Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

kaptenKrokben

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    47
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om kaptenKrokben

  • Placering
    Fänrik

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Har en EeePad transformer som jag testade i helgen ihop med OruxMaps och Eniros sjökort. Fungerade mycket bra måste jag säga. Nån som vet hur pass exakta Eniros sjökort är förresten?
  2. Finns en annan lek ais som heter Virtual Ais
  3. Jag undrar om någon av er där ute har bra kiunskaper om Seaclears och specisfikt med att ta in Ais information via internet. Jag vet att möjligheten finns och vart man ställer in vilken server som den ska hämta ifrån. Dock vet jag inte någon server som delar ut data i ais råformat. Någon som vet mer om detta? Jag har själv tillgång till en del ais data dock i ett annat format än nmea formatet. Någon som vet hur man sätter upp en datafeed som seaclear kan använda?
  4. Mamba 29 ger dig bra med utrymmen och ståhöjd vilket inte är helt fel.
  5. Sötvattenkylning ses ju som en fin sak att nämna i annonser ser man. Det som man sällan läser om eller vet om som nybliven båtägare är att många äldre båtar med eftermonterad sötvattenkylning inte alls behöver vara så bra faktiskt. Jag har själv haft en del värmeproblem med sötvattenkylningen (80 tals segelbåt), motorn gick varm när man puchade på lite och en dag så värmenöp den. Efter en del runt ringning till diverse olika marina verkstäder osv. så kom jag fram till att inga rostflagor fanns i mitt system utan det var rätt normalt att motorn kan gå var om man går för fullt och det är varmt i vatten och varmt ute. Jag har faktiskt monterat av sötvattenkylningen och kör numera på sjövatten kylning eftersom jag tycker att kastar båten ut vatten när jag kör.. ja då vet jag att jag har kylning. Att komplicera till sakerna är inte min stil. Eftersom jag har rätt klen motor i min båt behöver jag kunna stå på om det blåser motvind. Då vill inte jag vara orolig om jag ska få motor problem pga kylningen eller inte. Men det beror säkert på om det är segel eller motorbåt, om jag köpte en nyare segelbåt där motorn är byggd för sötvattenkylning så skulle jag såklart ha det kvar. men inte med äldre båtar som är orginal sjövattenkylning.
  6. Med risk för att få väldiga mothugg säger jag. Underbart fina båtar!, vad kostar en sån där?
  7. Efter att ha kollat lite mer i sittbrunnen så lutar det nog åt att ha en extra skiva som man kan sätta dit. Att få det snyggt med kombinerad durk/skiva kommer nog bli svårt. Så det får bli en skiva likt den som Wingan visar på sina bilder. Infästningen blir nog en kombination av ben i bakkant och i framkant kan den ligga på några fästen som redan finns. Tack för alla bra förslag och synpunkter, jag återkommer säkert med frågor senare när jag sätter fart eller så kanske det kommer inte lite bilder på slutresultatet. // KaptenKrokben
  8. Jo kilformat är det här med, vi tänker sy ordenliga formpassade dynor (10cm tjocka) till sittbrunnen och över durken. Så vi tror det ska kunna Men det beror som sagt på hur pass mycket glapp det kommer bli. Jag tänker mig även att om man placerar benen så långt ut som möjligt så borde det bli stabilt nog ändå. Men mallningen i kartong borde kunna ge någorlunda antydan på om det bli för mycket glapp eller inte. Annars får jag gå på med en extern skiva eller liknande
  9. Det där såg ju väldigt bra ut, hur upplever du det fungerar använder du soldäcket ofta eller har det mest blivit en möjlighet som aldrig utnyttjas. Vi tänker oss att det vore kanon att bara kunna ankra och bara lägga sig och njuta av solen i stället för att leta lämpliga klippor för att ta sig i land som dess utom ligger bra för solen. Ska börja malla upp för min båt nästa vecka tänkte jag.
  10. Det där med mallningen låter väldigt klokt.. det får jag ta till mig helt klart. Tack!
  11. Och nu när jag tänkt ytterligare på den lösningen så kom jag på att mitt gasreglage/växelväljare sitter efter sidan där så listen skulle behöva monteras ovanför den och då har stuvfackens lucka börjat. Att fästa listen i luckan blir nog mindre bra. Båten är en Mamba 29
  12. Jo min sittbrunn är också bredare framme och smalare bak. När jag läste ditt inlägg tänkte jag först att vad spelar det för roll eftersom det inte går att skjuta bak trallen eftersom sittbrunnen i akterkant inte blir längre eller hur man nu ska skriva. Fast nu när jag tänkt lite på det du skrivit så är det ett alternativ om man bygger trallen så att man kan ta bort en del i aktern så att den går att skjuta bak samt att man sedan lägger en iläggsbit i fören. Då kan man få durken heltäckande och ha lister på sidorna som föregående talare skrev om. Det kanske skulle kunna vara ett bra alternativ.
  13. Det fungerar nog inte för oss med segelbåt eftersom det är bredare upptill än nertill i sittbrunnen, visst man kan ha ganska stora lister vilket inte i alla fall jag skulle vilja ha. Men idén har jag också tänkt men sållat bort pga detta. Hade det varit samma bredd hade jag nog valt den konstruktionen eftersom den säkert kommer bli stabil. En annan sak jag tänkt på är att teak är väldigt dyrt material, vad kan man köra med för alternaltiv som skulle fungera bra? Man kan ju sedan betsa och lacka så färgen bli sådär fint brun likt teak.
  14. Eftersom höjden upp till bänkarna inte är så mycket så tänker jag mig ett par ben som ska kunna ligga under. Men det återstår att se om man kan få det att bli tillräckligt lågt i nedfällt läge så att säga. Den ökande bredden tror jag inte ska bli nått problem, om man sedan kommer ha en tjock madrass över alltihop så ska det nog inte vara nått problem. Jag har bara slarvmätt än så länge men tror det skiljer bara ca. 3 cm på min båt. Men om det skiljer för mycket får man nog ha en skiva i stuvutrymmet i stället som man sätter dit. Min båt har en längd på sittbrunnen på 210 cm och bredd påp 160 och 110 cm vilket är helt ok utrymme som en solbädd.
  15. Vi använder vår segelbåt mest för att komma ut och sola och bada och nu har vi fått för oss ett vinterprojekt att fixa en bäddbar sittbrunn så man kan använda det för att lapa sol. Planen vi har är att bygga oss en sittbrunnsdurk med någon form av dolda ben under så man kan fälla upp benen på durken och på så vi hamna i nivå med bänkarna i sittbrunnen. En dyna i mitten ihop med sittbrunns dynorna bildar då en heltäckt yta i sittbrunnen som vi kan använda som soldäck. Har ni sett något liknande tidigare någonstans? Vore kul med förslag och idéer inför bygget.
×
×
  • Skapa nytt...