Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024

patnas

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    21
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av patnas

  1. Jag har ingen speciell utrustning i båten som är krävande, ingen kyl, beredare eller liknande. Jag har en gammal wallas 1800 som jag inte provat ännu. Motorn får jag glödga säkert ca 20 sekunder innan jag kan starta den då den är kall, startmotorn verkar vara på 4 hk enligt instruktionsboken till lastbilen. Glödlamporna i taket har jag bytt ut till LED som är på 2-4W st, lanternorna ska jag byta till LED mest för att dom är hållbara men även strömsnål. Jag kommer installera några fasta usbuttag från biltema som jag kan ladda telefon och surfplattan med. Jag har köpt en del saker från biltema, det återstår att se om man får ångra sig. Jag kommer inte riva ut allt, jag kommer ta bort onödigt som inte används och byta ut eller bara dra om kabel för kabel.
  2. Den gamla kasettbandspelaren ska jag ta bort, även plåtlådan som är där ska bort för den innehåller en gammal Vhf som ej fungerar. Svarta "slangen" till höger i bilden ska jag montera bort för det är en wire till en gammal logg som rasslar och låter. Loggen är en gammal modell med propeller under båten som jag kommer få plasta igen hålet efter.
  3. Jag har tittat på en bild någonstans som har dessa kanaler i sin båt och jag har funderat på dessa själv. Jag har köpt flexslag och fästen på biltema som jag tänkt dra runt båten så att kablarna inte ligger i ett virrvarv.
  4. Propelleraxeln skar lagret på , men jag har löst det i vinter nu. Axeln är hemmabygge samma med "stävlagret". Det satt 2 axiallager på axeln som tog skada av vattnet, jag har köpt nya och passade på att köpa nytt stödlager också. Bilder i länken https://www.dropbox.com/sh/afwmk5omtzdog2z/AAAewm4en-CA1JoKdyIRiHULa/Insida?dl=0
  5. I instruktionsboken till lastbilen som motorn suttit i så står det om batteri: 12v 110Ah 490A
  6. Hej Jag tänker börja byta ut mitt elsystem på min båt nu under våren och har en del funderingar. Anledning till att jag vill byta ut är att det hänger kablar överallt och ingen ordning, kablarna som är dragna är nog sedan båten byggdes någon gång på 70-talet. Det finns ingen huvudsäkring. Huvudströmbrytare och batterifrånskiljare finns däremot. När jag förra sommaren monterade in en batteriladdare så vart jag tvungen att lämna batterifrånskiljaren på "All" för att alla batterier ska laddas från bryggan, detta gäller även då jag är under gång och generatorn laddar batteri. (länk till frånskiljaren http://www.watski.se/Batterifranskiljare-11M1H ) Behöver man använda sig av en batterifrånskiljare? Ersätter ett skiljerelä denna funktion? Hur har ni på era båtar? Jag har funderat på att köpa en grundsats från skyllermarks, och på deras kopplingsschema så verkar det inte finnas en frånskiljare, inte heller huvudströmbrytare vid batteri. Jag ser även att det finns en huvudsäkring på plus till generator och startmotor, hur ska jag vet vilken storlek det ska vara på den säkringen? I min båt så sitter det en gammal marinkonverterad Hanomag dieselmotor på 80Hk från 1969-1970. Det är gamla batterier i båten och olika märken olika Ah, jag funderar på att köpa tre nya fritidsbatterier. Kan man ha fritidsbatterier till start eller ska det vara ett speciellt startbatteri? Eller är det för klent på denna motor? Generatorn är på 45A om jag inte missminner mig, skulle vilja byta till lite större men det är väldigt begränsat med plats. Länk till bilder på min båt https://www.dropbox.com/sh/afwmk5omtzdog2z/AACIeUvMTlKAgpfjdO8_wPt6a?dl=0 Jag kommer nog med en del fler frågor framöver då jag är ganska ny när det gäller båtar.
  7. Jag har köpt dessa för att montera i båten http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/El/USB-uttag-43221/
  8. Hej När jag var ute på en tur med min båt så fick jag ett fruktansvärt oljud i propelleraxeln. Nu har jag demonterat axeln och funderar över smörjningen till axiallager(dessa 2 hade havererat samt oljud i stödlager). Är det någon här som kan förklara hur man smort lagerna? Båten är ett hemmabygge från 70-talet Länk till blandade bilder på båten https://www.dropbox.com/sh/p25osmfm408xl4s/AAC4ltmurTpHz5RUB8-TYm04a
