Gå till innehåll
måndag 29 april 2024
Gäst Rasmus

Hur stor motor?

Rekommendera Poster

Gäst Rasmus

Jag undrar hur stor (hur många hästkrafter) motor man kan sätta på en Ryds 485 DL. Går det med en 60 hästars?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vet tyvärr inte vad den är godkänd för. Själv skulle jag iallafall köpa största godkända motorstorlek, då får man oftast lägre bensinförbrukning (vid samma hastighet) samt att det finns lite pulver när andan faller på 2.gif

 

Hälsningar Niklas.....

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej,

 

Enl Ryds hemsida (Historik, Övriga modeller, 1999) är max motor 50 hk. En 60 hk är knappast nåt problem. Visst lite övermotoriserad men du behöver kanske inte åka på fullgas hela tiden. Med 10 hk extra får rimligen lite bättre acceleration och lite lägre varv på marschfart samt aningens bättre lastförmåga. Egentligen bara positva saker. Lite högre bensinförbrukning på högre varv. Se bara till att köpa en lätt 60 hk i så fall som väger som en 50 hk ungefär. Är det ny motor så funkar nog t ex Mercury/Mariner 60 EFI bra (ca 110 kg) om du vill ha 4-takt. Är det 2-takt så brukar inte vikten vara nåt problem på en 60 hk jämfört med en 50 hk, de brukar ligga runt 100 kg. T ex Mercury 60 Classic/ELPTO väger 100 kg, Mercury 50 Classic/ELPTO väger 93 kg).

Att försäkra den blir knappast nåt problem om du väljer rätt bolag (vissa bolag försäkrar dock ej över tillverkarens max rekommenderade motor).

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du kan givetvis montera ännu större maskin förutsatt att du håller dig inom viktgränserna för godkännande. Max godkänd motorstyrka handlar om att vilken idiot som hälst skall kunna hantera båten hur som hälst, alltså finns det relativ stor marginal att spela med.

 

Som påtalats i tidigare inlägg kan du med en övermotorisering få lägre bränsleförbrukning. Andra uppenbara fördelar är lägre ljudnivå, längre livsläng och kraftreserv för ev. vattensport

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Rasmus

Okej. Men om båten kanske inte gör så stor våg (ska åka wakeboard) , så tänkte jag lägga in fatsacks eller tyngder i båten. Hur många hästkrafter rekomenderar ni då, för att den fortfarande ska kunna gå bra och hyffsat fort men ändå klara tyngder i båten?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vet ej, men du behöver kraft i motorn då eftersom båten mer eller mindre kommer att plöja sig fram.

Yamaha 90 hk 2-takt väger 119 kg och är den lättaste 90 hk du kan hitta i så fall.

http://www.yamaha-motor.com/outboard/products/subcatspecs/10/specs.aspx

 

Kanske en Yamaha 70 hk 2-takt kan räcka också, den väger ca 104 kg.

 

Båten måste ju klara 18-20 knop i alla fall med folk ombord, ev nedlastning med säckar och wakeboardåkaren.

Jag skulle nog satsa på en Yamaha 70 hk 2-takt då det är rätt bra krut i dessa. 90 hk blir nog i saftigaste laget men fullt möjligt om du kör förståndigt, dock blir den övermotoriserad med ca 45% då...

 

Egentligen har du fel båt för wakeboard åkning men man får ta vad man har antar jag och försöka göra det bästa av det. Bensinförbrukningen kommer att bli väldigt hög som du förstår om du lastar ned båten som du tänkt.

 

 Det viktiga egentligen är att du inte överskrider max lastvikt på 435 kg (enl Ryds hemsida), sen att du hänger på en större motor är väl inte hela världen. Faran är att du kör på höga farter, som båten inte är designad för. Men håller du dig under 30 knop skulle jag personligen inte vara ett dugg rädd att hänga på en Yamaha 90 hk 2-takt (119 kg). Båten är ju testad med 50 hk/28 knop/2 pers. Det är ju kraften du är ute efter. Dock får man komma ihåg att akterspegeln inte heller är designad för de krafter en 90 hk motor utsätter den för. Ev behöver du förstärka akterpegeln på insidan lite då med ett antal lager glasfibermatta polyester alt väx epoxyplast och ev vinklade stöd.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

bossee är inne på helt rätt spår. Jag vågar påstå att du med enkla medel kan förtärka akterspegeln och köra med en 90 hk. Att du sedan kan flyyyyga fram när båten inte är lastad för Wake handlar om omdöme och kunskap.

 

 Jag har själv åkt Ryds 510 med 175 hk på, den var förstärkt enl. bossees rekomendationer förutom att man hade plastat in stålplåt som man bockat till, den båten flög fram i många år utan att akterspegeln gav vika.  

