Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024

Cruise

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    22
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Cruise

  1. Undrar om här är någon som äger eller har ägt en Helmsman 26 och kan ge lite allmänna omdömen om båten, positiva och negativa saker samt eventuellt svaga punkter som man bör kolla extra nog på en sådan?
  2. Tack för infon, stämmer bra att bilden är från Norra Hamnen
  3. Någon som har koll på vilken modell av segelbåt det här är?
  4. Tack, provade söka på kapellrör och det hjälpte
  5. Någon här som på egen hand har införskaffat bågar till ett sittbrunnskapell och vet vad för material som kan användas för detta och var det kan inhandlas någonstans. Hittade ett äldre inlägg om samma ämne men tyckte inte att den som frågade fick några konkreta svar så jag hoppas på bättre tur
  6. Har själv inte köpt någon båt tidigare så det kanske är helt normalt att man erbjuder säljaren ett pris som ligger 20-25% under det utannonserade om man är intresserad. Jag tycker att de riktpriser som jag nämnde känns ganska vettiga för respektive båt av för någon av de sista årsmodellerna i bra skick och med den viktigaste utrustningen. Om jag jämfört detta med de annonser som ligger ute just nu på Blocket finns det några enstaka 77:or som kan matcha mina kriterier och inga 68:or.
  7. Generellt tycker jag att man ska pruta ner priset ordentligt. Om det enligt säljaren finns förbättringar/underhåll som inte kan styrkas med kvitton eller på annat sätt så ska man inte heller betala för den. Då slipper man också bli besviken i efterhand. Såg nyligen en annons på blocket där rubriken nämnde nya segel men inne i annonsen står det att dessa är från -08.
  8. Om man tittar på vilka priser som många på Blocket begär för sina båtar verkar de inte inse hur marknaden ser ut. Hörde t.ex. det här inslaget på radio som verkar ge en hint om att privatpersoner annonserar ut sina båtar ca 20-25% över marknadspris: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4515840 Själv funderar jag på en Maxi 68 eller Maxi 77 med kravet att de ska vara någon av de sista årsmodellerna samt vara i bra skick och hyfsat med utrustning. Rimligt pris kan jag tycka är ca 35 000:- för en Maxi 68 och 55 000:- för en Maxi 77 som uppfyller dessa krav. Tittar man på annonserna på Blocket så är det ytterst få annonser där priserna ligger på en sådan nivå. Undrar om det är någon som köpt en sådan båt på senare tid och vilket pris ni betalade jämfört med det utannonserade? Intrycket man får är att det går ungefär 10 båtar per presumtiv köpare så priserna borde vara på väg ner ganska ordentligt.
  9. Humor på hög nivå . Lyckades inte ladda upp bilden tidigare av någon anledning men har nu länkat till den i första inlägget.
  10. Undrar om det är någon som vet vad det är för märke och modell på den här segelbåten? http://privat.bahnhof.se/wb785294/img0054.jpg Senast ändrad av Cruise | 26 januari 2011 | 20:49
  11. Lånar den här tråden för en fråga kring det här med de olika årsmodellerna. Om vi säger att båtarna i övrigt är jämförbara i fråga om skick och utrustning. Hur stor är en rimlig prisskillnad mellan de olika årsmodellerna? T.ex. Årsmodell 75-78: 10 000:- jämfört med motsvarande båt av årsmodell 72-74 Årsmodell 79-82: 25 000:- jämfört med motsvarande båt av årsmodell 72-74 En annan fråga är också om hur bra en båt av årsmodell -77 med blå skylt är och ifall det är någon större nackdel med den svarta masten jämfört med seldénmasten?
  12. Ditt huvudspår verkar vara många av de båtarna som jag också funderar på. För egen del ligger dock projektet längre fram i tiden eftersom jag måste skaffa båtplats först men intressant att läsa dina synpunkter. Speciellt det här med Maxi 68 vs 77. Såg att du nämnde Monark 700 som jag också tycker verkar intressant. Har du haft möjlighet att titta närmare på den modellen?
  13. Cruise

