Jump to content
Wednesday 12 August 2020

Jaken

Medlemmar
 • Content Count

  29
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Jaken

 1. Jag menade förståss en båt som även är över 4 m i bredd också. Men innan modifiering inte överskred längden 12 m.
 2. Jaken

  watermaker

  Är en watermaker krävande och dyr i underhåll eller är den billig i drift och lättservad?
 3. Är det någon som blivit påkommen med att framföra för stor båt (skepp) utan att inneha den så kallade kustskepparexamen. I så fall vilken blev påföjlden? Kan det bli problem med försäkringen om något skulle hända? Hur räknar man egentligen båtens längd! Om den t ex blivit förlängd med en större badbrygga eller peke räknas detta med? Räknas en jolle som hänger på dävertar in i båtens längd? Jag tänker förståss på en båt som innan modifiering understiger 12m i längd men går över efter denna är gjord.
 4. Satte in ny värmare förra året (webasto 3200). Hade stora problem med att få pumpen att suga upp diesel ur tanken. Efter ca 3 timmars arbete hade jag fått bort all luft i slangen till pumpen och den fungerade då som en klocka hela sommaren. I höstas så var nog nivån i tanken för låg och värmaren gick inte igång. Håller nu på att försöka få igång den igen. Men jag har stora problem och undrar nu om det finns något jag missat. Det skall väl inte vara så krångligt att start upp en värmare då pumpen gått torrt. Skall inte doseringspumpen klara att suga upp diesel även om det kommer luft i slangen? Måste jag installera en primer som matar fram dieseln ända till pumpen för att den skall kunna arbeta själv. Pumpen sitter i höjd med överkant tank och tanken är ca 80 cm hög. Om man suger i bränsleslangen så är det inga problem att få upp dieseln. Så det är inte stopp. Men så fort man släpper slangen så rinner dieseln tillbaks och det kommer in luft. Borde nog vara ett allmänt känt problem tycker jag. Hoppas på hjälp. Senast ändrad av Jaken | 27 maj 2009 | 22:55
 5. Har du provat olika tiltlägen på motorn? Det kan göra stor skilnad!
 6. Det tror jag inte spelar någon roll. Men om du vill mätta trät innan lackning så skall du använda rå linolja blandat med balsamterpentin. Lägg på tunt och i flera omgångar. gärna 3 ggr. Torka av överflöd. Avsluta med kokt linoja. den suger inte in lika bra men härdar snabbare. Låt den härda helt innan du börjar fernissa. Torka av ytan innan lackning med t-röd. Du kan läsa om detta på träbåtsakuten. Lycka till
 7. På hansen Racing finns en riktig heavy duty slangklämma i rostfritt bandstål. den drog ihop dessa stenhårda monsterslangar från Kuntze. Tätt som bara den
 8. Då avgasslangarna var dåliga och dessutom en spruckit i höstas så införskaffades nya och böts nu under våren. Idag var det sjösättning och till min fasa så upptäckte jag att det läcker om flera kopplingar/skarvar. Det finns ett visst spel. Inte stor men så att det trots allt är möjligt att trä på dom på stosarna till skott, motor samt avgasrören vid akterspegeln. Jag har dragit åt klämmorna stenhårt och det är kraftiga klämmor som borde klara att klämma ihop slangen så den tätar. Fattar inte varför det läcker?????? Det läcker in i motorrummet vid skottet där en rostfri stos skarvar slangen vidare till akterhytten. Dessutom luktar det avgaser inne i akterhytten som skvallrar om läckage även där. Det är inga smidiga pjäser och ett rent h-e att byta. Fick riva halva akterhyttan och ta loss vattentankar plus delar av inredningen. Diametern är 102 mm på slangarna i innermått. Jag hoppas någon vis person har vart med om detta eller vet vad jag skall göra för att avhjälpa problemet.
 9. Men vad kostar det att ringa mobilsamtal. På sidan står det ju bara avgiftsfria sverigesamtal. Hittar ingen uppgift om samtal till mobiler.
 10. Jag köpte en usb digital tv mottagare på netonnet utav märke pinackle. Det fungerar jättebra. Har provat både hemma i centralantenn och i båten med båtens egna antenn på taket. Jättelätt att installera och använda och dessutom kanonbild.
