Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

UlfG80

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    29
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av UlfG80

  1. Då vintern verkar ha bestämt sig för att stanna tog vi en rövare och drog upp Runnö 22:an (1,5 ton) med detta släp och körde de 1,5 milen hem. Ekipaget uppförde sig bra, enda problemet var att kultrycket blev alldeles för stort eftersom vi inte hade tid att justera båtens läge i längsled (kö vid upptagningsrampen). Märktes på stödhjulet att det inte riktigt gillar belastningen, men dragstången står på pallbock för vintern. Till nästa år blir det nog ett kraftigare släp.
  2. Nu är hon upptagen och inbackad mellan vårt och grannens hus. Låt vintern komma!
  3. Hittade denna på Marketplace, hämtade upp den utan att ägaren var på plats. Hittar ingen typskylt eller prägling någonstans. Väldigt simpel konstruktion på sidostöden, som bara är 2 mot normala minst 4. Förra ägaren hade haft en båt på 6,4 meter och 1250 kg på den, undrar om trailern är lite underdimensionerad för den vikten. Någon som känner igen?
  4. Tack alla ovan för bra synpunkter. Detta med snötyngd blev ju väldigt aktualiserat iom veckans kanon av blötsnö. Har inte kunnat ta mig ut för att se hur kapellet påverkats, men en likadan båt ligger på land på marinan otäckt år efter år och tycks ha kapellet intakt. Men detta med isen kanske får avgöra saken. Om, även om det bara är ett om, isen orsakar skador på skrovet så sjunker båten och är värd 0 kr. Bättre då att ha den på land, om än otäckt. Får ta hjälp av starka kamrater 😊
  5. Frågan har säkert diskuterats tidigare men nu har jag några specifika förutsättningar och skulle bli glad för input, som säkert kommer vara både för och emot. Har en kabinbåt på 6,7 meter med en utombordare från 1991 på. Köpt för 40 000. Inga skrovgenomföringar. Kapell. Det enda som sticker ut från skrovet är propellern till loggen. Båten ligger i en innanvik i Stockholms skärgård. Kommer säkert bli is under några veckor. Har en trailer att ta upp båten med, men är handikappad av dålig hälsa, så att köra med 30-släp en dryg mil till marinan, veva upp båten på trailern, justera och förankra med spännband, köra tillbaka och backa in den mellan två garage med 15 cm över på var sida. Det skulle ta mycket energi som kan ta 1-2 veckor för mig att återhämta mig från. Tidigare har jag fått hjälp av fru och släkting att bygga täckställning men det är tveksamt om det blir så i år. Så det enda som är vunnet med att ta upp den är att den inte riskerar att skadas vid islossning. Bottenfärgen är helt suverän och har skyddat från beväxtning tre säsonger på rad. Har solpaneler på 70 W som ger lite underhållsladdning. Tidigare år har båten, på grund av nämnda hälsoskäl, inte kommit i sjön förrän mitten/slutet av juni, vilket ju ger en kort säsong. Ligger den i över vintern kan vi åka ut i april med dynor och andra textilier och kasta loss. Har fått OK från marinan att ligga i över vintern, men det är på min vanliga plats utan någon omrörare. Det känns fel i kroppen, är uppvuxen i en familj där man tar upp och täcker båten varje höst, punkt slut. Men är risken för slitage eller skador tillräckligt stor för att motivera allt arbete i mitt fall?
  6. Tog upp en Krabat 740 som väger 2,1 kg plus en best till boogievagn som vägde minst 500 kg med en V70. Tyvärr så var det så pass sent på året att det var snö som underlag, så det funkade inte pga den låga däckfriktionen. Slutade med att vi kopplade en bogserlina från V70:n till ytterligare en bil som stod längre upp där det inte sluttade, och tillsammans räckte det. Med torr asfalt som underlag hade det med säkerhet funkat med endast V70:n.
  7. Ska bli spännande om ni får grepp om bränsleförbrukningen. Men motorn låter ju bra. Undrar dock hur det skulle funka med en diesel på något lägre effekt. Vi utgår från Dalarö så både Mysingen och Nämdöfjärden kan vara en utmaning för vår lilla insjöbåt om det går sjö.
  8. Kul! Än så länge är vi kvar i Runnö 22:an. Blev ingen sjösättning 2021 av olika skäl. Har du lite info om ert exemplar av Columbina? Motor, bränsleförbrukning. Hur den går i sjön/tål sjögång etc.
