

dawe_a
Medlemmar-
Innehålls Antal
53 -
Gick med
-
Besökte senast
Anseende bland gemenskapen
6 NeutralOm dawe_a
-
Placering
Löjtnant
Mina båtar
-
Bild
Senaste Profilbesöken
Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.
-
Lifepo4 batterier med en Victron orion TR 30A , ska se om det går att laborera med cut-in voltage, trodde det bara var antingen eller, Har för mig att själva volt-sense funktionen drar rätt mycket ifrån startbatteriet, hittar ingen data på det nu vid snabb googling men i vår husbil hade vi alltid "trött" batteri mellan resorna och tillslut kom jag fram till att det var DCDC laddaren som drog tjuvström, löste sig efter att jag kopplat om till D+ signal på den också, startbatteriet i denna var ett år gammalt och har efter omkoppling betett sig precis som ett nytt startbatteri ska göra, även om det inte är flera ampere i timmen så kan det ju ta upp till ett par veckor mellan gångerna man kör båt/husbil och då märks det. Jag har för mig att det enbart var funktionen för späningsavkänning jag hade aktiv då. Även om jag låt säga sätter cut-in voltage på 13,5V så kommer den ju bara stängas av/på hela tiden på tomgång känns det som så jag vet inte om det löser något problem egentligen.. Det bästa hade väl varit om den snurrade lite snabbare på tomgång Vid start kommer ju spänningen stiga mot 14,3V , DCDC slår till och spänningen sjunker till 12,5..DCDC stänger av .. spänningen stiger och repeat. Ska ner till båten strax med en tångamperemätare bara för skojs skull...
-
Tjena. Jag vet att det är vid ett relativt högt varvtal generatorn ger max ström men som jag sa så har jag övervakat laddningen flera gånger tidigare med samma setup och då har jag inte haft dessa problemen vid tomgång, tomgångsvarvet är verifierat med extern mätare (650rpm) så det är det inte heller fel på. Ett tänkbart scenario är ju att förbrukningsbatteriet varit helt fulladdat vid första testen men inte nu av någon anledning trots flera dagar i solen med solpaneler och 3 dagar landström med laddare (dock en biltema smartladdare som hängde med båten som jag inte gillar, varkar hålla för låg float voltage..) Hade inte min verkstadsbuss tillgänglig denna gången så jag hade tyvärr ingen tångamperemätare ikväll, tänkte också tanken att mäta strömmen. Dock hör man att man lastar ner motorn lite när man slår på dcdc laddaren så jag utgår ifrån att ström flödar. Har en bmv 712 som ska installeras så blir det enklare att övervaka ström in och ut.. Använder inte spänningsavkänningen i min DCDC för den drar rätt mycket tjuvström ifrån startbatterierna utan den går på D+ , tror inte att man kan kombinera båda funktionerna? Hur som hur så känns det som att något hänt sedan sist och det enda jag kan komma på är att remmarna slirar på tomgång, ska börja med att torka rent allt och byta dessa annars blir det nytt remhjul på generatorn men det får nog vänta till vintermecket isåfall.. Eller så har helt enkelt inte förbrukningsbatteriet blivit helt laddat mellan rundorna och generatorn ger för lite ström på tomgång och storknar helt enkelt. Letat lite men inte hittat något som passar, finns det mindre remhjul till generatorn? Det är modellen med dubbla 10mm kilremmar, mitt är 76mm om jag inte missminner mig.
-
Tjenare, Har en Tamd41b som får dålig laddspänning på tomgång. Laddlampan lyser med tändning på och slocknar direkt vid start, min DCDC laddare som är styrd av D+ (hämtat signalen i el-lådan på motorn) startar direkt men generatorspänningen orkar inte upp utan ligger runt 12,5v tills man gasar upp runt 750-800 rpm då får jag konstant 14,3-14,4V, släpper jag till tomgång så sjunker det igen. Ny 120A generator för iår, använde dock gamla remskivan. Remmarna byttes förra säsongen och dom är spända, allt fungerade kanon för ett par veckor sedan. Har letat lite i forumet och försökt hitta ett motstånd som ska sitta parallellt med laddlampan i den svarta el-lådan på motorn (se bifogade bilder) men jag har inget motstånd där, har också läst att det inte behövs något motstånd om man har en laddningslampa. Motståndet kanske sitter bakom instrumentpanelen? Jag trycker att det lutar åt sliten remskiva/dåliga remmar med tanke på att laddlampa slocknar/DCDC startar dvs att generatorn faktiskt är "aktiverad". Hade tidigare problem med läckande packbox fram på veven så remmarna har nog fått lite oljestänk på sig, rengjorde dock både remskivan på motorn och generatorn innan jag monterade ihop det igen efter packboxbytet. Slår jag av DCDC laddaren manuellt så sticker spänningen upp till 14,3 på tomgång, DCDC laddaren är en 30A modell. Värt att nämna är att samma fenomen uppenbarar sig även efter att vi stått på landström i 3 dagar dvs förbrukningsbatterierna borde vara fulla, startbatterierna är 2st 60Ah blysyra nya inför förra säsongen. Hoppas ni haft en bra midsommar på sjön
-
Planerar att ta av presenningen i helgen och kanske påbörja en förmodligen långdragen men behövlig polering Första vårrustningen för min del..
