Jump to content
Friday 27 January 2023

tobbo166

Medlemmar
 • Content Count

  399
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

10 Trovärdig

About tobbo166

 • Rank
  Kommendör

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tack. Köpte Karibien efter det och fick ett 8 Gb kort så visst är det orimligt att det är ett 32 Gb kort? Funderar nämligen på om jag stoppat i dotters mobil för att utöka minnet på den. Mobilen formaterade det kortet men kanske finns nån låst boot sektor kvar? Värt att prova att stoppa i det kortet i dator med Chart Installer?
 2. Hej! Tappat bort SD kortet för Östersjön till Raymarine ES75 plottern. Bara köpa nytt eller håller de reda på att man köpt en gång så man kan skaffa ett SD kort och ladda ner igen gratis? Det var värsting Platinum + nånting, 2 år gammalt max, fick välja region förta gången i Chart Installer programmet på PC och sedan blev det låst till den regionen. Loggade in på navionics.com men hittade ingen orderhistorik. Om man måste köpa nytt. Måste man köpa från Hjertmans, Erlandssons mm eller kan man själv köpa ett SD kort och köpa direkt från Navionics, verkar billigare? Måste ju ändå ladda ner osv med Chart Installer på PC? Dessutom är jag i obygden och har ett SD kort. Funkar 32 Gb eller är det 8 Gb max på ES75:an?
 3. Tack. Hur ser det ut under tro? (Om jag skulle sätta nya panelen ovanpå gamla). behöver man lacka om med ny gelcoat? Man kan väl inte gelcoatspackla hela ytan?
 4. Tog Tec7. Nu har den gått sönder. Hur får jag bort den med minimal åverkan på Gelcoaten under? Om jag slipade ner gelcoaten under lätt (minns inte), eller det ej går få bort panelen utan åverkan på gelcoaten, hur återställer man gelcoaten bäst? Eftersom jag har genomföringar för plus och minus, och all kabeldragning inkl regulator i båten så tänkte jag ersätta den med en mindre. Nån betydligt tåligare. Det var kopplingsboxen som lossnade så behöver en panel som tål stryk och har lågprofil kopplingsbox/rostfri eller tålig. Obs måste vara flexibel alt semiflexibel!
 5. Hej! Gråa däcket blir för varmt. Om man vill måla om det och passa på att få mer antihalk dessutom. Vad ska man ha för grejor? Vad är minimal arbetsinsats, slipa lite lätt, sedan ny färg? Finns det några lågbudgetalternativ, tex Biltema? Hur gör man för att få till antihalk? Sand? Vad för slags sand, behöver den vara extra ren? Finns en övre gräns för hur mycket sand det får vara, procentuellt sett? Vill ha lite mer antihalk -effekt än ”normalt” nämligen.
 6. Vi har ARC krav att förhålla oss till med. De kräver Epirb. ska undersöka djupare.
 7. Finns dokument här: http://www.sjofartsverket.se/Sjofart/Sjo--och-flygraddning/Uppdrag-och-verksamhet/Nodsandare-for-satellitsystem/ Undrar om man kan beställa enheten utomlands ifrån, de programmerar in mitt MMSI nr, och sen kan man slutföra registreringen i Sverige och allt blir rätt?
 8. Ok, finns inte det på alla Epirber? Även om jag beställer från England? Mailar med en engelsk firma som endast vill ha MMSI nr.
 9. Hej! Sat telefon: Så om jag köper en amerikansk telefon och detta SIM kort: https://www.amazon.com/BlueCosmo-Iridium-Prepaid-Satellite-Service/dp/B01DCLNUM8/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1525034464&sr=8-3&keywords=bluecosmo%2Bprepaid%2Bcard&th=1 Så är jag "good to go" från Sverige t/r Karibien (tex)? Finns ingen anledning att köpa SIM kortet (kontant, abb etc) från Sverige egentligen? Bara dyrare? ARC handboken anger att Iridium är bättre än Inmarsat. Ingen aning personligen, vet bara att de verkar ha korrekta synpunkter, och att Inmarsats iSatPhone är sämre än iSatPhone2. iSatPhone2 laddar ner med 1200 baud. Iridium med 2400 baud. Inmarsat kör mot 3 satelliter i hög bara med fix position så inget bra bland skyskrapor men funkar på havet. Funkar inte nära polerna, ointressant för mig. Iridium kör mot ca 63 satelliter på lägre höjd och har 100% global täckning. Kommer skaffa Iridium. Kommer kombinera Iridium 9555/9575 med RedPort Optimizer och en extern antenn, att använda vid nerladdning av Grib filer. Epirb: Hörde att man kan köpa utomlands och programmera om. De jag hittar på Amazon, kollade frågor på produkten, tex: https://www.amazon.com/ACR-GlobalFix-2844-Category-Release/dp/B002RMCWFU De vill inte programmera om i USA. Så kollar om man kan göra för billig penning i Sverige. Annars får det bli nån av jättarna: Hjertmans, Erlandssons mm...
 10. Hej! Om det förekommer en affärsresa, rent hypotetiskt, till ett annat land, hypotetiskt sett USA. Om man hypotetiskt köper en EPIRB där och en Iridium 9555 eller 9575 Extreme. Beg eller ny. Funkar grejorna sedan vid återkomst? På hjertmans.se står att EPIRB ska registreras med VHF anropssignal och MMSI nr. Hur blir det med i ovanstående scenario? Satellittelefonen borde inte vara några problem? Om ett abonnemang eller kontantkort skulle inköpas i annat land, kan det användas globalt? Iridium har ju prefix +8817, är väl samma oavsett var inköpt abonnemang eller kontantkort? Nån som vet vad som menas med "unlocked" på amazon.com annons för Iridium 9555? Det finns bara en slags hårdvara som används globalt mig veterligen? Är väl inte som iPhone att de kan låsas? Finns det flera operatörer? Någon som kan bekräfta att det ej går att ringa satellittelefonen om saldot tar kort på kontantkortet? Det är inte som med mobiler, de kan då ej ringa ut men kan ta emot samtal. Om man trycker röd nödknapp på Iridium 9575 men saldot är slut, vad händer då? Frågar eftersom abonnemangen är obegripliga, även om tryggare. Lutar därför åt kontantkort.
 11. Kanske. Vad händer om du bypass kopplar den?
 12. Ok jag ska prova med min testlampa, har lött dit sladdar på en sån faktiskt
 13. Aha så om ej LED indikering på säkringsbox så 0,0 V?
×
×
 • Create New...