Jump to content
Tuesday 28 May 2024

Brandten

Medlemmar
 • Content Count

  103
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Brandten

 1. Detta kit fungerade utmärkt på min. https://www.amazon.se/dp/B094X3GVFM?ref=ppx_pop_mob_ap_share
 2. Tack ska ni ha, då planerar (läs budgeterar) jag in ett byte innan sjösättning.
 3. Hej, Kan man se/känna om det är dags att byta kamrem? Har tyvärr lyckats lägga serviceboken på något fiffigt ställe så ser inte när/om den bytts tydligare. Motorn är en Yamaha F80 AETL årsmodell 2004 fyrtakt med 409h på tachon.
 4. Svarar mig själv. Kopplade på trädgårdsslangen och efter några minuter sipprade vattnet ur. Tappade drevoljan som såg fin ut och rann utan problem (trodde den skulle vara riktigt trögflytande). Vågade dock inte starta motorn med vattenslangen inkopplad. Ville egentligen köra igenom sista soppan med 1 liter alkylatbensin. Hoppas det funkar ändå till våren.
 5. Kul att jag skrev frågan i september men fortfarande inte fått ut fingret att skölja igenom motorn då båten varit i sjön till och med i tisdags och efter det på båtvård/rekond. 😂 Nu står den hemma men är ju minusgrader ute dygnet runt nu även här i Stockholm så kanske är för sent att spola ur? Tänkte egentligen tappa ur drevolja också men lite på samma spår - kanske för sent det också? 🤷🏼‍♂️🚤
 6. Jag fortsätter här istället för att starta ny tråd för allt jag undrar. 🙈 Tänkte dra hem båten på trailern och spola av den hemma inkl Biltemas rengöring. Förstått att man ska undvika att få medlet på trailer men hur sjutton löser man det då? Lägga presenning på trailern och SEN dra upp båten på? 🤣 Blir lite meckigt att ställa av den på bockar hemma i carporten.
 7. Är det någon av Biltemas alla varianter som fungerar bättre / sämre?
 8. Tack jag ska kolla på detta! Vad gäller skydd och överdrag etc... tänker att det inte skadar att ha något som täcker in hela motorn men det finns ju en uppsjö av olika modeller, material och prisklasser. Något speciellt material eller modell som ni kan rekommendera? Biltema har från 179kr och det fanns andra sidor där andra skydd kostar över 1000kr.
 9. Skyddad plats. Inhägnat. Kamera. Belysning. Motorlås. Nautilock. Trailerlås. Grind med kort. Vakter vissa tider på dygnet ronderar. Känner mig trygg på just den biten.
 10. Den hade jag, tillsammans med all dokumentation och servicebok. Dock råder det delade meningar om jag själv slarvat bort den i förrådet eller om båtverkstaden slarvat bort den på kontoret efter att jag sträckte ut den till mekaniker genom bilrutan då jag lämnade in ekipaget för servicen hösten 2022.
 11. Tack. Alltid glömmer man något i beskrivningen. Service utfördes på aukt verkstad. Båten är en Yamarin 5150 BR. Kapellet var på och uppfällt under tak hela förra vintern och såg ut som nytt när våren kom. Lite smuts från träden som blåst in när jag varit där och fixat lite smågrejer (se bild). Tolkar ditt inlägg ändå som att något kanske bör göras, lite olja och sånt. Flera i klubben skulle gå ihop och hyra in mobil service på sina motorer - tror vi snackar 2300kr för olja och service. Inte fått spec ännu.
 12. Hej Har en Yamaha 4-takt F80 AETL årsmodell 2004 som nu gått 405h. Den fick full service innan sjösättning 2023 där packningar, filter, impeller, oljor, propelleraxel, oring m.m byttes. Har senaste 100h endast körts i Mälaren och innan dess i trakterna runt Nyköping. Kommer väl dra upp den på trailern i slutet av oktober. Funderade på att lyfta av motorn i år igen, låta den förvaras i varmhall med enkel service men även det sticker iväg i kostnad. Frågade på båtklubben varpå flera sa (förenklat) Ta upp båten och ställ den under täckställningen (båthus som täcker hela båten (bredd/längd/höjd med kapell)) och inget mer behövs. Vad säger ni? Finns det något mellan 0kr och 10000kr som det här handlar om? 😂💸