  9. Release-skruven påverkar, enligt instruktionsboken, endast tilt-cylindern, men inte trim 😬
  10. Tack, sent omsider, ska ni ha för svar. Det visade sig att den draglänk som gått av var något som tidigare ägare hade svetsat ihop själv för att få maximalt utslag. Kom med tumstock fram till att en vanlig rak draglänk, som bla. Biltema saluför, också skulle funka. Passande nog låg en dylik ute på Blocket på Kungsholmen, så jag fick leverans hela vägen fram till Pålsundsbron. Ibland ska man ha tur 😀
  11. Hej, Motorn till power trim- och tilten har lagt av. Från början i fullt nedtrimmat läge vilket är rätt OK ur effektivitetssynpunkt för den här båten. Men kunde förstås inte låta bli att ge mig på det, trots semester och allt. Så med bypass-ventilen för tilten utskruvad fällde jag upp motorn manuellt. Då trycktes förstås trimkolvarna ut, troligvtis pga kvarvarande tryck. Så nu lutar motorn hopplöst för mycket även när den får ligga med sin egen tyngd på kolvarna. Hade varit nöjd om jag kunde få tillbaka motorn till max nedtrim igen och ta itu med den defekta motorn efter upptagning i höst. Finns det något trick för att kunna pressa tillbaka trimkolvarna? Någon ventil som kan öppnas utan att olja rinner ut och vatten in?
  12. Hej kära båtvänner. Erfarenheten säger mig att det är här om någonstans jag kan få en snabb lösning på detta problem. Draglänken (eller styrstaget?) på min Johnson 120 gick av precis när vi skulle in i Hammarbyslussen från Saltsjön. Fick ställa mig på badbryggan och dra direkt i motorn medan hustrun skötte gasen. Ligger nu nödförtöjd vid Årstavikens båtklubb. Var kan jag få tag på en reservdel i Stockholm? Ju närmre Södermalm desto bättre. Staget ser ut enligt bild och mäter uppskattningsvis 25 cm längs den tjockare delen. Behöver förstås inte vara en originaldel, utan funkar med generisk ersättare.
  13. Dessvärre sticker utombordaren ut för mycket för den lösningen. Men tack för tipset!
  14. Har en lite mindre motorbåt på 6,7 meter (Runnö 22). Gillar, trots båtens grundgående, möjligheten att svaja ifred och ro in till land. Kul för barnen att kunna ro runt lite i naturhamnen också. Hade tidigare en fin liten Sportyak som fick plats alldeles utmärkt på akterhyttens tak, men tyckte att det i längden blev lite bökigt att hala upp den varje gång det skulle köras i planingsfart. Nu är jag på jakt efter något i samma blygsamma storlek men och uppblåsbart som håller för att bogseras i dryga 20 knop - och kanske rentav extraknäcka som ring för ungarna att åka i. Om det inte vore för att de är så klent gjorda så skulle en badbåt från Biltema duga för själva rodden. Någon som har tips på mer hållbart alternativ?
  15. Fjord 26 var inte dum! Men med hänsyn till vikten (3 ton) undrar jag om den går att få särskilt bränslesnål.
  16. Haha, ja den ska väl helst gå i sjön Runn där den är tillverkad Grym båt i övrigt ska dock sägas, har aldrig sovit så bra som i förpiken på denna, som dessutom har mysig träinredning rakt igenom. I alla fall, 20 knop eller strax över duger gott.