- 37 svar
-
- 2
-
-
Är det en växlare till en penta 41?
-
Tackar. Hittade det i manualen samtidigt som du svarade 😃 Trevlig helg !
-
Tjenare. Skummat igenom lite manualer men kan inte hitta något åtdragningsmoment för centrumbulten på vevaxel (fram) . Någon som vet hur/hårt jag ska dra denna?
-
Packningarna håller jag med om 👍
-
Okej, vilka fodersatser tänker du köpa? hade kanske varit värt att göra ett komptest innan du rev isär allt? Är det bra så är det ju bra och originalfoder kostar flis... 🥴 eftermarknadsfoder verkar vara ett lotteri..
-
Kul att följa.. Håller själv på att mecka/täta/förbättra min första marindiesel (41b), Är av uppfattningen att förebyggande underhåll är vägen att gå! Uppskattar alla bilder och info! Varför lyfte du toppen? Läckte packningen? Ska du byta fodersatser ?
- 73 svar
-
- 1
-
-
Dags för beställning men jag blir inte klok på om man måste köpa huvudrelät för sig? Någon som vet ?
-
Hur gick det med impellern ? Ser att axmarine har för 160kr till min maskin.. Nu har jag redan köpt en johnson men som reserv? Någon som kör med axmarines impeller på Penta 41/Kad ? Håller dom en säsong? Fick en impeller ifrån biltema med båten, okänd ålder men i obruten förpackning.. Den höll inte en hel säsong.
-
Varför ? Har det något med farten att göra? har själv 40mm axel och blackjack som 25år+ gammal och fortfarande i bra skick.. Nu byter vi den dock för det goda sinnets skull.
- 73 svar
-
- 1
-
-
Tackar ska ni ha! Det får nog bli en Se60, mycket för att jag vet att den får plats utan problem och såklart för att folk verkar nöjda.. Ser att de flesta sätter på de där extratillbehöret "huvarna/skärmarna" för att den inte ska suga luft, det ser dock ut som att de flesta, även ni två.. har monterat akterproppen med cetrum på propellern 185mm eller lägre under vattennivån och då ska det väl inte behövas några skärmar.. Dom stjäl ju upp till 20% av thrusten enligt sleipner.. Varför har ni satt dit dessa ? NW335, du har ju dreven i vägen så det är väl därför gissar jag.
-
Tjenixen ! Vi är i startgroparna att installera en häckpropeller på våran nimbus 31 ultima och funderar över om vi ska köpa en Sleipner SE60 (4hk) eller SE80 (6hk) Rek båtstorlek på SE60 är 29-38fot och för SE80 34-48fot, Dessa rek mått gissar jag syftar på att man sätter propellern i bogen, aktern är ju mycket tyngre att flytta. Vi provade en SE60 på en likadan båt, dock inte under "normala" omständigheter som är inne i hamn, vid bryggor etc där vatten och vind kanske ofta är ganska lugnt utan vi provade den i lite "hårdare/normalt" öppet hav och då kändes det som att den knappt orkade flytta aktern på båten men å andra sidan så kommer man ju aldrig använda häckpropellern i ett sådant läge i normala fall ? Har ställt frågan till Nimbus 3003 ägare (i det stora hela likadan båt) och majoriteten/alla kör på SE60 och är nöjda med denna men jag är ändå rädd att man ska bli missnöjd efter att man lagt ner relativt mycket pengar och tid. Någon här som har någon input eller egen erfarenhet kring dimensionering av häckpropeller? Som kanske ångrar att du inte köpte större? Dela gärna med er isåfall