Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

oskarc

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    30
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om oskarc

  • Placering
    Fänrik
  1. Tack för tips! Jag tror jag ska jobba vidare med LED-tapen. Fann dessa: http://www.batsystem.se/belysning/led-belysning/indirektbelysning/mahognyprofil-med-opal-lins-1-m-langd Ser nimm ut, någon som har använt? Någon som kan tipsa om en liten pålitlig 12v LED-dimmer?
  2. Hej! Under våren har jag bytt fockskotskenor till båten. Detta har medföljt att jag har en ganska lång rad med hål i båten i taket. Tidigare har hålen varit dolda med plastlock, men dessa tänkte jag ersätta med en teaklist. Det är denna teaklist som frågan gäller. Eftersom det kommer sitta två på vardera sida ruffen ganska centralt, i en båt som i dagsläget har lite halvdan belysning, så vore det roligt att bygga in någon sorts belysning i dessa lister. Någon som har en idé om hur detta kan göras? Och med vilka grejer? Lysdioder? Något annat? //Oskar
  3. Hej! Tack för svar. Ang. insexnyckelmetoden; det blir svårt att få ner nyckeln i det lilla borrade hålet och fräsa ur divinycellen? Skulle gissa att skenan sitter med m6:or. Epoxyspackel är kanske lämpligt.. eller så kör jag med Sika för de hålen som hamnar under den nya skenan. Nån med åsikter om det?
  4. Hej! Jag tänkte byta ut de gamla skotskenorna till förseglet till nya, fina, fräscha med tillhörande block. De sitter förstås bultade i däck som brukligt är, men de gamla hålen kommer inte passa till de nya skotskenorna, förutom då ett i början. Min fundering är hur jag ska täta de gamla hålen på bästa sätt. Problemet (som jag ser det) är att vissa av de nya hålen kommer "nästa passa" i de gamla. Alltså behöver jag fylla igen de gamla hålen med något material som tål att borras i delvis. (se bild). Vad tycker den samlade kunskapen att jag ska använda för tätningsmedel i det gamla hålet för att det inte ska trasas sönder när jag "nästan" borrar i det? Finns det någon annan teknik som rekommenderas? Jag har till exempel funderat på att "kona" de gamla hålen för att få mer vidhäftning mot däcket. Bra eller dåligt? Om ni orkar så får ni gärna länka produkter till hjertmans eller SeaSea, de butikerna finns i närheten av båten. Biltema är långt borta. // Oskar
  5. Hej!Fallen ska inte fästas i bommen utan används för att hissa seglen. Det repet som ni har slagit runt bommen är förmodligen "dirken". Den används främst till att hålla uppe bommen när seglet inte är hissat. Lämpligvis fästs den i schakeln som syns längst bak på bommen. Ringarna som ni har dragit repet genom används förmodligen till att hålla nere "skothornet" när seglet är revat. Dvs. när ni har minskat ytan på storseglet för att det blåser för mycket. Tack för svar! Så det som ska hålla fast skothornet har vi gjort rätt på som jag tolkar dig? Sedan har vi en följdfråga, brukar man ha linan till vajern i bommen i sittbrunnen eller hänger den bara under bommen? Tusen tack för ditt svar, vi är helt nybörjare och lite förvirrade! Nej ni har inte gjort rätt. Linan som ni har dragit ska gå direkt till schakeln längre bak på bommen, i syfte att hålla uppe bommen som Peter skriver. Fallen, som ni skriver om i första inlägget, ska inte dras till bommen överhuvudtaget utan användas till att fästa i fallhornet på seglet och hissa det med. Öglorna används till att reva seglet med "revlinor" (heter något). Men de fästes senare, och har inte något med bommen att göra. Vajern som går därbak fästes i skothornet på seglet. Den går förmodligen in i bommen och fram till masten. Man kan spänna seglets "bomlik" (kanten av seglet som är mot bommen) med hjälp av den vajern. Men för att bryta ner vad som sagts. 1. ta reda på vilket som är "dirken" och vad som är "fallet". Fallet är oftast tjockare, för det ska hålla för att hissa och hålla uppe seglet. 2. Fäst dirken i schakeln i änden på bommen och spänn lite tills bommen är på trevlig arbetshöjd. 3. trä på seglet på mast och bom. 4. Koppla vajern ("uthalet") till ringen på skothornet i seglet. 5. Hissa seglet. Spänn "uthalet" 6. Släpp lite på dirken när seglet håller uppe bommen. Lossa inte dirken inte från bommen, utan släpp lite så att det sitter löst. 7. Segla.
