Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

LadyB

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    193
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om LadyB

  • Placering
    Örlogskapten

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Sicken samling sossar... 20-30 pix för en gästhamnsplats?? Jag hoppas att du aldrig nånsin ens närmar dig en ö med bageri, krog, restaurang eller dusch när du är ute. Gör du det inte så fine, men vad är då ditt problem? Jag seglar gärna till (ett par av) de större gästhamnarna. Utö, Visby, Grinda, Sandhamn etc. Ca 70% av nätterna är i naturhamn, men det är rätt skönt att duscha eller sätta sig i bastun, gott att få nybakt bageribröd på morgonen och kul att gå på aftersail. Att det sen kostar 150-250:- / natt får man ta. Det går att spara de pengarna genom att inte basta, duscha och äta nybakt bröd! Det finns de som anser att de äger skärgårdarna. Att det är förjävligt att fler än de själva upptäckt hur vackert det faktiskt är och att man ska ha öarna för sig själv! Vill man ha en öl, så köper man det, vill man ha en ö så köper man det. Det är ju bara att samla övertid! Jag blir så less, ett jefla gnäll är vad det är!
  2. Ska ni segla i sthlm så dra ett mail eller så.. Jag är 26, känner en del folk både uppåt och nedåt i åldrar som seglar.. Ibland en partyhelg på Utö, ibland längre eskader och ibland kappsegling efter förutsättningarna. Satsa på en båt ni har råd att lägga massa extra på. Det är bättre att ha rätt mkt över än att köpa en större/dyrare båt för slantarna. Oavsett vad man tror så vill man alltid ändra massam, och det kostar. Nu rä det inte så farligt på så små båtar, men är ni 19 och vill ha ett liv utanför seglingen så är det nog klokt tänkt ändå!
  3. Lite löjlig diskussion till att börja med. Gästhamnarna tar betalt för att vi betalar, svårare än så är det inte. Vad jag förstått vore om t.ex Utös 165 pistoler (för att få en brygga att kliva på, vatten, toalett, dusch och bastu) bidragit till att bryggorna varit tomma. Då hade jag som företagare avtalat om spons från handlarna och krögarna för att sänka priserna och få dit mer folk. Det problemet existerar inte! Däremot hade inte jag heller betalat för en stor plats och en rad servicefaciliteter om dessa inte kunde levereras. Och nej, hade jag beställt en Carpaccio på en bra (och dyr) restaurang och fått in rå köttfärs på en skitig tallrik så hade jag inte betalat då heller!
  4. LadyB

