Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
Crabmeat

Bottentrålförbud i Östersjön(M)

Rekommendera Poster

https://www.svd.se/m-vi-maste-fa-eu-att-stoppa-torskfisket

 

Några Moderata politiker har lagt ett förslag kring bottentrålförbud i Östersjön, förmodligen har de inte läst min tråd

https://www.maringuiden.se/forum/topic/88113-sälars-inverkan-på-fiskbestånden/ men då de argumenterar ganska likt i vissa avseenden, så är det kanske inte helt omöjligt. Deras artikel andas i det hela en ganska bra grundsyn på fisket och för moderaterna en annorlunda infallsvinkel. Kanske har moderaterna insett att det där med stora företag i fisket får vissa bittra bismaker. De nämner i sin text även sälproblematiken och miljön. De ser även till att ge MP och deras gröna kamrater en känga vilket är humoristiskt. I det hela alltså en bra artikel, de missar dock ett par punkter.

 

För det första. Det är nästan omöjligt att bedriva fiske efter torsk på ett effektivt sätt utan trål idag. I alla fall på den Svenska sidan och det beror på sälbeståndet. Redskapsutveckling pågår för det passiva fisket, men det är svårt att sia om framtiden. Tar man bort bottentrålfisket så har man i praktiken inget torskfiske kvar i Sverige i Östra Östersjön. Med detta kommer alltså yrkesfisket få stryk, många fiskare som alltså har investerat i ITQ på torsk, får i praktiken fiskestopp och blir skuldsatta. Här syns alltså det förrädiska med ITQ, det är svårt att vända skutan utan ännu mer problem och lidande.

 

För det andra. Hela resonemanget att torsken kommer komma tillbaka om trålfisket försvinner är baserat på lösa antaganden. Det finns rapporter på att torsken var i det närmste bortsopad ifrån Östersjön kring 1900 talet pga av säl. Torsken är ju även mindre nu, vilket kan vara beroende på fisketrycket. Men det kan även ha med sälbestånden eller uppvärmning att göra. Fast det är nog rätt väg att gå i vilket fall som helst, alltså att minska torskfisket med trål. Östersjön är illa ute och det finns nog inga alternativ. Förmodligen kommer även det sunda förnuftet i sälfrågan komma tillbaka om S och MP tappar makten.

 

Tredje. Definitionen på bottentrålning är ju att trålen går vid botten. Det är helt möjligt för en pelagisk trål att fiska torsk, kanske inte lika effektivt, men likväl möjligt.

 

Men i det hela en bra artikel från ett av de tre stora partierna. Lite oväntat att den kom från Moderaterna faktiskt, artikeln hade annars passat SD som handen i handsken. Stora frågan är vad de andra 2 stora partierna skall kunna presentera inför valet. MP behöver inte yttra sig, de kan flyga ner till Afrika och kämpa emot den globala uppvärmningen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bra artikel. Men varför alltid referera till New founland när man nämner kollaps. Varför inte engelska kanalen, Doggers bankar eller vår egna Västkust för den delen?

Om viljan finns är det ingen konst att sluta tråla. Lös ut fiskarna och importera fisken istället tills fisket eventuellt återhämtat sig. Man borde investera i att konkret bevara våra egna naturtillgångar innan man plöjer ner pengar i diffusa klimatåtgärder.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Två påståenden. Vilket är mest sannolikt?

  • Moderaterna har vänt 180 grader och bryr sig nu mer om miljön än fiskarnas arbetstillfällen.
  • Moderaterna har observerat Miljöpartiets vikande stöd och försöker locka till sig missnöjda miljövänner.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
20 timmar sedan, BSven säger:

Två påståenden. Vilket är mest sannolikt?

  • Moderaterna har vänt 180 grader och bryr sig nu mer om miljön än fiskarnas arbetstillfällen.
  • Moderaterna har observerat Miljöpartiets vikande stöd och försöker locka till sig missnöjda miljövänner.

Jo, det brukar vara så att politikerna går ut och gapar lite grann för att väcka uppmärksamhet. Men sen händer inget mer och ingen följer upp vad som hänt.

 

När det gäller riktiga miljöåtgärder så är detta alltid lägst prioriterat oavsett om partiet heter MP eller M. Ta t.ex. den s.k. storsatsningen på sanering av vrak som sålts in så fint i media. 250 miljoner. Låter mycket tycker kanske många, men då är det utspritt på en 10 års period. Man har uppskattat saneringskostnaden av samtliga miljöfarliga vrak till 2 ca miljarder, vilket är ändå är ganska lite i statsbudgetsammanhang. Med nuvarande finansiering skulle detta alltså ta närmare 100 år. Eller ta exemplet där man äskade pengar till anläggning av hummerrev, jag tror det var i Sotenäs. En kostnad på mindre än 100 tkr. Det blev nej. ABU garcias fond ställde istället upp med lite pengar.

