Gå till innehåll
måndag 29 april 2024
Tess

Tömma block o knän?

Rekommendera Poster

När jag konserverat min sjövattenkylda 4.3L  Mercruiser. Har jag alltid börjat med att tömma ur knän och block. Därefter fyllt på med glykol via spolmuff. Varje höst är det samma problem med att lossa bultar (svåråtkomligt) och de blå vingmuttrarna av plast under knäna (går ofta sönder och ännu mer problem uppstår).

Nu till min fråga. Istället för att tömma ur systemet på vatten, skulle det räcka med att ta bort termostaten (för att slippa varmköra) och sedan fylla med glykolblandning via drevet tills blandningen gått runt och man ser att det kommer ur drevet igen?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Svar nej. Du riskerar alltid en vattenficka. Töm block och limpor, kör igenom glykol, töm block och limpor i med pluggarna. På så sätt lägger sig glykolen som en skyddande film och du har ingen frysrisk. Vi gör det på samtliga båtar och under 50 år har ingen motor frusit, Att ha glykolen kvar ä rätt vanligt men en onödig risk, Ibland har glykolen bara passerat på ena sidan och sedan kan igentäppta kylkanaler ställa till det. Dra inte åt de blå plastpluggarna för hårt så är det inga problem (vanligt fel) o-ringen tätar och håller pluggen på plats ändå, eller byt till mässing

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

OK, tänkte väl att det inte skulle vara så lätt sad.  Men det måste väl vara lite bättre allafall att ta bort termostaten, än att låta den sitta kvar då den inte är öppen när man kör igenom glykolen?Även om det inte är 100-procentigt.

Drar de blå pluggarna bara för hand, men går tyvärr inte att lossa igen för hand efter en säsong. Kanske är bättre att ersätta med en bult istället.

 



Senast ändrad av Tess | 03 oktober 2011 | 14:52

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min motor som är en 3.8L (vilket är samma block som 4.3L) har inte de blå vreden under limporna. Jag gjorde så att jag lossade slangarna som går från värmeväxlaren till limporna och tömde ur dem på det sättet istället. På mina limpor är intagen på undersidan så allt som finns däri rinner ut.

I min tråd där jag undrade ifall man verkligen ska tömma ur limporna och knäna om man har färskvattenkylt system blev slutsatsen att det ska man inte göra utan det är bättre att låta glykolen vara kvar...det är inte lätt att veta vem man ska tro på...blush Tilläggas ska dock att jag inte tömde blocket eftersom det är ett slutet system med färdig glykolblandning.



Senast ändrad av Flintstone | 03 oktober 2011 | 19:15

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...