Jump to content
Sunday 11 April 2021

BoCaMa

Medlemmar
 • Content Count

  33
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by BoCaMa

 1. Finlands miljöcentral har låtit testa några bottenfärger, https://www.syke.fi/en-US/Current/Antifouling_paint_choices_may_impact_the(59731). Mycket tydlig skillnad mellan eko- och traditionella produkter, men Silic One verkar vara undantaget. En aspekt som lyfts fram är att eko-färgerna kan bidra till spridandet av invasiva arter i samband med bottentvätt. Detta som en följd av att det fanns tom. mera beväxning på eko-färgerna än på omålad yta, men påväxten lossnade relativt enkelt vid tvätt.
 2. Lite bättre går det med båten än med uppdateringarna av tråden åtminstone 😅 Det blev några intensiva dagar i slutet av juli då skadan i skrovet plastades, elsystemet förnyades och nytt kapell skulle passas in. Men till sist kunde vi sjösätta båten för första gången i vår ägo! Ett fint ögonblick efter ca. 4 år av renovering. Ett läckage från propelleraxelgenomföringen tog effektivt död på alla euforiska känslor. Jag synade gummislangen i samband med att jag bytte axeltätningen och tyckte att "den ser ju ok ut ännu". Det kan man säga att jag ångrade efter första provturen. Undrade varför länspumpen startade hela tiden, men det visade sig snabbt. Som tur så var det ju bara att dra upp båten igen och fixa ny gummislang. Sen hann vi med några sköna sensommarturer. Båten funkade i övrigt perfekt och vi ser nu fram emot en längre båtsommar 2021. Ännu återstår en del jobb, pentryt saknas ännu och nya dynor behöver sys. Botten blästrades och epoxymålades redan i höst, så den delen är klar. Men det var skönt att vi hann sjösätta och provköra, det gör ju att man blir mera motiverad att bygga klart! Har haft paus från renoveringen sen i höstas men skall ta nya tag snart.
 3. Jag har inte direkt några svar, men går i samma tankar. Under vattenlinjen har jag tänkt ta bort all gammal antifoulingfärg och stryka på en epoxiprimer. Då båten finns i Bottniska viken tänkte jag testa en biocidfri färg som yttersta skickt. Har tittat på Lefants T-coat, det verkar vara ett gott alternativ. Men så såg jag att Biltema har en biocidfri "hard bottom paint" som enligt specifikationen verkar fungera som T-coat men är betydligt förmånligare. Har någon på forumet månne erfarenhet av Biltemas produkt?
 4. Jaa-a, vad ska man säga. Blir man glad så int hålls man. Skulle slipa bort gammal bottenfärg och behandla botten med epoxy. Började vid aktern där det fanns spår efter en tidigare lagning som jag nog tyckt sett lite suspekt ut men ändå trott skulle gå att snygga till. Men redan en lätt slipning avslöjade lösa kanter, och snart lossnade stora sjok av glasfiber från båda sidor av kölen. Någon hade tydligen tyckt att det går bra att laminera över bottenfärgen utan att slipa. Och under eländet fanns förstås ett riktigt fult hål också. Så det blir slipa och plasta istället för måla och sjösätta. Det är underbart med gamla båtar!
 5. Nya durkar på plats för första gången. Tack för tipset @jmwa, jag kommer att göra på samma sätt. Men jag sågade till trianglar av ett plastskärbräde som jag skruvar fast under durkskivorna. Endast en klar ännu, men det verkar fungera perfekt.
 6. Rodret till min Windy 26 har fått dessa "vingar" ditskruvade av någon tidigare ägare.Jag har inte ännu haft möjlighet att provköra båten, undrar därför om någon annan har erfarenhet av dessa? Skall spackla och måla rodret, så jag undrar om det är någon ide att skruva tillbaka vingarna sedan eller är det lika bra att kassera dem? Vad jag hört ska de ge bättre roderverkan då man backar, men vet någon om det funkar i verkligheten? Vad zinkanoden har för effekt på ett plastroder, övermålat dessutom, är även det en bra fråga...😀