 13. Sorry 45kg ska det vara. Vad väger en liter bensin där du bor? Dessutom behöver jag ju inte ha fulltank när jag trailar (om det är dit du vill komma med diskussionen).
 14. Nej 60 får jag i max. 🤷🏼‍♂️
 15. Fendrar 3kg, ankare 5kg, 30m ankarlina 2,4kg, full tank väger 36kg. Tillbehören tar jag i bilen bara. 💪
 16. En Yamarin 5150 med Yamaha 80hk går precis (invägd och "godkänd").
 17. Behöver inte använda den här trailern. Kan köra upptagningsvagn bara på hamnplan eller enklare 30 kärra. Ville bara försöka komma igång med tankarna om en hyttbåt är skittung, en ribbåt lagom vikt, en inombordare lättare än utombordare osv. 🙏
 18. 240kg men får lasta 760kg så den blir nog för klen oavsett. Får kliva upp en liten storlek i släp. Eller - byta bil i förtid så jag får lite mer dragvikt (inte lätt med elbil och vill inte ha Tesla). Såg en riktigt fin kabinbåt i hamnen igår som gick hur stabilt och bra som helst i vågorna. Den var 7m lång men säkerligen inte det enda som spelar in såklart. Annat skrov, tyngre etc. Min 5.5m kändes nästan feltrimmad och slog med fören i vågorna. Därav att jag kikar på en till båt för lite blåsigare (roligare) sjö.
 19. Kollade på en Buster XXL men den verkar väga 850kg + motor. En XL ligger på dryga 600kg men är du ungefär lika stor som den båt jag redan har. Kollar vidare. Kanske någon RIB. 🤔
 20. Hej, Ska evt komplettera med en båt men får dra max 1200kg på kroken 1,5år till innan det är dags att byta bil. Finns ingen bra söksida med vikt-filter så undrar om ni vet på ett ungefär hur stor motorbåt och vilken båt jag skulle kunna snegla på i minst 6m klassen (gärna 7m+) och max 1200kg med båt/motor/trailer. 🙏 Just nu inga krav på övriga funktioner i båten.
 21. Hej Börjar bli less på Skippo som ständigt har problem att skapa autorutt trots att inställningarna för min båt borde ge mig fri rutt (djup / höjd) hela vägen. Att dom dessutom tog bort en massa funktioner ur Pro som jag betalar för och la in detta i en ny modul som kostar ännu mer per år så ser jag nu på alternativ. Jag förstår dock inte varför Garmin har två olika och vad skillnaden är: ActiveCaptain och Navionics Boating? Finns det andra appar också? Har en Samsung mobil och Samsung platta i båten. Uppskattar funktionen att sitta på datorn och planera rutt, spara och plocka upp den i mobilen. Tycker också spårningsplotter är nice så jag får distans och körtid "loggat". Håller till i Mälaren om det spelar någon roll för tillgängliga appar och kort. Kan med tiden även tänka mig att byta ut plattan i båten mot en riktig plotter 10" för bättre vy i solljus. Tar gärna emot tips! 🙏
 22. Råd har jag men kommer se konstigt ut med en fast installerad vattentoalett i min Yamarin 5150 bowrider. Har tömning i hemmahamnen både kemtömningsrum och sug. Är bara en backup / nödgrej när jag ska iväg på 2-3 nätter och inget jag tänkte använda med hela familjen i en vecka. 😂
 23. Du hade rätt. Det var 12.7 både på batteriet och på mätaren så jag kom ihåg fel. Var ner igår och idag. Startar lätt på första försök så kan vara så enkelt som att jag behöver pumpa upp lite soppa när den stått några dagar.
 24. Hoppas det är många här som kör Yamarin 5150 eller motsvarande med samma typ av aktersoffa. Blir galen på att luckan inte håller sig uppe när jag lyfter! Vet inte om det är original gasfjäder på 150N men den säckar ihop direkt när jag släpper luckan. Testade med en 400N men den var dessutom något för lång så gick inte att stänga alls utan att fästet vek sig. Nu köpte jag en lika lång som original (runt 30cm) med ca 300N men den viker sig också så fort jag släpper. 😭 Vad gör jag för fel? Hur ser det ut hos er andra? Ska jag montera en till någonstans?
×
×
 • Create New...