Gå till innehåll
lördag 20 april 2024

Coffe83

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    26
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Coffe83

  • Placering
    Fänrik
  1. Bara för att förtydliga mig... jag anser ABSOLUT INTE att man enbart ska förlita sig på elektroniska sjökort, men jag anser ändå att de ska visa rätt... såklart jag inser att det inte går att få 100% rätt på en gång... men sjökort som visar konstant fel- det är verkligen inte ok.
  2. Tycker att det är väldigt intressant att det verkar vara så många sjökort som visar fel. Helt sjukt att man förväntas betala många tusenlappar för ett navigationshjälpmedel som inte funkgerar. Har tex läst att navionics ofta visar mellan 20-100m fel konstant, vad är egentligen poängen med att ha en plotter då? Då är det väl mycket smidigare och billigare att köpa en gps som bara visar Lo och La och läsa vanligt sjökort... dock verkar ingen klaga över garmins sjökort, utom utseendet då men det är väl en smakfråga... de verkar iaf inte visa fel vilket måste vara det viktigaste enl. mig.
  3. just ja, det kom aldrig fram nåt mail.... skicka igen till blaffz83@hotmail.com
  4. Många bra svar, det tackar jag för! Men jag sammanfattar: Den stora fördelen med 526 är att den är bättre i solljus och att den är lite robustare. Hållbarheten borde nog inte vara ett problem med 620 då dom marknadsför den som passande till vattenskoter... bara att reklamera om den inte håller tätt då. Just pekskärm och pris är ju rätt lockande med 620... hmm, svår nöt det här. man vill ju inte bli missnöjd...
  5. Hur menar du enklare än i dyra butiken? Det är ju ändå Bluechart eller?
  6. Funderar på att slå till på en GPS till sommarn och har kikat lite. Tittade lite på Allt för sjön och kom fram till att ca 5'' skärm är lagom. Först funderade jag på en Eagle pga priset men efter lite läsande här så får man ju kalla fötter, mycket kritik för felpositionering pga Navionics-korten och visst, en GPS är ett navigationshjälpmedel men om den visar rätt La, och Lo men fel på sjökortet så tycker jag att det är pengar i sjön. Garmin däremot tycks få bra kritik när det kommer till navigering och jag kikar lite på 526 och 620. 620 har både pekskärm, batteri och går att ta med sig på land.... dessutom är den en tusing billigare... varför skulle man välja 526:an? Synpunkter och tips (även andra märken och modeller) tas tacksamt emot!
  7. Kör med 60hk själv och min är en Uttern 510 med en vikt på 400kg (om jag inte minns fel), tycker 60hk funkar bra med min båt men en tyngre skulle nog inte gå.
  8. Det du har rätt att kräva beror i princip på vad du och handlaren kommer överens om vid avtalet. Dvs, har ni bara kommit överens om att du ska köpa en fungerande motor så är det en fungerande motor du kan vänta dig, det ligger därför i säljarens intresse att informera väl. Enligt konsumentköplagen har du en reklamationstid på 3 år, inte 6 mån som SeaRay skriver. Dock så är det under de 6 första månaderna som felet presumeras finnas vid köpet och bevisbördan för felet ligger på handlaren, efter det så presumeras felet bero på dig och bevisbördan faller alltså på dig. Konsumentköplagen 17 § Även om en vara har sålts i befintligt skick eller med ett liknande allmänt förbehåll, skall den anses felaktig, om den är i sämre skick än köparen med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter med fog har kunnat förutsätta. 19 § Fel föreligger även om varan inte överensstämmer med sådana uppgifter om varans egenskaper eller användning som säljaren har lämnat vid marknadsföringen av varan eller annars före köpet. 20 § Frågan om varan är felaktig skall bedömas med hänsyn till dess beskaffenhet när den avlämnas. Säljaren svarar för fel som har funnits vid denna tidpunkt, även om felet visar sig först senare. 20 a § Ett fel som visar sig inom sex månader efter det att varan avlämnades skall anses ha funnits vid avlämnandet, om inte annat visas eller detta är oförenligt med varans eller felets art. 23 § Köparen får inte åberopa att varan är felaktig, om han inte lämnar säljaren meddelande om felet inom skälig tid efter det att han märkt eller borde ha märkt felet (reklamation). Meddelande som lämnas inom två månader efter det att köparen märkt felet skall alltid anses ha lämnats i rätt tid. I fall som avses i 1 § andra stycket kan meddelande om felet i stället lämnas till näringsidkaren. Har någon annan än säljaren åtagit sig att för dennes räkning avhjälpa fel i en vara, kan reklamationen i stället göras hos honom. Reklamerar köparen inte inom tre år från det att han har tagit emot varan, förlorar han rätten att åberopa felet, om inte annat följer av en garanti eller liknande utfästelse. Skicka ett mail om du har mer specifika frågor.
  9. Japp, tre gånger... första säsongen för mig så det har varit lärorikt. Sista gången gick proppen åt helvete så det vart en sprillans ny, nu ska jag vara försiktig... Kom förresten på att det blir billigare i längden att köpa en GPS än att köpa nya propellran, två-tre proppar och en GPS har betalat sig själv
  10. Coffe83

    Vill ut nu!!!

    Va ute en sväng med båten igår, efter propellerbyte. Faaan vad nice det är! Vill ut idag igen men har ingen bil, surt som fan! Min första säsong som båtägare, vem hade kunnat ana att det va så här kul?
  11. Det jag har gjort nu är att, av nödtvång, bytt proppeller... gick på grund men det fans bara en med 13´ stigning, hade 14´ innan. Märker att den går lättare i lite lägre farter än innan, tror inte heller att maxfarten påverkades negativt, dock så är knopmätaren på båten inget att lita på. Däremot så känns det som att soppaförbrukningen blev bättre. Men måste köra mer för att verkligen se.
  12. Ok, då har jag vart ute och testat. Mätte fart med GPS och två pers i båten och kom endast upp i 25 knop på helt lugnt vatten. Förbrukningen verkar, som du säger, däremot sjunka något i farter runt 20 knop, till strax över litern/Nm. Men det känns ändå som att det är lite för mycket och att jag borde komma upp i lite högre fart. Något tips? Vad jag har läst mig till kan det vara att den övervarvar men vad kan det bero på och vad kan jag göra åt det? Tack på förhand!
  13. Tack för ett väldigt hjälpsamt svar! Ska genast ut och testa.
  14. Hej, tänkte bara kolla... Kör en Uttern 510 med 60hp Mercury från ´ 89, är lite osäker på hur bra tankmätaren funkar egentligen men tycker att den verkar dra lite mycket. Ca 2l/Nm om jag ska lita på mätarn... men den har betett sig lite konstigt.. Kör i princip bara i planing (12-14 knop eller mer) eller under 5 knop för att köra ekonomiskt. Vad är en rimlig förbrukning? Vad kan jag göra för att minska den? Bör kanske tillägga att jag inte har någon varvräknare till motorn
  15. För att vara dryg ja det kan det... Pesto och färska tomater...
×
×
  • Skapa nytt...