 7. Påskhelgens projekt blev att lägga teak på de nya durkskivorna. Riktigt roligt och lärorikt! Har inte gjort detta tidigare, men har turen att ha en erfaren bror som lärare. Durkskivorna ligger "löst" på en aluminiumram, som även fungerar som självläns. Så jag behöver ha ca. 4 mm spalt mellan durkskivorna, samtidigt som jag inte vill att de kan röra sig för mycket. Någon som har ideer om hur jag bäst löser detta? Tänkte på distansbrickor mellan skivorna, men tror att det blir opraktiskt (svårt att stänga luckorna om det blir för tätt, risk att brickorna lossnar vid stängning)
 8. Tack för input! Det är frågan om två luftburna system som jag tänkte koppla ihop. Det får bli y-stycken med spjäll, som jag justerar enligt vilken värmare som används.
 9. Jag har sedan tidigare en dieselvärmare i båten, och skall nu även koppla in en gångvärmare. Kan man koppla ihop dessa system med Y-stycken så man kan utnyttja samma utblås? Det blir säkert en del tillbakaströmning mot den värmare som inte används just då, men spelar det någon roll? Gångvärmaren används främst som defroster, men då den har 4 uttag så tänkte jag leda 2 till "vanliga" värmeutblås. Tacksam för era kommentarer.
 10. Det finns faktiskt en tråd, som jag tyvärr inte är så duktig på att hålla uppdaterad...
 11. Det går framåt, sakta men säkert. Under sommaren har den del som blir under durken akteröver piffats upp. Allt löst och allt trämaterial revs ut först, sen en ordentlig tvätt och ny färg.gamla skrovgenomföringar har plastats fast. Motorbrunnen fått nya skott i stabilare faner samt ny ljudisolering.All annan teknik under durkarna har även fått en översyn. Tanken har tvättats och hela bränslesystemet förnyats. Alla slangar till länspump, kylvatten och avgaser har bytts. Värmare har installerats. Motorn installerad och provstartad.Så nu är det bara resten kvar 😅 Näst på tur står nya skott till kajutan (ett av dem provinstallerat på bilden ovan) samt att fortsätta förnya eldragningen. En inverter står även och väntar på att bli installerad. Nya durkar skall också tillverkas...nästa sommarsäsong börjar kännas oroväckande nära!
 12. Hej, jo det är nog någon typ av plastmatta på orginaldurkarna. Vackert är det inte med dagens mått mätt åtminstone, men då det ändå fortfarande var helt efter över 30 år tycker jag inte det är så illa. Funderar på att ersätta den med flexiteek eller liknande, det är ju en form av plastmatta det också. Hur den ser ut efter 30 år återstår att se.
 13. Ca. 210 cm till fönsterramen, men om man inte ska behöva fälla ner landtärnan så behövs ca 40 cm till för att den skall gå fri. Kapellet är också kanske 20-30 cm högre än rutramen.
 14. Jag fick köpa den förmånligt, då den var i sorgligt skick, 2000 €. Det var ett avstannat projekt, inredningen utriven, motorn fastrostad mm. Hade stått så i 5 års tid och tidigare ägaren ville bli av med den. Totalvikten med en MD 21 2350 kg enligt tillverkaren. Windy 26 snekke.pdf
 15. Min egen är ännu under renovering, har inte haft den på sjön i min ägo ännu. Så gällande egenskaper och förbrukning har jag inget att komma med tyvärr. På https://www.beekhuisyachtbrokers.com/alle-fotos/windy-26-sn-spitsgatter/ finns bra foton på en snygg Windy 26.
 16. Har en Windy 26, den torde vara snarlik Nidelv 24.
 17. BoCaMa

