmast och klarar 3m broar)?
 8. mtrqa

  Gävlebukten

  Är det bara bra vindar i allt utom rak motvind brukar jag kunna räkna med 4 knop i snitt. Jag har toppat på lite drygt 7 knop, och förra ägaren hävdade att han gjorde 15 knop. Typ surfade på vågorna i en storm rakt akterifrån med upphissad köl. :-) 4 knop i lätt bris räcker för min del...
 9. Jag blir alldeles rörd av alla tips! TACK! Det är min första långsegling ever, så jag pendlar mellan känslan att det ska gå bra och tvekan om jag kommer hinna. 1200 sjömil på 11 veckor. Låter ju genomförbart, men sedan kommer ju väder och vind med i ekvationen. Jag har gastar i kanalerna, men räknar med att segla solo resten. Det är roligare då det ofta medför att jag lär känna mer folk längs vägen. Båten sticker inte djupt, bara 1,40. Sedan kan jag hissa upp kölen till 30 cm och gå in på sandstränder samt fälla masten och krypa under broar på 3m.
 10. mtrqa

  Gävlebukten

  jag har en 26ft TES 678bt. ganska öppen i sittbrunnen, men förhoppningsvis har jag hittat sprayhood innan avsegling i juni. Jag har aldrig seglat på gävlebukten, men nu är det dags.
 11. mtrqa

  Gävlebukten

  Hej! Jag undrar hur jag ska tänka när det gäller Gävlebukten. Hålla långt ut, sätta på autopiloten och låta timmarna gå eller följa kusten? Är det typ Hornslandet - Öregrund som gäller om jag skulle välja att ta allt i ett svep? (ca 80 nm). Jag är intresserad av att höra hur ni som gjort detta lagt upp rutten. /Mia
 12. Tusen tack för alla tips! Jag försöker göra en preliminär plan men är medveten om att den kan ändras under färden. På nervägen tänkte jag gå in i Stockholm (Vaxholm). En fundering där är om jag ska gå innerväggen genom slussen och Södertälje kanal - men jag gruvar mig lite, tänker att det är så mycket fler båtar i rörelse där. Är det någon som har erfarenhet av att slussa i Stockholm? Hur som helst blir det en helt annan segling än här uppe - som mest hade jag i somras elva segel i synhåll. Men det är därför jag gör resan också - att få erfarenhet. Jag seglar själv, men i kanalen har jag kompisar som följer med.
 13. Jag kommer utgå från Härnösand, ta kanalen till Göteborg sedan runda Skåne. Vore ju bra med medvind... :-) Jag siktar på att göra detta på sex-sju veckor, men kan vara borta från jobbet i elva veckor om det dyker upp intressanta platser (eller oväder). Vill inte bara stressa fram. Men södra Sverige är helt nytt för mig, så jag hoppas få lite tips på vad jag inte bör missa.
 14. Hej! Jag planerar och drömmer om sommarens projekt, att runda Sverige i min 26-fots segelbåt. Hur många dagsetapper skulle ni säga det är mellan Göteborg och Stockholm? Vilka ställen bör jag inte missa?
 15. Max 200.000, men det gör inget om den är billigare. Jag tänker att jag mest kommer segla runt på hemmaplan (Höga Kusten), segla på semestern, campa i den på nätterna. Inte kappsegling, men känns det bra kanske Ulvöregattan för att träffa folk, inte för att vinna. Just nu funderar jag mest på Facil 26 eller Ballad. Det finns också en TES678bt på blocket, men mina seglarvänner här är skeptiska mot fällköl och utombordare. Men samtidigt tror jag TES-en skulle vara den enklaste att segla.
×
×
 • Create New...