Eller ta exemplet när man slutade provfiska i västsvenska fjordarna under 90-talet. När man sen återupptog det ett tjugotal år senare var fisken visst borta.

 

Dock gillar man (iaf vänstern) åtgärder som går ut på att lägga en massa meningslösa hinder eller avgifter på medborgarna. Som flygskatter, trängselavgifter, toatömningskrångel etc. etc. Då visar man handlingskraft och kan samtidigt få in lite till statskassan att spendera på annat.

 

Eller så gör man miljöpolitik av konsumtion i form av miljöbilar osv.

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

http://fiske.zaramis.se/2018/04/04/moderaterna-vill-forbjuda-bottentralning/


Författaren som är uttalat vänster gillar inte Moderaternas tilltag såklart. Som tidigare nämnt, så handlar det nog inte så mycket om fiske utan snarare om globaliseringen. Han skriver att moderaterna ljuger, men exemplifierar inte detta. Dock har han nog lite rätt i att det inte är en trålfråga, det är snarare så att det är ITQ + Säl hela biffen handlar om. Säl nämner han men såklart inte ITQ. Siklöjefisket skulle med lätthet kunna undantas, småskaligt sillfiske bör kunna ske pelagiskt tycker jag, men är osäker.

 

ITQ som det heter, flyttar fisken till större och färre fartyg. Detta gillar både gröna och röda kamrater, då man flyttar alltså en resurs från många till få och kan därmed beskatta den tungt. Därefter delas bidraget ut till vänner trogna globaliseringen. En form av kommunism med inslag av företagselitism.

 

Moderaterna har förmodligen(förhoppningsvis?) insett detta och börjat förstå att väljarbasen inte finns bland globalisterna utan hos den andra skaran. De bör ju även inse att det är öppet mål emot miljöpartiet som hellre jobbar på att förvandla Östersjön till ett hav fullt med säl och gigantiska trålare än för de småskaliga fiskarna.

 

Rent spontant anser jag att det viktigaste för fisket är att slå sönder ITQ och få ner sälbeståndet. Garnfiske är bränsleeffektivt och lönsamt under rätt förutsättningar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, red_lobster säger:

Dock gillar man (iaf vänstern) åtgärder som går ut på att lägga en massa meningslösa hinder eller avgifter på medborgarna. Som flygskatter, trängselavgifter, toatömningskrångel etc. etc. Då visar man handlingskraft och kan samtidigt få in lite till statskassan att spendera på annat.

Vänsterpartiet lägger ju ofta förslag som går ut på ren omfördelning medan de andra "vänsterpartierna" oftast har lite mer tanke bakom. Även miljöpartister har ju erkänt att om man lyckas med föresatsen att göra bilflottan fossilbränslefri så måste man ta ut skatt på något annat då skatter kopplade till fordonsbränsle är en stor skatteintäkt. De vill begränsa privatpersoners solceller för om alla producerar sin egen el så minskar även den skattebasen.
Man är fast i systemet med en ständigt ökande förväntningsekonomi och så länge man inte tar tag i den biten så kommer ingen politiker att kunna lösa några riktiga problem.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Sveriges fiskare PO har läst Moderaternas utspel

 

http://www.sfpo.se/nyheter/replik-fran-sfpo---ostersjon-dor---da-vill-m-stoppa-ett-fiskeredskap--?category=news

 

De gillar inte Moderaternas utspel. Man säger att torsk inte fiskas till fiskmjöl, men det är en halvsanning. En hel del torsk åker pelagiskt vid skarpsillsfiske. Men det skall nog sägas att det fisket är inte orsaken till torskens problem.

 

Artikeln pekar på sälen, vilket är rätt. Sälen är den största torskfiskaren i hela Östersjön nu, garanterat. Frågan är bara hur man skall vetenskapligt bevisa det. Med en forskarkår som fullkomligt älskar sälar och slipar varje rapport till att vi behöver fler sälar så blir det svårt.

 

Inget nämns om förändringarna i flottan, alltså att det småskaliga fisket i det närmaste är utrotat. Så klart kan man inte ta någon sida i detta utan kör en diplomatisk hållning mellan segmenten.

 

För att försöka summera så verkar SFPO hålla lika hårdnackad inställning som de gröna kamraterna i sälfrågan. Båda pekar på de andra och ingen vill ta ansvar. Kärleken består, men föremålen växlar.

Redigerad av Crabmeat

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...