  6. Hej! Fallen ska inte fästas i bommen utan används för att hissa seglen. Det repet som ni har slagit runt bommen är förmodligen "dirken". Den används främst till att hålla uppe bommen när seglet inte är hissat. Lämpligvis fästs den i schakeln som syns längst bak på bommen. Ringarna som ni har dragit repet genom används förmodligen till att hålla nere "skothornet" när seglet är revat. Dvs. när ni har minskat ytan på storseglet för att det blåser för mycket.
  7. Tack för alla svar! Jag har luftning till tanken. Skulle gissa att den är 12 eller 16 mm. Har sett att det egentligen är i minsta laget för sugtömning, men så får det vara. Finns faktisk även en toalett inkopplat till tanken Jag håller med Toaen att ju färre prylar desto bättre (och billigare) så det lutar åt att jag skippar ventil på frågetecknet. Förresten, hur går tankarna kring Y-rör visavi T-kors? Det blir mjukare övergång med ett Y-rör och i hus har man ju aldrig 90 graders böjar till bajsrören. Är det ena att föredra före det andra?
  8. Hej! Jag ska installera däckstömning. Har idag en impellerpump som pumpar ut i havet. Ska göra på billigast möjliga sätt och sätta en t-korsning innan pumpen och dra upp en slang till däcket. Frågan är; behöver jag en kulventil innan pumpen för att den inte ska skadas när man sugtömmer? Eller av någon annan anledning? Det sitter en kulventil på genomföringen till havstömningen som självklart kommer vara stängd när jag sugtömmer.
  9. Hej! Hur gick det? Kom du fram till om det behövdes någon tempgivare?
  10. Aha, ok. Jag fortsätter att slänga ut lite smala frågor, kanske någon som vet Om man vill förlänga den för att den ska mäta temperaturen vid batterierna, hur är mest praktiskt och snyggt att gå tillväga? Med snyggt så menar jag diskret, tycker det ser lite konstigt ut med en kontakt som bara sticker rakt upp utan någon uppenbar funktion. Vilken typ av thermistor är lämplig att använda?
  11. Hej! Jag har köpt en sådan här: http://www.ebay.com/itm/301494496218?_trksid=p2059210.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT En solcellsregulator med bla. temperaturkompensation. Blir lite konfunderad av just denna detaljen, varför följer det med en DC plugg men ingen sensor? Är det någon som vet om själva temperatursensorn sitter i den medföljande DC kontakten som man pluggar in i termometeruttaget i regulatorn? Jag kommer placera regulatorn cirka 50 cm upp från där batterierna sitter. Behöver jag då löda på en förlängning till där batterierna sitter? Och vilken isåfall. Vänligen Oskar C
  12. Jag menade den som oxå caribic har, men som du hittat billigt någonstan. Där du kunde ställa maxspänning in. Är förresten max A för en 48w panel i ett 12v system 48/12? Jah då blir det denna: http://www.ebay.com/itm/301494496218?_trksid=p2059210.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Lite dyrare idag, 240.37 Japp, amperen räknas så. Denna är på 30A dvs 360W vid 12V Tack! Har du någon kritik om den än? Efter att ha läst manualen av maxpowern (som sitter i båten idag) så framstår den väldigt bra. Korrosionsfri PCB, pålitlig, MPPT etc. Dessutom ganska dyr (995:-). Jag är hittills också väldigt nöjd med den. Eftersom den nu "bara" har ett (allvarligt) fel, finns det någon möjlighet att begränsa spänningen under floatfasen och därmed behålla den? Anledningen att jag vill göra något åt regulatorn nu är att jag ska byta batterier i samma veva. Övrigt angående Maxpowers ovana att underhållningsladda på 14.2 volt; Det är väl vara lika skadligt oavsett storlek AH på batteribanken?
  13. Jag menade den som oxå caribic har, men som du hittat billigt någonstan. Där du kunde ställa maxspänning in. Är förresten max A för en 48w panel i ett 12v system 48/12?
  14. Bhemac! Har du en länk till den regulator? Har en maxpower och börjar förstå varför ett av batterierna kokade torrt. Synd att den enkla inte har mppt funktionen dock.
  15. Hej! Jag har en YSM 12 och det ser likadant ut på den. Jag har en oljebytarepump vars sugrör jag sticker ner genom oljepåfyllningshålet, dvs det gula locket. Oljefiltret brukar jag, såsom din båts gamla ägare, tvätta i diesel. Du lossar de tre muttrarna och drar ut filtret. Jag kommer inte ihåg om det kom ut så mycket olja, så förmodligen inte. Dock bör det väl vara lämpligt att göra det momentet innan man har fyllt på ny olja.
×
×
  • Skapa nytt...