Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Anelg

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    79
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

2 Neutral

1 följare

Om Anelg

  • Placering
    Kapten

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Den har funkat så i alla år men då var det samma batterityp i hela båten så har inte behövt tänka på det.
  2. Eller så här: När motorn är igång så laddas förbrukningen också. När batteriladdaren/solcellerna laddar laddas bara förbrukningen. Betyder det att det redan finns ett skiljerelä?
  3. Enligt regulatorn är laddningsspänningen lite högre på AGM. Se bif bild. Jag åker snart ut till båten. Då tänkte jag kika efter ett skiljerelä. Sitter det (normalt) på pluskabeln ut från generatorn?
  4. Ok, stort tack för input. Jag tror nog det finns ett skiljerelä redan i så fall. Jag ska kika efter. Hur är det om jag kopplar ihop två AGM batterier till förbrukningsbanken? Behöver det andra också en jordkabel från startbatt eller får den det automatiskt via parallellkopplingen?
  5. Hej! Jag är rätt värdelös på båtel så önskar lite hjälp... Mina förbrukningsbatterier dog i somras så nu tänkte skaffa AGM-batteri i stället för blysyra som jag hade tidigare. Startbatteriet är fortfarande fint så det tänkte jag ha kvar som det är. Alltså blir det olika batterityper i systemet vilket inte är optimalt. Batteriladdningen (230V och solceller) går till förbrukningsbanken men hur är det med generatorn? Den laddar väl båda batterierna (start och förbrukning) har jag för mig. Det går en fet kabel mellan minuspolerna på start och förbrukning nu. Är det för laddningen från generatorn? Jag har skissat upp ett flödesschema så som det ser ut i nu (OBS - att jag ritat dit AGM-batteri som förbrukning vilket inte sitter där i dag, samt att inga säkringar etc är uppritade). Alltså: Minuskabeln mellan start och förbrukning. Någon som vet vad den har för syfte? Hur ska den kopplas om jag har AGM och blysyra? Är det bara att byta batterierna rakt av?
  6. Kan ju meddela att Biltemas regulator höll ca 15 minuter... Sen blev den skrot. Skaffade mig en riktig MPPT-regulator nu istället med display som visar typ allt och lite till. Det blev jxkligt bra. Full koll på batterier och laddning samt riktigt effektiv sådan. /A
  7. Exakt min tanke. Ska ändå till Biltema i annat ärende så deras regulator får det bli.
  8. Jag kan ju köpa en regulator på Biltema (funkar?) kopplar den på sladden till cigarettuttaget så kanske jag gör någon smartare lösning i höst/vinter.
  9. Hej Har precis skaffat mig en portabel/vikbar 100W solcellpanel som ska fungera som tillfällig laddning de gånger vi är ute längre tid i naturhamnar. I butiken hävdades att jag då inte behöver en regulator (eftersom den inte hinner ladda upp batteriet fullt?). Men nu börjar jag bli osäker? Hinner man förstöra batterierna ifall solcellerna laddar när batteriet laddat fullt? Det är ett blybatteri 140AH, förbrukning som ska laddas. Kyl, mobiler, spis, värmare etc drar väl en del... Ett annat "tips" jag fått är att koppla solcellen till cigarettuttaget. När den laddar optimalt kommer den upp i 5.7 Amp vilket cigarettuttagets säkring borde klara. Detta såklart endast som tillfällig laddning några timmar per dygn, några veckor per år. Alltså: 1) Regulator eller inte? 2) Koppla till cigguttaget? /A
  10. De nyare båtarna har ju mörk plast vid vindrutan. Den blir säkert varm men reflexerna blir väl bättre. Jag funderade på att klippa till en mörkare tygmatta eller liknande. Måste dock bli snyggt. Annars funkar min provisoriska gardin under tiden båten kör.
  11. Reflexer i vindrutan Hej. Hur har ni löst problemet med den vita blanka plasten som reflekteras soliga dagar i vindrutan på båtar äldre än 2010? Jag lägger mina mörkläggningsgardiner där under färd men det är bara en väldigt provisorisk räddning och inte speciellt snyggt. Någon som har en lite mer permanent lösning?
  12. Hade hänt exakt samma för mig i våras. Den var väldigt lätt att byta ut och kostade inte många kronor.
  13. Nä, körde snällprogrammet och 30 grader i maskinen. Jag tog mindre tvättmedel än normalt också. Blev, som sagt, väldigt bra. Funderar bara på om våra dynor är impregnerade eller ej.
  14. Hej Hade rätt skitig klädsel på dynorna i sittbrunnen i höstas och tvättade dom i helgen - blev som nya igen! Bra tyg i dessa dynor! Vad tror ni om impregnering av dessa? Behöver de en omgång eller ska jag bara lämna som de är?
  15. Vill man köpa "billiga" orginaldelar till Volvo Penta kan jag rekommendera http://www.keypart.com/volvo-penta Har använt dom i fyra år nu och de funkar bra. Betydligt billigare än att köpa hemma i Sverige. De har även piratdelar till ett ännu lägre pris vilka kan vara bra att ha liggandes i båten som reserv om nåt filter eller impeller plötsligt behöver bytas... Räkna dock med att det tar ett par dagar att få hem allt samt att man inte kan köpa deras vätskor/oljor som kund i Sverige. (redigerat URL men den funkar ändå inte. Ni får manuellt ta bort mellanslaget sist i adressen så kommer ni rätt)
×
×
  • Skapa nytt...