Jump to content
Friday 08 December 2023

Jens_Sthlm

Medlemmar
 • Content Count

  227
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Jens_Sthlm

 1. Någon som vet vilken dimension det är på slangen som leder kylvattnet, (slangen fram till sjövattenpumpen)? Gäller volvo penta kad 42.
 2. Någon som har tagit isär en sådan? Skulle vilja rengöra den på insidan.
 3. Vad är den svarta cylindern på bilden? Sitter monterad på grova sjövattenslangen mellan drev och sjövattenpump. Är det en styrservokylare kanske?
 4. Nu startar den! Ingemar och Makro ni hade rätt, efter att ha luftat en gång till på alla spridare så hoppade den igång. Tack till alla som engagerat sig. Jag var helt insnöad på elfel men det var givetvis bränslerelaterat.
 5. Spridare 2 flödar fint. Spridare 4 flödar fint. Spridare 6 väldigt lite diesel i jämförelse med de andra. vad tror ni om detta? Spridarrör som är dåliga eller kan felet ligga tidigare i form av matarpump?
 6. Den här modellen har ingen glödning.
 7. Hör att du är väldigt kunnig Ingemar, tack för att du orkar med mig som glad amatör. Ok, då hoppar jag över det där med minuspolen. Svårt att beskriva men tycker det låter som att den precis är på väg att tända till utan att den tänder till, det var det jag menade med ”sista knuffen”.
 8. Tänker att jag ska kolla minuspolen på motorblocket. Försöker följa svarta kabeln från startbatteriet men det är så trångt att jag inte ser var den tar vägen. Någon som vet var minuspolen är ansluten på motorblocket på kadserien?
 9. Startade upp på land för ca 1 månad sen, då startade den om än segt, startbatteriet var slut men genom att köra batteriladdaren samtidigt så startade den. Det jag gjort efter det är att byta samtliga batterier i båten. Har kollar tre gånger att jag inte kopplat något fel vid batteribytet. Tycker att startmotorn låter som vanligt och att det är väldigt nära att motorn startar. Det är som att den sista knuffen saknas.
 10. Märkligt är det.. Har gjort startförsök med halvt gaspådrag, givetvis utan växel.
 11. Stämmer att det är en kad 42, ingen elektronisk styrning. Helt manuellt. förfilter och finfilter är helt nya, och det flödar fint med diesel på spridaren (nr5), spridaren längst bak har jag inte öppnat för att den är så svår att komma åt. Tycker att den borde starta eller kan luft vid sista spridaren vara en trolig orsak? Alla andra år har jag inte behövt lufta någonting vid filterbyte. gasvajern rör sig på motorn.
 12. Alla instrument fungerar och lyser som de ska. om det hade varit fel på magnetventilen så hade väl inte diesel kommit fram vid spridarna? Rätta mig gärna om jag har fel. multikontakten har jag gått över 4 gånger.
 13. Svarar på min egen fråga, det är inte startrelät.
 14. Tack, du får mig att tänka i nya banor. Diesel kommer fram vid avluftningen på finfiltret likaså så sprutar det fint uppe på spridaren när jag lossar lite försiktigt. startmotorn drar runt motorn och remmarna rör sig. Kan det vara startrelät?
 15. Har mätt på startmotorn och har där 12.7 volt. Nu tittar jag på tändningslåset som har 5 olika kablar inkopplade. det är 19, 50, 30, 15b och S. vad jag kan utläsa är ingen av ovanstående jord. Hur gör jag när jag vill mäta? Sätter jag mätinstrumentets jordkabel till valfi metallbit eller har tändningslåset en jordpunkt som jag inte hittat?
 16. Gått igenom alla anslutningar, putsat och sprutat kontaktspray. Inklusive polernas koplingar.
 17. Automatsäkringen har jag tryckt på, ingen skillnad.
 18. Tack. Någon som vet var säkringen sitter på en volvo penta kad 42?
 19. Motorn startar inte men starrmotorn snurrar. Batteriet är nytt och laddat, på batteriet har jag 12.7 volt. Voltmätaren vid styrplatsen säger 10.5 volt. Motorn är en kad 42. Var ska jag börja leta?
 20. Kan du korskoppla enligt mitt tidigare förslag för att se om felet flyttar sig?
 21. Är det samma fett som ska in i dessa två nipplar eller är det olika?
 22. Jag lånade ett kedjeblock och hissade upp i ett träd, inte optimalt, men funkade.
 23. Vet inte hur många bultar just du har men när jag gjorde det på en yamaha 75 hk så hängde jag upp hela motorn i lyftkroken, sen gick det enklare med en kofot att med hjälp av tyngdlagen dela på det. Det förutsätter såklart att du har lossat alla bultar. På min 75 hk var det 8 st.
 24. Kan du koppla så att styrbords motor tar sitt kylvatten från babordsmotorn? Jag tog loss slangen som är fäst vid sjövattenpumpen, skarvade den så att den blev längre och anslöt till styrbordsmotorn. På så sätt kan man utesluta vissa delar såsom sjövattenintag. OBS kräver att du har koll på vad du gör eftersom att jag antar att du ligger i sjön och gör man fel (får läcka) kan vattnet forsa in fort. utifrån dina återfunna impellerrester tror jag dock att ditt problem är någonstans i motorn med start från sjövattenpumpen.
 25. Tack. Har öppnat där och det är helt rent, inga avlagringar.
×
×
 • Create New...