    Whiskey

    Whiskeytoppen från herrn i hörnet (Ej i kronologisk ordning): Laphroig Lagavulin 16 Ardbeg 17 Caol Ila 18 (galet god) Glenmorangie 10 Med Glenmorangien som det svarta fåret är den lite som en vårvind i whiskeyvärlden.. När men egentligen är sugen på champagne men inte vill ha bubblor i näsan... ungefär ;-)!!
  5. 50 grader (plus) avdrift ska det vara... ;-) Hur ser riggen ut? Står masten på däck kan du låta den luta lite mer bakåt, vissa båttyper som Express och Smaragd/Safir har experimenterat med detta länge och vunnit mkt på det. I lättvind kan övedrivet mkt försegel ge effekten, annars kan man minska focken för att få förhållandevis mer tryck i storen. Gällande kölprofilen finns det till vissa båtar byggsatser som ger bättre bett och därmed mindre avdrift och tryck på hårdare vinklar. I en så liten båt håller jag med ovan om att vikten är viktig. Kan du hålla henne upprätt ger det mkt och sträckan du talar om ger långa bogar vilket t o m möjliggör omflyttning av packning om så krävs. Jag har dålig koll på egenskaperna bortsett från att de är rätt dåliga. Mitt råd är att kontakta en segelmakare som kan ge korrekta och sakliga råd för att ge så mkt som möjligt för så lite jobb/pengar som möjligt. Bra segel känns dock som steg 1. Jag seglar Compis 28. En båt som enligt märkesklubben, andra ägare etc har dåliga lättvindsegenskaper och enbart kryssar bra i hårdvind, samt är en värdelös undanvindsbåt. Efter massa härliga vårtimmar på varvet med kölslipande, mindre härliga tusenlappar på nya segel och ett gäng timmars inkörning så upplever jag henne som en härlig lättvindsbåt på kryssbogar(för klassen) och helt ok för undanvind. En spinnaker och lite mer trim på det så gillar jag båten överlag som seglare. Trots andras förmaningar om att hon inte kan segla om det blåser under 8 meter.. Problemet med vissa båttyper är att de sällan ägs av folk som bryr sig om att försöka. En IMX40 seglar så bra som ägarna säger. En familjebåt förmodligen långt mkt bättre..
  6. Kolla hur kölen ser ut, kontakta segelmakare för att se om det går att vässa. Jag kan tänka mig att hon är relativt balanserad om inte fallgirig. Förskjut tryckpunkten något bakåt och se till att du har segel som går att plana ut och stänga till i toppen.. Jag har förvisso svårt att se att hon skulle bli bra. Men jag kan inte tänka mig att det skulle vara omöjligt att kryssa. Får du en kryssvinkel som sämst på knappt 50 grader avdrift så är det ändå helt ok enligt dina krav som jag förstår det, och det måste vara fullt möjligt med sjysst material och rätt trim.
  7. Vem fan ligger till havs månader i sträck för 25 lax??? Skamlön jue!! Har en känning på en maskinist (ingenjör) som tjänade hyfsat från start, runt 40.000:- med ett bra netto. Sen massa betald tid hemma där han drev ett annat ftg vid sidan om så årslönen blev helt ok trots resandet. Ett par tjejer jag känner har jobbat på kryssare, deras löner blev bra pga dricks, annars hade det inte varit värt det. Problemet med sjöjobb känns som att det grundar i att man i förväg måste bestämma sig för om det passar en eller inte. Vilket är svårt pga de lite extrema livsformerna som blir gällande.
  8. Har exakt samma problem på min Compis 28.. Dessutom i kombination med vattenintag, främst vid hårdare gång och grov sjö. Har haft isär axeln men inte hittat något fel. Har dock också ett par klick i propen som kanske kan ge upphov till ljuden.. Tankar???
  9. Då har jag ett konkret förslag.. Let Darwin rule. Det onda sorterar sig självt i alla samhällen. Är SelcoSteve inte önskad så kommer han så att självutplånas av oss som väljer att läsa, eller inte läsa hans inlägg. Censur leder som i alla andra fall bara till regeltrots, martyrskapande och dålig stämning.
  10. Lika bra att göra sig hörd då. Även här finns en viss Stevemedselco-saknad... Let him back in! Ang. IP-block, starta om modemet, regga nytt nick med ny mail och låt det varit vara... / LadyB
  11. Vad händer med socker när det blir hett i juli eller när sjön spolar över däck?
  12. Nej.. Det sitter 25-30 cm under vattenlinjen och jag tror det ska stämma rätt bra, enkel slutsats från bryggan ;-). Fast jag tror att det är dags att dra om all el och gör om gör rätt. Efter en enormt dimmig resa tidigt i våras (då jag f.ö också var otäckt nära en sten i björkskärs skärgård, i 6,5 knop (huga)) som gav så mkt fukt att det boktsavligen rann från storen och hela ruffen var dyngsur så är all el lite som den vill. Loggen ger inte heller korrekta siffror så nu är det GPS eller spottlogg som gäller. Å andra sidan gillar jag inte alla dessa instrument, men logg är en bra grej faktiskt.
  13. Joråmensåatteehhh... 2:a dan på sjön (bortsett kappen då), jag hade med mig en tjej som aldrig satt sin fot på en båt mindre än en färja. Utanför inloppet till södra Björkskär (ni som varit där vet) frågar jag om jag ska ta över rodret så att hon slipper gå på grund med min båt.. Sagt och gjort, hamnguiden var memorerad och vi gled inåt. En annan, något större båt låg redan inne så jag ropar och frågar: Har ni koll på vart ste... duDUnkdunk.. Där stod vi, på en 1.80-grynna med båt som sticker 1.55! Vi började driva mot deras ankarlina och vinden låg på med 4-6 frånhelt fel håll så det gällde att kasta i stålet och komma in till bryggan så fort som möjligt. I all hast lyckades jag lägga oss precis innanför 1-meterslinjen, dessutom hade jag kastat ankaret ca 3 meter från en 1-meterssten = roderhaveri om man backar på den (utanpåliggande roder). Tidigare under våren satt jag med sällskap på väg till sandhamn open med en öl i näven och tittade på ekolodet som började ticka neråt... När det menade att det var 1.30 djupt (båten sticker fortfarande 1.55) så blev vi lite nervösa. Man får en väldigt lång hals för att se då kan jag lova, men det gick bra... Lita inte på el!!!
  14. LadyB

    Wow vilken drömbåt!

    Om det här med den saknade storskotskenan så får jag nog hålla med. Man ser rätt tydligt på bilderna att bommen måste mer in i centrum, det ser inte ut att finnas mer att skota på heller utan att stänga totalt... Jag har samma problem med min båt, ny fock med rikigt bra vinklar och en sliten stor som inte går att vagna ger ett väldigt konstigt segelplan kan jag säga.. Vad som däremot måste påverka Luffen väldigt negativt kommer nog i lite öppnare kryssbogar. Att kicka ner bommen blir en enorm belastning och ett i mina ögon konstigt moment i båten. Nej, in med en skena, mer trim och finn frid (eller en sjujekla seglare).
×
×
  • Skapa nytt...