Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024

Nht1

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    142
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Nht1

  1. Nej jag vet hur vanlig olja ser ut. Denna var i färg som parafinolja, alltså helt genomskinlig. jag hällde på, kollade stickan, hällde på kollade stickan, sen reagerade jag på att jag måste hällt i 3 liter i en motor som typ ska ha 2. Det gick inte att se utan jag fick känna med fingret på stickan.
  2. Nht1

    Fråga om oljor

    Hej, har en gammal VP md5:a och köpte Biltemas billigaste mineralolja men upptäckte att oljan var helt genomskinlig. Det gick inte att se nivån på oljestickan utan man fick känna sig fram. Ganska märkligt!! Ska olja vara helt genomskinlig? Den brukar ju vara lite gulaktig. Kan det vara så att denna olja är olämplig? Tänker att det är en lågvarvig maskin utan högt arbetstryck. https://www.biltema.se/bil---mc/bilreservdelar/motoroljor/mineraloljor/10w-30/motorolja-10w-30-2000022972
  3. Jag tycker att Najaden kan ha ett värde på under miljonen och Bavaria på kanske 600 tusen. Bavaria 30 låg förra året på 400+ men i år försöker man få 500-600 för båtarna. Förstår att kronan är svag och en del försvinner ut landet vilket är synd men trodde ändå tuffa ekonomiska läget vi befinner oss i skulle ge annan effekt än höjda båtpriser. Motorbåtsidan har jag ingen koll på.
  4. Tänker att Najaden säljs av ett företag och de borde ju värdera enligt ett korrekt marknadspris…
  5. Letar ny båt och ser säljarna försöker få galna nivåer. Många förblir osålda. Par exempel nedan. När ska säljarna lära sig? https://www.blocket.se/annons/stockholm/najad_332_fullutrustad/1000241518 https://www.blocket.se/annons/skane/bavaria_33_cruiser_2005/110751174
  6. Nht1

    Hur lägga slingen

    Finns det några regler hur man ska lägga slingen så vajern kommer framför eller bakom masten vid avkastning? Gäller en mast med enkla svepta spridare som står på rufftaket. Kranen är lägre än masten,
  7. Nht1

    Partialrigg

    På väg att byta båt till runt 32-34 fot och har haft som krav på 7/8 dels rigg. Sedan finns det ju 9/10 rigg, kan någon beskriva lite kring skillnaden? stort tack !
  8. Nht1

    Fråga om storfall

    Tänker byta mitt Storfall och kikar på fall med färdiga öglor men öglorna är så stora så jag undrar om det är mening att trä igenom en schackel eller om den ska fästas på något annat sätt? sedan funderar jag på färg, trodde vid var rätt färg men det kanske inte finns någon färgkod? tänkte kika på Biltemas Storfall, någon med erfarenhet av denna? stort tack 🙏
  9. Tack, fick svar på båda mina funderingar. Stort tack !!
  10. Nht1

    Vad kallas denna

    Vad kallas detta fall? Försökta ringa in på bilden. Ej min bild.
  11. Jag fick offra många timmar på att tvätta botten. Gissar att om jag hade tvättat av botten i vattnet så hade arbetsinsatsen förkortas... Du kanske inte har biocidfri bottenfärg?
  12. Ja den har vi och är är lite för basic.. Finns ju lite elektronik kit på Amazon, får leta lite där.
  13. Skulle hellre vilja ha inriktning mot att koppla.. kanske motor, display, sensorer och någon form av digital styrning.
  14. Funderar på något elektronikkit som present till en 13 åring... Någon som är elektronikkunnig och känner till något bra kit där man kan koppla lite sladdar och kanske kan labba grunderna i programmering? Om det ska ha någon båtkoppling så är min plan att han får hjälpa farsan med båtelektronik i framtiden
  15. Hur tvättar ni era bottnar när båten ligget vattnet? Ej bottentvätt med borstar. Lägger ni er längs en brygga och tvättar med med borste med långt skaft eller badar ni. Vad fungerar bäst? Jag tvättade inte denna säsong men inser med giftfri Bottenfärg så måste jag börja med det. Ligger i Mälaren och delvis östersjäön.
  16. Undrar om det inte ska vara ett fläktkyl under sitsen orginal. Kanske beroende på årsmodell.
  17. Ska det inte sitta ett kylskåp där? Då kanske det inte var så noga med underlaget? kanske inte är en skada utan mer dåligt underlag?
  18. Nej ingen har fyllt på något annat. Tenolflaskorna har ståt i båten nått år men det borde inte göra skillnad. Ska testa vatten lite vatten och se om det blir någon skillnad. Vet inte hur behållarna är uppbyggda och om dessa slits med tiden och det kan vara en orsak?
  19. Nht1

