Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

MartinHeed

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    120
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av MartinHeed

  1. Ok, hade tänkt att ha en behållare till båda slangarna som det sutit innan men får inte till placeringen på ett bättre sätt då. Blir nog så att jag sätter 2st behållare rakt ovanför varje axel så högt som möjligt. Har även bytt slangarna, behöver man lufta på något sätt eller bara att fylla i olja i behållaren?
  2. Hej. Ska byta oljebehållare till smörjningen av propelleraxeln och funderade på placeringen av den. Tidigare har den sutit lite tråkigt till. - Förstår det som att den ska sitta över vattenlinjen men spelar det någon roll hur långt över? - Behöver det vara fall på slangen hela vägen?
  3. Det låter ju vettigt 😊 Antenn har jag redan så får helt enkelt skaffa en kabel.
  4. Lyfter väldigt gammalt ämne.. Har en sådan i vår båt som verkar fungera men ingen antennsladd. Är det värt att sätta dit en antenn? Även om den är gammal så är det ju bra om det fortfarande är funktionsduglig idag.
  5. Ok, tack för svar. Då införskaffar jag en NMEA0183-kabel och ser om det fungerar. 😊
  6. Hej. Har en Garmin 4008 GPS och Raymarine X5 autopilot i båten. Kan jag koppla ihop dessa och få autopiloten att följa en rutt? Om det går att koppla ihop, kan jag då även styra autopiloten från GPSen?
  7. Någon som har en 9.9 från 80-tal här?
  8. Hej! Har köpt en Mercury 9.9 utombordare från ca 1986. Den startar väldigt lätt och går ganska bra på tomgång, något ojämn kanske men inget större. Går även bra på låg och mellangas men när jag gasar fullt så bluddrar den bara. Gjort detta hittills: Lämnat in förgasaren på rengöring och kontroll. Ny bensin. Ny bensinslang med blåsa. Rengjorda bränslefilter. Nya tändstift. Tagit loss reedventilen och tycker den ser lite ojämn ut, är det normalt och om inte skulle det ge dessa symptom? Lägger in en bild. Även sett en spricka i höljet på tändspolen, kanske dags för byte av dessa?!
  9. Firar påsk på Harstena, Sankt Anna. 😊
  10. Kört med 40, men undrar om min maskin är så bra.. Nu när jag försökte lite för hand med samma papper så avverkar det bättre. Hittat ett verktyg som kanske fungerar bra att skrapa ur spåren med, får testa lite och se. Tar gärna emot fler smarta tips om någon har 😊
  11. Tänkt tanken att slipa ner så pass att rillorna försvinner men inte så lättslipat, kör med en excentermaskin men avverkar inte mycket så måste nog slipa en dag per planka för att komma ner förbi spåren 😄
  12. Har plankorna lösa men känns oöverkomligt att slipa alla spår förhand.
  13. Hej. Håller på att slipa plankorna till badbryggan.. Är teakplankor som är rillad där spåren är fulla av gammal lack och väldigt ojämn färg överlag. Skrapat bort det mesta med värmepistol men nu återstår slipning. Tanken är ju att slipa ner allt till jämn färg men hur ska lyckas slipa i de små spåren? Slipa förhand är inte det lättaste och kommer ta evigheter (5x3m plankor). Tänkt tanken att helt enkelt byta ut plankorna med rätt så dyrt och synd då materialet inte är ruttet eller så.
  14. Har lagt Biltema EVA-Teak på badbrygga och klistrade den bara på plankorna, alltså inget jättebra underlag, satt väldigt bra men hade bara båten 1år efter det så vet inte hur det blir efter lång tid men det som jag provat så är limmet väldigt bra.
  15. Har ett par hemmagjorda dävertar på båten men gillar inte riktigt konstruktionen, se bild. Sitter stödben ner på badbryggan som minst sagt är i vägen. När man ser andra varianter så har dom inga stödben på liknande sätt. Borde det inte hålla utan dessa om man monterar ett ordentligt underlägg/bricka på insidan vid fästena i båten. Har idag en gummibåt på 2,4m och 4hk utombordare hängandes i den.
  16. Blev att åka till närmaste gästhamnen och ta en spontannatt i båten.. Sista eller näst sista natten ombord i år, alltid lika sorgligt.
  17. Ensamt i gästhamnen på Harstena nu..
  18. Jo visst är det frestande men tror inte man vågar 😊 Antar att det blir väldigt dyrt om man blir påkommen.. Skattebrott är väl bland det värsta man kan göra.. Men det är samma diesel iaf då alltså?
  19. Funderade över en sak idag när jag tankade båten. På flera mackar, bland annat min närmaste, så finns det en färgad diesel (Gasoil). Denna kostar ca 15kr mot 20kr för vanliga dieseln. Vad är skillnaden? Förstått att det är någon skattelättnad på den färgade för yrkestrafik? Men det är väl inga problem att slå i den istället? Är vi bara laglydiga eller hur kommer det sig att inte privatpersoner tankar det?
  20. Provkört utan kretskortet i boxen nu genom att direktmata relät och då fungerar den! Lämnat in kortet för omlödning då vissa lödningar såg lite kassa ut, i värsta fall får jag köra direkt på relät. Antar att kretskortet innehåller en del säkerhetsfunktioner så man inte kör för länge osv så man får tänka sig lite mer för utan det.
  21. Kollar styrkablarna och allt är som det ska där. Finns knappar direkt på kretskortet som ska få propellern att gå höger/vänster men händer inget där heller.. Har en som ska gå över lödningarna men om det behövs mer avancerad felsökning så skulle jag behöva tips på vart jag kan vända mig?
  22. Det sitter en 300A på kabeln som går till styrboxen. Är inbyggt relä i styrboxen så därifrån går korta kablar direkt till motorn.
×
×
  • Skapa nytt...