Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024

amplifly

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    53
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av amplifly

  1. Hej, jag söker diverse delar till rorkulten på en AP250. Har ett par krokar ute men frågar här också. Någon som har grejer hemma för omgående leverans?
  2. Crescent 500cc (35-45 hk) har en fast tändplatta så den ändrar inte tändningen dvs är helt oberoende av gaspådraget.
  3. Så vitt jag vet så är det fasta hög och lågfartsmunstycken på Crescentmotorerna så den enda justeringen som finns är tomgångsblandningen. Jag skulle satsa på att ta bort den svarta luftburken om det behövs ett rikare luftflöde. Skulle det hjälpa motorn att varva ur så kanske det räcker med att göra ren den. Jag fick dock förklaringen att den svarta luftburken tillkom på förgasarna med tillhörande plaströr för att luftströmmen blev störd av svänghjulet utan och det var vanligt att motorerna brölade vid kraftigt gaspådrag därav.
  4. Kan bara hålla med om attdet är perfekta trakter att testa sig fram och skaffa sig haverierfarenheter i, brukar dock hålla mig lite mer söderut på näsfjärden, där hsr jag till och med tappat masten på en stortriss en med snabb bogseringsassistans som följd.
  5. Koomer faktiskt inte ihåg men jag tror att det är fabrikat Morse. Fråga efter enkelt universalreglage för utombordare och prislappen så får du nog tag på det.
  6. Modellen jag använder nu finns bl.a hos Marinshopen i Älvsjö för c:a 7-800kr om jag inte minns fel. Kan tänka mig att de flesta marinbutiker har det eller något liknande universalreglage på hyllan. Hittar liknande fast lite dyrare grejer vart jag än söker faktiskt. http://www.bryggan.nu/ http://www.seasea.se/Article.aspx?ArticleNo=95530
  7. NGK B6HS är bara ett exempel på stift som är jättevanligt till båtmotorer och mopeder mm men som har mer eller mindre utgått hos mackarna. Man har görna en hel radda fyrpack v-line till allehanda moderna bilmodeller men jag har svårt att se hur dessa kan gå åt. Nu i detta fall så är det NGK BUHX som jag var intresserad av att få tag i, mest för att nörda mig då det rekommenderas som det absolut optimala till min båtmotor. Pratade med KGK idag och de säger i alla fall att hela deras sortiment skall finnas på Autoexperten, så i morgon blir det upp till bevis. Beträffande biltema så skulle det vara kul att kunna tolka deras stift, blir mest trött av att leta bland alla bilmärken i deras listor.
  8. amplifly

    Tändstift??

    Vart går man idag för att hitta någon som är välsorterad på tändstift? Har börjat inse att t.o.m vanliga stift som NGK B6HS t.ex. börjar bli hårdvaluta på bensinmackarna.
  9. Jag har kört mina archimedes 25 35 och 55hk med vanliga morse reglage. De går att ställa slaget på så att de drar växeln ordentligt.
  10. Ta bort en tändhatt i taget från stiften och se om det blir någon skillnad, dock med motorn avstängd varje gång du rör kablarna annars kittlar det fint :-).
  11. Är du säker på att den vekligen går på alla cylindrar? Jsg har haft samma egenheter på både 35 och 55 hk och i båda fallen har jag kunnat härleda det till att den har tappat gnista på en cylinder. En anna teori om det handlar om för lite bränsle kan vara att den får för snål bränsleblandning pga för hög oljeinblandning. Ju mer olja desto trögare flyter bensinen och då blir det inte tillräckligt. En archimedes/crescent från 70-talet klarar sig gott och väl på 2% inblandning, och din motor har dessutom en förgasare med fasta munstycken vilket gör att man inte kan justera för att kmpensera trögheten i bränslet.
  12. Din motor är samma som volvo penta 600 och nya delar till dessa är sällsynta idag. Det finns två typer till dessa motorer, den ena är utformad som en bilstartmotor med en solenoid som sitter fast monterad på startmotorn och den andra är mer utombordarkonventionell med ett relä som sitter monterat separat. Jag tror att du ska ha den senare, och i så fall så finns det lite nu och då på tradera. Om din motor är av äldre typ med solenoid så har jag en över.
  13. amplifly

