Jump to content
Monday 06 February 2023

Lajnus

Medlemmar
 • Content Count

  112
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

19 Trovärdig

About Lajnus

 • Rank
  Örlogskapten

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tack, det har du ju faktiskt rätt i. Har inte ens tänkt den tanken.. Det var min farfar som ägde fastigheten på den tiden och han brydde sig inte så mycket då. Jag är ganska säjer på att det syns tydligt i lantmäteriets gamla kartor. Måste kolla närmare på detta.
 2. Ja intressant undersökning. Dock så visar den inte hur många beslut som överprövas av länsstyrelserna och därmed inte heller hur många bryggor som i slutändan faktiskt får byggas. Våran ansökan om dispens godkändes omedelbart av kommunen som tyckte det var ett solklart fall av att marken och stranden redan är tagna i anspråk. Länsstyrelsen överprövade dock beslutet och ett halvår senare upphävde dom kommunens dispens. Överklagade till mark- och miljödomstolen som tog ungefär ett år på sig att komma med samma besked. Vår tomt har ursprungligen sträckt sig ca 10 m ut i vattnet, detta togs bort när kartorna ritades om någon gång på 90-talet så numer går tomtgränsen exakt vid vattenbrynet. Bostadshuset ligger ca 5 m från vattnet och det finns även en nybyggd bastu precis vid vattenbrynet. Tycker man måste anse att hemfridszonen runt husen och vid tomtgränsen måste gälla även en bit ut i vattnet men både länsstyrelsen och mark och miljödomstolen anser att allmänhetens intresse av att nyttja vattnet 5 m från där vi sitter och fikar överväger vårt intresse av att ha en brygga.
 3. Håller med 110% Tycker själv t.o.m. att det är vackert på gamla båtar med förgskiftningar, gamla lusningar och lagningar etc. De berättar en historia. 🙂
 4. Hur gick det med listen? Ett alternativ om du ändå vill spackla är att använda epoxin som spackel men inte som lim genom att olja listen undertill innan du limmar/spacklar. En annan variant med lite bättre limfäste är att fernissa först och sen limma på fernissan. Det bör också gå att demontera utan att trät går sönder.
 5. Lika många lager till så är du hemma, om du vill få bort porigheten och få det slätt vill säga. Var och en gör som den vill men jag tycker det är slöseri både med tid och lack att hålla på och slipa bort det man precis strukit istället för att köpa en fernissa som går att lägga vått i vått.
 6. Att inte limma fast hela listerna låter klokt. Vågar inte säga något gällande att täta skruvhålen.
 7. Om du vill ha en lite mattare finish så är det nog bättre att avsluta med ett eller två lager sidenmatt fernissa än att slipa och lämna en ”uppruggad” yta där smuts m.m. lättare får fäste. Men själv skulle jag nog inte göra varkendera om det rör sig om lackade ytor som är utsatta för väder och vind. Edit: Du kanske syftade på finishen på slutstrykningen? Om det inte blir perfekt? Om underlaget (slipning innan slutstrykning) är helt slätt så tycker inte jag det brukar vara några problem att få det rätt så perfekt. Någon enstaka liten rinning, penselstrå eller mygga får man väl stå ut med. Man får alltid en ny chans nästa vår att göra det bättre när fernissan mattas ner och ”slitlagret” förnyas. Blir bättre yta för varje år.
 8. Fattar faktiskt inte riktigt hur du menar. Kan du ta några bilder på träbitarna med olika vinklar etc? Däcket bör inte kunna vara alltför ojämnt tycker jag, om det inte är så att balkar under har gett sig och ribben börjat sjunka in. Men isf är ju inte lösningen att spackla upp listen utan att åtgärda det som rasat. Annars om det är några grader åt nåt håll så är det ju enkelt att hyvla till, samma sak om det är någon klack eller ojämnhet som sticker upp. Visst kan man spackla och trixa med epoxi..jag kanske är lite konservativ men tycker nog det känns fel att limma fast en sån list. Ifall någon vi ett senare tillfälle behöver demontera listen för att t.ex. reparera skarndäck så är enda alternativet att såga/hyvla bort listen och sen efter däcksjobbet är klart tillverka och montera en ny list.
 9. Hur mycket buktar och vinklar sig däcket? Det borde ju rimligtvis ha en ganska jämn kurvatur? Och i så fall borde väl listen gå att tryckas ner / tvingas på plats när du skruvar fast den. Du ska väl oavsett börja med att hyvla bort den där klacken av ”oslipat” trä och gammal fernissa för att se hur väl listen passar. Men det kanske redan är gjort sen bilden togs..
 10. Har som sagt inte använt Epifanes men de flesta fernissor går utmärkt att stryka flera lager utan att slipa om det sker inom en viss tid, står på burken vad som gäller isf. Om det gått längre tid så måste man slipa. Själv brukar jag lägga 5-6 lager (ett per dygn), låta härda och sen slipa ganska hårt med 120-180 papper. På det 3-4 lager till, sen en lite försiktigare slipning med 180-240 papper, sist 1-2 lager slutstrykning.
 11. Fem lager låter i minsta laget. Förutom porigare yta med sämre finish och lyster så blir det sämre uv-skydd och större risk (kortare intervall till) att det släpper eller flagnar. Nu har jag aldrig använt Epifanes, vet inte om den skiljer sig från all annan fernissa. Men varför slipar du mellan varje lager? Varje slipning tar ju bort minst hälften eller kanske t.o.m. hela lagret du precis lackat. Om du lägger fem lager med slipning mellan varje så blir det ju i praktiken inte tjockare lacklager än två-tre strykningar utan slipning.
 12. Tack för informativt inlägg!
 13. Någon som vet, hur limmar proffsen faner, på snickerier etc? Vilken typ av lim använder man?
 14. Nu är det färdigoljat för i år. Det blev en kombination av roller, pensel och vanlig blomspruta. Fungerade helt ok. Det där pumpsprutan från biltema ser intressant ut. Bra pris också med tanke på risken att det kladdar igen även fast man skulle avsluta med att skölja igenom med lacknafta..
×
×
 • Create New...