Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

joxxe

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    38
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om joxxe

  • Placering
    Fänrik

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Vart köpte du det? Är på jakt efter det jag med.
  2. Uppdaterade schemat och verkligheten lite. Tänkte på huvudsäkring till startkretsen, 300A. Till förbrukaren blir det 100A.
  3. Tack för feedback! 1. Det sitter där, dåligt ritat bara. 2. Ok flyttar det då. 3. Flyttar den med. 4. Jo det är helt sant! Inte köpt några än. Måste räkna lite och se vad det ska vara för styrka. Tänkte sätta dem så nära batterierna som möjligt, innan brytarna
  4. joxxe

    Ny el i båten

    Vad tror ni om detta elschema? Ber om ursäkt för den dåliga skissen, men ni borde förstå. Skiljerelät är från biltema. Till detta tillkommer ju alla instrument, men de matas med kabelstammen från motorn så tänkte att de behöver inte ritas in här. Edit: Såg att det hamnade i fel forum, ska ligga i elsnack.
  5. Tänkte om det skyddade gelcoaten i övrigt på något sätt. Då kör jag några månader utan bottenfärg!
  6. Stockholm, Östersjön. Om jag får lite sjötulpaner eller tillväxt är egentligen ointressant
  7. Håller på att renovera båten. Har bytt akterspegeln och plastat/slipat den på utsidan också. Så all gammal bottenfärg på akterspegeln är borta och kvar är endast gelcoat, den mesta gammal men några nya delar också. Har tankar på att epoxybehandla hela botten nästa vinter. Följdfrågan är då, behöver jag bottenmåla akterspegeln i år eller går det fint att köra utan tror ni? Båten kommer endast ligga i från augusti till september/oktober. Tänkte först slänga på billigaste färgen jag hittar, den ska ju ändå bort till vintern men det känns onödigt för såpass kort säsong. Vad tror ni?
  8. Hur tänker ni angående instrument för motorn? Såsom varvräknare, oljetryck osv. Bör dessa ta sin ström från förbrukar eller startbatteri? Min tanke just nu är att startbatteriet ska endast försörja motorn+tändningslåset men jag ska nog läsa lite mer först. Skulle jag av någon oklar anledning bara vilja ha startbatteriet igång i detta läge kommer ju inga instrument fungera... EDIT: Verkar som de flesta kör startmotor+tändningslås+instrument specifika för motorns gång. De flesta kopplingschemana enl mercruiser med kabelstam tar ju ström från motorn, som i sin tur får ström via startbatteriet.
  9. Kanske var otydlig, men jag planerar för två brytare. En för varje krets, av precis samma anledning som du skrev. Blue Sea är ju rätt dyra grejor, men de bör väl funka fint?
  10. Lånar tråden lite, Håller själv på med i princip samma sak (fast jag har tagit bort ALL el just nu). Gillar inte riktigt tanken att ha en strömbrytare för bägge batterierna, även om de är isolerade kretsar. Så tänkte köra på brytare samt biltema relä, vad säger ni om dessa brytare då? https://www.seasea.se/båtel/elinstallation/huvudströmbrytare-12-volt/huvudströmbrytare-blue-sea-m-serien
  11. Funderar på detta jag också. Finns ju tex https://www.biltema.se/bygg/skivmaterial/polykarbonat/polykarbonatskivor-2000043868?gclid=CjwKCAiAmrOBBhA0EiwArn3mfKTIwb-mZmx0eMSi1OfaWM1rbz77Xc2tVPL4OB8mODnBjfrURISWLxoCH6oQAvD_BwE Polykarbonatskivor från biltema, som man kan slänga på någon vinyl på, dock blir det ju svårt att få runt hörnen (skivan är ju 3mm tjock). Men det kanske är overkill...Är ju jävligt skönt att kunna ta bort panelen när man ska montera grejer eller så.
  12. Håller på att renovera min båt. Blir några skott som jag kommer sätta igen helt, med enbart mindre hål för att dränera ut ev kondensvatten. Första tanken var att ven måla dessa ytor med gelcoat. Men om jag förstått det rätt är gelcoat i princip bara färgad polyester, så något ytterliggare skydd blir det inte. Endast kosmetiskt? Känns isåfall overkill att måla i inuti skott som aldrig syns. Tänker jag rätt?
  13. Låter klokt. Vilket bravo drev är att föredra om man ska meka själv? Behöver ingen duopropp heller.
  14. Motorn ska inte in i båten förs till våren så jag har inte valt helt än. Men nu lutar det åt 383 strokern sjövattenkyld. För att därefter montera ett halvsystem. Funderar starkt på att byta till ett bravo drev, om jag hittar något bättre begagnat. Annars tänkte jag pröva med mitt alpha drev så länge det håller. Läst om folk som kört med dem i 20 år på "för stor" motor. Vad jag förstått gäller det att välja rätt propeller och ta det lugnt med start och i vågor.
  15. Om vi ändå pratar sötvattensystem, ytterliggare ett alternativ är ju att eftermontera ett halvslutet system på någon av de motorerna jag är intresserad av. Kanske dumsnål lösning? Blocket får ju sötvatten då, men inte limporna.
×
×
  • Skapa nytt...