  9. Jag har nu varit ute med båten några svängar och allt har fungerat bra tills förra veckan då jag fick ett riktigt illa lagerljud från propelleraxeln. Jag har nu tagit upp båten på land och plockat lös axeln, 2 axiallager är slut samt ett stödlager. https://www.dropbox.com/sh/p25osmfm408xl4s/AAC4ltmurTpHz5RUB8-TYm04a
  10. Jag köpte Marine Navigator från soltek.se till min gamla Samsung galaxy tab 10,1 i våras. Jag tycker den fungerar bra det lilla som jag nu provat den. Jag är visserligen ganska ny på sjön och har inte så mycket att jämföra med sedan tidigare.
  11. Tagit lite fler bilder på axeln på insidan, jag har tagit bort locket på mässingsröret som sticker upp och det var torrt. Jag chansar och fyller på sae80 i den. Bilder https://www.dropbox.com/sh/a2uvu998mxhiuy6/WY8-WyAg_0#/
  12. Tackar för den Thomas. Jag kommer snurra på några varv med vulktejp och se hur det håller i sommar. Jag är ganska ny när det gäller båtar med inombordare och dess drivlinor. Båten är amatörbyggd någon gång på 70-talet av någon i Umeå. Har en hel pärm med dokumentation på bygget, en hel del var handlat från Rodahl. Tyvärr finns ingen dokumentation om propelleraxeln.
  13. Jag har fått svar från Rohdahl och dom skriver att det är inte en Rodahlaxel. Jag vet inte vem som svarat, det fanns ingen signatur.
  14. Okej jag gör det imorgon. På en av bilderna så sticker det upp ett mässingsrör med lock, vet du vad det kan vara? Jag är inte säker men jag tror det är ovanför stävlager, Det verkar vara vatten eller olja runt röret.
  15. Det verkar vara massa vatten nere vid axeln så det blir nog att renovera axeln. https://www.dropbox.com/sh/a2uvu998mxhiuy6/WY8-WyAg_0
  16. Ja jag har inte hittat en enda som har denna lösning. Däremot så hittade jag en bild på en axel som liknar den som sitter i denna båt, det kan vara en Rodahlaxel.
  17. Hej Är det någon som vet hur detta lager fungerar? Är det ett oljesmort lager? Jag har googlat runt och kan inte hitta liknande lager eller liknande tätning på utsidan. Det är en spricka i tätningen som sitter där och den behöver bytas, vet bara inte vart man köper den eller vilket fabrikat det är.
  18. Ja jag vet inte vad som hände med länken, men här kommer en ny http://www.glen-l.com/designs/outboard/squirt-bom.html, Oak refers to white oak (red oak being more subject to rot). Mahogany refers to African, Honduras, or Phillipine-dark red varieties. Spruce refers to Sitka spruce and is used when minimum weight is desired. Plywood must be either marine or exterior grades, interior grade is not acceptable. CHECK ALL SIZES TO THE WORK PRIOR TO CUTTING. Abbreviations used are: Mahog = mahogany; SP = spruce: DF = Douglas-fir, PW = plywood, MAR = marine, Ext = exterior. Senast ändrad av patnas | 21 juli 2011 | 16:24 Senast ändrad av patnas | 21 juli 2011 | 18:10
  19. Nej det har du rätt i men jag har inte så nära till marinklassad plyfa, skrovet kommer med all sanolikhet målas som denna kille gjorde http://drewsboatsquirt.zoomshare.com/1.shtml/Squirt. När jag ska leta efter virke till spant och övriga detaljer, vad ska jag då tänka på? Senast ändrad av patnas | 20 juli 2011 | 22:16
  20. Hej alla! Jag har beställt ritnigar och beskrivningar till en båtmodell som heter Squirt från www.glen-l.com Jag är amatör när det gäller båtar och termer inom marina livet. Jag har alltid velat bygga en båt, visserligen en lite större som man kan sova i över helg och någon vecka, men har bestämmt mig att börja med Squirt, som är drygt 3 meter lång(10 fot tror jag). På denna länk https://www.boatdesigns.com/10-Squirt-runabout/products/360/ så kommer man till listan av material som behövs till båten. I texten till bill of materials så står det att annat virke kan användas om det har varit framgångsrikt i ert område.(eller något liknande) Kan någon hjälpa mig med att ge exempel på vilket material som jag ska använda för var del, jag vill inte att priserna spårar ur allt för mycket. Jag hade tänkt att använda merantiply, men har läst både enormt bra och enormt dåligt om detta. Jag kommer att använda epoxy och väv till båten.
×
×
  • Skapa nytt...