  17. Efter 20 år som seglare blev det förra året en Runnö 22. Underbar frihetskänsla att sitta under bar himmel och känna vinden i håret och susa fram längs bekanta seglingssträckor - fyra gånger snabbare än man är van vid. Och med motorn uppfälld "flyter man på daggen" och kan ta sig in och få en plats för sig själv i princip överallt. Så ja, biten av motorbåtslivet. Dock går Runnön lite för stötigt för att plana de utskärsvatten vi helst rör oss i (Stockholms yttre skärgård) samt att bränsleförbrukningen blir ganska kännbar när man ligger ute så mycket som vi gör. Så nu letar vi liknande båt med skrov som tål lite mer sjö som drar mindre, helst så lite som under litern / distans. Ett snäpp större skadar inte heller. Verkar som att t.ex. Finnsport 700 med en modern fyrtaktare bak går att få ner under litern om man inte har allt för bråttom. Dock, med en fräsch fyrtaktare på lär försäkringspremien dra iväg våldsamt jämfört mot vad jag betalar för nuvarande 120 hk Johnson från 1991 (1 500:-/år). Är placerad perifert i en stor marina dessutom, så det finns en reel risk att bli av med motorn (hände båtgrannen förra året). Därmed blir inombordare intressant, men helst diesel. Och därmed går Finnsport bort. Som synes är det akterruff som gäller. Flippern ska gå att få ner nästan till litern med en dieselinombordare. Dock verkar förarplatsen vara mer instängd på Flippern, även om det finns luckor. Ligger också högt i pris. Snubblade över modellen Tollare Columbina (stavas ibland Colombina). Den ser i mångt och mycket ut att svara mot vad vi söker. Helt öppet vid förarplatsen med kapellet nedfällt. Hygglig i sjön och inombordare. De allra flesta verkar dock vara bestyckade med ganska kraftiga V6:or eller V8:or på upp till 250 hk, och någon skrev på ett forum att han hade svårt att komma under 2,8 liter/distans med sin (!) Så frågan är vad man kan räkna med om man hittar en med en inte allt för gammal diesel? Liter röriga funderingar här men det brukar alltid dyka upp en massa bra och klargörande synpunkter i svaren. Tack på förhand.
  18. Yes, den går jättefint (förra ägaren var mekaniker) och jag litar på den. Och jag håller med, ingen mening att trycka upp Runnön över 25. Tycker överhuvud taget det är stötigt att köra den i planingsfart när det är sjögång. Jag upplever att den börjar gräva ner sig just under 22 knop och försöker ligga just där över. Men du marschade 20 knop i full planing?
  19. Helt sant! Dock tänker jag en begagnad 4-takt från sådär 2002 för 45 000. Då blir det bara soppa för 25 000 emellan om jag får 20 000 för Johnson 120 hk. Och jag räknar 18 kr/liter eftersom jag är tvingad att tanka på sjömack. Lite handlar det också om att man känner sig som ett as när man glider in i en grund naturhamn och vet att 30% av soppan sprutas rakt ner i sjön.
  20. Säkert har detta diskuterats förut och jag tar gärna emot hänvisningar till andra trådar. Dock skulle jag bli väldigt glad för synpunkter och troligt utfall på just min setup. Nybliven ägare till en Runnö 22 som jag är mycket nöjd med - bortsett bränsleekonomin. Det sitter en Johnson 120 hk från 1987 på som går som ett skott och drar drygt 1,62 l per sjömil. Hur mycket skulle det gå att få ner bränsleförbrukningen med t.ex.: 1. 4-taktare från tidigt 00-tal på 115-120 hk? 2. Modern 2-taktare med direktinsprutning 115-120 hk? (Finns det ens sådana?) Hur mycket mer vikt lägger en fyrtaktare med samma effekt på? Och skulle det vara lämpligt att gå ner i motorstorlek? Båten maxar 30 knop och marschar fint kring 22. Vet att andra kör sina Runnö 22:or med så lite som 80 hk, men vet inte hur det funkar med många ombord. Tack för svar.
  21. En liten uppdatering för er som engagerat er i denna tråd. Besökte Brakmaren inte långt efter islossningen, och då syntes inte båter längre. Med största sannolikhet ligger den på botten där. Så slutade den historien.
  22. Suck, detta verkar vara en återvändsgränd. Garmin i Billdal har lagt en stor blänkare på sin web om att de inte tar emot service-artiklar utan ett RMA-nummer längre. Men bra att detta kom upp, med risigt kundbemötande. Ska se om jag kan hitta någon i grannländerna. Och om någon sitter på en Nexux Depth B3 ekolodsenhet så vet ni vem som behöver den...
  23. Får en förvirrad själ fråga om råd. Har en Silva Sea Data med ekolodstransducer som det står Nexus på som behöver servas. Nobelius jobbar inte med dessa märken. Ringde Nexus i Bromma, som numera kallar sig Garmin, men de sa att den där får du skicka till Göteborg. Finns det verkligen ingen som tar sig an detta i STHLM, och i så fall, vem i GBG är det som gör det? Tack
  24. Hej, Kapar tråden för en annan Wallas 1800-fråga. Var lite oförsiktig när jag skulle byta spiral och veke, och råkade bända loss lödningen där bränsleröret ansluter till brännkoppen. Se bild. Tips för lagningsmetod? Hårdlödning? Något jag inte behärskar (än).
×
×
  • Skapa nytt...