Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024

tobbo166

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    399
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av tobbo166

  1. Tack. Köpte Karibien efter det och fick ett 8 Gb kort så visst är det orimligt att det är ett 32 Gb kort? Funderar nämligen på om jag stoppat i dotters mobil för att utöka minnet på den. Mobilen formaterade det kortet men kanske finns nån låst boot sektor kvar? Värt att prova att stoppa i det kortet i dator med Chart Installer?
  2. Hej! Tappat bort SD kortet för Östersjön till Raymarine ES75 plottern. Bara köpa nytt eller håller de reda på att man köpt en gång så man kan skaffa ett SD kort och ladda ner igen gratis? Det var värsting Platinum + nånting, 2 år gammalt max, fick välja region förta gången i Chart Installer programmet på PC och sedan blev det låst till den regionen. Loggade in på navionics.com men hittade ingen orderhistorik. Om man måste köpa nytt. Måste man köpa från Hjertmans, Erlandssons mm eller kan man själv köpa ett SD kort och köpa direkt från Navionics, verkar billigare? Måste ju ändå ladda ner osv med Chart Installer på PC? Dessutom är jag i obygden och har ett SD kort. Funkar 32 Gb eller är det 8 Gb max på ES75:an?
  3. Tack. Hur ser det ut under tro? (Om jag skulle sätta nya panelen ovanpå gamla). behöver man lacka om med ny gelcoat? Man kan väl inte gelcoatspackla hela ytan?
  4. Tog Tec7. Nu har den gått sönder. Hur får jag bort den med minimal åverkan på Gelcoaten under? Om jag slipade ner gelcoaten under lätt (minns inte), eller det ej går få bort panelen utan åverkan på gelcoaten, hur återställer man gelcoaten bäst? Eftersom jag har genomföringar för plus och minus, och all kabeldragning inkl regulator i båten så tänkte jag ersätta den med en mindre. Nån betydligt tåligare. Det var kopplingsboxen som lossnade så behöver en panel som tål stryk och har lågprofil kopplingsbox/rostfri eller tålig. Obs måste vara flexibel alt semiflexibel!
  5. Hej! Gråa däcket blir för varmt. Om man vill måla om det och passa på att få mer antihalk dessutom. Vad ska man ha för grejor? Vad är minimal arbetsinsats, slipa lite lätt, sedan ny färg? Finns det några lågbudgetalternativ, tex Biltema? Hur gör man för att få till antihalk? Sand? Vad för slags sand, behöver den vara extra ren? Finns en övre gräns för hur mycket sand det får vara, procentuellt sett? Vill ha lite mer antihalk -effekt än ”normalt” nämligen.
  6. Vi har ARC krav att förhålla oss till med. De kräver Epirb. ska undersöka djupare.
  7. Finns dokument här: http://www.sjofartsverket.se/Sjofart/Sjo--och-flygraddning/Uppdrag-och-verksamhet/Nodsandare-for-satellitsystem/ Undrar om man kan beställa enheten utomlands ifrån, de programmerar in mitt MMSI nr, och sen kan man slutföra registreringen i Sverige och allt blir rätt?
  8. Ok, finns inte det på alla Epirber? Även om jag beställer från England? Mailar med en engelsk firma som endast vill ha MMSI nr.
  9. Hej! Sat telefon: Så om jag köper en amerikansk telefon och detta SIM kort: https://www.amazon.com/BlueCosmo-Iridium-Prepaid-Satellite-Service/dp/B01DCLNUM8/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1525034464&sr=8-3&keywords=bluecosmo%2Bprepaid%2Bcard&th=1 Så är jag "good to go" från Sverige t/r Karibien (tex)? Finns ingen anledning att köpa SIM kortet (kontant, abb etc) från Sverige egentligen? Bara dyrare? ARC handboken anger att Iridium är bättre än Inmarsat. Ingen aning personligen, vet bara att de verkar ha korrekta synpunkter, och att Inmarsats iSatPhone är sämre än iSatPhone2. iSatPhone2 laddar ner med 1200 baud. Iridium med 2400 baud. Inmarsat kör mot 3 satelliter i hög bara med fix position så inget bra bland skyskrapor men funkar på havet. Funkar inte nära polerna, ointressant för mig. Iridium kör mot ca 63 satelliter på lägre höjd och har 100% global täckning. Kommer skaffa Iridium. Kommer kombinera Iridium 9555/9575 med RedPort Optimizer och en extern antenn, att använda vid nerladdning av Grib filer. Epirb: Hörde att man kan köpa utomlands och programmera om. De jag hittar på Amazon, kollade frågor på produkten, tex: https://www.amazon.com/ACR-GlobalFix-2844-Category-Release/dp/B002RMCWFU De vill inte programmera om i USA. Så kollar om man kan göra för billig penning i Sverige. Annars får det bli nån av jättarna: Hjertmans, Erlandssons mm...
  10. Hej! Om det förekommer en affärsresa, rent hypotetiskt, till ett annat land, hypotetiskt sett USA. Om man hypotetiskt köper en EPIRB där och en Iridium 9555 eller 9575 Extreme. Beg eller ny. Funkar grejorna sedan vid återkomst? På hjertmans.se står att EPIRB ska registreras med VHF anropssignal och MMSI nr. Hur blir det med i ovanstående scenario? Satellittelefonen borde inte vara några problem? Om ett abonnemang eller kontantkort skulle inköpas i annat land, kan det användas globalt? Iridium har ju prefix +8817, är väl samma oavsett var inköpt abonnemang eller kontantkort? Nån som vet vad som menas med "unlocked" på amazon.com annons för Iridium 9555? Det finns bara en slags hårdvara som används globalt mig veterligen? Är väl inte som iPhone att de kan låsas? Finns det flera operatörer? Någon som kan bekräfta att det ej går att ringa satellittelefonen om saldot tar kort på kontantkortet? Det är inte som med mobiler, de kan då ej ringa ut men kan ta emot samtal. Om man trycker röd nödknapp på Iridium 9575 men saldot är slut, vad händer då? Frågar eftersom abonnemangen är obegripliga, även om tryggare. Lutar därför åt kontantkort.
  11. Kanske. Vad händer om du bypass kopplar den?
  12. Ok jag ska prova med min testlampa, har lött dit sladdar på en sån faktiskt
  13. Aha så om ej LED indikering på säkringsbox så 0,0 V?
  14. Det som inte framgår på AppStore eller Gooe Play Butik (kollade på Android plattan) är vad man får för pengarna? Får man bara en tom app? Vad är deras affärsmodell? Billigare sjökort än SeaPilot? Och har det någon betydelse om man redan har Navionics i sin Raymarine plotter, klart och betalt? Eller måste man snällt betala som alla andra, inne i app:en? Kan man köra fem blandade enheter, tex 2 Android plattor, 1 iPad, 1 iPhone och 1 Android telefon? Förslag till tillverkarna: Var övertydliga med er affärsmodell, låt det stå versalt i inledningstext vad exakt som ingår och vilka kostnader som tillkommer, det gör alla fall mig oerhört mycket mer köpbenägen. Köper aldrig nåt som inte är glasklart specificerat.
  15. Moderator, kanske flytta till "Navigation"?
  16. Förstår inte? Har jag inget problem alltså? Biltema har ju säkringar som lyser när de löst ut också. Hur är detta möjligt?!
  17. Hej! Har Biltemas säkringsbox på 2 ställen i båten: http://www.biltema.se/sv/Bat/El/El-tillbehor/Sakringsbox-2000036339/?artId=25843 på båda ställena är den konstig. Om jag har 14,4 V på batteribanken. Mäter efter en istoppad säkring så har jag 14,4 V. drar jag ur säkringen har jag 12,65 V mellan plus (efter säkringen) och jord/minus. ?!? allt funkar som det ska, prylen inte strömförsörjd om säkring dras ur men varför 12,65 V? är inte så med andra säkringsboxar i båten. demontera och byta ut? (Orka...)
  18. Hej! Nån som vet vad man får för de 409 kr Navionics appen kostar? Och kan man köra den på multipla enheter? Har Raymarine ES75 plotter och värsting (förra årets) sjökort över Östersjön. Man laddade ner själv, det hette Gold eller Platinum men tror det heter Navionics+ numera? Sen har vi ett kort som ar ett par år på nacken som heter Gold eller Platinum som är hela Europas västkust ner till Kanarieöarna (inkl dessa). Frågan är vad vi har om vi startar appen? Vill inte köpa utan att ha koll först. Man kan kanske fuska med papperskorg på vägen ner till Kanarieöarna om man har backup i form av iPad mm? Dvs om plottern par kan man ta fram plattan och köra Navionics appen? Inser invändningar mot det, men för resonemangets skull låt oss anta att vi gör så, hur är det med ovanstående egentligen, nån som vet? Har jag rätt till samma områden i appen som jag betalat för i plottern, eller köpa (igen!)?
  19. Hej! Tänkte dra kopparrör för gasol i aktre stuvfacket. Genomföring genom däcket på styrbord sida, sedan ska gasolgrill anslutas, monteras på targabåge (ej under överfarter utan lugna förhållanden på svaj). Finns det nån slags genomföring som man kan ansluta kopparröret till på undersidan av däcket. På ovansidan vill jag kunna sätta en slang upp till grillen. Dock skeptisk till nippel, då det kommer rinna ner vatten där pga vågor, regn etc. En variant vore att man kan stänga av på ovansidan. De kranar för gasolavstängning jag sett på marknaden är väldigt lätta att rubba ur sitt läge så litar inte på dem. Man kunde alltid ha slangen på för all del, men när grillen är demonterad, hur pluggar man igen en gasolslang på bästa sätt? Kanske sätta den på en "dummy-nippel" och ha nån enkel slangklämma med vingmutter?! Uppe vid grillen. Den kanske kan peka neråt i ett U, men kan ändå komma in vatten tror jag.
  20. Hej! Glömde en låda med följande produkter i båten i 3 dygn vid -13 grader: Epoxy Polyester Härdare Paraffinlösning (blandas med gelcoat för att få topcoat) Gummibåtslim till PVC båt Sikaflex Kontaktlim Linoljefärg (ej till båten, men ändå, kan jag måla med den nu?) Vad ska kasseras direkt, och vad kan användas? Det som kan användas, kan det vara så att det har lägre kvalitet, dvs epoxyn duger till oviktiga applikationer, men ej till bärande konstruktioner tex? Jag kanske kan använda den till att täcka en yta tex? Behöver försegla ändar av MDF-skiva som ska vara durk i jolle. Kanske epoxyn eller polyestern duger till det?
  21. Blandade fel på senaste målningen, alldeles för mycket paraffin och härdare. Vad kommer hända tro? Det var inte lika tjockflytande som första gången när jag blandade rätt.
  22. Kan jag måla topcoat på det jag plastade igår kväll? Hur länge måste jag vänta? tog peel ply och tänkte skippa slipandet.
×
×
  • Skapa nytt...