 11. Jag har inte talat med dom på Fogas utan bara kollat hemsidan. Men jag tror att ett telefonsamtal kan va på sin plats. De jag talade med var Nordgas och dom menade att det inte finns delar på marknaden till spisen.
 12. Förutom att bogpropellern gick sönder och en växelwire gick av och den stora invertern på 2Kw la av under första turen. Så lyckades min fru smälta ihop ena gasolbrännaren på köket. Brännarna ligger löst ovanpå ett rör från spisen, och denna låg lite snett under ett potatiskok med resultatet att den helt enkelt bara smälte och sjönk ihop på ena sidan. Vi har en Upo Mobilife marin gasolkök från gissningsvis -74 eftersom båten är därifrån. Jag har surfat och ringt runt lite och kommit fram till att denna del inte går att köpa hos handlare längre pga produktion inte längre finns. Jag hoppas ju därför att någon här skall känna igen spisen och tänka: En sån spis monterade jag ju ur för X antal år sedan och vet inte vad jag skall ha den till mera. Och därmed kunna erbjuda mig denna del eller köp av hela spisen. Jag håller tummarna då köket i sig fungerar perfekt. Jag finns i stockholmsområdet båten i Svinninge. kentjanze@hotmail.com
 13. Det verkar som Flygracet RBAR kommer till Stockholm den 5-6 Juli. Någon som vet hur det blir med avspärrningar gällande båtar på Riddarfjärden under denna tidpunkt. Hade gärna lagt mig på lämpligt avstånd och skådat från båten.
 14. Nu fann jag det. Hoppas detta kan va till hjälp för dig. Falkman Dieselservice AB, B Tel. 08 - 730 50 65 Mer information Kruthusbacken 48 16952 SOLNA
 15. Dixner & Co, AB Humbleg. 3, 172 39 SUNDBYBERG 08-29 12 03 Fax 08-98 20 38 E-post Det finns även en under frösunda ledens backe upp mot Hagalund. Tror adressen kan va Östervägen men är inte helt säker. Den heter Falks om jag inte minns helt fel. Dom var positiva att renovera mina gamla burkar den dan det kommer på fråga.
 16. Jaha då har man en halvmeter plaströr liggande på botten av tanken. Jag tog och gjorde en hävertkonstruktion av ett vp-rör och ett par meter slang. Hävde ut en halvliter ca och kunde se små svarta prickar som simmade omkring i bränslet. Ingen gegga utan små korn, som skräp bara. När jag skulle dra ut röret så satt det tokfast och hade knäckts runt nån konstruktion i tanken som jag var rädd för skulle finnas där. Jag vred och drog, bände och böjde med resultatet av att röret gick av. Det där med o leta dräneringsventil i botten av tanken går inte då tanken går ner bredvid en balk i skrovet och där kan man ju inte komma åt. Om man skall ta upp lucka i sidan av tanken så är det ju bra om man vet vad för konstruktioner som är byggda inne i tanken. Vore mindre lustigt att såga upp ett hål för o bara konstatera att biten man sågat bort sitter fast innifrån i ett eller annat. Jag kan tänka mig att det sitter förstärkningar som håller sidorna på plats gentemot varandra för att inte tanken skall bli ballongformad då den är ganska platt.
 17. Det är ju just det. Hur kan jag se att jag har svart gegga och vatten i en 500l tank som sitter uppklämd mot skrovet och enda öppningen är tankpåfyllningen.
 18. Vår storebro 34 är från -74. Har inte haft nåt problem men det verkar ju som man bör göra nåt förebyggande beträffande detta. Det finns inga inspektionsluckor och att göra en sådan är nog inget enkelt ingrepp (finns ej plats). Dessutom är tankarna klädda med isolering mot motorerna. Har funderat på att sticka ner ett plaströr med en tillkopplad slang och häva ut en del av det som finns på botten. Kan detta va en smart ide? Kan det finnas skvalpskott i tanken som gör det svårare/omöjligt att komma åt i hörnen. Kan det finnas nåt som talar emot att tillsätta någon av de kemikalier som finns på marknaden för att ta bort eller neutralisera dieseldjuren i förebyggande syfte. Har hört att om de finns föroreningar så kan de sätta igen filtren efter en behandling. Någon med erfarenhet i detta.
 19. Jaken

  dagens blocket

  Om det finns ett pris för fulaste båt i världen så är denna helt utan konkurans. Totalsegrare i alla kategorier.
 20. Jaken

  Whiskey

  Jg älskar whiskey och har haft många single malter hemma. De flesta av dom vanliga namnen som vi känner. Men jag mötte en whiskeyprovare på taxfreen i Olso som jag snackade med en stund och han övertalade mig att prova Ardbeg, och wow!!!!! Ardbeg 10 är nu klart min favorit före McAllan 12 fine oak, Laphroaig 10 samt Balvenie double wood. Den har det tjäriga från Laphroaigen men är ändå rundare och fylld med ljuvlig smak. En oansenlig flaska men ett absolut måste om du inte provat.
 21. Har därför skapat en ny tråd under Övrigt snack om bra och dåligt uppförande. Detta är ju ett intressant ämne så kan vi inte fortsätta det där? Så kan fler som ev. vill ge mig tips i denna tråd gärna göra så.
 22. En annan tråd jag startade om ett helt annat ämne gick in på detta. Vill därför ge den en egen plats. Själv tycker jag nästan alla man möter är mycket trevliga och visar hänsyn. Men till min besvikelse kan jag läsa att många tyvärr har andra erfarenheter. Ge exempel på vad du tycker folk gjort bra och även mindre bra. Kom gärna med förslag till va vi alla kan göra för att ha det fint ihop. Och va vi inte skall göra.
 23. Trist o höra att skötsamma båtmänniskor tar efter beteende av de med sämre omdöme. Om vi gör så kommer det bli ett betydligt kyligare klimat i våra hamnar och det kommer vi ju bara förlora på i längden. Om nån bara kommer o flyttar min båt med skador som följd kan jag tala om att det blir konsekvenser. Men beger man sig till en populär hamn under stora dagar som tex midsommar får man räkna med lite trängsel och att behöva bjuda in vid sinbredsida. Om man inte gillar det så är det fullt acceptabelt men då skall men nog välja annan plats. Nej uppför er gott mot andra och visa hänsyn/respekt och tillrättavisa dom som inte förstår bättre. Samt stötta den person som har rätt moraliskt sett och acceptera inte översittare som tror dom äger hamnen. Vi svenskar är ju kända för att inte vilja blanda oss i andras business. Konflikträdda helt enkelt. Men ibland kan det nog vara på sin plats med en liten tillrättavisning i hyfs. Stå på er och tappa inte eget omdöme för att ni själva blivit utsatta för tokerier.
 24. Att framföra en båt är inte det samma som att framföra en bil/buss/lastbil där reaktionstiden är avgörande på samma sätt. Dvs om du kör din snipa eller halvplanande båt i lugnt gemak hem från en middag med 3 öl och kanske en snaps som intagits under en hel kväll så kan du göra detta lagligt, och tycker jag med all rätt. Detta är en rättighet som jag gärna kan tänka mig behålla. Men det ställer ju också ett motkrav på individens omdöme att inte dricka för mycket och hantera sin egen båt och omgivning på ett säkert sätt. Det är som vanligt ett fåtal som har svårt att klara av att uppföra sig och det stora kollektivet blir straffat. Det är ju också det enklaste politiska beslutet. Dom som super sig kraftigt berusade och orsakar fara för sig och sin omgivning kommer precis som i biltrafiken fortfarande fylleköra. Och emot dessa finns det idag en lag som är enligt mig tillräcklig. Problemet är nog snarare att det är för få kontroller och fyllisarna därför tar en kalkylerad chans. Det är nog ingen som kollar mig. Risken för koll är ju minimal.
 25. Höj böterna för vårdslöshet och fortkörning! Gör böterna relaterade till inkomsten typ dagsböter. Tyvärr är det så, sorgligt nog, att de som inte fattar allvaret fattar om man gör sakerna till en plånboksfråga!!! Då svider böterna även för bratsen. ---------------------------------------------------------------------------------------------- Du menar i sådana fall att böterna skall baseras på pappas lön.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy