Jump to content
Friday 26 February 2021

BlueCharm

Medlemmar
 • Content Count

  26
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by BlueCharm

 1. Stort tack för alla svar, nu har jag fått lite idéer på vad man kan göra - toppen! Det är ingen specifik båt på g just nu men jag vill köpa något i stil med Yamarin 50 SC eller Yamarin Cross 53 BR/CC för fiske samt familjeutflykter. Vill vara förberedd om jag ser någon bra annons, därav frågan. Tack igen!
 2. Hej, Säg att jag bor i Stockholm och hittar en 5 m motorbåt med 30-kärra i Sundsvall (38 mil, brrr). Kan man sega sig hem med den - hur då isåfall, vilka slags vägar? Eller hur gör man för att få hem båt och trailer? Om det bara rörde sig om 15 mil och man har tiden för det, skulle det gå? Om man köper en båt helt utan trailer, kan man då hyra en trailer typ över dagen för att få hem båten? Som ni hör har jag ingen koll på detta alls men vill veta om jag ska begränsa mig till att leta inom Stockholm etc... Tack!
 3. Hej! Vad är det för skillnader på dessa? Är det okej att köpa en 15 år gammal 5010 tror ni? Ska jag tänka på något speciellt vid köp? Tack!
 4. Hej Jan och och Anders. Tack för tipsen, ska försöka reka lite nu i helgen!
 5. Hej! Jag ska få en roddbåt med en liten motor på, har ni något tips på båtplats i Stockholm? Bor i Hammarby Sjöstad så gärna där i krokarna men även annat fungerar, helst söder om stan/Nacka. Ska snart mottaga den så behöver hjälp snabbt om det går! Var gör jag av den på vintern? Lika bra att fråga när jag ändå håller på... Har båtvana men är nyinflyttad i området och har dålig koll på hamnarna här. Båten ska användas till fiske och turer med familjen. Tack!
 6. Tack dingajollen! Jag misstänker detsamma då motorn och dess backläge funkar toppen om man drar ur kablarna och styr/gasar bakifrån. Kanske köper nya kablar då. Tack!
 7. Tack Bjaerven! Ska kolla till plaststoppen nästa gång jag åker till båten. Igår skruvade jag både växel- och gaskabel till maximalt uttänjt läge. Det kändes bättre med vaxlingarna men gav också en mycket högre tomgång. Om själva backen blev effektivare? Tveksamt! Kul att komma tillbaka till båtplatsen, slå av motorn långt innan för att inte braka in i bryggan, båten vrider då upp långsidan mot platsen och fastnar typ på två pålar och jag får grabba dessa med händerna och dra in mig, hahaha... Det är f-n inte lätt utan att kunna bromsa eller backa... Ser lagom proffsigt ut.
 8. Hej! Nej de sitter rätt och framåt kör man utan problem. Man kan även dra spaken till neutralt läge, men när backen läggs i så blir det ingen riktig fart i grejerna. Man trycker spaken maximalt bakåt och båten börjar då backa typ ett par meter i minuten (haha). När man ska lägga till vid båtplatsen får man köra sakta och sedan stänga av motorn 30m innan man, utan styrfart typ, får försöka sikta in sig mellan stolparna. Inte speciellt kul... Har googlat lite mer nu och det är förmodligen kablarna som är totalt utslitna på den gamla båten. Hur svårt är det att byta sådana?
 9. Ah, har glömt en viktig bit i pusslet. Om man kopplar bort de två kablarna fram och bak, och sätter sig bak vid motorn och kör/styr/backar så funkar allt som det ska. Det är alltså själva kablaget som inte är tillräckligt distinkt. Hur fixar jag detta? Tack!
 10. Ingen som har en liten tanke om detta? Vill försöka skruva lite imorgon men vet inte ens om jag ska skruva framme vid gasreglaget eller bak vid motorn eller någonting. Någon med en hjälpande tanke/tips?
 11. Och en bild på fästena vid motorn.
 12. Hej, jag har problem med farbrors gamla Fjord (8 hk utombordare) och tänkte fråga er kunniga om tips för att laga detta. Problemet är att man inte kan backa och därmed inte ens få stopp på båten, någon som är ganska jobbigt... När man verkligen drar gasreglaget i botten, bakåt, så får man en pytteliten kraft bakåt. Man skulle liksom vilja kunna trycka spaken en decimeter till bakåt men det går ju inte. Förstår ni? Det känns som att kablarna är för långa eller något sådant. Backen tar liksom inte. Nu har ju jag tummen mitt i handen men vill ändå göra något slags försök att laga det här. Vad kan jag göra? Vi har skruvat lite på kabelfästena bak vid motorn utan något direkt resultat. Lägger till två bilder så ni ser hur det ser ut. Megatack till er om ni hjälper mig lösa detta! Är så fiskesugen...
 13. Tack! Klart det är dyrt men absolut ingen dealbreaker om man som jag inte har bil och måste tanka på sjön.
 14. Christer, vad kostar förresten bensinen på en sjömack? (Vet att det är rätt dyrt.)
 15. Vilka fantastiskt bra svar, nu har jag redan mycket mer kött på benen. Mycket uppskattat, jag fick verkligen nytt hopp nu, tack!
 16. Oj vilket projekt det här verkar bli. Ska flytta till Stockholm city (lägenhet) under sensommaren och är väldigt sugen på att skaffa motorbåt. Den ska användas till fiske och bad och jag har siktat in mig lite på en Yamarin 50 SC, vad tror ni om det? Nu börjar jag dock inse att båtvalet är mitt minsta problem. Jag har ingen bil så jag behöver en båtplats nära stan/med bra kommunikationer, tips på det? Och hur gör jag med bensin? Kan ju inte släpa stora bensindunkar på tunnelbanan direkt... Tips på vinterplats? Ja ni hör ju, från att ha varit ett roligt båtletande har detta växt till ett jätteprojekt. Jag vill ju bara fiska lite! Hur skulle ni ha gjort med allt? Tack!
 17. Varfor inte bara ta med ett fiskespo och loda med ett drag/pilk? Se om draget dunsar i botten...
 18. Okej, tack for tipset! Japp, mycket moderna och stiliga.
 19. BlueCharm

  Drive Boats

  Är det någon testat eller äger en sådan här båt? Är de bra? Finns det någon bra testlänk eller dyligt? Tycker de ser fräscha ut! Tack!
 20. Kan det ha varit ett av de två tändstiften som gått sönder, och därav den abrupta fartminskningen? Att motorn liksom bara kan gå på halvfart? Några förslag? Senast ändrad av BlueCharm | 29 juni 2011 | 14:11
 21. Ska tillägga att jag faktiskt varit ute med farbror en gång innan och då gick båten bra, med gaspådrag och så. (Fast backen är dålig. Otajt liksom.). Självklart strular det när man är ensam.
 22. Hej! Jag är helt talanglös på moterer och båtar osv men när nu farbror köpt en gammal Herwa 15 fot med en 8hk Johnson på, så var man ju tvungen att testa. Tyvärr blev premiärturen jäkligt jobbig! För det första så hade jag problem med att dra igång motorn överhuvudtaget. Startsnöret var totalt stumt, så det gick inte att dra alls. Jag pillade med friläge, dödmansgrepp osv i typ tio min, sen helt plötsligt så gick det att dra igång motorn! Vad berodde detta på?! Provade en gång till senare på dagen och det var samma då. Är det bara att hitta friläget exakt på millimetern eller kan det vara något annat jag bör tänka på? Nåja. När jag väl lämnade hamnen gasade jag på i ca 500m, sen KLICK, så lade gasen av nästan helt. Kunde bara köra jättesakta! Vad hände här?! Ville inte bli liggande mitt ute på sjön så jag fick vända tillbaka, tuffandes, långsamt, långsamt. :S Sjukt jobbig första tur med båten, den känns ju totalt osäker. Dessutom är jag ganska orutinerad själv. Någon som har tips på varför startsnöret bråkade och vad som fick gasen att nästan dö helt? Luftventilen var öppen men jag märkte att uppumparblåsan på bensinslangen inte var hård när jag kom tillbaka. Men inte borde dessa grejer göra att färden får ett abrupt slut? Med typ ett klickljud? Just växel- och gasvajrar och gasreglage känns väldigt instabilt allting. Har allt med detta att göra? Backen går t.ex. att lägga i men man kan knappt ge någon gas, så det är svårt att få stopp på ekipaget på kort sträcka... Det går ju att skruva lite på vajrarna där bak men jag vet inte om det blir så bra. Mycket funderingar, är tacksam för tips! En sån här båt är det: http://www.blocket.se/skaraborg/Herwa_motorbat_i_Bra_skick_34215058.htm?ca=9&w=3
 23. Anders>> Mmm okej, I hear you. Om det nu blir någon båt så ska jag välja båtplats med omtanke. Får fråga runt lite och höra om de haft stölder innan osv. Christer>> Okej, då ska jag sikta in mig på en motor med 60hk och lära mig serva den själv. Och ja, absolut, en mindre miljöförstörande motor känns såklart väldigt mycket bättre! Tack för tipsen båda två! Mycket uppskattat. Det kanske kommer fler frågor en vacker dag.
 24. Hej allihop, tack så mycket för att ni tagit er tid att svara - mycket uppskattat! Det verkar som att man kan göra mycket själv och spara pengar där, vilket jag gärna gör. Tyvärr kan jag ju ingenting om allt det här så man får väl söka hjälp först och sen liksom jobba sig igenom allt som ska göras. Läsa och fråga här på forumet kanske. Försäkring verkar kosta runt 4.000kr. Sommarplats 2.000kr. Till vinterförvaring, måste båten stå inomhus eller kan jag ha den utomhus? Verkar vara stor skillnad på pris. Anders_St>> Det där låter ju helt bedrövligt, var skedde stölderna? Jag bor i Västerås. Vad skulle alternativen vara för mig tycker du? 2-taktare kanske inte gör så stor skillnad? Inombordare? Något helt annat? En segelbåt kanske! Återigen, tack allihop för hjälpen!
 25. Ja, jag funderar på att köpa båt (min första), men ju mer jag läser om båtägande desto mer avskräckt blir jag. Igår läste jag något om att man måste ge motorn service á 7.000kr årligen osv. Stämmer det där med motorservice förresten? Varje år? Skulle ni kunna ge en rookie lite hjälp med vad jag kan förvänta mig för utgifter? Det jag kommer på just nu är: Inköpspris, försäkring, bensin, båtplats sommar, båtplats vinter, service. Båten jag har på radarn är en Yamarin SC 50 med 50 eller 60hk Yamahamotor. Själva inköpspriset kan jag klara av men kostar det typ 30.000kr om året att äga den så blir det ju en annan sak... Jaja, jag vet att jag inte formulerat mig speciellt bra här men jag hoppas att ni ser vad jag är ute efter och kan ge någon bra kommentar. Tack!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy