Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024

tomashag

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    58
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av tomashag

  1. Jag har ett glapp i varningslampan för kylvattentemperatur. Det är inget fel på lampan och jag har försökt med kontaktspray men den lyser bara ibland när man slår till elen till instrumentpanelen. Tyvärr så verkar felet ligga inne i burken och den är ju igengjuten så jag måste byta hela enheten. Jag har hittat en elektronikenhet hos Marin Express som ser väldigt lik ut den jag har men den har tyvärr andra kontakter. Har någon ett tips var man kan leta efter en enhet med rätt kontakter. Motorn är från 1992.
  2. Jag fick nedslag, troligen en sekundärblixt, i min segelbåt för några år sedan. Den låg i min hemmahamn på Färingsö. När jag kom ner till båten så såg jag att windexen låg på däcket. Jag tänkte att det var en stor fågel som flugit på den men icke. När jag kom ner i båten så var allt som skulle vara på av och allt som skulle vara av på, nästan. Jag har ett hembyggt elektronikkort och när jag tittade på det så såg jag att en del banor på på kortet hade åkt all världens väg. En LCD-termometer i kylskåpet hade gått sönder utan att den hade någon elektrisk förbindelse. Det måste ha varit ett häftigt elektrisk fält inne i båten. Övrig elektronik hade klarat sig. För att möjligen klara sig bättre nästa gång, vilket förhoppningsvis aldrig inträffar, så har jag fixat en grov kabel från mastfoten till en kölbult. Andra i hamnen hade fått diverse skador, de var anslutna till landström men det var inte jag.
  3. Jag kan se att kvarnaxeln roterar när jag trycker på spolaknappen. När jag trycker på spolaknappen så blir det ett svagt slurp, sedan fylls det bara på med vatten. Jag har för mig att tidigare så blev det ett kraftigt slurp, sedan fylldes det på med vatten och sedan ett nytt slurp osv, om jag kommer ihåg rätt.
  4. Jag har en Jabsco 37245-1092 som jag fick monterat i båten för ungefär 20 år sedan. Den har fungerat perfekt i alla år - tills igår. Den blev nog något överbelastad (hrmm) .Jag försökte peta bort det som hade fastnat med en pinne men den verkar inte vara sig själv efteråt. Jag har försökt med varmt vatten och diskmedel men det hjälpte inte. Kan jag ha förstört något när jag lossade det som jag kom åt. Den fungerar så här : knappen för att fylla respektive tömma fungerar, knappen för att spola startar men den fyller bara på med vatten. Kan man som amatör i eltoalettbranschen göra något 🙂?
  5. Jag har två namnskyltar i teak till båten. De är fernissade två gånger med International två-komponent fernissa för c:a 5 år sedan. I höstas upptäckte jag blåsor i det övre lagret av fernissa, man kunde delvis dra bort det. Det undre lagret såg helt ok ut. Tydligen hade det övre lagret inte fäst ordentligt mot det undre på ett antal ställen. Kunde jag ha gjort något fel? Jag tänkte försöka slipa bort det övre lagret och sedan lägga på ett nytt lager fernissa. Vilken kornstorlek bör jag använda när jag slipar?
  6. Eftersom jag har blästrat botten och kommer att lägga på Lefant T-coat så undrar jag hur det egentligen fungerar på en segelbåt (Linjett 35). Jag tycker det borde bli svårt för borstarna att komma åt i närheten av kölen. Är tvättarna som finns ute likvärda eller bör man hålla sig till ett visst fabrikat? Jag ligger normalt i Mälaren men kommer att vara ute i Östersjön 4-6 veckor.
  7. Botten på båten i videon såg ju alldeles förfärlig ut 🙂. Det framgick inte var båten hade använts.
  8. tomashag

    Lefant T-Cote

    Är det någon som har erfarenhet av denna färg. Vi ligger i Mälaren men är ute ett antal veckor i Östersjön. Båten, en Linjett 35, är nyblästrad.
  9. Hoppsan, jag upptäckte att jag redan frågat om Silic One i en annan tråd. Jag får väl skylla på att jag är 77 år och kanske något glömsk 🙂. Ingen har tydligen någon erfarenhet av Jotun Watershield?
  10. Vad tycks om Hempels Silicone One? Det ska tydligen fungera någotsånär i Östersjön.
  11. Ska man vara dömd till att bara segla i Mälaren för all framtid?? Jag är ute efter något som jag kan använda ett antal veckor i alla fall i Östersjön.
  12. Förresten, förra hösten fick varvet göra en extra högtrycksspolning pga mycket påväxt och då hade vi bara varit ute i Östersjön några veckor.
  13. Jo, men vi brukar också segla mycket på ostkusten på semestern, ungefär ner till Kalmar, så det blir nog 4-6 veckor i bräckt vatten.
  14. Jag har en Linjett 35 som ska blästras till nästa säsong och jag försöker nu komma underfund med vilken bottenfärg jag ska använda. Har någon erfarenhet av Jotun Watershield och tillhörande Barrier Primer? Finns det några oberoende tester av insjöfärg?
  15. Nu har jag äntligen fått tillbaka båten. Det visade sig att det inte fanns några reservdelar och inte tänkte dom tillverka några nya heller! Till all lycka så lyckades varvet hitta ett begagnat backslag som dom plockade delar från, så - slutet gott, allting gott!
  16. Tydligen saknade konstruktionen ryckdämpare vilket killen på varvet trodde bidrog till att kuggarna hade slitits.
  17. Nu har jag äntligen fått reda på vad det var för fel. En axel inne i backslaget med längsgående kuggar hade fallerat. Kuggarna var helt enkelt utslitna. Tyvärr går axeln inte att köpa separat utan man måste köpa en sats med diverse delar för 18000 + moms, inte kul!
  18. Var det någon som hade en åsikt om Silic One?
  19. Båtklubben godkänner inte spärrskikt eftersom kommunen inte tillåter det. Det framgår dock inte om detta gäller enbart TBT eller också om man bara haft ostkustfärg. Jag får kolla.
  20. Tänk om jag visste det, hoppas få lite info från forumet.
  21. Har jag möjligen missuppfattat det hela? Räcker det med spärrskiktsfärg om man bara har ostkustfärg?
  22. Jag är tvungen att blästra båten, en Linjett 35, till nästa säsong. Jag ligger i Mälaren och då är ju ostkustfärg som jag har nu inte tillåten och tydligen godkänns inte att lägga på ett spärrskikt. Jag har funderat på Silic One. Har ni erfarenhet av denna färg eller rekommenderar ni någon annan?
  23. Tyvärr såg jag nog fel, axeln vibrerade så mycket att jag trodde att den roterade också. Sorry.
  24. Nej. Jag har haft en kille från ett varv och tittat på båten. Han kopplade ur växelvajern och körde manuellt men det var ingen skillnad. Han tror att det är fel i backslaget men tyvärr kan dom inte fixa felet förrän vecka 33. Jag återkommer och berättar vad det var.
  25. Tack kblomster, det var ett utförligt svar! Tyvärr så har jag fått problem med motorn (se halv katastrof) så det vete sjutton när jag får fart på båten igen. En varvskille kommer och tittar på den i morgon.
×
×
  • Skapa nytt...