Gå till innehåll
tisdag 19 mars 2024

nils_e

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    31
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om nils_e

  • Placering
    Fänrik

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Den där såg ju klockren ut.. Skickar inte till Sverige tyvärr
  2. Japp, det är precis detta jag tänker på. Jag kör i princip alltid långärmat och långbyxor även mitt i sommaren (skjorta och löst sittande byxor är svalare än man kan tro, dessutom tenderar det att blåsa vilket också svalkar) och smörjer med hög SPF på de extremiteter som sticket ut.
  3. Spännande! Har du en länk till det tält du skaffat?
  4. När en är ute och åker båt på sommaren och lägger till vid någon klippa kan jag ibland känna att det kan bli väl mycket sol på en dag, särskilt då klippor ofta saknar naturlig skugga från träd etc. Jag hade velat ha något i stil med det här, fast större: https://www.apotea.se/swimpy-uv-talt-xl-med-forvaringsvaska_25389. Existerar det eller tar ni till andra metoder för att ta skydd från solen eller härdar ni helt enkelt ut?
  5. Nu blev jag om möjligt än mer förvirrad än innan.. 😁 Ingår polermedel i någon av de kategorierna ovan, eller är samtliga ovan polermedel kanske? Båten såg ny ut när jag sjösatte i våras, men inte riktigt lika pigg efter en sommar av bad och solkräm. Vår båt är tillverkad 2016, kan man då nöja sig med tvätt, polish och sedan vax för att få ett bra resultat? Inser att det lite är en fråga om "hur långt är ett snöre" men..
  6. Nej, vi köpte begagnad. Vill man göra ett klipp så köper man modellen 2016 eller tidigare, de är lite billigare pga annat färgschema på dekalerna - i övrigt är det samma båt om jag förstått det rätt.
  7. Ok, så med andra ord borde det vara lugnt att köra tvätt och sedan vax om jag vill ha en fin, ren båt som glänser men som inte behöver agera spegel? 😁 Har någon av er erfarenhet av Biltemas båtvårdsprodukter? Jag lutar åt att testa deras vattenlinjerengöring, schampoo samt vax..
  8. Tack för tips, väldigt intressanta diskussioner! För tillfället ser planen för vår öppna styrpulpet ut som följer. Höst: 1. Spola av med högtryckstvätt, inget schampo eller liknande. 2. Skrapa havstulpaner 3. Tvätta vattenlinjen med något vattenlinjetvätt-medel Vår: 1. Schamponera och tvätta in/utvändigt 2. Här är jag mer osäker. Biltema rekommenderar (https://www.biltema.se/guider/bat/varda-din-bat--sa-gor-du/) rubbing, polish och vax i den ordningen. Behövs verkligen alla de produkterna och vad gör de? Jag var lite inne på att tvätta med schampo och sedan vaxa, men det kanske är naivt att tro att det räcker?
  9. Som titeln. När tvättar ni båten? Polerar, vaxar osv? Jag antar att det är rimligast att spola av båten en vända vid upptagning men att göra all ”riktig” rengöring, vaxning med mera på vårkanten? Finns det annat pyssel som ni gör specifikt på hösten eller våren?
  10. Hej! I min ungdom seglade jag optimist, något jag gillade mycket. I takt med att jag växte ur optimisten slutade jag också segla. Jag skulle vilja ta upp det igen, gärna med ungefär samma förutsättningar. Jag har tyvärr dålig koll på segelbåtar, men undrar om det finns en båt som uppfyller mina önskemål nedan: båt som kan läggas på biltak/trailas med enkelhet rymmer 1-2 personer lättseglad och stabil (behöver ej vara något fartmonster) är öppen (saknar ruff) Tanken är att jag skall kunna sjösätta båten, segla lite (antingen själv eller med fru) och sen sticka hem igen.
  11. Vi är supernöjda med vår Ryds 548 Sport (https://ryds.se/catalog/products/ryds-548-sport), en båt som ni kan få om ni lägger till några tiotusingar. Vi är två vuxna och två barn och storleken är perfekt för vår del. Vår båt är extrautrustad med ett avtagbart bord i fören och en extra ”soffa” på babordssidan. Vi sitter enkelt tre vuxna plus två barn runt bordet med denna soffa. När jag tittade var det den mest bränslesnåla båten jag kunde hitta i den storleksklassen. Enda nackdelen jag kan tänka på är att den är bränslesnål på grund av sin låga vikt vilket i lite blåsigare förhållanden gör att den kan uppfattas som något stötig. Det är dock sällan/aldrig jag störs av det. Höga fribord och trygghetskänsla samtidigt som båten känns sportig och responsiv i svängar och upp i plan.
  12. Hej! Jag äger en Ryds 548 Sport från 2016 med en 80hk Mercury fyrtakt där bak. Enligt förbrukningssiffrorna som anges på https://www.marindepan.se/batar/ryds/548-sport så bör vi ligga runt 0,65l/nm då vi som mest ligger runt 3500 rpm. Jag upplever det dock lite som glädjesiffror som anges - fullastad med fem personer och packning så ligger vi nog närmare litern. Jag inser att bränsleförbrukningen antagligen inte mäts med fullastad båt och under optimala förhållanden, men det väckte ändå nyfikenheten: hur mäts referensförbrukningen som anges, samt är det onormalt högt att med fullastad båt förbruka 50% mer än vad som anges som referensförbrukning? I min egna mätning ingår det också en in/ut-fart från hamn samt tilläggning i gästhamn, men ändå. Tack på förhand!
  13. Ahh, pallbockarna går under trailern och inte mot båten.. Nu är jag med. Tack! Tyckte det kändes lite konstigt..
  14. Skojar egentligen bara lite med titeln.. Jag har en båt ståendes på trailer som jag vill bottenmåla. Jag har läst men är fortfarande lite förvirrad.. pallbockar som nämns i den andra tråden känns som att de spontant skulle lämna märken på båten om jag lutar båten mot dem? Provade lite att lossa på ena stödhjulet på trailern, men då lutade båten oroväckande mycket på hjulet - jag vill inte hamna under 800 kilo båt om jag kan undvika det. Finns det ett bra sätt att säkra båten så man är säker på att den inte tippar över om man lossar stödhjulen på trailern? Om det är bättre att lasta över på bockar, hur går jag till väga? Båten i fråga är en Ryds 548 Sport.
  15. Tack för svar! Det blev masken jag länkade till ovan. Av era svar att döma är den i vart fall inte underdimensionerad..
×
×
  • Skapa nytt...