 

 Lycka till 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Rasmus

Tack för bra svar! Jag har drömt lite om att köpa denna båten: Bella 512 Excel Eftersom jag kör mycket wakeboard så vill jag ju att den ska göra stor våg. Men om vi jämför Bella 512 Excel med en wakeboardbåt. Gör Bella 512 Excel ungefär samma våg som en wakeboardbåt då eller är den också (syftar på Ryds) mindre bra för wakeboard? Min fråga är alltså om, ni tycker att jag ska satsa på en wakeboardbåt istället för typ Bella 512 Excel när jag köper en ny nästa gång, i och med att jag kör mycket wakeboard och vill ha stor våg?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej,

 

Personligen skulle jag inte köpa en wakeboardbåt då den har mycket specialiserat användningsområde. Den är ju i princip bara gjord för en sak: skapa stora fina vågor efter båten åt wakeboardåkare. Den har i regel ingen rimlig bensinförbrukning och har inget direkt lättdrivet skrov i övrigt när man vill använda båten till vanliga dagsturer, fiske, bad och liknande.

 

Har åkt en del wakeboard efter mina båtare (dels en HT båt Finnsport 540 HT, dels Yamarin 5820 bowrider) med pylon (Big Air Pylon, http://www.bigairpylons.com och deras Universal Pylon). Jag har bara brytt mig om att ha med en massa folk i båten så det blir lite bättre vågor bakom båten. Har ej bemödat mig med annan barlast. Funkar på min nivå.

 

Personligen skulle jag välja en båt som går bra för vanligt bruk och sen lasta ner med folk och el barlast de gånger jag åker wakebord.

Om du bara skall åka wakeboard och ingen annan typ av nöjesåkning så skall du ju ha en riktig wakeboardbåt förstås.

 

Bella 512 Excel är ganska liten båt. Går i och för sig bra och ser fräsig ut men gör nog inga jättevågor bakom båten  ens med tung last. Men den är bra mycket bättre på alla vis än en Ryds 485 DL. Med en 90 hk 2-taktare (typ Mercury 90 Classic/ELPTO) bör Bella 512 Excel gå rätt bra.

 

Test Bella 512 Excel:

 

Länk

 

Kolla runt lite på de olika wakeboardforum som finns i Sverige och utomlands för råd också.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Rasmus

Jag tänkte också det att det kunde vara lite dumt att köpa wakeboard båt i och med att den just är till för bara wakeboard. Men om man kollar lite på vanliga båtar... Vilken utav dessa 2 skulle vara bäst för wakeboard? Ryds 510 GTI eller Bella 512 Excel? Ge gärna lite exempel på båtar som är bra för wakeboard, men som man ändå kan bada i och fiska med.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej,

 

Jag skulle välja Ryds 510 GTI då den är mer öppen och den har dörr ut till badplattform i aktern. Lättare att komma i vattnet och upp ur vattnet den vägen.

 

Har fina sjöegenskaper som du kan se i testet nedan. Är godkänd av Det Norske Veritas (DNV).

 

Med en Mercury/Mariner 75 hk 4-takt eller 2-takt (ELPTO el Optimax) så går den nog tillräckligt för dina behov gissar jag.

 

Kapell och liknande finns som tillbehör (se Ryds tillbehörskatalog på deras hemsida).

 

Test Ryds 510 GTI:

 

Länk

 

Andra båtar att kolla in kan vara Yamarin 5010S (har dörr i aktern den också).

http://www.yamarin.com/index.cfm?ChangeSetNow=4

Video:

http://www.yamarin.com/static/yamarin_video_swe.htm

Dock kanske man får övermotorisera den något då en 60 hk Yamaha F60 kanske blir lite klent för att dra wakeboardåkare.

 

 Uttern S52 med 75 hk är ju också en fin båt.

 

MV-Marin 5400, lite större, ser rätt fin ut också men jag vet ej hur den går i vattnet. Förmodligen bra.

http://www.mv-marin.fi/sve/mv-marin5400.html

Suzuki har inlett ett samarbete med MV-Marin så att det hänger Suzuki motorer på deras båter i Sverige när man köper nya sådana båtar i här.

 

Buster XL men t ex Yamaha F80 - F100 (även F115 funkar) skulle säkert bli bra då den har rena däcksytor så det blir lätt att röra sig i båten och har bra sjöegenskaper. Nackdel är att den inte har nåt bra ställe att enkelt komma upp i båten. När man skall i är det bara att hoppa i från fören men när man skall upp så finns bara en badstege men ingen badplattform i aktern.

http://www.busterboats.fi/se/

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Rasmus

Tack tack för bra svar. Vad är det för dåligt med Ryds 485 DL förresten? :P

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej,

Det är nog inget direkt dåligt med Ryds 485 DL, det är bara att det finns en del andra lite bättre båtar helt enkelt vad gäller sjöegenskaper, finesser m m.

Jämför Ryds 485 DL med t ex Askeladden 475 Freestyle.

En annan stil på Askeladden båten, och den går nog bättre i vattnet (i alla fall om man skall tro svensk båtpress som lovordat den Askeladden i jämförande tester med styrpulpetare i den storleksklassen).

Men så kostar de riktigt fina styrpulpetarna en hel del också, men man får i regel valuta för pengarna. Snygg finish, genomtänkt design, bra sjöegenskaper osv. Ryds 485 DL har det också men kanske inte på det sättet. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Rasmus

Jag förstår. Nu kanske det blir lite mycket frågor men hur som helst. Om det blir en spricka i vindrutan eller om jag vill byta den... Hur gör jag då? Vart kan man köpa ny någonstans?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst fredrik

om du vill ha en ny vindruta kan det ibln räcka med att gå till en glasmästare. känner en som gjorde det och det blev riktigt bra...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...