Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

aland

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    60
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om aland

  • Placering
    Löjtnant
  1. Har en Orrskär 850. På min så står wc-stolen på tanken. Vet ej om det är samma på 27-an. Jag satte in en däcksanslutning för avlopp. Sen borra jag hål i tanken och sänkte ner ett pvc rör 40 mm i diameter, limmade på en slanganslutning mot tanken. anslöt en 50 mm slang mellan nippeln på tanken och mot däcksgenomföringen. 850-an har en luftslang monterad och det har funkat bra sen 2005.
  2. Gamla 27 skrovet var med under 1981, 1982 kom nya skrovet. Tror inte att det tillverkades så många båtar under-81 för det är sällan man ser den till salu. Jag har en orrskär från -82 med nya modellen av skrov.
  3. Orrskär 850 är ett mycket bra val av båt. Jag har en aqad41-b i min båt och det ryker alltid när jag startar, samt att oljetrycks larmet ljuder tills man fått upp trycket i motorn. Den är ju ganska tystgående med kassetten, så man kan prata utan att skrika. Vid 3200 varv så ligger jag på ca 21-22 knop och en förbrukning på ca 1,5/ sjömil. Har ingen erfarenhet av Flipper 850 men var själv spekulant på en sådan, men föll för att Orrskär har mittkoj istället för akterkoj. Vill du veta något mer så fråga på.
  4. Jag bytte turbo på min 41:a för tre år sen. Jag fick inte några mera hästar för jag har samma toppfart som tidigare. Det possitiva är att turbon går in tidigare och ger snabbare acceleration så man kommer upp i plan snabbare. Nya turbon går in vid ca 1700 varv mot tidigare 2200, tidigare så stirrade man på varvräknaren och väntade att den skulle komma upp i 2200 varv. Jag har inte höjt trycket på pumpen, vilket man inte rekomenderas att göra. Turbon kommer från svensk turboservice och jag betalade 850 euro för den, jag bytte den själv och det var inte så svårt. Hälsningar Ingvar
  5. Jag köpte ett winchmatic spel förra året. Där följde det med två st plåt brickor med 4 mm hål som man satte på var sida om bandet och tog en pryl och gjorde hål i bandet samt nitade fast brickorna. Funkar utmärkt. Lyca till.
  6. Jag skaffade gmr 18 hd under 2008 och har varit väldigt nöjd med den. Skillnaden i pris med eller utan hd var inte så stor så jag valde hd. Kör med delad skärm med radarn uppe och sjökortet på andra, jag tycker att man har bättre överblick än att köra med overlay. Får till och med upp kanoter som streck i radarn.
  7. Jag har innan upptagningen av båten fått problem med landströmsladdaren. Den laddar 22 volt så batterierna är helt slut, kan vara glad för att det inte blev en batteri explosion. Jag vet att värmaren har tagit skada för den startade och gick utan brytaren påslagen. Nu är ju frågan hur mycket annat som tagit skada, kylskåp radar mm. Ska kontakta försäkringsbolaget och höra med dom för det bör räknas som följdskada. Där jag köpt laddaren från så har dom aldrig hört om det problemet.
  8. Man behöver inte anmäla sig när man kommer till åland om man kommer från land som ingår i schengen som Sverige gör och även åland.
  9. Jag tackar för det svaret, då kan jag lungt knalla ner där. Jag måste berömma eran flipper 850 sida. Jag var själv spekulant på en flipper 850 och det blev jag pga eran sida med massor av bilder och lösningar på eran hemsida. Det var den storleken av båt jag ville ha. Men Men så fanns det en orrskär 850 på vårat varv som jag föll pladask för. Så det blev affär.
  10. aland

    vätösundet

    Sitter och planerar en tripp till gävle. Vi kör från åland till grisslehamn mot gävle. På nervägen tänkte vi ta väddökanal och vätösundet ner mot norrtälje. Jag hittar inte så mycket info om vätösundet men ser i sjökortet att det finns en bro som är 18 m hög. Våran orrskär kommer lungt under det samt 0,8 m djupgående. Jag hittar inte några djupsiffror när man kommer ut mot norrtäljeviken. Någon som vet? Halva nöjet med resan är planerandet. Ha en bra sommar.
  11. Det du behöver i sverige så gäller även på åland och finland. Håller man sig i farlederna så blir det inte ngt problem. PÅ sjökorten så stämmer inte alltid djupet men går du på vita områden och tar det försiktigt när du närmar dig land om du ska in i naturhamn så funkar det. Dom har släppt nya sjökortet för 2011 och det ska bli intressant att se, för dom har gjort mycket mätningar på åland. Kommer du till Mariehamn rekomederar jag östra hamnen så har du nära till allt samt många restauranger. Sen har vi kvar 1,0 promillegräns. Lycka till.
  12. När vi sydde nytt kapell så beställde vi även ett tunt mörkläggningstyg som är mörkblått ,samma färg som kapellet och silverfägat på baksidan så det stöter bort värmen. Sen sydde han dit kardborrband i varje hörn på fönstret så det är lätt att fästa när man vill sova under kapell. Det har funkat bra för oss.
  13. Jag tackar för alla svaren jag fått. Det skulle vara fint att ligga i gavle ån men är det så att man inte kommer upp i den? Men Fliskär blir helt ok det med. Ha en bra sommar.
  14. När du ska betala till en privatperson i Finland så gör du en vanlig betalning (ej utlandsbetalning som kostar extra)in på säljarens IBAN kontonummer, som du betalar en räkning till någon i Sverige.Det brukar ta tre bankdagar innan det är överfört. Du får kolla valutan efter som du gör betalningen i kronor. Jag köpte ett ankarspel från winchmatic i Norsborg och det funkade utmärkt att betala från finskt konto. Jag ringde min bank (Nordea) och kollade och det var dom som rekomenderade att jag skulle göra en vanlig betalning i stället för en utlandsbetalning. Du kan ju ta ta trossen hos SRS så är du garderad ifall ngt händer på vägen över havet. Stationerna finns ju i Räfsnäs och i Mariehamn. Du kanta rygg på en finlandsbåt med och ha med en handburen vhf så har man garderat sig ifall ngt händer.
×
×
  • Skapa nytt...