Jump to content
Sunday 03 March 2024

peha

Medlemmar
 • Content Count

  42
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

peha last won the day on January 11

peha had the most liked content!

Community Reputation

12 Trovärdig

About peha

 • Rank
  Fänrik

Recent Profile Visitors

983 profile views
 1. Hej, intressant med motorbyte, förr eller senare är det väl dags för mig också... När jag tittar på min motorskylt (ett foto, nu står den i snön under presenning) för DF150 2007 framgår det inte om det är L eller XL, står bara DF150, tror det innebär L... Om man tittar på annonser på Nettivene (finsk sajt med ett antal 6600) står det att MV 6600 ska ha Long rig. Den enda MVn med Suzuki har det men de som är utrustade med Mercury har XL-rig. Bruksanvisningen till 6600 specificerar inget. Lite kneptigt. Tolkar det som att du inte har Suzuki idag men sneglar på att byta till en sån.
 2. Ser att enbart locket går att köpa på ett antal ställen, googla på "Plastimo 12611" så hittar du det för en hundralapp.
 3. Hej, Jag köpte ett nytt sånt häromåret på Hjertmans, finns i standardsortimentet här Däcksplatta Plastimo länspump (hjertmans.se) Visserligen måste man köpa med "bälgarna" också så jag passade på att byta dem men om man inte måste så kanske man ska låta bli det bytet, det var trixigare än jag trodde att få tillbaka skruvarna på plats (mycket krypande "i djupet" blev det 😄).
 4. Ja, DF175 är ju i stort samma konstruktion som DF150 så de borde ligga ungefär lika. Skillnaden i varvtal beror sannolikt på att en annan propeller ger samma prestanda på lite lägre varv med den starkare motorn. Skulle jag tro...
 5. På min sitter det en Suzuki DF150 och förbrukningen kan naturligtvis variera men på längre sträckor och över tid, t.ex. en vecka i skärgården från Uppsala och tillbaka med båt lastad för semestertripp, två vuxna och två barn (numera endast två vuxna), har jag flera gånger mätt upp 1,3 liter/nm i genomsnittlig förbrukning över ca 3-400 sjömil. Jag har också en Lowrance GPS med motordata och försöker köra ekonomiskt, brukar innebära en marschfart på ca 24 knop och/eller 4400 varv. I marschfart drar den ungefär 1,2 - 1,3 liter/nm i snitt.
 6. Råkade ut för en "incident" med vattenpumpen, nippeln vid utflödet gick av och det hann pumpas ut en hel del vatten, det går fort, innan jag upptäckte det. Gjorde en nödlösning med silvertejp eftersom vi skulle vara ute några dagar... När jag kollade pumpen visade sig att det är en Shurflo, en kvalitetspump som fortfarande är vanliga med tillgängliga reservdelar. Hade varit lätt att åtgärda om man haft en reservnippel i båten (kostar ~40 kronor), sitter en rak vid utflödet och en vinklad på insidan. Nu är det iaf fixat och det finns en reservnippel i båten. Jag köpte på Rinab.nu, men de finns på flera ställen. En i reserv i båten är alltså ett tips... //Per
 7. Hej, här är schemat ur manualen till min båt (årsmodell 2007), hoppas det hjälper! //Per
 8. Kul med "uppgraderingar" på båten och om du vill visa dem efterhand här! Lycka till med det, tar ofta mer tid än man tror, åtminstone för mig Jag har kapell på min båt men använder egentligen bara taket som en bimini när vi står i hamn, tycker att man behöver en uteplats och kapellet tar mycket vind som känns när man ska lägga till. Vi åker ut i skärgården om ett par veckor, lägger nog ut nån bild här då.
 9. Hej, det går att köpa liknande den bakre kudden t.ex. på Seasea (kallas "mantågskudde", se bild). Kudden på sätet måste man få skräddarsydd av någon som tillverkar och klär båtkuddar, finns ganska många som gör sånt, åtminstone i Sverige 😊
 10. Tackar 😊 Nej det var inte så svårt när man väl hittat rätt grejor att sätta dit och jobba med. Var tvungen att ta bort diskhon för att komma åt och montera, det var lite jobbigt bitvis när den sitter silikonlimmad. Använde ett elektriskt multiverktyg för att såga upp för spisen. Det är en Wallas 85DT dieselspis som passar alldeles exakt på bredden. Den är inte djupare än den gamla (viktigt så att den inte går ner på hurtsen under). Jag har en webasto dieselvärmare sen tidigare så nu tar värmare och spis bränsle ur samma tank, det blev många bränsletyper med bensin för motorn, diesel för värmaren och fotogen för spisen 😄. Bytte diskhon också till en som är lite grundare, den känns bättre att använda och ger mer plats för slangar under (skruvade dit den så att det går lätt att lyfta och inspektera/justera). Köpte både spis och nya diskhon från Tyskland (svb24.com) till ett mycket bättre pris än vad jag kunde hitta hemma, frakt och allt funkade smidigt.
 11. Varit lugnt i den här tråden sen i höstas. Har googlat på en större båt men fastnar i att det blir mycket som ska lösas med förvaring, service etc som jag kan ta hand om själv hemma med MV'n. Så det blev ett vinterprojekt istället 😊; ny spis och ett handfat på toan. Lyfter båten som en liten semesterbåt för två. Har funkat bra i de första testturerna.
 12. Jag var i kontakt med Solna Marin (vid Rindö Hamn) som verkade pigga på att göra jobbet, kom dock inte så långt som att be om pris, funderar fortfarande. Om jag går vidare skulle jag även kolla med Marinsystem.se som säljer Sidepower bogpropellrar (passar min befintliga fjärrkontroll till ankarspelet) om de kan rekommendera någon. Inte osannolikt att de då rekommenderar Solna Marin eftersom båda företagen finns på Rindö
 13. Hej, såg att du fick hjälp i en annan tråd (Glasdörr i härdat glas exploderade - MotorbåtSnack - Maringuiden). Bra att det tydligen går att beställa nytt "original" från Finland. Har läst om andra som också råkat ut för det när man kört i höga svall. Om en ruta har fått en skada t.ex. blivit kantstött så inträffar detta lättare, vet dock inte om det absolut krävs en tidigare skada för att det ska kunna inträffa. Hursom, jag har satt lister på både fram- och bakdörr för att skydda mot kantskador, det var ett ganska snabbt jobb. Har inga detaljbilder nu men det syns på framdörren i bilden ovan. Gummilist och aluminium kombinerat fram, endast aluminium bak.
 14. Mina är på 110W, har inte exakt koll på måtten, de funkar iaf bra och räcker till för mina behov (har 3x80Ah servicebatterier), 3-4 nätter i naturhamn har gått fint. Har en regulator för två batteribankar så att både motorbatteri och servicebatterier laddas. Ja, jag kan tänka mig att om man väl satt en bogpropeller på plats så är det inget man vill vara utan Jag ska nog söka efter någon som kan montera, att hitta en sån känns också som en tröskel. Om jag slår till får de montera själva propellern så drar jag el och sätter dit reglagen själv. Blir ett jobb inför nästa säsong i så fall. Vore ju kul att ha en ...
 15. Bara en inspirationsbild inför semestern Från Lådnaön i Sthlms skärgård. Allt verkar funka fint men blåst i trånga hamnar gör ju att man inte kan släppa tanken på en bogpropeller... Å andra sidan blir det ytterligare en sak som ska funka och båten är ju inte såå stor, man borde väl kunna manövrera den även utan, eller...?
×
×
 • Create New...