  Jänmarin?

  Grattis till den nya båten! Jag försökte hitta information om båten i några finska båttidningar. Jänmarin 970 har provkörts som ny i tidningen Vene 10/88 och som begagnad i en jämförelse av halvplanande båtar 4/2013. Har inte tillgång till hela artiklar tyvärr, och så är de ju förstås på finska. Varvet fanns (finns ev. ännu) i Jännevirta nära Kuopio i insjöfinland. Verkar som att de gått över till att verka som underleverantörer till andra varv i något skede. Jänmarin har nog aldrig varit något stort märke i Finland heller, men de kommentarer som finns att läsa verkar övervägande positiva. Speciellt kvaliten på träarbetet ska ha varit bra. Önskar er en skön sommar med nyförvärvet!
 18. Sedan var det dags att limma fast skivorna runt fönstren. Använde Wurths monteringslim Power Tac till dessa, mycket enkel att arbeta med. Hoppas hållbarheten i längden är lika bra... Alla fönster demonterades, rengjordes och fick nya gummilister. Ett fönster hade läckt och de övriga såg inte så täta ut heller. Sidofönstren och väggskivor på plats! Stommarna till sofforna återmonterade.
 19. Har varit lite lat med att uppdatera tråden, men här kommer lite foton från arbetet med ruffen. Skrovsidorna kläddes in med vinyl, här skippade jag isoleringen då det ändå kommer att finnas en hylla mellan skrov och rygg. Eftersom taket sänks ner en aning då jag monterar fanerskivor tillverkades en sarg av teakfaner till däcksluckan. Sedan fästes skivorna under fördäck med skruv och 3M:s "dual lock", synnerligen behändigt på platser där man inte kommer åt eller vill använda skruv. Passade även in en teakfanerskiva i fören. Nu fattas bara lite lister!
 20. Jep, passade tom. direkt på eb:s konsol!
 21. Tack @Caribic410! Precis så var det, hade för kort tålamod...då värmaren fått stå på en stund började bränslepumpen gå. Efter tre startförsök så var systemet luftat och värmaren igång. Nu kan den finska sommaren komma 😆!
 22. Hej! Har installerat en Planar D2 dieselvärmare i båten, men blir inte riktigt klok på hur man enklast luftar bränslesystemet. Någon som har erfarenhet av denna? Enligt manualen skall man starta/stänga av värmaren tills systemet är luftat, men det funkar inte tycker jag. Bränslepumpen slår två slag då jag startar värmaren men på de slagen händer just ingenting. Kan man månne köra bränslepumpen direkt tills systemet har luftats? Tacksam för synpunkter!
 23. Stickkojen på styrbords sida behövde även den en uppfrächning. Här valde jag att inte måla skrovsidan då den även isoleras med liggunderlag. Man ligger ju direkt mot skrovet, så det kan ju bli rätt kallt annars. Jag limmade liggunderlag även på skotten mot motorrummet, dels som extra ljudisolering men mest för komforten. Det blev lite som ett madrasserat rum och det kan ju behövas efter en båtrenovering 😅 Durken slipades och målades. Tidigare var hela durken skruvad i skrovet, men jag tycker inte om att ha oåtkomliga utymmen där det ändå samlas kondens och smuts. Så jag sågade upp durkarna för att göra halva öppningsbar för ventilation och rengöring. Vinylklädsel limmades med kontaktlim på liggunderlagen och på lackade fanerskivor mot plana ytor. Takskivan är ännu lös i väntan på kabeldragning till belysningen. Jag använde först "vanligt" kontaktlim på burk, fungerade bra för liggunderlag men inte för vinylen...limmet lyser på några ställen igenom och ger en gulaktig missfärgning. Bytte till spraylim och det funkade bra. Irriterande, men inte SÅ irriterande att jag skulle börja om. Som tur syns missfärgningen inte så bra.
 24. Först hade jag tänkt att inte demontera stommen till sofforna och durkskivorna i ruffen, men kom ändå fram till att det blir enklare att ta ut dem än att måla och lacka på plats. Så de skruvades loss och fick en ny ytbehandling. Ett fönster på styrbords sida hade läckt, så durken som låg under den gick inte att rädda. Övrig inredning som suttit under fönstret i fråga måste också förnyas senare. Även durken i toan (som skall vara på babords sida) förnyades. I övrigt var durkskivorna i gott skick. Jag målade med Biltemas alkydfärg, grundade med tillhörande primer. Tycker färgen verkar riktigt bra, och enkel att jobba med. Ytan blev kanske något för blank för min smak, men den kommer ju ändå att döljas under mattor senare. Huvudsaken att den ger durkfaneren en skyddande yta. Skrovsidorna målades även innan durkskivorna monterades tillbaka. Kanske lite onödigt då det ändå ska limmas beklädnad på dem, men jag hade färg över och det är så mycket trevligare att jobba med rena ytor. Monterade även ett par inspektionsluckor i durken, så man kan komma åt att rengöra där enklare i framtiden. Det fanns en hel del skit och även tidigare ägares verktyg där... 🙄
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy