Gå till innehåll
fredag 19 april 2024

cain

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    9
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

1 Neutral

Om cain

  • Placering
    Kadett
  1. Jag har köpt en HA-102 från Kina för USD230 och den fungerar kalas och var lätt att konfigurera. Kör den mot Raspberry Pi via NMEA0183. Passade också på att köpa en GPS antenn som för USD30.
  2. För att få ner en nedladdad image, t.ex. Ubuntu Mate som jag gjorde, eller någon annan image, till ditt SD kort kan man använda Unetbootin, https://unetbootin.github.io/. Fungerar för Windows, Liux och Mac.
  3. Har en fast större skärm fastskruvad nere i båten som är kopplad till Raspberryn och jag använder VNC till en surfplatta ute i sittbrunn, det finns kanske andra sätt. Jag kör x11vnc och startar den med parametrarna -forever -nevershared så att VNC ska hålla sig vid liv annars verkar den stoppa när jag loggar ut från plattan. Till att börja med körde jag Raspbian med tyckte att den saknade funktioner som Ubunte Mate har, bl.a att man via menyer kan autostarta program som t.ex OPenCPN och VNC, men OpenCPN fungerade bra i Raspbian. Raspberry Pi 2 fungerar fint, men det är ju inte fel med lite bättre prestanda, funderar själv på att köpa en 3a. Man sparar en USB port då Wifi är inbyggd, så ska man köpa nytt så är väl 3an att föredra förstås. Då jag är lite allergisk mot Windows så kör jag Ubuntu hemma sedan 10 år men så klart att det går att fixa med Windows också. Instruktionerna finns på https://ubuntu-mate.org/raspberry-pi/. Glöm inte att expandera partitionen på minneskortet efter att du fått ned imagen, det gjorde jag.
  4. Finns på Jula för 200 Skr http://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/hemelektronik/datortillbehor/usb-kablar-och-adaptrar/usb-rs232-adapter-980885/ NMEA 0183 bygger på standard RS422 och en vanlig seriell PC bygger på RS232. Innan jag fick mitt system att fungera provade jag med ett par olika Seriel < - > USB converters och fick inte snurr på det, men med den dyra, 720:- kom det igång. Kört flera AISer med "julas" á 200:- till PCen. Troligtvis har inte din AIS normalstandard. Trueheadins AISer som är "marknadsledare har : 8.2 Teknisk specikation AIS RX YACHT 8.2.2 Ut data Hastighet : 38400 b/s (default) Format : NMEA 0183 PCnav1234.JPG http://lasselundell.se/ais.html Shit, när jag tittar noga i specen för min AIS ser jag att den supportar både RS232 och RS422, jag gav upp för tidigt, skulle ha provat mera. 520:- down the drain. :-)
  5. Finns på Jula för 200 Skr http://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/hemelektronik/datortillbehor/usb-kablar-och-adaptrar/usb-rs232-adapter-980885/ NMEA 0183 bygger på standard RS422 och en vanlig seriell PC bygger på RS232. Innan jag fick mitt system att fungera provade jag med ett par olika Seriel < - > USB converters och fick inte snurr på det, men med den dyra, 720:- kom det igång.
  6. Min fråga i början av tråden har fått sitt svar men den där NMEA->USB tyckte jag verkade intressant. Hur fungerar den? Skapar den endast en RS232-port i raspen eller har den någon form av NMEA-intelligens inbyggd? NMEA 0183 bygger på standard RS422 och den converter jag nämner ovan omvandlar NMEA 0183 < - > USB, den har alltså NMEA-intelligens inbygd. Det krävs dock drivrutiner i operativsystemet vilka kommer med på CD till Windows och MAC, i Linux finns drivrutinerna redan installerat.
  7. Jag köpte en AIS Transponder, Matsutec HA-102, på Alibaba.com för 230$ plus moms och frakt, och kopplade den till Raspberry Pi 2 med OpenCPN. Fick också investera i en NMEA-USB converter för 720:- på Marinwebben.se. Med ett sådant system behöver du ingen VHF med AIS. Jag vill ju också synas och har letat efter VHF med AIS Transponder men inte hittat någon så därför byggde jag ihop ett system själv och det blev också faktiskt ganska billigt.
  8. Hej OPenCPN har ju kommit med 4.2 och finns i Ubuntu repository så den kör jag nu. Min AIS Transponder har kommit och via Digital Yacht Smartkabel NMEA-USB kopplat den til Raspberry Pi 2 och det verkar fungera bra, jag kan se några båtar i Göteborgs hamn trots att jag sitter hemma med grejorna en bra bit upp land. Configuration som helhet: Raspberry Pi 2 med Ubuntu Mate som operativ och OpenCPN 4.2. Matsutec HA-102 Transponder, köpt direkt från Kina, via Alibaba, koplad via NMEA-USB omvandlare. X11vnc server i Raspberryn så att jag kan från valfri client koppla upp mig mot den. Som client i surfplattan Remote Ripple. Bara standardprodukter, ganska billigt, inget hemhack och det hela verkar kanon. Nu ska det hela ner i båten.
  9. Jag håller just på att sätta ihop Raspberry Pi mod 2 med OPenCPN. Povade först med Raspbian som operativ men saknade en del tillbehör. Stoppade därför in Ubuntu Mate för Raspberry och installerade sedan OpenCPN med automatstart, Fungerar kalas. Raspberryn och skärm kommer att monteras nere i båten. För att kunna komma åt OpenCPN trådlöst från sittbrunn har jag installerat tightvncserver, som också automatiskt startar vid boot och som VNC client i en Androidplatta använder jag Remote Ripple. Fungerar kalas. Som GPS kör jag med en GPS puck BU353. Och hela paketet fungerar klockrent. Nu väntar jag på min AIS Transponder som också kommer att kopplas på Raspberryn. OPenCPN har nu kommit ut med beta 4.1.1301, se facebooksida opencpn, med möjlighet att välja olika språk däribland svenska. Ladda ned den och provkör. Vill ni hjälpa till att översätta så registrera er på crowdin.com och leta reda opencpn och hjälp gärna till, särskilt plug ins finns det att göra. Med Ubuntu Mate i Raspberry får ni en PC med allt vad en PC kan ha i sig och den är mycket strömsnål. Jag köpte också från http://swag.raspberrypi.org/deras Wifi dongle för £6 plus £4 i frakt, kom hem i brevlådan och vara bara att plutta in och den funkade direkt. Det här systemet är skitbra och kommer bara att bli bättre och bättre och dessutom mycket billigt.
×
×
  • Skapa nytt...