Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

vidi

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    23
  • Gick med

  • Besökte senast

    Aldrig

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om vidi

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Hej, har en Pokus med sänkbart litet centerbord av stål med blybulb. Ska blästra o ytbehandla. Vad är bra och inte alltför svårt att använda för långvarigt rostskydd? ;-)
  2. Hej Peter, jag har en tung segeljolle som ligger i här i Kalmar. Jag kan ta upp den på släp då och då men vill helst slippa det gröna skägget strax under vattenlinjen. Jag har seglat i Öresund förr och är förvånad över hur mycket det växer här. Båten har någon slags bottenfärg sedan tidigare ägaren. Förr fanns det bottenskydd i sprejform och jag har hört tals om något som var lanolinbaserat. Finns det något som inte är en färg som håller skägget stången?
  3. Känner någon till ett bra bottenskydd som kan sprejas eller strykas på mellan lyften ca en gång per månad. finns det? funkar det?
  4. Hej, själv har jag aktat mig för epoxi pga allergirisken. Jag tror att man kan ribba upp av PVC-kärna och sedan laminera in och utvändigt med bra resultat. Det fanns en metod med ribbor som hade ett spår (not) i vilket man satte en fjäder ingefär som skarven påi ett laminatgolv. Ribborna läggs mot ett spantverk av spånplatta eller annat enkelt material som sedan kasseras. Det kan vara värt att räkna på. :-)
  5. Hej igen, var precis ute en sväng med min lilla jolle. Ensamsegling är gött. Enda kölbåten jag har seglat själv var en Afrodite 101 med självslående fock. Det är förstås helt överlägset. Dessutom blir det inga segelbyten med bara fock att välja på. Jag hade glömt babystaget på Shipman, men kommer ihåg att jag retat mig på det som fanns på B 31. 101:an kom mig att tänka på att det måste finnas väldigt många båtar som kan passa i ditt fall. Så ta god tid på dig. ;-)
  6. Fabola heter väl favab idag. Testa där eller leta efter en klubb i Danmark. Jag tror att klassen var stor där Lycka till
  7. Rätt så bra val fast B 31:a med ratt är sädår när det gäller känslan. Tänk på att B 31 i huvudsak såldes som halvfabrikat och motorinstallationerna då är hemmasnickrade. Titta på en Ballad också! Och se gärna till att få med en högsmal fock som gör att båten går högre i vind och som går att skota med normal styrka. Annars håler jag med om att Shipman 28 håller måttet :-)
  8. vidi

    Facil 26

    Det verkar finnas en klubb på http://hem.passagen.se/facil/facil26.htm
  9. vidi

    Val av flytmaterial?

    I optimistjollar av trä där man inte kan bygga täta tankar används uppblåsta korvar av samma material (PVC) som badleksaker fast lite kraftigare. Jag har en gång tittat på en gammal J 17 där man stoppat in något skit som blivit brunt och fullt av vatten så det är viktigt som Peter säjer, att det ska vara täta celler
  10. Stora eller små? Plana eller böjda? List eller skruvat? Små plana rutor på större båtar för större hav har ofta glas. Glaset tål repor bättre men msåte vara plant. Men det måste bearbetas av en glasmästare. Plexi (akryl) Polykarbonat (PC) kan man såga och slipa med snabbgående verktyg. Jag har en gång satt skruvade rutor med silikon. Silikonet som var fukthärdande expanderade så att pc:n sprack runt alla skruvar. Så skruvat rekommendarar jag inte. Pc är reptåligt nog för de mesta miljöer. Det finns S-formad gummilist som låter rutan vara större än öppningen så att rutan inte kan tryckas in. Kan vara bra :-)
  11. Hej! Båda är Ok köp. Viggen har inte speciellt kraftig stöttning av masten så det kan vara värt att titta extra invändigt under masten. Sen är det givetvis bra med en besiktningsman. Det är värdefullt om det följer med mycket utrustning vilket det kan göra ifall ägaren inte ska båt längre. :-)
  12. Hej igen, var nere och gick i Lomma hamn där jag slutade räkna if:ar efter 20 st. En båt som kan vara ett alternativ och som håller samma höga standard är 806. kolla in på sailguide där finns en del omdömen. Good luck1
  13. vidi

    Tralierbar båt?

    Öppen eller ruff? Det är en riktigt svår fråga. Det är bra att kunna låsa in grejor, slänga ner segel och kanske låta barn rita, sitta i skugga o bajsa emellanåt i ruffen. Men det blir lätt en massa grejor som dynor, gardiner styvvutrymmen fulla av allt möjligt. Så, med den erfarenhet jag har idag av mest ruffat är jag nyfiken på en öppen och snabb båt för bara dagssegling kanske i kombination med hopp-i-land-camping. (Fast en gång har jag använt en J24:a som husvagn när den stod på trailern) ;-)
  14. Jättebra (tack) att du tar upp det här. Jag har själv tagit upp seglingen efter många år på land och jag känner inte alltid igen mig när det gäller hjälpsamheten. Som jämförelse kan man ta vägtrafiken där alla möjliga konstiga beteende fort blir legio. Men bilen är ett transportredskap medan båten idag är en nöjesmaskin. Och nöjet att hjälpa, bli hjälpt och att träffa andra männsikor blir ofta den största delen av ett fint sommarminne. Så låt oss hjälpas åt, lära, lära ut och umgås och allt annat trevligt som hör sjön till.
  15. vidi

    Tralierbar båt?

    Hej Pelle P:s C 55 ifall det får kosta och segla riktigt bra. Kolla http://www.c55sail.com/ annars Albin 57 eller Fajak ifall du hittar någon. Själv har jag precis köpt en öppen Fabola Pokus för att lära familjen segla. Därefter skulle jag kunna tänka mig en beg Campus som är iordninggjord. http://www.8loop.net/campus/index.php Det verkar lite att meka på fabriksnya ex. Men det kunde gärna finnas fler båtar i den här klassen. :-)
×
×
  • Skapa nytt...