Jump to content
Wednesday 17 August 2022

Lorelius

Medlemmar
 • Content Count

  105
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Lorelius last won the day on September 12 2018

Lorelius had the most liked content!

Community Reputation

11 Trovärdig

About Lorelius

 • Rank
  Örlogskapten

Recent Profile Visitors

1,051 profile views
 1. Lorelius

  Landstötning

  Tusen tack! Glasfiberplast. Ska lysa inifrån! tack så mycket!
 2. Lorelius

  Landstötning

  Hej! Vi hade legat förtöjda bra i nästan ett dygn. Jag missade då en stor Waxholmsbåt gled förbi och drog upp ett stort svall. Hela fören på båten trycktes upp på klippan och den hasade med på klippan igen. Detta upprepades ca tre gånger. Det hela resulterade i ca 15 cm lång avskavt material längst fram, i botten på båten. Skulle tippa på några mm djupt. det är alltså uppenbarligen under vattenlinjen. Hur allvarligt är detta? bör jag snarast ta upp båten eller räcker det att åtgärda i höst?
 3. Hej! Jag har en Albin 82 som jag verkligen gillar att segla med. Men, jag har inte riktigt förstått skotpunktens betydelse. Till genuan har jag en skotskena på varje sida. Jag har nästan alltid skotpunkten längst bak, för seglet verkar få bäst form då. När ska jag välja annan skotpunkt? Till storseglet har jag endast en fast skotpunkt. I mitten. Jag läste om en ägare till en Targa 96, som hade en liknande anordning. Han hade kompletterat med två skotpunkter i vardera sida av båten, med snabbfästen. Han menade att det vid vissa bogar var bra att få in storseglets akterlik mitt i båten utan att behöva skota för hårt, för att inte störa genuan. Jag funderar på en liknande anordning. Men när ska jag använda den. Hur ska jag tänka?
 4. Alltså, tusen tack för alla tips! är inte detta forum otroligt? Att så många delar med sig av sina erfarenheter. Tack! Igår la jag till i Västervik efter segling i en vecka från Stockholm. Jag har praktiserat tipsen jag har fått. Jag fäller ankaret mer kontrollerat, så långt ut jag vågar. (Svårt att bedöma avstånd bara). Jag bromsar med ankaret 2-3 gånger och ser till så att det har fäste. När jag lagt till spänner jag upp ankarlinan, sedan väntar jag ca 10 minuter. Sedan provdrar jag i ankaret. Efter det släpper jag ut en blyplätt på ankarlinan, som får löpa i en karbinhake. Blyplätten är fäst med en tamp så att jag kan reglera avståndet. Med dessa tips har det faktiskt fungerat perfekt under veckan och ofta har behövt dra loss ankaret med motorkraft. Soliga seglarhäslningar från Emil
 5. Vilket fantastiskt svar! Tack!
 6. Jag har haft segelbåt sedan 2014, en Albin 82, väger ca 3200 kg. Jag har alltid haft problem med att få ankaret att sitta ordentligt. Ofta får jag lägga om en eller två gånger. Ser ofta inte andra som håller på så. Jag har ett 16 kg Deltaankare. 5 meter kätting och 50m ankarolina. Jag försöker alltid ha 6 meters längd per 1 meter djup. Jag slänger i ankaret ganska långt ut, lägger till och sedan spänner jag upp ankaret så att jag inte kan rubba det med handkraft. Men titt som tätt slutar det med att jag dragit in hela ankaret. Så får jag gå ut och börja om igen. Borde jag låta ankaret sjunka ned längre tid i dyn innan jag spänner upp det? Eller nöjer sig folk med ett ankare som inte sitter stenhårt? Tacksam för tips! Med vänlig hälsning, Emil
 7. Hej! Jag har en Albin 82. På den är motorn placerad under sittbrunnen. Två luckor täcker den. De är tätade med lister och går att skruva fast. Problemet är att de läcker. Blir inte riktigt klok på var. Kanske mellan luckorna eller så är det listerna som inte håller tätt. Sedan är det lätt att det läcker in där förarstolen går ned mellan luckorna. Finns det någon som har ett bra tips på att täta detta? Egentligen är det inga problem i normala fall, men låt säga att jag skulle drabbas av översköljande vågor. Då blir självlänsen ganska meningslös om hälften av vattnet hamnar i motorrummet. Tacksam för tips!
 8. Hej! Tänkte prova att segla över till Ålands skärgård i sommar. Vad rekommenderar ni i den skärgården? Bästa hälsningar Emil
 9. Hej! Jag ska byta en rund ventil/fönster på toaletten i min Albin 82. Jag har inhandlat nytt fönster. Jag måste dock ta upp hålet och det är ganska trångt. Hur görs det på bästa sätt? Sticksåg? Kommer bli svårt att komma åt i ovankant, då det är så nära taket.
 10. Tack! Min vän Ulf är väldigt erfaren vad gäller att flyga och fota med drönare. Han driver t.ex. helikopterfoto.se När det var dags att landa saktade jag ned farten så mycket jag kunde, och Ulf fångade drönaren med handen. (Han ville att jag skulle göra det, men det vågade jag inte). En annan gång då han var ute med sin egen båt och filmade ett tankfartyg, tog batterierna slut innan han hann tillbaka. Då fick han landa på en liten kobbe, som han sedan fick ro till med sin lilla gummibåt.
 11. Har faktiskt funderat på att vara med i någon form av kappsegling. Vore kul! Tack för glada tillrop!
 12. Det var på södra Mysingen, utanför Rånö.
 13. Hej! Jag har en Albin 82 MS. Inte så sällan kan andra seglare vara något nedlåtande gentemot min båt, med tanke på seglingsegenskaperna då, i första hand. I våras investerade jag i en ny genua från Gransegel. Jag tycker faktiskt att seglingsegenskaperna är riktigt hyfsade nu. I somras seglade jag t.ex. om en Bavaria 32, i lätta vindar på Nämdöfjärden. Jag höll jämn fart med en Hanse, ca 40 fot, på Danziger gatt. Också i lätta vindar. Jag var också inne i en Scampi, på drygt 30 fot. Fantastiskt vilken rymlig båt Albin 82 är! 27 fot, men betydligt rymligare än t.ex. Scampi. Till nackdelarna är väl att det är svårt att få bra höjd mot vinden vid kryss. Tycker det går väldigt segt vid mindre vinkel än 55 grader. Sen är avdriften säkert större än mot andra båtar, med den grunda kölen på 1,20. Här är ett filmklipp som min kompis Ulf filmade med sin drönare:
×
×
 • Create New...