    Problem med spritkök

    Hej alla, Jag upplever att denna säsong så blir lågan i origo spritkök väldigt gul trots att jag fyllt på behållaren med sprit. Konsekvensen är att kastrullerna blir svarta direkt. Jag använder bara Tenol eller vad det nu heter. Vad kan det bero på tro?
  20. Att byta till motorbåt går bort Gillar upplevelsen när naturens krafter tar en framåt. Sedan är det trist att bara åka snabbt till en plats för att sedan ligga still. Uppskattar mer resan dit. Motor är främst för att göra frugan nöjd och barnen nöjda. Jag hade gärna skumpat fram sakta och säkert men risken för skilsmässa är då överhängande Jag har en tvåbladig foldingpropeller. Skulle det höra stor skillnad med att använda en tre bladig tro?
  21. Mycket att reflektera över, tack. Med en större båt så blir det kanske en starkare motor. Blir det inte lättare att få stopp på båten då? jag har idag en encylindrig md5 och jag tycker det inte händer så mycket när jag lägger i backen. Borde inte båten gå fortare vid motordrift om den är längre? Min gör idag max 5 knop (4 i kraftig motvind) och skulle vara trevligare med par knop till men det kanske mest är i teorin. Underhållet kanske blir lättare med ny gelcoat så det kanske går jämt upp? Maxibåtarna blir väldigt matta och tungpolerade enligt mig,
  22. Tack för reflektionerna. Jag har inte lärt mig köra med fötterna speciellt inte om man har skorna på. Möjligtvis är det mitt reglage som är trög och svår att hantera. Barnen 6 och 11. Klart att de gärna hjälper till med när de är trötta och kanske hungriga så blir det inte så mycket hjälp
  23. Tack för svar. Vi seglar mest i Sthlms inre skärgård och i Mälaren. Det är nog blandat kompott med naturhamn, gästhamn, klubbholmar. Segel kan man ju alltid komplettera med efterhand.
  24. Med två barn som ibland vill ha kompisar med så känns en 28 fot aningen liten. Vi börjar fundera på att byta upp oss har kikat på nyare (för oss) Hanse 320 samt Bavaria 32 fot från 2010. Två till tre kabiner är ett måste. Jag inbillar att det blir enklare underhåll med nyare gelcoat mot gamla maxibåtar från 80 talet. Detta även om båten är större. Vill ju ha allt perfekt och det kanske inte går att få. Exempelvis så går vantstagen i utkant på relingen så det går inte att passera utan att ta stöd och åla sig under. Otroligt störande faktiskt. Båten ska ha gasreglage placerad så man slipper böja sig ner. Har ej funnits på de Hanse vi tittat på. Sittbrunsbord finnas fast monterad för enkel uppfällning. Dusch inne och ute men är nog standard. Gillar nedfällbar lucka som fungerar som badbrygga i aktern, har sett modeller med förvaring bakom vilket är perfekt för badleksaker och andra detaljer. Verkar underlägga för på och avstigning om den går att fälla ner. Med småbarn så vill man spara tid (varje minut är viktig) så då verkar rullstor trevligt. Ankarspel är ett måsta men kanske är standard på nyare båtar. Som lite nybörjare låter ju bogpropeller trevligt. Spelar djupgåendet stor roll ? 1,5m finns ju men flesta verkar ligga runt 1,8m. Vilka segel ska man prioritera? Någon forma av undanvindssegel vill man ha men kanske finns bättre val än spinnacker som nybörjare. Finns det fler saker att ta med i önskelistan eller något att ovan som är onödigt att fastna på? När barnen försvinner vill jag gärna ha en basic båt och lära mig segla på riktigt. Nu gnälls det mest när man är ute och det skulle vara trevligt med lite mer komfort även för kapten
  25. Vi har en mindre fyrtakt Suzuki df6 från 2019. Upplever att den är svår att starta för min grabb som är 12 år. Det är som att den bara startar när startsnöret är utdraget fullt ut och grabben har inte så långa armar. Drar man rätt så startar den på andra eller tredje rycket. Är det så det är eller värt att höra med en fackman?
×
×
  • Skapa nytt...