    Sunwind 20 Mk2

    Någon här på forumet som äger eller har ägt en sådan båt? Undrar lite vad ni tycker om den och hur utrymmet i ruffen är. Hittar t.ex. ingen information om ruffhöjd. Det jag har fastnat för när det gäller båten är att jag gillar utseendet, gäller modellen Mk2, samtidigt som den ska vara en bra seglare men ändå väldigt stabil vilket borde passa en nybörjare som mig alldeles utmärkt. Problemet är att utbudet av begagnade såna här båtar verkar väldigt begränsat. Dem verkar inte heller vara speciellt mycket utrustade med bra tillbehör i samma omfattning som t.ex. Monark 700, Maxi 68 eller Maxi 77.
  14. Det där med värmare tycker jag verkar vara bra om det finns. Kan vara bekvämt i början och slutet på säsongen och verkar kosta en hel del att skaffa själv. När det gäller elsystemet så får man intrycket av att många båtägare med äldre båtar själva har dragit om elsystemet på egen hand och att detta inte alltid är speciellt bra utfört. Finns det något bra sätt att kolla upp installationen när man tittar på en begagnad båt?
  15. Låt oss säga att man hittar en intressant mindre segelbåt typ Ohlson 22, Monark 500, Maxi 68 eller Maxi 77. Förutsatt att båten i sig inklusive segel, motor etc. är i bra skick. Vilka andra fasta tillbehör är bra att få med vid ett båtköp. Jag tänker då på saker som t.ex. Sprayhood, rullfock, sittbrunnsbord mm. Gärna då med utgångspunkt ifrån vilka som ni värderar högst rent funktionsmässigt och som underlättar livet ombord. M.a.o. vilka extra fasta tillbehör till en segelbåt är de bästa att få med vid ett köp av en segelbåt?
  16. Tack för infon. Tycker sittbrunnen ser förhållandevis bred ut på bilderna från din hemsida så det borde nog funka. Vad anser du om Kurt Gelins kommentarer? Betyg plus Pigg seglare, propra linjer, fast pentry. Betyg minus Enkelt utförande, vek, järnköl. Själv är jag ju inte så insatt men många verkar göra om och fräschar upp båten ganska ordentligt på insidan så det där med enkelt utförande känns kanske inte så intressant. Att båten är vek borde väl inte vara något jätteproblem även om man är nybörjare för den är väl ändå stabil i vattnet om man inte ger sig ut i dåligt väder. Någon skrev att det var extra viktigt med bra segel på den här båtmodellen eftersom den var vek jämfört med en mindre vek båt. Det här med nackdelen av järnköl har jag ingen aning om. Enligt Kurt Gelin så verkar Monark 700 vara en bättre seglare än Maxi 68. Jag lär främst segla i förhållandevis fint väder med lite vind så då antar jag att detta kan vara ganska viktigt.
  17. Hej Stream, Efter mer funderande så känns en Monark 700 väldigt intressant. Verkar som du har bra koll på den här båten och hoppas du kan hjälpa mig med några frågor: Tycker att sittbrunnen inte verkar vara så lång men ganska bred. Tror du att det finns tillräckligt med plats för att två personer ska kunna fiska samtidigt från vardera sidan på båten? Ruffen ser förhållandevis stor ut. Vet du hur måtten på denna är jämfört med t.ex. Maxi 68 och Ohlson 22?
  18. Tack för alla svar jag fått så här långt. Det känns som jag har lyckats resonera mig fram till tre huvudkandidater: Maxi 68, Monark 700 (verkar vara ett bra alternativ som jag glömde ta med), Maxi 77 (lite lyxigare alternativ). Alla de här tre båtarna verkar ha ganska stor sittbrun och utrymme i ruffen för sin storlek. Både Maxi 68 och Monark 700 har partialrigg. Senast ändrad av Cruise | 21 augusti 2010 | 10:59
  19. Monark 700 har jag faktiskt kollat lite på också. Du har nog rätt att den bör vara med på min lista över intressanta båtar.
  20. Visst kan en Maxi 77:a också vara ett alternativ. Urvalet av begagnade båtar är ju ganska stort och priset behöver inte bli så mycket högre än för en Maxi 68:a samtidigt som man får en större och bekvämare båt. Är mest att 77:an har mastheadrigg vilket många verkar tycka är en nackdel jämfört med partialrigg. Själv har jag ingen aning om det är något större problem. Din båt var väldigt fin. Har du någon aning om hur stor skillnad det är utrymmesmässigt i sittbrunn och ruff mellan 68:an och 77:an?
  21. Hej, Funderar på att köpa en mindre segelbåt ca 6-8 meter och skulle behöva lite synpunkter från experter. Tänker främst använda båten i Skälderviken med möjlighet att vid fint och lugnt väder även segla över till Danmark samt kortare dagsturer både söderut mot t.ex. Höganäs, Helsingborg och norrut mot t.ex. Torekov/Hallands Väderö, Båstad. Viktigt är så klart att båten är lättseglad eftersom jag är nybörjare och enkel att hantera. Vill att där ska finnas ganska gott om plats i sittbrunnen för två vuxna men möjlighet att vara fyra vuxna vid behov. Det ska också vara förhållandevis gott om plats i ruffen och jag har ju insett att utrymme för en porta potti skulle vara praktiskt. Har också tänkt att man ska kunna sitta två personer och fiska när båten driver omkring. Dessa båtar tycker jag verkar intressantast (har dock bara läst och sett dem på bild). Ohlson 22 Verkar passa bra för mina behov men har mastheadrigg vilket verkar vara en nackdel jämfört med partialrigg. Annars verkar den här båten ha gott om plats i sittbrunnen och i ruffen. Enligt vad jag läst verkar där också finnas en färdig plats avsedd för någon form av toalett. Den ska också vara ganska lättseglad men ändå inte alltför långsam. Sunwind 20 Något mindre och mindre plats i ruffen vilket är en nackdel. Vet inte hur det är med plats i sittbrunnen. Verkar också finnas två olika modeller. Någon som vet vad skillnaden är på orignalmodellen och den senare Mk 2? Annars verkar det vara en väldigt välseglande och förhållandevis vacker båt men kanske inte lika praktiskt som den ovanför. Maxi 68 Verkar ha ungefär samma fördelar som Ohlson 22 men med partialrigg. Man gjorde tydligen också lite bra förändringar på båten kring 1978/1979 så en senare modell verkar vara att föredra. Enligt kommentarer verkar den dock vara en sämre seglare än de andra två båtarna men är kanske mer praktisk? Känns dock som denna är lite dyrare än de övriga två när man tittar runt även om det inte handlar om några större summor. Hoppas någon som har erfarenhet av någon eller flera av de här båtarna kan komma med lite synpunkter på vilken som kan passa mig och mina behov bäst. Just nu känns det som Maxi 68:an verkar lämpligast.
×
×
  • Skapa nytt...