    Nidelv 24

    Jag står i ev och spekulerar på ovan nämnda båt och skulle behöva lite tips som underlättar bedömningen av båten. Jag har mest erfarenhet av mindre motorbåtar med utombordare samt segelbåt med inombordsdiesel. Finns det några typiska klassiker på en snipa som kan få en till synes perfekt och pedantskött båt att bli mitt livs sämsta affär? Har varit ute och provåkt en sväng och den enda reaktionen som fick mig att fundera lite var att vid ett visst varvtal någonstans i det lägre registret så dunka slog det rejält i båten men vid t.ex tomgång eller marschfart 1500 varv så gick det mjukt och behagligt. kan det vara nån bussning eller dylikt som borde bytas?
  14. Kanske en skum fråga, men jag har ett powerhead Vp/Archimedes 35-45hk som jag får gnista från endast om jag roterar svänghjulet moturs, vilket är unikt för just detta då alla utombordare jag någonsin meckat med roterar medurs. Jag vet inte mycket mer om detta powerhead än att jag fick det på köpet när jag köpte två andra 35hk, och att det ser ut att vara i förvånansvärt bra kondition utan korrosion. Det är vidare bestyckat med cdi-tändning samt enkelförgasare. En annan detalj som skiljer detta åt från alla andra 500cc Vp/archimedes jag har sett är att bränslepumpen har en vattenavskiljarkopp monterad på sig och inte det vanliga runda plastfiltret. Någon som kan hjälpa till med identifiering samt tänkbar orsak till rotationsriktning?
  15. Detta tror jag definitivt på, och även jordbruksmaskinerna hade nog levt kvar som volvo bm och stått sig bra mot dagens jättar.
  16. Tack för tipset, har dock tänkt mig att lyfta locket och byta all form av packning för kylvattnet, såvida det inte visar sig vara såpass fastrostat så att jag oundvikligen drar sönder skruvarna. Impeller är helt klart intressant om du har någon färsk att sälja, skulle gärna komma över en till länspumpen också. Sjall dock ta isär motorn först så jag inte står där med avdragna bultar och nyköpta delar :-)
  17. Mycket möjligt. Enförgasarmotorn är den hitills bästa svenska utombordaren jag har haft,jämn och fin tomgång och startar alltid på första rycket, men nu har impellern gjort sitt och eftesom att det finns ytterligare vattenläckor runt tändstiften och en hel del korrosion så mistsänker jag att det kommer ta mer än en halvtimme att få den i skick när jag väl börjar skruva. Min reservsnurra är då en dubbelförgasare och den är precis som Ap550 och Crescent 45 som jag och min far har haft omöjlig att få till att gå pålitligt på tomgång, nåt man får leva med helt enkelt. Det intressanta är att jag nu har en Archimedes 25s med en förgasare och statortändning, en Ap 250 med statortändning och dubbelförgasare samt en Ap250 med dubbelförgasare och brytarspetsar. Därutöver har jag en instruktionsbok troligen från 1973 som beskriver en Ap 252 med enkelförgasare och brytarspetsar. Är det någon som kan beskriva tidslinjen, när kom statortändningen och när försvann dubbelförgasaren?
  18. Kan nu efter att ha prövat båda modellerna på samma båtkonstatera att de skiljer sig beteendemässigt en hel del. Får känslan av att den äldre Ap 250-motorn har högre utväxling. Den nyare 1-förgasarmotorn känns klenare men går upp mer i varv. Det känns som att den nyare motorn orkar med att driva originalproppen 9x10 tum och varva ur men inte ger båten bågon vidare fart, men den äldre varvar inte ur lika mycket men driver på fortare med samma propeller. Har inte testat med nån knopmätare utan det är bara känslan som styr intrycken än så länge. Är det någon som vet o det fanns olika utväxlingar beroende på t.ex årsmodell?
  19. Hej, finns det någon som har erfarenhet av Archimedes 25hk med enkel och dubbel förgasare?Vilka årsmodeller hade vilken konfiguration? Varför hade man olika? Vilken är att föredra?
  20. Min 35hk AP väger c:a 60kg, men den är 3-cylindrig. Har även en Evinrude 35hk från -59 och den är ohanterligt tung, känns som att den måste väga 90kg minst. Så 53kg låter smidigt å bra på en 35hk tycker jag.
  21. Jag har efter en lång tids jakt insett att man får betala från 500 och uppåt för kåpor i samma skick som min och då måste jag ju ändå fixa till den om jag vill ha en snygg.
  22. Har nu insett att dett är dödfött att leta efter några originaldekaler. Kan någon tipsa om ett välsorterat ställe där jag kan köpa klisterark i olika färger och storlek för att kunna skära ut egna dekaler?
  23. Kolla marinshopen.se om du kan söka på ditt motornr och få information om årsmodell etc...
  24. Alla regler uppkommer p.g.a ett behov. 0,2 lagen har väl helt enkelt stiftats för att det finns just Princess 55 dårar som inte är förmögna att se sina egna begränsningar. Att lagen fortfarande medger att man kan äta gott och ta ett glas vin i sin 6m snipa i 8knop är väl självklart då den utgör en betydligt mindre risk än Flybridge båten i 35 knop.
  25. Hej, idag har jag varit ute på en långtur med båten och till en början gick motorn finfint. Sen när jag slog av på gasen för att krypa under en låg bro så vart det skvatt omöjligt att få motorn att orka upp i varv igen. Prövade lite snabba enkla huskurer (pumpa med gasen, pumpa på blåsan etc:) fruktlöst innan jag lyfte på kåpan och upptäckte att det tokläckte vatten från kyllimpan på vänster sida, samma sida som kopplingsplinten, det sprutade som rena rama högtryckstvätten. Vad tror ni som läser om att det kan ha blivit krångel med tändningen pga fukt? Jag hade sen ur alla stift och satte i nya och skiftade för säkerhets skull trycktank oxå och ryckte igång den igen och fick helt plötsligt med lite lirkande på gasen till det och kunde påbörja hemfärden i 20 knop. Efter c:a 20min så dog allt igen och det vara bara att puttra hem i c:a 6knop med ett varvtal strax över tomgång. Någon som har lite förslag över som jag kan ta med mig ner till bryggan i morgon när jag satsar på att skruva till fanskapet?
×
×
  • Skapa nytt...